palacz Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 po tej wojnie już nic i nigdzie nie było takie same - i dlatego walczyli o to żeby było jak przed wojna? Np. honor polskiego oficera - w PRL-u rzecz tak rzadka, że wręcz nieistniejąca a przed wojną nasza duma. I tak można po kolei ze wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 Współpraca podziemia z PSL to chyba rzecz wiadoma. Konkluzja jest prosta: liczyli na zwycięstwo Mikołajczyka i demokratyzację Polski."No nie zupełnie, a przynajmniej nie wszyscy. Taki WIN na ten przykład był przeciwny wyborom i nawoływał do ich bojkotu. Wyraźnie wychodzili z założenia - wszystko albo nic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 Palacz nie chodzi o to aby nie walczyć ale walczyć wtedy, kiedy ta walka ma sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 po tej wojnie już nic i nigdzie nie było takie same - i dlatego walczyli o to żeby było jak przed wojna? Np. honor polskiego oficera - w PRL-u rzecz tak rzadka, że wręcz nieistniejąca a przed wojną nasza duma. I tak można po kolei ze wszystkim."Społeczeństwo w zdecydowanej większości nie chciało zarówno tego co tu sowieci chcieli zainstalować, jak i powrotu do tego co było za sanacji. Bo ta się zupełnie skompromitowała [w tym paru generałów jak przyszło co do czego we wrześniu 39]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 Na tym świecie jest wiele obrzydliwości. Posty alansa" należą do tych najbardziej obrzydliwych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 Na tym świecie jest wiele obrzydliwości. Posty "balansa należą do tych najbardziej obrzydliwych."Dlaczego? Może dlatego, że 20 lat temu wyleczono mnie z fanatyzmu i z czarno białej wizji historii. A może dlatego, że staram się być obiektywny i mieć dystans do wielu spraw. Dystans jakiego człowiek nabiera gdy mu stuknął 6-ty krzyżyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 Dodam jeszcze tak na koniec; to forum miało kiedyś ambicje para-historyczne i miało służyć dyskusji NA ARGUMENTY. A od jakiegoś czasu służy paru osobom do uprawiania ideologicznej propagandy rodem z wieców partyjnych. A gdy brakuje argumentów to padają inwektywy, na zasadzie - kto nie z nami ten nasz wróg.Na tym kończę dyskusję, bo dalsza dyskusja z nawiedzonymi fanatykami, to tak jakby próbować dyskutować z Talibami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 Dzięki za odpowiedzi na moje posty, otworzyliście mi oczy na kilka elementów, o których nawet nie pomyślałem, pewnie przez to, że jak już pisałem patrzę na to z perspektywy lat.PozdrawiamKamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 balans (3570 / 60) 2013-03-17 14:49:54Takim porównaniem, w zasadzie, obrażasz talibów... Oni nie udają, że wolą demokrację...nawet jako narzędzie do obalania zastanego porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 @elpasys cyt.: Na tym świecie jest wiele obrzydliwości. Posty "balansa należą do tych najbardziej obrzydliwych."Ale jaja :D Nie zawodzisz, kolego, nie zawodzisz :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palacz Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 Palacz nie chodzi o to aby nie walczyć ale walczyć wtedy, kiedy ta walka ma sens."Nasze położenie geopolityczne sprawia że z góry jesteśmy skazani na porażkę (pomijam s-f w stylu ataku Czech czy Słowacji na nasz kraj) więc co robić, nie walczyć wcale? to forum miało kiedyś ambicje para-historyczne i miało służyć dyskusji NA ARGUMENTY. A od jakiegoś czasu służy paru osobom do uprawiania ideologicznej propagandy rodem z wieców partyjnych. A gdy brakuje argumentów to padają inwektywy, na zasadzie - kto nie z nami ten nasz wróg.Zgadzam się w 99%. Ale częściej oponenci są wyszydzani ośmieszani, w odpowiedziach podkreśla się drwiący stosunek do tematu gdy drugiej stronie brak argumentów. Ale co racja to racja: strasznie czuć tu w powietrzu uprawianie ideologicznej propagandy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 Otóż nie - było takie powstanie - wielkopolskie - które wybuchło w odpowiednim czasie i przy sprzyjającej koniunkturze politycznej bez których skazane byłoby na klęskę. Daleki jestem jednak od potępiania wszystkich naszych powstań czy wystąpień zbrojnych. Nasz charakter narodowy jest jaki jest i to też determinowało różne nieszczęśliwe wydarzenia w naszej historii. Czasem zaś nie pozostawało nic innego jak tylko się bić, choćby bez szans na wygraną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 Jeszcze dołożyłbym powstania śląskie- może nie bezwzględne zwycięstwo, ale sporo na nich zyskaliśmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palacz Napisano 18 Marzec 2013 Share Napisano 18 Marzec 2013 wszystkie wygrane potyczki i bitwy też się liczą? Bitwa warszawska zwana cudem.. nie, cuda nie. A może liczy się że byliśmy pod Moskwą? Panowie, trochę powagi - to że odnosiliśmy sukcesy na polu militarnym nie oznacza że nasze położenie geopolityczne jest inne. Mamy dwóch dużych sąsiadów z aspiracjami do... podbijania innych sąsiadów. Jeśli oni są słabi to możemy nawet im coś wyrwać ale na jak długo? Polska była silna ale w unii z Litwą, osobno na tle Rosji i Niemiec jesteśmy dwoma słaby krajami. Ale wracając do meritum czy to oznacza że nie mamy walczyć gdy przychodzą do naszych domów i kolbami wywarzają drzwi? (trochę dramaturgii musi być) A może jak w kawale: tato a jakbyśmy przegrali wojne to mielibyśmy jak w RFN?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 18 Marzec 2013 Share Napisano 18 Marzec 2013 palacz wybacz ale twoje argumenty są marnej jakości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palacz Napisano 18 Marzec 2013 Share Napisano 18 Marzec 2013 proszę umotywuj, chętnie poznam Twoje zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 18 Marzec 2013 Share Napisano 18 Marzec 2013 Ano uważam tak dlatego, że: Wymieniłem ci powstanie, udane, Erich dodał drugie potwierdzając tezę, że podjecie walki w odpowiednim momencie może dać sukces. Nawet ty pisząc o bitwie warszawskiej przypomniałeś o wojnie, którą wygraliśmy dzięki olbrzymiej mobilizacji całego społeczeństwa i znów sprzyjającej koniunkturze politycznej. Tak więc mowa jest o dużych konfliktach zbrojnych dającej wymierny, pozytywny skutek dla Polski.Ty natomiast wtryniasz jakieś bliżej nieznane bitwy i potyczki przez nas wygrane, po co? Domyślam się aby dezawuować przewagę rozwagi nad brawurą? Potem piszesz o unii z Litwą, która dawno minęła, przebrzmiałą i nie wróci jak rozumiem, która Polsce dałaby pozycję Polsce jako kraju nie będącego korytarzem po którym maszerują sobie armie dwóch ościennych (wrogich?) państw. To są mrzonki, bajeczki z przeszłości bo tej unii nikt nie chce a w dodatku ta Litwa to tak naprawdę były przede wszystkim obecne Białoruś i Ukraina, kraje nie mające ochotę na bliskie alianse z Polską. Swój post znów kończysz pytaniem jak rozumiem retorycznym, o sensie beznadziejnej walki.Słowem bigos, mętlik, żadnej myśli - poza oczywiście tej o owej mitycznej unii z Litwą.A propos: masz świadomość jak postrzegają nas Litwini? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palacz Napisano 18 Marzec 2013 Share Napisano 18 Marzec 2013 Polska była silna ale w unii z Litwą, osobno na tle Rosji i Niemiec jesteśmy dwoma słaby krajami." tyle dosłownie napisałem o Polsce Litwie i Unii jako podkreślenie naszej słabej obecnie (i zazwyczaj) pozycji militarnej wobec Rosji i Niemiec. Ty zaś zdecydowanie bardziej zagłębiasz temat unii przypisując to mnie. OK. Wymieniliście udane powstania, tak, no to ja dołożyłem do tego bitwę warszawską. Dalej nie zmienia to stanu rzeczy że w każdym czasie można powiedzieć że walka teraz nie ma sensu bo i tak przegramy. Gdyby wszyscy byli tak rozważni jak byś chciał to już dawno Polski by nie było bo zamiast się bić Polacy siedzieliby po chałupach i czekali na lepszy moment. Nasze zwycięstwa: powstanie wielkopolskie i wojna z 1920 roku to wyjątkowo korzystny dla nas czas , niestety okres ten trwał bardzo krótko i to co zdobyliśmy straciliśmy w 100% po 20 latach. Więc wychodzi na to że nie warto było się bić i ponosić ofiar a rozwaga na nic się zdała. Ponownie wracając do meritum na zakończenie: warto się bić o kraj, zawsze i wszędzie bo wygrane bitwy to nie tylko te na placu boju. Podbity naród potrzebuje bohaterów. By przetrwała tożsamość narodu potrzebne są wzorce a jakie będą lepsze niż bohaterowie którzy oddali życie za kraj? Specjalnie dla Ciebie osyjan żeby nie kończyć pytaniem -ja lepszych nie znam.Kończysz: bigosem, mętlikiem i pytaniem na które nie wiem czy odpowiadać bo znowu zarzucisz mi mrzonki o Unii o której tak chętnie się rozpisujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 18 Marzec 2013 Share Napisano 18 Marzec 2013 Niepotrzebnie jesteś złośliwy ponieważ zgadzam się z tym co napisałeś. I nie będę się popisywał zdaniem: :A Czesi przetrwali a nie walczyli", którym to zazwyczaj szermuje się w dyskusjach o celowości beznadziejnej walki ponieważ my Czechami nie jesteśmy i nam widocznie walka o swoje jest potrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 18 Marzec 2013 Share Napisano 18 Marzec 2013 No to pora tworzyc nowych bohaterow bo na horyzoncie to sukcesow jakos nie widac, kto na ochotnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 18 Marzec 2013 Share Napisano 18 Marzec 2013 No i wychodzi romantyczna wizja historii, gdzie prawdziwy bohater to martwy bohater.Ja takiej wizji nie kupuję. Swoich bohaterów wolę widzieć żywymi i zwycięskimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palacz Napisano 19 Marzec 2013 Share Napisano 19 Marzec 2013 Niekoniecznie martwy ale walczący o ideę i potrafiący oddać za nią życie - tak, taka jest moja wizja bohatera. Ja tam jestem dumny że w chwili próby moi bohaterowie nie zawahali się oddać życia i zapewne dlatego są moimi bohaterami chociaż mogli żyć i być zwycięskimi ... ale wtedy byliby Twoimi bohaterami :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 19 Marzec 2013 Share Napisano 19 Marzec 2013 A ja wciąż czekam...Ale spokojnie, już się przyzwyczaiłem, że łatwo Użytkownicy potrafią sobie z gęby cholewkę robić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palacz Napisano 19 Marzec 2013 Share Napisano 19 Marzec 2013 No nie chce mi się po raz kolejny pisać więc wkleję ostatnie odpowiedzi. Dodam tylko że to było w wątku o Jaruzelskim:Twoje pytanie:Możesz mi podać daty, gdy sugerowałem związek między Wyklętymi a faszyzmem?"2013-03-17 12:00:28A ja nadal czekam..."drukowanymi napisać? Umieszczasz w wątku o wyklętych zdjęcia z nazistami, jest to jawna prowokacja i próba dyskredytowania tych bohaterów. Powtórzę jeszcze raz prowokator nie moderator. Przez całą komunę trzeba było słuchać tych bredni o bandytach po lasach i zaplutych karłach reakcji, teraz jest to tylko ciekawostka nadająca się do prac naukowych badająca wpływ propagandy ustrojów totalitarnych na życie i światopogląd kolejnych pokoleń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 19 Marzec 2013 Share Napisano 19 Marzec 2013 Hmmmm....Ja wiem, że to OT, ale...umieszczasz [...] zdjęcia z nazistami"Gdzie? Kiedy? Toż to zdjęcia naszych patriotów świętujących" Wyklętych...Dwa- ty mi wreszcie powiedz, gdzie ja powiązałem Wyklętych z faszyzmem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.