Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ad.Epizod z walk w 1920 roku."
Na pierwszym planie - SPAD VIIC1 z 19.EM (latał na nim m.in. pchor.pil. E.Guttmejer) a za nim bolszewicki SPAD VIIC (DUX)z 10.IAO (Myśliwski Oddział Lotniczy). Latali na nim czerwoni lotnicy" - I.Antoszyn i N.Pietrow.
  • Tak trzymać 1
Napisano
Samoloty nad Bydgoszczą w 1927r 2018-11-20 10:58:46 to raczej nie nasze. Przypominają mi Farmana F20 z początkowego okresu Wielkiej Wojny.
  • Tak trzymać 1
Napisano
Ad. i samolotów Caudron G-III
Spirit of Warsaw (1566 / 32) 2018-11-20 12:55:56

Co Kolega W3SOKÓŁ na to? ;)

To mnie koledzy namierzyli :)

Oczywiście, że Caudrony G-III, które w `1927 roku były jeszcze używane do szkolenia. Był to ich łabędzi śpiew" bo wkrótce w listopadzie 1927 roku samoloty przekazano do powstających aeroklubów, gdzie pełniły funkcje samolotów szkolnych.
A samo zdjęcie (nigdy nie natrafiłem na oryginał) zostało zapewne wykonane podczas przelotu nad Torem Regatowym w Brdyujściu. Miejsce rozgrywania ogólnopolskich i międzynarodowych regat w wioślarstwie. To w tym miejscy organizowano wszelkie impresy wodne". Między innymi (1929 r.) Wioślarskie Mistrzostwa Europy, na których polska załoga (członkowie Bydgoskiego Klubu Wioślarskiego, brązowi medaliści olimpiady w Amsterdamie) zdobyła brązowy medal. Dwudniowe zmagania oglądało wówczas około 30 tysięcy widzów.

Pozdrowienia
WSSOKÓŁ :)
  • Tak trzymać 1
Napisano
W nawiązaniu do zamieszczonych ostatnio doskonałych obrazów samolotów autorstwa Jarosława Wróbla chciałbym jednak przypomnieć, że tytuł tematu brzmi:
djęcia naszych samolotów w latach 1920- 1939".
DJĘCIA" a nie obrazy. Trzymajmy się więc reguł, które ustalił założyciel tematu (wątku).
Może więc warto założyć nowy temat, właśnie Obrazy.........."
  • Tak trzymać 1