Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tu się akurat muszę z Tobą Yeti zgodzić, bo faktycznie historia jest pisana na nowo i to chyba w wersji jeszcze bardziej odjechanej", niż ta z czasów PRL-u...

Ale tak się zawsze dzieje, jak do władzy dorwią się ci, którzy nad pragmatyzm i zdrowy rozsadek, przedkładają jakąś ideologię. Czego dobitny przykład mamy nie tylko w Polsce, ale przede wszystkim właśnie na neo-banderowskiej UPAinie.

Inna sprawa, że jak się nie jest w stanie zapewnić ludowi chleba, to pozostają igrzyska...

P.S.
Taki news z ostatnich minut, ciekawe co jest grane?

http://businessinsider.com.pl/wiadomosci/hakerzy-pravyy-sector-zaatakowal-serwery-mon/sf6f1cr
Napisano
Janusz- musi Ty o kimś innym myślisz i piszesz...

Mój" podmiot liryczny ma tyle wspólnego ze zdrowym rozsądkiem, co świnia z lotami w kosmos. To raz.

Dwa- mój" podmiot liryczny jest w stanie ogłosić, w ramach walki z Moskwą, wszystko i wszędzie. Nie oczekuj więc, że zauważy drobiazg" jakim jest dla niego kilkadziesiąt tysięcy ludzkich istnień.

Trzy- nie wiemy, nie dowiemy się, nie warto nawet się nad tym zastanawiać. Chyba, że w ramach załamania rąk nad obsługą techniczną i poziomem zabezpieczeń.
  • 3 weeks later...
Napisano
Myślę że Polska niedługo znajdzie się w kleszczach które będą zgniatać ten kraj i niszczyć , z jednej strony Niemcy ze swoimi terrorystami uchodźcami z drugiej strony ci http://www.klubinteligencjipolskiej.pl/2016/08/na-ukrainie-zadaja-od-polski-zwrotu-ziem-ambasador-oskarza-polakow-o-ludobojstwo/ najgłupsze jest to że jedną stronę kleszczy teraz dozbrajamy i szkolimy (nawet zaczęliśmy dostarczać gaz chociaż złóż gazu prawie nie posiadamy)tak samo jak kiedyś USA robiło to w Afganistanie przeciwko Rosji aż terroryzm rozlał się na cały świat.
Napisano
Dlaczego zlasowane"?

Napisałem raz, napiszę i drugi- dla Kijowa, pomijając wschodnie rubieże, nacjonalizm i historia* to jedyne, co ten bałagan w kupie trzyma.
A im bardziej krwiożercza, bohaterska, im więcej męczenników i ofiar, tym większa szansa, że się barak nie rozleci...

Dać przykłady powyższego z naszej historii i propagandy?

* widziana ich oczami...
Napisano
To nasi mają zlasowane berety"; bo po pierwsze chcą koniecznie wojny z Rosją, a po drugie na wszelkie sposoby wspierają neo-banderowców.

http://www.kresy.pl/wydarzenia,bezpieczenstwo-i-obrona?zobacz/polska-wyslala-ukrainskiej-armii-pomoc-o-wartosci-55-mln-dolarow

A do tego chcą koniecznie ściągnąć do nas 5 milionów obywateli UPAiny [na razie jest ich już jakieś 1,5 mln].

Obywateli państwa, które ma do nas pretensje terytorialne!!!

To tak jakby samemu założyć sobie stryczek na szyję - tyle tylko, że na głupotę i fanatyzm nie ma lekarstwa...
Napisano
Musiałbym mieć IQ Ameby - czyli takie jak twoje bjar_1.

Od zawsze uważałem, że pomimo tych wszystkich nieszczęść jakie nas spotkały podczas ostatniej wojny, wielkim sukcesem było to, że otrzymaliśmy w rezultacie tej wojny państwo JEDNOLITE NARODOWOŚCIOWO!

To wieki SKARB, co zresztą wyraźnie widać po tym co się obecnie dzieje w Europie. Szkoda, że zarówno ci z lewej jak i prawej strony chcą to zniszczyć, z różnych pobudek zresztą...
Napisano
Panie i Panowie...

wielkim sukcesem było to, że otrzymaliśmy w rezultacie tej wojny państwo JEDNOLITE NARODOWOŚCIOWO!"

niejako kończy sens merytorycznej dyskusji...

I nie dlatego, czy to dobrze czy źle się stało.
Po prostu- brednie okrutne...
Napisano
Yeti, zamiast robić z siebie tu na forum moda o IQ Ameby [nad czym ubolewam, bo przez wiele lat bardzo sobie ceniłem Twoje podejście do tematu], to może najpierw zapoznaj się z tymi danymi, a dopiero później [ewentualnie] zacznij się publicznie ośmieszać...

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwitxc3ltqjOAhXMApoKHbtZBsUQFgg9MAk&url=https%3A%2F%2Fpl.wikipedia.org%2Fwiki%2FMniejszo%25C5%259Bci_narodowe_i_etniczne_w_Polsce&usg=AFQjCNE9nWYhcrXErRnqiWm2YRIK0r30lg

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 19:11 05-08-2016
Napisano
Yeti gdzie jesteś???

Wyjdź przynajmniej z tej swojej norki i uruchom ten link, który tu zapodałem :-]

No i nie pękaj gdy wieje wiatr historii" - bo to co najgorsze może świat i nas spotkać - to dopiero jest przed nami. A na imię ma: GLOBALIZACJA, PONADNARODOWE KORPORACJE i MAKSYMILIZACJA ZYSKÓW...
Napisano
Naprawdę chcesz o tym dyskutować?
Nie ma problemu- akurat dobrych kilka lat się tym na U.Wr. zajmowałem :-)
Ale umówmy się- nie w oparciu o wiki, ale materiały źródłowe i opracowania mądrzejszych od nas...

Dwa- żeby dolać oliwy do ognia.
Trzymając się Twojej wersji o państwie jednolitym narodowościowo- ale pamiętasz o paru milionach obywateli II RP, narodowości różnej, którzy zostali przede wszystkim za granicą na Bugu opartą? I zza której to granicy w sporej części już nigdy nie mieli okazji wrócić?
Napisano
Na tym to wszystko polega , dzisiaj w radiu Kielce - wiśnie pod Sandomierzem 50gr. za kilo i maja przestać skupować http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/najwiekszy-ukrainski-producent-koncentratow-sokow-owocowych-planuje-inwestycje-w-polsce-i-debiut-na-gpw,47191.html , tonami jest sprowadzane zboże z Ukrainy , niedługo rolnicy będą likwidować sady, sprzedawać ziemie i emigrować , jak nie uchodźcami to Ukraińcami zlikwidują tą Polskość dokładnie ktoś to przewidział i zaplanował .
Napisano
Widzisz Yeti, to są dane ze SPISU POWSZECHNEGO i to, że zapodała to akurat wiki NICZEGO NIE ZMIENIA!

Oczywiście te dane są obecnie trochę nieaktualne, bo znaleźli się u nas idioci, którzy w międzyczasie ściągnęli do Polski ok 100 tysięcy islamistów z Czeczeni...

A obecnie mamy do czynienia z wyjątkowymi cwaniakami, którzy koniecznie chcą sprowadzić do Polski 5 milionów Ukraińców, licząc na to, że Ci będą pracowali na ich fortuny za miskę zupy, bo faszystowski przewrót na Majdanie doprowadził ich kraj do całkowitej nędzy!

I jeszcze jedna uwaga - bardzo dobrze się stało, że te parę milionów obywateli II RP" pozostało za Bugiem, bo w 90% serdecznie Polski i Polaków NIENAWIDZILI i chętnie by nas wyrezali...
Napisano
Postaram się już więcej o Ukrainie nie pisać i na dobrą sprawę mam już ,, dość tego państwa,, wiem jedno ja nie chcę żeby moje podatki szły na zabijanie ludzi http://www.kresy.pl/wydarzenia,bezpieczenstwo-i-obrona?zobacz/polska-wyslala-ukrainskiej-armii-pomoc-o-wartosci , prawdopodobnie będą się szykowali do odbicia Krymu lub innych terenów morze to się skończyć poważnym konfliktem .
Napisano
Yeti: Balans- to już nawet nie jest śmieszne...
To jest tępe i żałosne..."

-----------------------------------------------------------------------

Yeti - jeżeli jesteś tu poważnym modem, a nie zwykłym urakiem", to ja poproszę o uzasadnienie tego co pod moim adresem napisałeś.

CZEKAM NA TWOJE ARGUMENTY!

PS
A stosowanie bolszewickiej i goebbelsowskiej metody wylewania na kogoś pomyj, zupełnie bez merytorycznego uzasadnienia, to sorry, ale nie robi już na mnie większego wrażenia, bo mam to za przeproszeniem w rzyci...
Napisano
Ależ proszę Ciebie bardzo:

- odnosisz się do stanu narodowościowego z lat czterdziestych cytując Wiki, gdzie jedyny związek to:

Narodowość w czasie spisów w Polsce badana była pięciokrotnie: w 1921, 1931 (narodowość była ustalana pośrednio na podstawie wyznania oraz języka ojczystego), 1946 (spis sumaryczny)"

bez jakiejkolwiek statystyki

- jako przykład z okolic zakończenia II WŚ podajesz 100 tys islamistów z Czeczenii

- nagle okazuje się, że to cwaniacy za miskę ryżu Ukraińców w ilości hurtowej chcą sprowadzać.
To Ci odpowiem- znam Ukraińców, którzy od dwudziestu lat do Polski przyjeżdżają, znam Polaków, którzy od -nastu lat zatrudniają do prac sezonowych Ukraińców. Majdan, bez względu na okoliczności, związku nie ma.

- I jeszcze jedna uwaga - bardzo dobrze się stało, że te "parę milionów obywateli II RP pozostało za Bugiem, bo w 90% serdecznie Polski i Polaków NIENAWIDZILI i chętnie by nas wyrezali.."

tego to mi się już nawet komentować nie chce...
Napisano

Ad 1 - odnoszę się do stanu z 2011 roku [Spis Powszechny], gdzie tylko 1,55% naszych obywateli podało swoje pochodzenie jako niepolskie [vide mapka]. Masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem???

Ad 2 - Nic tu nie pisałem o 1921 i 1931 roku, bo dyskutujemy o czasach powojennych i skutkach II Wojny Światowej na kształt powojennej Polski, w tym tych demograficznych i etnicznych.

Ad 3 - Odnośnie islamskich Czeczenów w Polsce - to gdzie ja napisałem, że to dotyczy okresu zaraz po II WŚ? Wypiłeś za dużo, czy zjadłeś za mało? A może towar był ie tego"?

Ad 4 - I ja nie mam nic przeciwko temu, jak przyjeżdża do nas te kilkaset tysięcy Ukraińców do prac sezonowych. Ale jak jest ich już tu u nas ok 1-1,5 miliona, a Polscy Pracodawcy" domagają się sprowadzenia do nas na stałe aż 5 mln [słownie pięciu milionów] Ukraińców, to zaczynam mieć poważne obawy o naszą przyszłość. W tym miejscu chciałem zauważyć jedynie, że w Polsce NIE MA RYNKU PRACY zarówno dla Polaków, jak i tym bardziej dla imigrantów! A efektem takiej polityki będzie jeszcze bardziej masowa emigracja młodych Polaków z Polski - ostatni gasi światło...

Ad 5 - Podczas wojny, to za Bugiem najpierw Niemcy i Ukraińcy wymordowali Żydów, a później już sami Ukraińcy mordowali Polaków i innych [np Czechów, Ormian czy Węgrów], a pozostałych przy życiu zmusili w większości do ucieczki.
No więc KTO TAM ZOSTAŁ ZA TYM BUGIEM?

Swoją drogą, jak czytam Twój argument" >tego to mi się już nawet komentować nie chce< a przy tym twierdzisz, że zajmowałeś się tym tematem na UW, to zaczynam domniemywać, że wykładałeś na tym UW ale kafelki...

Napisano
Spośród 789 obywateli Ukrainy, którzy złożyli w tym roku wnioski o ochronę międzynarodową, 16 osób otrzymało status uchodźcy, a 20 ochronę uzupełniającą - wynika z najnowszych danych Urzędu do Spraw Cudzoziemców.

Dla porównania w całym zeszłym roku o ochronę międzynarodową starało się w Polsce ponad 2,3 tys. obywateli Ukrainy. Status uchodźcy otrzymały tylko dwie osoby, a ochronę uzupełniającą - 24. Restrykcyjne procedury w tym zakresie wynikają m.in. z Konwencji Genewskiej. Stanowi ona, że osoba starająca się o status uchodźcy musi wykazać uzasadnioną obawę przed prześladowaniami i nie móc uzyskać schronienia w innych częściach swojego kraju. Właśnie tego drugiego warunku nie spełniają Ukraińcy - podkreśla UdSC.
Status uchodźcy lub ochrona uzupełniająca

Organem w sprawach udzielania cudzoziemcom ochrony na terytorium RP jest Szef Urzędu do Spraw Cudzoziemców, który prowadzi postępowania o nadanie statusu uchodźcy z pomocą ekspertów Departamentu Postępowań Uchodźczych UdSC. Wskazują oni, że Polska jest traktowana przez cudzoziemców jako kraj tranzytowy, a rzeczywistym celem większości osób ubiegających się o nadanie statusu uchodźcy w Polsce jest zalegalizowanie pobytu w innych krajach.

To, czy cudzoziemiec kwalifikuje się do otrzymania statusu uchodźcy, czy do ochrony uzupełniającej, UdSC sprawdza w jednym postępowaniu. Obowiązuje jedna procedura, zarówno uchodźcy, jak i osoby objęte ochroną mają te same prawa: zgodę na pobyt, mogą pracować, przysługuje im taka sama pomoc socjalna, mogą sprowadzić rodzinę. Różnica polega na tym, że uchodźca dostaje genewski dokument podróży, a cudzoziemiec z ochroną uzupełniającą musi się posługiwać swoimi dokumentami albo występuje o dokument podróży w kraju, w którym dostał ochronę.

Od początku tego roku do 1 sierpnia szef UdSC wydał 16 decyzji o udzieleniu ochrony uzupełniającej. Zgodnie z ustawą o udzielaniu cudzoziemcom ochrony na terytorium RP otrzymują ją osoby, które w przypadku powrotu do kraju pochodzenia będą realnie narażone na ryzyko: orzeczenia kary śmierci, tortur, nieludzkiego traktowania, zagrożenia dla życia, wynikającego z powszechnego stosowania przemocy wobec ludności cywilnej w sytuacji konfliktu zbrojnego.

Osoba, której odmówiono w Polsce przyznania statusu uchodźcy, może odwołać się od tej decyzji do Rady do Spraw Uchodźców. Jest to organ administracji publicznej rozpatrujący odwołania od decyzji i zażalenia na postanowienia wydane przez szefa UdSC w sprawach i o nadanie lub pozbawienie statusu uchodźcy, i o udzielenie ochrony uzupełniającej. W tym roku Rada wydała 16 decyzji o nadaniu statusu uchodźcy oraz cztery decyzje o udzieleniu ochrony uzupełniającej.
Uciekają z Doniecka i Ługańska

Obywatele Ukrainy ubiegający się o ochronę międzynarodową w Polsce pochodzą głównie z obwodów: donieckiego (56 proc.) i ługańskiego (19 proc.), a także z Krymu (18 proc.). O udzielenie ochrony międzynarodowej ubiegają się również osoby z obwodów: dniepropietrowskiego, czerkaskiego, kijowskiego, lwowskiego, iwano-frankowskiego, sumskiego, zaporoskiego.

Zgodnie z Konwencją Genewską cudzoziemcowi nadaje się status uchodźcy, jeżeli na skutek uzasadnionej obawy przed prześladowaniem z powodu rasy, religii, narodowości, przekonań politycznych lub przynależności do określonej grupy społecznej nie może lub nie chce korzystać z ochrony własnego kraju.

http://wyborcza.pl/7,75398,20522879,789-ukraincow-zlozylo-wnioski-uchodzcze-status-uchodzcy-otrzymalo.html
Napisano
Tu jest coś więcej na ten temat, ale było też o tym na Onecie i innych portalach:

http://www.kresy.pl/wydarzenia,spoleczenstwo?zobacz/w-polsce-pracuje-juz-nawet-800-tys-ukraincow-przyjedzie-kolejne-pol-miliona-

Jak napisałem wcześniej - problem jest w tym, że Polska to nie Anglia czy Niemcy, bo u nas nie ma rynku pracy nawet dla swoich!

Problemów zresztą będzie więcej, bo te miliony Ukraińców zapewne w większości nie zechcą powrócić na tą swoją UPAinę. Bo po faszystowskim puczu na Majdanie, który obalił legalny rząd, nie bardzo mają już do czego wracać...
Napisano
Balans, tylko jedna rzecz : większość z tych tysięcy, to jak nie musi to się do swojej ukraińskości nie przyznaje, zwłaszcza studenci.
Łżą w żywe oczy (ale przynajmniej się rumienią).
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie