Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Kompletny debil.

12 minut temu, bodziu000000 napisał:

Powinno się ludzi uczyć, że z pierwszym stopniem sprężarki niskiego ciśnienia silnika turbowentylatorowego jeszcze nikt nie wygrał i nigdy nie wygra.

Edited by Jedburgh_Ops
Posted

Pięć osób zginęło w katastrofie samolotu Cessna 421C w Teksasie.

Do zdarzenia doszło w nocy z czwartku na piątek (30.04 br.) w regionie Texas Hill Country, około 65 kilometrów na południowy zachód od Austin.

Ofiary wypadku miały uczestniczyć w zawodach sportowych w miejscowości New Braunfels.             

Klub Amarillo Pickleball potwierdził, że byli to jego członkowie udający się na turniej turnieju pickleballa - dyscypliny sportowej łączącej tenis ziemny, badminton oraz tenis stołowy – podaje Associated Press.

@.thumb.jpg.fd97a7a1aa60cccf06cfa6f14a8971a4.jpg

https://aviation-safety.net/wikibase/569844

Posted

Lubelskie, złe wiadomości.

Tragiczny wypadek w miejscowości Kozaki

Rozbił się samolot gaśniczy typu Dromader. Niestety, w wyniku zdarzenia jedna osoba poniosła śmierć.

Na miejscu pracują służby, trwa ustalanie przyczyn katastrofy.

687679244_1746694402972930_790266940928041133_n.jpg

Posted (edited)

Grubo. Dromadera, nie wiem czy o tych znakach, widziałem w Zamościu na pokazach w 2024 i chłop latał przez 30 minut wypełniając lukę w oczekiwaniu na spóźniony nast. punkt.

A obok miejsca katastrofy miałem jechać za 9-10 godzin, w drodze ze swojej wiochy pod Tomaszowem na lotnisko w Jasionce… Nawet nie wiedziałem, że tam dramatyczna walka z ogniem i droga Józefów-Łukow przez lasy zamknięta. Dobrze, że czytam to forum, wyjadę 30 min wcześniej inną drogą.

M.

Edited by beaviso
Posted

Straszne, przygnębiające.

Podziwiać pilotów lotnictwa p-poż, bo to robota z pogranicza bohaterstwa, a o wypadek jeszcze łatwiej, niż w lotnictwie sanitarnym.

[*]

Posted
10 godzin temu, beaviso napisał:

Grubo. Dromadera, nie wiem czy o tych znakach, widziałem w Zamościu na pokazach w 2024 i chłop latał przez 30 minut wypełniając lukę w oczekiwaniu na spóźniony nast. punkt.

A obok miejsca katastrofy miałem jechać za 9-10 godzin, w drodze ze swojej wiochy pod Tomaszowem na lotnisko w Jasionce… Nawet nie wiedziałem, że tam dramatyczna walka z ogniem i droga Józefów-Łukow przez lasy zamknięta. Dobrze, że czytam to forum, wyjadę 30 min wcześniej inną drogą.

M.

Nie wiem, ile jeszcze Dromaderów zostało w Polsce, ale wykruszają się w wypadkach, a EPBC staje się bazą ostatniego startu kolejnych M18. Kiedyś była tu solidna baza Dromaderów i od wiosny do jesieni latały niemal wahadłowo, po prostu huk ich silników nie przygasał. Od długiego czasu już tak nie jest, a Kampinosu przecież nie wycięto, tak jak innych puszcz i lasów.

Posted
19 godzin temu, bjar_1 napisał:

Lubelskie, złe wiadomości.

Tragiczny wypadek w miejscowości Kozaki

Rozbił się samolot gaśniczy typu Dromader. Niestety, w wyniku zdarzenia jedna osoba poniosła śmierć.

Na miejscu pracują służby, trwa ustalanie przyczyn katastrofy.

687679244_1746694402972930_790266940928041133_n.jpg

😥

Posted
3 minuty temu, Woodhaven napisał:

Mała korekta - miał 20 godzin na Dromaderach… a to nie zabawka… to nie Dreamliner, że autopilot wszystko zrobi….

Z drugiej strony... - kiedy, gdzie i jak zrobić jakiemuś pilotowi type rating na samolot p-poż, ale type rating nie w sensie wylaszowania go na typ, tylko zrobić z niego pilota operacyjnego? Nie ma takich możliwości poza jedną - po przyswojeniu całej teorii zawsze trzeba wyruszyć na swój pierwszy pożar, drugi, piąty, dziesiąty i nadal jest się żółtodziobem. Nie ma innego wyjścia.

Lotnictwo HEMS też jest ekstremalne i sam coś o tym wiem, ale tam np. takie ekstremum (którego piloci zawsze się boją, a przynajmniej na początku), jak wbicie czubków płóz w stok i trwanie w zawisie, gdy końcówki łopat wirnika głównego kręcą się o metr, półtora, czy dwa od stoku ćwiczy się (w porządnych pogotowiach) pod okiem pilotów doświadczalnych. A to sytuacja, że tylko czknąć i mogiła, niemniej na spokojnie można to ćwiczyć z pilotem w najwyższym stopniu doświadczonym.

W lataniu p-poż nie ma możliwości przećwiczenia niektórych rzeczy i trzeba iść na żywioł... dosłownie i w przenośni. Taka to jest wredna robota, dlatego piloci p-poż są środowiskiem wyjątkowo wysokiego ryzyka w branży lotniczej.

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Dwa myśliwce EA-18G Growler zderzyły się dziś podczas Air Show „Gunfighter Skies” w stanie Idaho.

Do incydentu doszło w rejonie bazy Mountain Home Air Force Base. Obie maszyny należały do jednostki VAQ-129 „Vikings” US Navy i wykonywały pokaz w powietrzu, gdy doszło do kolizji.

Najważniejsza informacja — wszyscy czterej członkowie załóg bezpiecznie się katapultowali i przeżyli wypadek bez obrażeń. 🇺🇸

Po zderzeniu samoloty spadły na ziemię około 3 km od bazy, wywołując pożar oraz gęste kłęby czarnego dymu widoczne z dużej odległości. Pokazy natychmiast przerwano, zamknięto także fragment autostrady nr 167.

Wojsko rozpoczęło już śledztwo mające ustalić przyczyny kolizji.

Co ciekawe i zarazem pechowe — była to pierwsza edycja pokazów Gunfighter Skies od 2018 roku. Wtedy również doszło do tragicznego wypadku podczas imprezy.

FB_IMG_1779080733173.jpg

Edited by Woodhaven