rodan Napisano 3 Październik 2013 Autor Napisano 3 Październik 2013 http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Wprowadzmy-w-Polsce-powszechny-dostep-do-broni,wid,16039856,wiadomosc.html
Czlowieksniegu Napisano 3 Październik 2013 Napisano 3 Październik 2013 Jeśli to państwa ościenne musiałyby walczyć nie tylko z kilkudziesięcioma tysiącami zawodowych żołnierzy, ale także z milionami polskich patriotów, którzy – uzbrojeni w prywatne pistolety i karabiny – mogą stanąć im na drodze"cytata z Migalskiego, to facet w Brukseli ma niesamowitego dostawcę...
Bandi1973 Napisano 3 Październik 2013 Napisano 3 Październik 2013 Od lat posiadam broń ostrą, zresztą jak większość mężczyzn w mojej rodzinie, ale jak czytam komentarze pod tym artykułem to jestem za ograniczeniem dostępu do broni, masakra :(
krzysiek9559 Napisano 3 Październik 2013 Napisano 3 Październik 2013 Nie jestem zwolennikiem takiego pomysłu, poroniony pomysł.
krzysiek9559 Napisano 3 Październik 2013 Napisano 3 Październik 2013 Migalski pierwsze by musiał zbadać się u psychiatry, co pochnęło go na tak destruktywną chęcią posiadania broni. To są myśli potencjalnego zabójcy.
woytas Napisano 3 Październik 2013 Napisano 3 Październik 2013 Migalski jest sąsiadem mojego kolegi, ma nowy dom to może się o niego boi. Gdyby miał klamkę to na wsi wiadomo by było, że ją ma...
WykoP2411+ Napisano 3 Październik 2013 Napisano 3 Październik 2013 Kto chce kogoś odstrzelić to i tak to zrobi,wszyscy wiemy że dostęp do broni palnej jest banalnie łatwy więc po co ta ,,kurtynka,, jej niedostępności. Bardziej niż zwykłego obywatela obawiam się policjantów alkoholików którzy noszą broń na codzień podczas służby a leczą się odwykowo. Jak źle gadam niech ktoś poprawi ale osobom uzależnionym ,broni ani pozwolenia na jej posiadanie wydać nie wolno-przynajmniej formalnie. Jak życie pokazuje sprawy mają się inaczej .
emes Napisano 3 Październik 2013 Napisano 3 Październik 2013 Obawiam się, że p. Migalski jest chyba na usługach tych ościennych mocarstw, bo te miliony polskich patriotów", przy niczym nie skrępowanym dostępie do broni, natychmiast rozpoczęłyby działania wojenne - głównie między sobą :)
Boer Napisano 3 Październik 2013 Napisano 3 Październik 2013 Myślę że dobrze by było mieć też taczankę, oczywiście po spełnieniu wszystkich wymogów dotyczących posiadania broni palnej.
soldierprzemo Napisano 4 Październik 2013 Napisano 4 Październik 2013 pomysł idiotyczny . wystarczy że są wiatrówki i świry a co dopiero takim dać broń palną. pozatym stworzyło by to duże zagrożenie dla władzy , zawód komornik by zniknoł , a straż miejska z policią na patrol musieli by jeżdzić czołgiem.
Boer Napisano 4 Październik 2013 Napisano 4 Październik 2013 Soldier, znaczy żyjemy w domu wariatów?,same świry Cię otaczają?, jedyne w temacie zagrożenia dla władzy" udało Ci się prawidłowo odpowiedzieć .
Lipek Napisano 4 Październik 2013 Napisano 4 Październik 2013 Większość morderstw jest popełnianych za pomocą noży, młotków czy narzędzi codziennego użytku. Ich też zakażemy?Dziś sytuacja jest taka, że dostęp do broni mają bandziory plus wąska grupa uprzywilejowanych (chlejących wódę z miejscowym komendantem, emerytowanych mundurowych itp.), a zwykły obywatel może sobie co najwyżej kupić gaz za 20zł.
WykoP2411+ Napisano 4 Październik 2013 Napisano 4 Październik 2013 No właśnie,niedługo chleb będziemy smarować gumowym nożem bo i tego zakażą.
sniper_bob Napisano 4 Październik 2013 Napisano 4 Październik 2013 aby wprowadzić powszechny dostęp do broni w naszym kraju należałoby najpierw zmienić prawo... chyba wszystkie wyroki jakie zapadają są nie prawomocne albo mi się tylko tak wydaje bo co nie słychać to nie prawomocny czy to zabójstwo czy napad czy narkotyki itp itd od błahostek po poważne sprawy więc jak tu ograniczyć ilość potencjalnych idiotów na ulicach czy to z nożem, wiatrówka czy bronią palną skoro dostają zawiasy albo się odwołują i dalej robią to samo kradną, biją, handlują itp
okejos Napisano 6 Październik 2013 Napisano 6 Październik 2013 unormalizowac prawo w zakresie destruktów, broni do rekonstrukcji i deko a także sportowej. ale ogólny dostep duże NIE!!!. 200 lat ograniczen do broni na terenach polskich a zwłaszcza ostatnie 60 lat sopowodowało, ze nie mamy tradycji posiadania bron.. wiec jak by wszystcy dostali to rzeźba była by okrutna :D
Boer Napisano 6 Październik 2013 Napisano 6 Październik 2013 Okejos, skąd wiesz że wiec jak by wszystcy dostali to rzeźba była by okrutna :D" ?, jasnowidz ?, czy Ty też jak i piszący powyżej mieszkasz pomiędzy świrami?Jest małym prawdopodobieństwem to iż mnie ktoś zastrzeli, ale bardzo dużym że przejedzie mnie samochód.Bandyci i mordercy używają broni nielegalnej wiec ich ten temat nie dotyczy , a i z nabyciem problemów nie mają.Jak zwykle, ograniczeń i prawa ma przestrzegać truteń który zasuwa na pasożytów którzy wymyślają takie prawo aby przypadkiem truteń nie miał możliwości podniesienia głowy.
okejos Napisano 7 Październik 2013 Napisano 7 Październik 2013 wystarczy jak popatrze na b. duza czesc rekonstruktorów jak dostana bron do łapy :D :D :D.toz to horror. ciekawe ilu z nich ma wyobrazenie ze pocisk z karabinu przebja całkiem gruba scianę... a tak naoglądają sie amerykanskich filmów to schowac sie mozna i za krzesłem i za stołem..... a było pare razy tak, ze ktos sobie fuknał niby w powietrze a 600 dalej klient zalicza w pałę.. potem próbowali zrzucic wine na eszelon z bundeswerą który wracał z poligonu w polsce..poprostu nie wierze w zdroworzsadkowe podejscie do tematu.i wypadków tez bedzie duzo wiecej.. gdyż broń sama raz do roku strzela. i takich kwiatków sam byłem pare razy swiadkiem i to na strzelnicach.
Boer Napisano 7 Październik 2013 Napisano 7 Październik 2013 Ja co dzień kilka razy omal że nie rozstaję się z życiem jadąc do pracy i z powrotem, i jak wiemy w wypadkach ginie więcej ludzi niż od postrzałów, wiec nie demonizuj .Masz pecha mieszkając w tak pechowej i obfitującej w niesprawnych umysłowo przedstawicieli homo sapiens.
Nadwojciech Napisano 7 Październik 2013 Napisano 7 Październik 2013 O czym Wy dyskutujecie? :)Władza planuje się zabrać za czarnoprochowce!Więc co tu bić piane o groźniejszą" broń.....
Boer Napisano 7 Październik 2013 Napisano 7 Październik 2013 Powoli ,powoli, a żywność będzie do nabycia pokrojona i w plasterkach, znikną żyletki i brzytwy, a na kosę będą wymagane badania psychotechniczne, o bronie nie wspomnę, cud kraina.
kopijnik2 Napisano 8 Październik 2013 Napisano 8 Październik 2013 odnośnie noży - turystyczny problemzagadnienie potencjalnego przestępstwa granicznego"http://orka.sejm.gov.pl/WydBAS.nsf/0/76DB737EB3732479C12578B100456183/$file/Analiza_%20BAS_2011_53.pdfw zestawieniu nie ma jasnego podziału na sytuacje:nosić (przy sobie)przenosić - np. w plecakuposiadaćw zestawieniu nie ma jasnego podziału na miejsca:droga publicznaśrodki transportu /prywatne auto/autobus
alex_2013 Napisano 8 Październik 2013 Napisano 8 Październik 2013 Powszechny dostęp do broni macie w USA i widac co sie dzieje:)Ja bym zrobil inaczej.Wprowadzilbym całkowity zakaz posiadania broni ostrej. Nawet patrole policji bylyby uzbrojone w pałki i paralizatory, wzglednie gazówki, jedynie jednostki specjalne policji, strazy granicznej by mialy.Ale jesli sie trafi np zlodzieja na włamie lub napadzie z bronia w ręku, jesli sie trafi u złodzieja na przeszukaniu w domu bron ostra, to od reki dostaje za jej posiadanie 25 więzienia bez mozliwosci wyjscia warunkowego.Gwarantuje wam ze juz nigdy nie usłyszelibyscie o jakimkolwiek bandycie z bronia w ręku.
traper6 Napisano 8 Październik 2013 Napisano 8 Październik 2013 AlexNie chce mi się rozpisywać, ale piszesz takie bzdury że się w pale nie mieści.Pozbawić policję broni !? To dopiero by się działo, bałbyś się wyjść na ulicę.Napad, rabunek trwa kilkanaście sekund, względnie kilka minut. Zdajesz sobie sprawę ile trwa przejazd policyjnego radiowozu (jak to określiłeś jednostek specjalnych policji) przez duże miasto w godzinach szczytu ?Idąc tokiem rozumowania bandyty. Co może mi zrobić taki policjant wyposażony tylko w pałkę czy paralizator jeżeli mogę go skasować" z klamki z odległości powiedzmy 10 m. ?Nakrzyczeć na mnie ? :))Hulaj dusza, piekła nie ma.
Czlowieksniegu Napisano 8 Październik 2013 Napisano 8 Październik 2013 Bobies nie mają, a przynajmniej nie mieli ostatnio, przy sobie broni...
maciek718 Napisano 8 Październik 2013 Napisano 8 Październik 2013 Faktem jest, że polskie prawo jest chore. Ludzie mogą trafić do więzienia przez zardzewiałą lufę czy zamek karabinowy. Nie popieram pomysłu p. Migalskiego, ale uważam że czas na zmiany w ustawie o broni i amunicji, choćby w postaci złagodzenia przepisów co do broni kolekcjonerskiej, bo na razie jej posiadanie to przywilej dla wybrańców.. Wspomniani w artykule patrioci" mimo że oficjalnie jest to zabronione, z pewnością w razie wojny pokazaliby co mają pochowane w domach i nie trzeba tu żadnych regulacji prawnych. Patrząc na zachowanie kibolki na stadionach to oni nawet nie potrzebowaliby broni palnej żeby roznieść wroga :]Co do pomysłu z czarnoprochowcami to szkoda słów.. niedługo na badania i rejestracje na komendy będą chodzić łucznicy sportowi, bractwa rycerskie i dzieci z drewnianymi kuszami z Malborka.. przecież łuki i kusze to też broń dystansowa.Szkoda że na razie nie widać żeby coś się miało zmienić na dobre.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.