Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak gwoli ścisłosci i odnosnie BRDM-a i jego udziału w inscenizacji. Chodziło o pokazanie prototypu samochodu pancernego z wieżą niemal identyczną jak ta z BRDM-a testowanego ponoc na poligonie Kummersdorf. Zdjecia tego pojazdu niestety sie nie zachowały. W taka wieżyczkę przyodziano prototyp E-25(zdjecie), a po wojnie skopiowano do BRDM-a. BRDM mial sie poruszać w tle ale zawodowych żołnierzy poniosła ułańska fantazja i wyjechali na sam srodek inscenizacji. Zamiast zamaskować podwozie a pokazać wieże zrobili odwrotnie. Był to bardzo zły pomysł do którego sie przyznaje i biore za niego odpowiedzialność:( Postów ludzi niezadowolonych z życia, widzacych we wszystkim negatywne cechy z nieznajomoscią tematu takich jak RPG-22 nawet nie będę komentował. Wystarczy, że zrobili z siebie pajaców na gumie:) Co do leibermusterów i pochodzenia to cześć jest zakupiona w Turingen Militaria, Hikiego oraz jeden komplet w którym śmigam z Czech od człowieka który wykonał partię 6 sztuk dla samych zboków" tematu wzorując sie bezposrednio na dobrze zachowanym oryginale;)Dodam jeszcze, że nie pokazaliśmy niczego co nie wzieło udziału w czasie 2 wojny. Aparaty tlenowe sa oryginalne, a tylko 2 szt. sa przerobionymi, niemal identycznymi aparatami które zostały skopiowane na potrzeby polskiego górnictwa i jednostek ratunkowych w latach 60-tych. Uważam, że temat jest ciekawy i ktoś musiał go w końcu pokazać. Jako ciekawostkę dodam, że w bitwie o Berlin został użyty czołg Mark V w wersji żeńskiej jeszcze w czasów 1 wojny, a po jej zakończeniu używany przez Freikorpsy podczas puczu Kappa i do tłumienia czerwonych band;) Czołg ten walczył w tym miejscu w którym walczyły jednostki krogulcze z noktowizorami ZG-1229 Vampir" Pierwsze czołgi obok koncowych produkcji niemieckich i najnowszej techniki;) Mamy zamiar to pokazać w najblizszym czasie, a jak sie komuś nie podoba to może nas pocałować w dupę;)

Napisano
Gratuluję stworzenia działającej repliki Vampira :)

Mogli byście pokazać więcej fotek całej konstrukcji.

I mam pytanie - jak walczyło się z vampirem w dzień - ściągano go? Czy jednak achjager" - walczył tylko w nacht ;)
Napisano
No ten wasz projekt to jest mega temat, Genialny. Podoba mi się bardzo.
Acha i co bym jeszcze dodał od siebie... Chciałbym zaakcentować, takie osobne projekty, niszowe, ale jakże piękne wymagają tak dużo trudu w skompletowaniu munduru i sprzętu, wiedzy, literatury żeby stworzyć coś innego niż zwykłego szweja z patykiem do pif paf.
Już samo zorganizowanie kompletnego i poprawnego działonu moździeża, czy działka wymaga masę pracy i środków. I naprawdę ludzie trzeba sobie z tego zdawać sprawę.
Napisano
I mam pytanie - jak walczyło się z vampirem w dzień - ściągano go? Czy jednak "nachjager - walczył tylko w nacht"

Zestaw noktowizyjny był zdejmowany w dzień i nie dało sie strzelac przy dziennym swietle lub w oswietlonych pomieszczeniach, bo można było uszkodzić przetwornik obrazu.
Do osłony lampy była specjalna nakładka, a demontaż był bardzo prosty-wystarczyło zdjąć lunete z lampą wysuwajac montaż podobny do ZF-4. W sumie był bardzo podobny tylko została zmieniona górna podpora lunety która była przymocowana specjalnymi nitami i srubami. Wbrew pozorom zestaw nie był przymocowywany pierscieniami jak standardowe lunety do G-43 i Stg-44. Slajmi, dzięki za miłe słowa, miło mi że projekt sie podoba.
Napisano
Ha ha ha! Może podwójny Aaron Elvis Presly, Justin Bieber albo Madonna w której postać wcieli sie ta gruba baba z flachą samogonu:) Już sie doczekać nie moge;)Na 100% odstawią taki odpał że zwieje nam berety i polecą do Roswell...
Napisano
Temu siwemu z ruskimi medalami burakmistrz zafundował tytanowy kregosłup żeby mógł udzwignać nowe medale którymi go udekorowali towarzysze. Dostał za wyższą szkołe cięcia blachy, akademie 1-majową i technikum wedkarskie.
Napisano
A ja trochę wrócę/nawiążę do tego co napisał Slajmi. Otóż od pewnego czasu zastanawiam się, męczy mnie taka myśl - czemu niemcy na rekonstrukcjach ograniczają się do kilku sdkfztów i ewentualnie motocykli. Dlaczego nie widać poza tym nic z rekonstrukcji niemieckiej? Przyznam że brakuje mi niemieckich wozów taborowych, działonu artylerii, oddziałów pionierów. Wiem że nie wszystko jest dostępne ale jakoś po polskiej stronie (rekonstrukcji) dzieje się coraz więcej. A co u niemców - cisza!
Napisano
jedną z przyczyn jest to, ze organizator jak ma zamówić 3 wozy taborowe to woli 2 sam pancerne lub czołg... co do artylerii na jedna z bzur załatwiłem haubicę 105 mm i stała sobie daleko od lini frontu walnęła 3 razy i tego nikt nie zauwazył nawet.. a potem trzeba to załadować te 2 tony zelastwa :D.
odziały pionierów sa i birą aktywny udział w rekonstrukcjach, choć by i na ostatniej mławie...
Napisano

Ależ niemieccy Pioniere są już od dawna obecni na rekonstrukcjach batalistycznych, w sumie jest kilka środowisk podejmujących się tego tematu. Problem w tym, że nie każda rekonstrukcja nadaje się do zademonstrowania wyjątkowości (sprzęt, zastosowanie bojowe) tej specjalistycznej formacji. Skoro mowa o Żmigrodzie to małe fotograficzne przypomnienie (autor: Reniusz Ceroń) naszego saperskiego oddziału uderzeniowego.

Pozdrawiam,
STEGE
GRH Pionier 39

Napisano
Ale wrócę do wypowiedzi kolegi makula. Fakt mozna by duzo i naprawdę dużo jeszcze pokazać. Spotykam bardzo czesto czy to działony PAK, czy też moździezy. Niestety dużo jest niewyposazonych i bez odpowiedniej ilosci osób obsługi. Także zapotrzebowanie na tego typu jednostki jest stosunkowo mniejsze na imprezach, szczególnie mniejszych gdzie potrzeba więcej mobilności ze strony niemców, a taka broń sprawia kłopoty w ataku.
Napisano
cyt.(Ale wrócę do wypowiedzi kolegi makula. Fakt mozna by dużo i naprawdę dużo jeszcze pokazać.) Fajnie ale kto ma pokazać cokolwiek ? skoro większość uczestników/rekonstruktorów jest zainteresowana tylko jedną kwestią ile dostanę ślepaków :(
Napisano
nie tak do konca. jak napisał kolega wyzej -sprzet to ludzie z obsługi... jak jedzie działo to z pola znika od razu 4-5 osób.
jak jadą czołgi na wrzesień to 6 ludzi mniej biega w polu.
pantera to 5, pak 5.
a na polu ma sie dziać ruch :D
Napisano
Okejos- a gdyby tak, strzelać do tych co biegają, to może brak pięciu ( np ) ludzi z obsługi, ukryła by prędkość tych, do których się celuje?

Im szybciej strzelasz, tym szybciej biegają- takie złudzenie optyczne, że ich więcej jest, bo cały czas biegiem?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 08:21 05-12-2013