Jedburgh_Ops Napisano 2 Marzec 2019 Napisano 2 Marzec 2019 W dniu 2019-02-17 o 23:46, formoza58 napisał: Z 1931 roku... W żadnej polskiej wersji ustrojowej nie da się żyć bez propagandy W warunkach usterzenia motylkowego nie występuje żadna „większa zwrotność samolotu”. Ten wynalazek to tylko upierdliwość dla konstruktorów, bo trzeba było dochowywać gigantycznych starań, aby samolot z usterzeniem motylkowym miał odpowiednią sterowność na dużych kątach natarcia i przy prędkości minimalnej. Korzyści z tego usterzenia były żadne, a tylko problemy. Korzyść wynikająca z powodu obniżenia masy samolotu (na skutek zaniku usterzenia pionowego) nie była warta koszmarnych problemów z mechaniką lotu takiego statku powietrznego. Cytuj
Sedco Express Napisano 2 Marzec 2019 Napisano 2 Marzec 2019 Z II Krajowego Konkursu Awionetek, w 1929 roku 1 Cytuj
Sedco Express Napisano 3 Marzec 2019 Napisano 3 Marzec 2019 Zdjęcie z prasy - samolot sportowy konstrukcji Władysława Zalewskiego (wersja PZL-5bis) WK - 3 (SP - AKO) użytkowany przez Aeroklub Łódzki od 1934 r. 1 Cytuj
Sedco Express Napisano 3 Marzec 2019 Napisano 3 Marzec 2019 Raczej nie. Wg mnie jest to włoski bombowiec z I WŚ Caproni Ca.5 (widoczny uchwyt do kaemu). "Polonia" to był Caproni C-87 - wersja - przerobiony bombowiec Ca.82 (widoczne różnice w konstrukcji) 1 Cytuj
Sedco Express Napisano 3 Marzec 2019 Napisano 3 Marzec 2019 W temacie "Polonii" ciekawe są dwa warianty orła namalowanego na dziobie 1 Cytuj
formoza58 Napisano 3 Marzec 2019 Autor Napisano 3 Marzec 2019 Tak, zgadza się, ale właśnie jako " Polonia" opisano wrzucone przeze mnie zdjęcie w ówczesnej prasie, przy okazji przelotów przez ocean Cytuj
Sedco Express Napisano 3 Marzec 2019 Napisano 3 Marzec 2019 3 godziny temu, formoza58 napisał: Tak, zgadza się, ale właśnie jako " Polonia" opisano wrzucone przeze mnie zdjęcie w ówczesnej prasie, przy okazji przelotów przez ocean Zamieszczone zdjęcie podpisano "Polonia" i skąd ktoś je oglądający ma wiedzieć, że zdjęcie jak i błędny opis pochodzi z ówczesnej prasy ? Sadzę, że warto zamieszczać uwagę, że to zdjęcie prasowe i ewentualnie prostować pomyłki. Wiadomo dopiero po kolejnych wpisach. Odnośnie "przelotów" (liczba mnoga) przez "ocean" to jako takich przelotów nie było, zostały odwołane. Był tylko jeden - z Włoch do Irlandii i nie przez ocean . 1 Cytuj
formoza58 Napisano 3 Marzec 2019 Autor Napisano 3 Marzec 2019 Znajdę ten artykuł, aby nie było, że w tym przypadku to moja "fantazja". Będzie trudno, bowiem ładny czas minął, a penetrowałem kilka pozycji. Odnośnie " mnogości" to pamiętam, że wiązano " Polonię" i planowany przelot Idzikowskiego i Kubali. A więc dwóch przelotów, nie " mnogości"... Na przyszłość będę dodawal dopis , że mylny opis pochodzi z prasy . Cytuj
Sedco Express Napisano 3 Marzec 2019 Napisano 3 Marzec 2019 1 godzinę temu, formoza58 napisał: Znajdę ten artykuł, aby nie było, że w tym przypadku to moja "fantazja". Będzie trudno, bowiem ładny czas minął, a penetrowałem kilka pozycji. Odnośnie " mnogości" to pamiętam, że wiązano " Polonię" i planowany przelot Idzikowskiego i Kubali. A więc dwóch przelotów, nie " mnogości"... Na przyszłość będę dodawal dopis , że mylny opis pochodzi z prasy . A skąd niby przeglądający wątek miałby wiedzieć, że chodzi o wiązane przeloty jak nie było o tym żadnej wzmianki a tylko zdjęcie i logiczne jest, że jeśli przelot to właśnie "Polonii". Gdybym wiedział, że jest to mylny opis to bym zdjęcia nie zamieszczał 1 Cytuj
Sedco Express Napisano 3 Marzec 2019 Napisano 3 Marzec 2019 34 minuty temu, formoza58 napisał: RWD 8. "20 lipca 1937 roku w majątku Obory [Konstancin -Jeziorna] przymusowo lądował starszy sierżant pilot Marian Dembiński. Pilotowany przez niego szkolny samolot RWD-8 (nr boczny 34-35) z eskadry treningowej 1 pułku lotniczego wymagał poważniejszej naprawy. Po przybyciu pomocy technicznej (Kazimierz Doliński), następnego dnia przed południem samolot odleciał na lotnisko Okęcie." 1 Cytuj
formoza58 Napisano 3 Marzec 2019 Autor Napisano 3 Marzec 2019 "Gdybym wiedział, że jest to mylny opis to bym zdjęcia nie zamieszczał"... Oczywiście, bez względu na moje tłumaczenie, to mój błąd. Cytuj
Sedco Express Napisano 4 Marzec 2019 Napisano 4 Marzec 2019 PZL P-8/II - 1932 r. Drugi prototyp z silnikiem Lorraine-Dietrich 12H "Petrel" 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi