Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ad.Epizod z walk w 1920 roku."
Na pierwszym planie - SPAD VIIC1 z 19.EM (latał na nim m.in. pchor.pil. E.Guttmejer) a za nim bolszewicki SPAD VIIC (DUX)z 10.IAO (Myśliwski Oddział Lotniczy). Latali na nim czerwoni lotnicy" - I.Antoszyn i N.Pietrow.
  • Tak trzymać 1
Napisano
Samoloty nad Bydgoszczą w 1927r 2018-11-20 10:58:46 to raczej nie nasze. Przypominają mi Farmana F20 z początkowego okresu Wielkiej Wojny.
  • Tak trzymać 1
Napisano
Ad. i samolotów Caudron G-III
Spirit of Warsaw (1566 / 32) 2018-11-20 12:55:56

Co Kolega W3SOKÓŁ na to? ;)

To mnie koledzy namierzyli :)

Oczywiście, że Caudrony G-III, które w `1927 roku były jeszcze używane do szkolenia. Był to ich łabędzi śpiew" bo wkrótce w listopadzie 1927 roku samoloty przekazano do powstających aeroklubów, gdzie pełniły funkcje samolotów szkolnych.
A samo zdjęcie (nigdy nie natrafiłem na oryginał) zostało zapewne wykonane podczas przelotu nad Torem Regatowym w Brdyujściu. Miejsce rozgrywania ogólnopolskich i międzynarodowych regat w wioślarstwie. To w tym miejscy organizowano wszelkie impresy wodne". Między innymi (1929 r.) Wioślarskie Mistrzostwa Europy, na których polska załoga (członkowie Bydgoskiego Klubu Wioślarskiego, brązowi medaliści olimpiady w Amsterdamie) zdobyła brązowy medal. Dwudniowe zmagania oglądało wówczas około 30 tysięcy widzów.

Pozdrowienia
WSSOKÓŁ :)
  • Tak trzymać 1
Napisano
W nawiązaniu do zamieszczonych ostatnio doskonałych obrazów samolotów autorstwa Jarosława Wróbla chciałbym jednak przypomnieć, że tytuł tematu brzmi:
djęcia naszych samolotów w latach 1920- 1939".
DJĘCIA" a nie obrazy. Trzymajmy się więc reguł, które ustalił założyciel tematu (wątku).
Może więc warto założyć nowy temat, właśnie Obrazy.........."
  • Tak trzymać 1
Napisano
Nie musiałeś sprowadzać mnie do pionu" przypominając mi temat wątku.Istotnie, umieściłem wspaniałe prace P. Jarosława Wróbla, chcąc zasygnalizować, że są rzetelnym uwiecznieniem sylwetek naszych samolotów,pokazując je znacznie ciekawiej niż stare, pożółkłe zdjęcia. Jako założyciel tematu ( wątku) , kierując się sercem a nie mędrca szkiełkiem i okiem, nie przypuszczałem, że spotkam się z takimi objekcjami miłośników starej awiacji, ot, choć takimi jak ostatnia Twoja uwaga.
Może więc warto założyć nowy temat, właśnie Obrazy..........". Po raz kolejny, za każdymi propozycjami Kolegów odnośnie nowych tematów wątków, odpowiadam. Proszę bardzo, jeśli myślisz o tym poważnie i masz potrzebę , załóż taki wątek i gospodaruj w nim, aby się pomyślnie rozwijał. Ku uciesze miłośników starej awiacji ;-)
Napisano

Ale, póki co, zanim powierzę na dłuższy czas, tematy lotnicze w ręce profesjonalnych miłośników starej awiacji, kilka sylwetek samolotów w pracach min. Jarosława Wróbla...
Loire LeO H 13E.

Napisano
Wszelkie optymistyczne akcenty są zawsze mile widziane.
Nikt na forum tematów kawaleryjskich", artyleryjskich", legionowych" czy innych podobnych nie stara się ilustrować obrazami na przykład Wojciecha Kossaka czy Jerzego Kossaka choć są to nieraz dzieła wybitne.
Jest na forum bardzo interesujący wątek im i ich dziełom poświęcony i tam można nacieszyć oko ich pracami.
Prace Jarosława Wróbla są znakomite ale to tylko obrazy czy rysunki.
Jak to celnie ujął Kolega Sedco Express: .. cieszą oko miłośników starej awiacji".
I tylko cieszą oko, bo ich wartość historyczna jest znikoma przy starych, pożółkłych zdjęciach" jak to napisał Kolega formoza58.
Właśnie dla wielkiej wartości historycznej cenię sobie ogromnie te stare, pożółkłe fotografie", które pracowicie wyszukuje w starych pismach czy gazetach i potem zamieszcza na forum Kolega formoza58.
Czasem zżymam się na ich jakość ale każde z nich jest niepowtarzalne; ma swoją historę sfotografowany samolot czy osoba, miejsce i czas gdzie fotografię zrobiono.
Obrazek na dany temat można malować wielokrotnie, w różnych wariantach czy ujęciach ale fotografii już się nigdy nie zrobi.
I tym smutnym (niestety) akcentem kończę.
  • Super 1