Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu ‎2019‎-‎02‎-‎17 o 23:46, formoza58 napisał:

Z 1931 roku...

lot s 31r.JPG

W żadnej polskiej wersji ustrojowej nie da się żyć bez propagandy :classic_wink:

W warunkach usterzenia motylkowego nie występuje żadna „większa zwrotność samolotu”. Ten wynalazek to tylko upierdliwość dla konstruktorów, bo trzeba było dochowywać gigantycznych starań, aby samolot z usterzeniem motylkowym miał odpowiednią sterowność na dużych kątach natarcia i przy prędkości minimalnej. Korzyści z tego usterzenia były żadne, a tylko problemy. Korzyść wynikająca z powodu obniżenia masy samolotu (na skutek zaniku usterzenia pionowego) nie była warta koszmarnych problemów z mechaniką lotu takiego statku powietrznego.

Napisano

Raczej nie.

Wg mnie jest to włoski bombowiec z I WŚ Caproni Ca.5 (widoczny uchwyt do kaemu).

"Polonia" to był Caproni C-87 - wersja - przerobiony bombowiec Ca.82

(widoczne różnice w konstrukcji)

9 -Caproni Ca-87 Polonia przed startem.png

10.png

• Tak trzymać 1
Napisano
3 godziny temu, formoza58 napisał:

Tak, zgadza się, ale właśnie jako " Polonia" opisano wrzucone przeze mnie zdjęcie w ówczesnej prasie, przy okazji przelotów przez ocean ? 

Zamieszczone zdjęcie podpisano "Polonia" i skąd ktoś je oglądający ma wiedzieć, że zdjęcie jak i błędny opis pochodzi z ówczesnej prasy ? Sadzę, że warto zamieszczać uwagę, że to zdjęcie prasowe i ewentualnie prostować pomyłki. Wiadomo dopiero po kolejnych wpisach.

Odnośnie "przelotów" (liczba mnoga) przez "ocean" to jako takich  przelotów nie było, zostały odwołane. Był tylko jeden -  z Włoch do Irlandii i nie przez ocean .

• Tak trzymać 1
Napisano

Znajdę ten artykuł, aby nie było, że w tym przypadku to moja "fantazja". Będzie trudno, bowiem ładny czas minął, a penetrowałem kilka pozycji.  Odnośnie " mnogości"   to pamiętam, że wiązano " Polonię" i planowany przelot Idzikowskiego i Kubali. A więc dwóch przelotów, nie " mnogości"...

Na przyszłość   będę dodawal dopis , że mylny opis pochodzi z prasy . ? 

Napisano

1 godzinę temu, formoza58 napisał:

Znajdę ten artykuł, aby nie było, że w tym przypadku to moja "fantazja". Będzie trudno, bowiem ładny czas minął, a penetrowałem kilka pozycji.  Odnośnie " mnogości"   to pamiętam, że wiązano " Polonię" i planowany przelot Idzikowskiego i Kubali. A więc dwóch przelotów, nie " mnogości"...

Na przyszłość   będę dodawal dopis , że mylny opis pochodzi z prasy . ? 

A skąd niby przeglądający wątek miałby  wiedzieć, że chodzi o wiązane przeloty jak nie było o tym żadnej wzmianki a tylko zdjęcie i logiczne jest, że jeśli  przelot to właśnie  "Polonii".

Gdybym wiedział,  że jest to mylny opis to bym zdjęcia nie zamieszczał :classic_smile:

• Tak trzymać 1
Napisano
34 minuty temu, formoza58 napisał:

RWD 8.

"20 lipca 1937 roku w majątku Obory [Konstancin -Jeziorna] przymusowo lądował starszy sierżant pilot Marian Dembiński. Pilotowany przez niego szkolny samolot RWD-8 (nr boczny 34-35) z eskadry treningowej 1 pułku lotniczego wymagał poważniejszej naprawy. Po przybyciu pomocy technicznej (Kazimierz Doliński), następnego dnia przed południem samolot odleciał na lotnisko Okęcie."

• Tak trzymać 1