szperator Napisano 31 Marzec 2015 Autor Share Napisano 31 Marzec 2015 Witam czy zaznaczony na zdjęci granat jest bezpieczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
didi Napisano 1 Kwiecień 2015 Share Napisano 1 Kwiecień 2015 Ave napisałeś że bezpieczny. Co napiszesz w przypadku jak szperator postanowi szlifierką kątową zrobić schnittmodell" albo odrdzewić go metodą piecową"? Oczywiście cały czas piszemy tu o tym znalezionym przez niego a nie Twoim ze zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ave Danzig Napisano 31 Marzec 2015 Share Napisano 31 Marzec 2015 Kolega zadał konkretne pytanie i dobrze że pyta a nie działa na własną rękę. Jako że zdjęcie poglądowe jest mojego autorstwa, mogę z całkowitą pewnością odpowiedzieć na to pytanie. Tak jest bezpieczny.Jest to nieuzbrojony granat, materiał wybuchowy (trotyl) zabezpieczony od działania środowiska warstwą papieru od wewnątrz oraz bakelitowym korkiem transportowym. A więc zawartość jest nielegalna.Po dostarczeniu granatów na front, uzbrajało się je, wkręcając odpowiedni zapalnik i dzięki niemu granat mógł spełnić swoją funkcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ave Danzig Napisano 31 Marzec 2015 Share Napisano 31 Marzec 2015 Trzpień i gwint korka był prawdopodobnie pokrywany smarem, z biegiem czasu zachodziła jakaś reakcja chemiczna, co powodowało roztapianie się bakelitu i tym samym czasem są problemy z wykręceniem korka.Z resztą sam materiał jest miernej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 1 Kwiecień 2015 Share Napisano 1 Kwiecień 2015 To pewnie będzie w TVN24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mensguth6 Napisano 1 Kwiecień 2015 Share Napisano 1 Kwiecień 2015 Jeśli trafi do tfaenu to połowa forum ma kipisz w chacie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 31 Marzec 2015 Share Napisano 31 Marzec 2015 skrobanie czy wypalanie trotylu nie warte zachodu I odradzam tego typu działania , jak nie masz farta do trafienia skorupki to lepiej poszukać za parę grogroszy dostaniesz puste a tego nie ruszaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szperator Napisano 1 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2015 Dzięki za konkretną odpowiedz ave :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ave Danzig Napisano 1 Kwiecień 2015 Share Napisano 1 Kwiecień 2015 Napiszę to samo, bo nie pytał czy może przeciąć go szlifierką ani wypalić w piecu. Coś w bani chyba musi mieć, nie ?Nie ? ... No cóż ... selekcja naturalna ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szperator Napisano 1 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2015 Ja tylko korek chce wykręcić ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
didi Napisano 1 Kwiecień 2015 Share Napisano 1 Kwiecień 2015 Po co? W środku diamentów nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szperator Napisano 31 Marzec 2015 Autor Share Napisano 31 Marzec 2015 Witam czy zaznaczony na zdjęci granat jest bezpieczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 31 Marzec 2015 Share Napisano 31 Marzec 2015 W myśl Ustawy, czy zastosowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 31 Marzec 2015 Share Napisano 31 Marzec 2015 Wykręć korek i zobacz czy pusty.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szperator Napisano 31 Marzec 2015 Autor Share Napisano 31 Marzec 2015 Oczywiście w zastosowania:D Proch to dla mnie nie problem ale to co jest do niego wkręcone może w jakiś sposób spowodować bum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 31 Marzec 2015 Share Napisano 31 Marzec 2015 A czy kolega wogóle wie o czym mówi?Popatrz sobie na necie, poczytaj o budowie broni, amunicji (bo zakładam że tego typu fanty zbiera a nie znaczki) i zobaczysz. Proch" raczej ci krzywdy nie zrobi. Jeśli już - to inny materiał wybuchowy. No i zapewne to o co ci chodzi to - zapalnik. A takowy raczej jest wyjęty. Można rozwalać młotkiem i dłubać śrubokrętem.Pozdr,makul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Senemedar Napisano 31 Marzec 2015 Share Napisano 31 Marzec 2015 100% pewny że one wszystkie bezpieczne i puste. Napisał bym dlaczego tak myślę (myślę i pewien jestem) ale miłe by to nie było zwłaszcza dla ciebie autorze wątku.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 1 Kwiecień 2015 Share Napisano 1 Kwiecień 2015 Kolega ciekawy co jest w środku? Służę uprzejmie:http://myvimu.com/exhibit/39852217-przekroj-granatu-f1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szperator Napisano 31 Marzec 2015 Autor Share Napisano 31 Marzec 2015 Zdjęcie jest przykładowe i 2 pozostałe granaty mnie nie interesują bo jak znajduję granaty z wkręconymi zapalnikami to ich nie zabieram a trafił mi się ostatnio taki jak zaznaczony na fotce i wolałem się upewnić że jak przy nim będę majstrował to się nie pozbęde rąk... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 31 Marzec 2015 Share Napisano 31 Marzec 2015 Korek transportowy.W środku 60gram TNTKorki podczas prób wykręcania kruszą się.Zresztą po co dłubać.Pełno ich po lasach na godzinę W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szperator Napisano 31 Marzec 2015 Autor Share Napisano 31 Marzec 2015 Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 1 Kwiecień 2015 Share Napisano 1 Kwiecień 2015 Kolega szperator zapytał odnośnie granatu. Oczywiście, prócz kliku wartościowych wpisów udzielić musiało się kilku psedo znawców teoretyków, którzy wypowiadać się wcale nie powinni. Didek czy jak Ci tam po co zabierasz głos w kwestiach o których nie masz jakiegokolwiek pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pir77 Napisano 31 Marzec 2015 Share Napisano 31 Marzec 2015 Sprawdź czy nie ma zapalnika potarciowego nim zaczniesz coś odkręcać. Najlepiej to wezwij saperów i niech to zutylizują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szperator Napisano 31 Marzec 2015 Autor Share Napisano 31 Marzec 2015 Zapalnik to to nie jest bo jest z bakelitu czy czegoś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 31 Marzec 2015 Share Napisano 31 Marzec 2015 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szperator Napisano 31 Marzec 2015 Autor Share Napisano 31 Marzec 2015 Jak gadam głupoty to mnie poprawcie ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
szperator
Witam czy zaznaczony na zdjęci granat jest bezpieczny?
34 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.