skyluke Napisano 7 Grudzień 2013 Napisano 7 Grudzień 2013 Ciekawe czy obecna sytuacja pogodowa na Bałtyku będzie miała wpływ na kondycję wraku. Choć z drugiej strony te ca.70 lat wytrzymał..
les05 Napisano 28 Czerwiec 2014 Autor Napisano 28 Czerwiec 2014 Chodzą słuchy, że wkrótce mają wydobyć A-20. Tym razem spróbuje Marynarka Wojenna i to już w lipcu. Mam nadzieję, że tego roku. A Junkersa nadal rdza zżerać będzie.
Woodhaven Napisano 5 Wrzesień 2014 Napisano 5 Wrzesień 2014 Odkryty w ubiegłymn roku wrak amerykańskiego bombowca spoczywający na dnie Bałtyku został odkopany, ustawiony na dnie i przygotowany do podniesienia. Akcję przerwano, gdy natrafiono na niewybuchy - dowiedział się nieoficjalnie portal tvn24.pl. To kolejna nieudana próba wydobycia samolotu.http://www.tvn24.pl/niewybuchy-uniemozliwily-wydobycie-amerykanskiego-bombowca-marynarka-przerwala-operacje,465437,s.html
skyluke Napisano 6 Wrzesień 2014 Napisano 6 Wrzesień 2014 Został ustawiony z boku, na równej powierzchni... Z boku czego ? Ustawiony na dnie ? a na czym był ?.........:/
Jacek Dąbrowski Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 http://www.tvn24.pl/wrak-wydobyty-z-dna-baltyku-to-slynny-douglas,474737,s.htmlWyjeli.Pozdrawiam
Woodhaven Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 http://www.gospodarkamorska.pl/wydarzenia/z-dna-baltyku-wydobyto-wrak-samolotu-douglas-a-20.html
Jacek Dąbrowski Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 Wood , hahahaha , ktoś tu kłamie. Ty , czy ja , czy jednak , jak zwykle TVN? Spójrz na daty w tych niusach Pozdrawiam
skyluke Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 teraz droższa część przedsięwzięcia - konserwacja, wojsko tu już nie pomoże...przynajmniej podniesienie się udało
Jacek Dąbrowski Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 Tylko ino. Podniesiono toto w jednym kawałku. Jak trafi do MLP w Krakowie to się okaże że w wyniku postępującego utlenienia metalu oraz niefachowego wydobycia bla bla bla itd" PozdrawiamP.S.Pod płotem" leżą tam nie takie kwiatki
Alkali Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 Bombowiec leżał na głębokości 15 m, około 4 km od Rozewia."Jeżeli spadł w rejonie Rozewia i zachował się w całkiem niezłym stanie to mam swój typ ;)9 kwietnia 1945 r. ok. godz. 10.45 grupa 5 A-20 Boston z 1. gwardyjskiego pułku minowo-torpedowego atakowała 26 mil morskich na północny-zachód od Stilo niemiecki konwój składający się z 2 niszczycieli, 2 torpedowców i trałowca. Pokładowa artyleria przeciwlotnicza uszkodziła samolot por. Boldjusowa. Uszkodzony samolot nie dociągnął do macierzystego lotniska i wg rosyjskich źródeł wodował 2 km od Rozewia. Cała załoga zdołała bezpiecznie opuścić pokład maszyny.Bardzo możliwe, że to właśnie ten. Zestrzelony i spadający bezwładnie samolot po uderzeniu w taflę wody raczej by się nie zachował w jednym kawałku. Muszę poszperać w kwitach, może uda się ustalić numer seryjny tego Bostona.
skyluke Napisano 7 Październik 2014 Napisano 7 Październik 2014 Nie powinien być zraszany wodą cały czas zamiast tak schnąć ?Ciekaw jestem co dalej i w jakim tempie. Kokpit się chyba niestety nieco rozpadł...
bjar_1 Napisano 7 Październik 2014 Napisano 7 Październik 2014 Szkoda, że więcej kadłuba nie było (?)...
pni Napisano 7 Październik 2014 Napisano 7 Październik 2014 Niemcy ja wydobyli swój samolot z morza to umieścili go w specjalnym tunelu gdzie przez dłuższy czas był zraszany roztworem kwasu cytrynowego w celu oczyszczenia i zabezpieczenia przed przyspieszoną korozją. Nie powinien tak sobie leżakować.
macvsog Napisano 7 Październik 2014 Napisano 7 Październik 2014 http://facet.interia.pl/obyczaje/historia/news-wrak-z-dna-baltyku-zostal-podniesiony,nId,1531966#iwa_item=2&iwa_img=1&iwa_hash=23804&iwa_block=tiles
Jacek Dąbrowski Napisano 7 Październik 2014 Napisano 7 Październik 2014 Niemcy? Do-17? Znaczy Operacja Lew Morski zakończyła się sukcesem?Pozdrawiam
Marcin_21_2009 Napisano 7 Październik 2014 Napisano 7 Październik 2014 http://www.youtube.com/watch?v=6Tmsydp8tkQ
Landszaft Napisano 7 Październik 2014 Napisano 7 Październik 2014 Dość ciekawy eksponat do nauki konserwacji. Zobaczymy jak podoła MLP. no chyba że będzie stał koło He-5e, Geest Mowe, Levavasseur Antoinette, AEG Wagner, Friedrich Etrich Taube, i innych eksponatów w rupiarni". Bo mając kasę MLP ma multum eksponatów które czekają na konserwację , renowację , kompletację i odbudowę. Nie mówiąc o nowym ogrzewanym hangarze na eksponaty z prawdziwego zdarzenia . Tante Ju stoi pod chmurką co w obecnych czasach jest już anachronizmem takie eksponowanie zabytków lotniczych. Dlatego wolałem aby był w morzu i nikt nie podawał namiaru, Tyle że mleko się rozlało i trzeba było wyjąć aby ktoś coś nie ukradł. Tyle że ja wolę zobaczyć zrekonstruowanego w ładnym stanie Levavasseura niż pospolitego Bostona w morzu czarnym leży podobny w lepszym stanie choć podobnie zdekompletowany ( brak mniejszej części ogona i mniejszej części dziobu)"
Woodhaven Napisano 8 Październik 2014 Napisano 8 Październik 2014 Gdynia Oksywie Port Marynarki Wojennej
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.