Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W centrum powyższej fotografii gen. dyw. Leon Berbecki, po lewej ppłk Jan Wolszlegier, po prawej kpt. Zbigniew Józef Burzyński. Stojący nad gen. Berbeckim (z kieliszkiem w dłoni) to zdaję por. Jan Zakrzewski (tu nie mam 100 % pewności).
Napisano

Kolego leszek01, fotografia zatytułowana Szkoła Pilotów 1923r - Bydgoszcz - Caudron GIII" - super!!!!!!!!!
No i jeszcze ten opis na odwrocie!!!!!!!
Ja dołączam fotografię jednego z instruktorów pokazanych na fotografii leszka01 - sierż.Kopę w Fokkerze D.VII.

Napisano

Ad.:
leszek01 (12079 / 27) 2018-11-21 16:54:21 - Caudron G.III Szkoła Pilotów 1923 r. Bydgoszcz

Ad.:
Koloman (458 / 0) 2018-11-24 00:03:36 sierż. Kopa w Fokerze D.VII

St. sierż. pil. Stanisław Kopa.

Zafascynowany lotnictwem przeszkolił się na pilota i od początku swej kariery lotniczej został instruktorem w Szkole Pilotów w Bydgoszczy.
Ciekawe, czy zdawał sobie sprawę, że w Jego pierwszej grupie szkolonych uczniów – przyszłych pilotów znajduje się późniejszy zwycięzca wielu zawodów lotniczych zarówno krajowych jak i międzynarodowych. Niezapomniany triumfator Challenge 1932 roku – por. pil. Franciszek Żwirko ?

Sylwetka st. sierż. pil. Stanisława Kopy jest mało znana sympatykom lotnictwa, a jest to pilot, który z powodzeniem mógłby być uznany za prekursora dzisiejszych Spotterów. Dzięki Jego pasji fotografowania możemy dziś cieszyć oko pięknymi zdjęciami samolotów i wydarzeń związanych z lotnictwem. Pozostawił po sobie kilkaset (nikomu jeszcze nie udało się ich skatalogować do końca) zdjęć wykonywanych na szklanych kliszach fotograficznych pokazujących lotnictwo z tej piękniejszej strony. Jeżeli zauważycie w dolnym rogu zdjęcia lotniczego z lat dwudziestych /trzydziestych małe logo - inicjały „S.K. w okręgu” – to będzie wiadomo, że autorem tej fotografii był właśnie sierżant pilot Stanisław Kopa. Wiele tych zdjęć znajduje się jeszcze w zbiorach rodzin pilotów i może kiedyś ujrzą – po latach – światło dzienne. A o nieomal każdym zdjęciu można napisać historię.
Jedna z nich:
Kilka lat temu udało mi się zakupić na aukcji Ebay zdjęcie z wypadku, który wydarzył się na lotnisku w Bydgoszczy w maju 1930 roku. Samolot był mało uszkodzony, wylądował tuż za ogrodzeniem lotniska – więc i pilot zapewne nawet nie odniósł obrażeń. Takich wypadków było w bydgoskiej szkole mnóstwo, ale dla tego pilota – to był Jego wypadek. Zapewne otrzymał na pamiątkę od swego instruktora piękne zdjęcie – jako pamiątkę tego feralnego, ale szczęśliwego lądowania. Fascynująca była droga tego zdjęcia. Razem z pilotem zdjęcie w 1939 roku dotarło przez Rumunię, Francję do Wielkiej Brytanii. Przetrwało z nim całą wojnę, później odbyło drogę tułaczki aż do Argentyny. Po latach od rodziny pilota zdobył je kolekcjoner fotografii w Niemczech. Po następnych kilku latach powróciło na lotnisko w Bydgoszczy. Po 80 latach historia zatoczyła koło. Szkoda tylko, że po tak wielu latach nie udało się zidentyfikować pilota - bohatera tego zdjęcia.

A może Ktoś z oglądających ten temat patrząc na to zdjęcie napisze: „To mój dziadek był pilotem …”

Pozdrowienia.
W3SOKÓŁ

Napisano

Drugi ze stojących przy Caudronie G.III w Bydgoszczy.
Z pozostałych:
- los por.Żwirki jest znany
- ppor Leonard Komar ranny w czasie wypadków w maju 1926 zmarł w
szpitalu
- Marcin Cebula już jako starszy sierżant pilot zginął z uczniem w
trakcie lotu ćwiczebnego w dn. 10.12.1937
- por.Baczyński służył w MDL-u
- sierż.pil Kopa przeszedł do 3.PL ale co się z nim stało nie wiem.
Z tej szóstki czterech zginęło przed wojną

Napisano
Ad.
Koloman (462 / 0) 2018-11-25 02:02:05

Małe uzupełnienie.
Kolega Koloman trochę za wcześnie uśmiercił ppor. Leonarda Komara. Rany odniesione podczas wypadków w maju 1926 roku nie były śmiertelne. Przyjaźń zadzierzgnięta w Bydgoszczy i późniejsza wspólna służba z por. Żwirko trwała jeszcze długo po Jego śmierci. Rodzina Państwa Komarów opiekowała się synem por. Żwirko - Heniem, gdy Jego mama przebywała na leczeniu szpitalnym po śmierci męża.

Leonard Komar zmarł na emigracji w Londynie dnia 20.04.1972 roku. (w PSP RAF P-0224 dosłużył się stopnia majora / F/Lt.)

Pozdrowienia
W3SOKÓŁ
Napisano
Drogi Kolego W3SOKÓŁ, ostatnio udało mi się uśmiercić kilka komarów, ale tych latających, bzykających i żądlących, a ze śmiercią Komara o imieniu Leonard, w dodatku porucznika pilota nie mam nic wspólnego.
Uczynił to portal Debata24.eu" zestawiając listę o tytule jak niżej i lokując na niej pod numerem 54 właśnie Leonarda Komara.

Obrońcy Wolności i Demokracji, którzy polegli w maju 1926 r.
Lp. Stopień Nazwisko i imię Odział
.
.
.
.
54 por.pil. Komar Leonard 1 p.lotn.
.
.
Ja również Kolego W3SOKÓŁ dziękuję wielce za uzupełnienie. A czy wiesz może, jakie były dzieje Leonarda Komara od jego fikcyjnej śmierci" w maju 1926 do rzeczywistej w 1972r?
Napisano
Ad.: Koloman (466 / 0) 2018-11-25 18:41:10

Witam Kolego Koloman.
Po raz następny przekonuję się, że nie warto wierzyć internetowi" :)

Spieszę uzupełnić dalsze losy por. Komara.

Por. Leonard Komar do listopada 1928 roku służył w 1 PL Warszawa. Następnie został przydzielony do kadry oficerów lotnictwa z równoczesnym przeniesieniem służbowym do Departamentu Lotnictwa MSWojsk.
11.11.1928 roku otrzymał jako oficer służby stałej Polową Odznakę Obserwatora Nr. 44 za loty bojowe nad nieprzyjacielem w czasie wojny 1918-1920.
Po kilku miesiącach przeniesiono Go w kwietniu 1929 roku do Wojskowego Zakładu Zaopatrzenia Aeronautyki.
18.02.1930 r. mianowany na stopień kapitana ze starszeństwem z dniem 1 stycznia 1930 r i lokatą 9.
11.11.1936 roku odznaczony krzyżem kawalerskim czechosłowackiego orderu „Białego Lwa”
Okres drugo - wojenny to nie „moja bajka” - Po ewakuacji do Wielkiej Brytanii prawdopodobnie, ze względu na wiek – służba pomocnicza / sztabowa.
Ostatni znany mi zapis to udział jako członek w składzie Komisji Likwidacyjnej Polskich Sił Powietrznych na stacji RAF Hednesford w lutym 1949 roku.
Za udział w wojnie 1918-1920 odznaczony Krzyż Walecznych x 1 (Zapis w Polska Zbrojna Nr. 307 z dnia 11.11.1922 r.).

Pozdrawiam
W3SOKÓŁ