Sobiepan Napisano 6 Marzec 2012 Autor Napisano 6 Marzec 2012 Miały od 15 do 30 lat. Były Żydówkami z getta w Szczuczynie. W sierpniu 1941 roku miejscowi wypożyczyli" je do prac ogrodniczych. A potem w bestialski sposób zamordowali. Po 71 latach od mordu białostocki IPN wszczyna śledztwo.Niewiele w tej sprawie wiadomo, choć zachowały się akta sądowe z czasów powojennych. Niewykluczone, że świadkowie zbrodni jeszcze żyją, być może opowiadali o niej potomkom, może oni pamiętają.- Najbardziej zależy nam na tym, by ustalić wszystkich sprawców tamtych wydarzeń. I zweryfikować, kto za zbrodnię został już osądzony, a kto nie. Niektórzy bowiem stanęli przed wymiarem sprawiedliwości, a inni nie - mówi prokurator Radosław Ignatiew z białostockiego oddziału IPN.To on przez długi czas prowadził śledztwo w sprawie mordu w Jedwabnem - dochodzenie zakończyło się w 2003 r. i potwierdziło, że w miasteczku zamordowano obywateli polskich narodowości żydowskiej, a sprawcami mordu byli Polacy.Powtórka z JedwabnegoZdaniem prokuratora Ignatiewa zbrodnia w Bzurach jest podobna do tej, która wydarzyła się w Jedwabnem, tylko jej skala jest mniejsza.- Tutaj mamy do czynienia z 20 kobietami, tam ofiar było znacznie więcej. Do dzisiaj nikt nie upomniał się o te młode kobiety, są anonimowe. Ale skoro przy sprawie Jedwabnego udało się nam ustalić nazwiska ponad 300 ofiar, to w tej sprawie też to jest możliwe - twierdzi Ignatiew.Zamordowane kobiety pochodziły z getta w Szczuczynie. Właściciele majątku w Bzurach wypożyczyli je do prac w ogrodach i na polach - taka była wówczas powszechna praktyka. Żydzi stanowili darmową siłę roboczą.Kobiety z getta w Szczuczynie miały zajmować się uprawą warzyw w majątku. Ale do getta nie wróciły.Co się stało? Barbara Engelking, która od lat zajmuje się badaniem historii gett na terenie Polski, przekopała akta sądowe tej sprawy, dotarła do zeznań świadków z 1948 r. Jest ich kilkanaście.- W aktach mowa jest o co najmniej sześciu mężczyznach, którzy zabili te kobiety. Tylko jeden z nich - Stanisław Zalewski - stanął przed sądem. Najpierw został skazany na więzienie, później na karę śmierci, a potem kara została zamieniona na więzienie. Mężczyzna zmarł w 1957 r. - mówi Engelking.Ten mord był wyjątkowo okrutny. - Kobiety były bite metalowymi, okutymi wcześniej w kuźni pałkami, kilka z nich na pewno zostało zgwałconych. Wszystko działo się nad jamą, którą wcześniej wykopali sprawcy. Po wszystkim ofiary zostały zasypane ziemią - opisuje Ignatiew.Prokurator twierdzi, że z dokumentów wynika, że była to zbrodnia wcześniej zaplanowana.- Oczywiście, że mieli zamiar je zabić. Dlatego nie odwieźli kobiet do getta, dlatego wcześniej wykopali dół w lesie, dlatego poszli do kuźni i okuli te drewniane pałki metalem, by uderzenia były mocne. Bili je po całym ciele, więc nie ma mowy o przypadku - mówi Ignatiew. - Nie wiadomo, czy chcieli je okraść, czy może chodziło o czyny lubieżne. Jednak można przypuszczać, że na pewno nie zrobiliby tego wobec kobiet narodowości polskiej. W przypadku kobiet żydowskich byli bezkarni, w tamtym czasie Żydów mordowało się za przynależność rasową. Nie ma najmniejszych wątpliwości, że oprawcami byli Polacy.Zabiłem ŻydówkęPotwierdzają to zeznania Stanisława Zalewskiego pochodzące ze śledztwa w 1950 r. Zeznanie jest jednym z wielu złożonych w czasie procesów sądowych, tzw. sierpniówek (nazwa pochodzi od wydanego w sierpniu 1944 r. dekretu PKWN).Podjechaliśmy tam na rowerach. Wcześniej poszliśmy do majątkowej kuźni i okuliśmy pałki na końcu żelazem, aby lepiej było zabijać. Po godzinie czasu przyjechały z majątku Bzury dwie furmanki drabiniaste, na jednej furmance jechał Krygiel, a na drugiej Modzelewski Henryk. Gdy furmanki przyjechały pod dom, wypędziliśmy Żydówki z piwnicy i kazaliśmy im powsiadać na wóz. Zawieźliśmy je do boczkowskiego lasu, gdzie był wykopany okop. Tam kazaliśmy wszystkim Żydówkom porozbierać się do koszul i majtek. Zaczęliśmy prowadzać po jednej nad okop i tam zabijaliśmy pałkami. Tkacz zabił cztery Żydówki. Jeszcze przed zabiciem pięciu zgwałcili jedną Żydówkę. Po zgwałceniu Żydówki ja wziąłem pałkę drewnianą od Tkacza i sam osobiście zabiłem Żydówkę, uderzając ją pałką trzy razy w głowę, i wpadła do okopu. Z pomordowanych Żydówek otrzymałem pantofle i jedną sukienkę. Trzy dni później do sołtysa przyjechała niemiecka żandarmeria i na jej polecenie pokazałem miejsce mordu. Jeden żandarm zapytał mnie, czym my ich zabijali, ja powiedziałem, że pałkami. Po wypowiedzeniu moich słów zostałem uderzony przez żandarma niemieckiego gumą i powiedział mi, czemu z powrotem nie przyprowadziliście ich do getta. Następnie kazali lepiej zasypać... Myśmy wszyscy należeli do endecji".Czy to wiarygodne zeznanie? Może złożone pod przymusem? Engelking: - Nie jestem w stanie tego ocenić. Przez większość procesu Zalewski się nie przyznawał. Ale obciążyły go zeznania świadków.Według prokuratora Ignatiewa opisana przez Zalewskiego wizyta niemieckiej żandarmerii spowodowała, że ludzie z okolic zaczęli wierzyć i powtarzać, że żydowskie kobiety zabili Niemcy.Śledztwa IPNBiałostocki IPN prowadzi też jeszcze inne sprawy dotyczące pogromu Żydów w Polsce przez Polaków. Jednym z głośniejszych śledztw jest to dotyczące mordu w Radziłowie. 7 lipca 1941 r. w godzinach rannych do miasteczka przyjechali Niemcy, którzy mieli wydać rozkaz przedstawicielom miasteczka, by oczyścili je z Żydów.Grupa składająca się z co najmniej kilkunastu mieszkańców Radziłowa zgromadziła Żydów na rynku, a następnie zagnała do pustej stodoły, którą po oblaniu benzyną podpalono. Osoby uciekające z ognia zabijano przy użyciu broni palnej lub przemocą wrzucano do środka. Liczby ofiar nie można dokładnie ustalić, ale w przybliżeniu szacuje się, że pozbawiono życia od 100 do 1000 osób.Prowadzone jest też śledztwo w sprawie pogromu Żydów w Wąsoszu w lipcu 1941 r. Wedle relacji świadków, podobnie jak w Jedwabnem i Radziłowie, mordowali miejscowi inspirowani przez Niemców. W nocy 5 lipca zginęło stu kilkudziesięciu Żydów. Prawdopodobnie w tej sprawie będzie przeprowadzona ekshumacja.http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,11290059,Polacy_zabili_palkami_20_Zydowek_w_Bzurach__IPN_prowadzi.html
peterpan Napisano 6 Marzec 2012 Napisano 6 Marzec 2012 Polska to dziwna kraj... W każdym państwie są takie ciemne karty, w wielu o wiele ciemniejsze. Skąd u nas taka masochistyczna skłonność do wywlekania wszystkich brudów na światło dzienne? Czyżby IPN dostał zamówienie na takie sensacje? Tylko wtedy CZYJ to instytut pamięci? Niemcy, Amerykanie, Rosjanie, Żydzi mają za paznokciami o wiele więcej brudu i jakoś nie piorą tego publicznie. To tylko potwierdzenie, że IPN jest instytucją polityczną i służy partykularnym celom politycznym. Marszałek Piłsudski nigdy by na to nie pozwolił. Nie z chęci ukrycia prawdy, a dlatego, że dla Niego Polska była najważniejsza.
mikross Napisano 6 Marzec 2012 Napisano 6 Marzec 2012 O tych brudach tez nie nalezy zapominac i zamiatac pod dywan ...A ci szumni patrioci" co tak sie publicznie obnoszą ze swoją polskoscią tez powinnie poczytac o swoich ziomalacha" i ich potwornosciach na innych nacjach.
warrior65 Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Mam nadzieję graniczącą z przekonaniem że to w Szczuczynie to taka sama prawda jak ze sprawą Jedwabnego.....czyli gówno prawda.Jeżeli ktoś czytał o Jedwabnem to wie doskonale o co chodzi. Kiedy grosowi udowodniono kłamstwa to on jak i niektóre ośrodki w Polsce stwierdzili że przecież to nie jest dokument historyczny, więc pisarz ma prawo do swojej wizji. A dzisiaj nadal beszczelnie podtrzymuje się fantazje grosa.Widać Polacy mieli w czasie okupacji dużo do powiedzenia, w Jedwabnem strzelali z mauzerów i z ckm-u, a w Szczuczynie wypożyczali Żydów do prac polowych. No ale przecież jak były Polskie obozy koncentracyjne to mieli prawo to robić.Zeznania z 50-tego roku. Świetnie, wtedy nawet księża przyznawali się że są szpiegami obcych wywiadów, a partyzanci że pracowali dla faszystów.Ignatiew maładziec, ty order biełowo orła pouczisz.
rotsen5 Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Niemcy wypożyczali Żydów do prac polowych Polakom pierwszy raz z tym się spotkałem jak ktoś zna jakąś literaturę na ten temat to proszę o podanie w tum wątku chętnie się dokształcę.
Czlowieksniegu Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 A ja jestem w stanie sobie wyobrazić, że można było znaleźć dojście jeśli nie do Wydziałów Wyżywienia i Rolnictwa i/lub Gospodarki Wodnej, to do kierownictwa" poszczególnych obozów pracy...
s_boj Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 ONR ma niejedną czarną kartę na koncie i przed wojną i po niej. W wielu kwestiach mieli po drodze z faszyzmem (stosunek do Żydów jest tutaj dobrym przykładem), a po 1945 r. skwapliwie tworzyli fikcję normalności pod nadzorem komuny, czego przykładem jest choćby Piasecki ze swoim PAX-em, księża patrioci, czy Giertych senior, jako doradca spawacza przy wprowadzaniu stanu wojennego.Myśmy wszyscy należeli do endecji" - wiele w tym przypadku wyjaśnia. Przecież wiadomo, jakie ci ludzie mieli poglądy i ile radykalizmów rodziło się w ramach owej organizacji. Dzisiaj odbija się to czkawką w postaci kwestionowania ilości ofiar holocaustu, czy istnienia i zastosowania komór gazowych. Jakoś jestem w stanie uwierzyć, że po odpowiednim wypraniu i odpreparowaniu mózgu od sumienia, radykalne doły endeckie śniły o kuciu kos na Żydów, więc dlaczego nie o zatłuczeniu grupy kobiet pałkami?
DOMILUD PL Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Myśmy wszyscy należeli do endecji"Ten fragment jest szczególnie wiarygodny" :) A w/w osobnik nazwiskiem Zalewski wogóle wiedział co to endecja? Odnoszę wrażenie, że nie bardzo.1.Żydówki wyjeżdżają z niemieckiego obozu i nie wracają - żart nr 1.2.Żandarm za powyższe nagradza klapsem gumową pałką - żart nr 2.3.Władze obozu przyjmują powyższe bez wyjaśniania sprawy - żart nr 3.Oczywiście nie jest mi do śmiechu bo zamordowano kilkadziesiąt niewinnych kobiet, jednak całość kupy się nie trzyma, a już sam proces Zalewskiego wygląda na reżyserkę.Wyjaśnić sprawę napewno trzeba, ale obiektywnie. I oby materiał dowodowy z 1950r. nie był jedynym przy ogłoszeniu wyroku, o ile do takowego wogóle dojdzie.PS. No chyba że określone media ogłoszą go przed czasem.
warrior65 Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Oby sprawy nie wyjaśniano tak jak w Jedwabnem. Wyobraźcie sobie że podczas prac przy ekshumacji dzieci z Jedwabnego zbierały w pobliżu łuski od niemieckiej broni i chciały przekazać przedstawicielowi IPN, ale nie był on zainteresowany tymi dowodami. Te śledztwo" było robione pod przyjętą tezę. S-boy, gdybyś był na miejscu przesłuchiwanych też byś okazał się ONR-owcem. Bo ie ma ludzi niewinnych, są tylko niewłaściwie przesłuchani".
Martian Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Na podstawie sierpniówek" został oskarżony i skazany na śmierć gen. Fieldorf...
Erih Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Chciałbym zauważyć że komuniści polscy po 44 roku przykładali się szczególnie do tępienia szmalcowników i im podobnych.Mieli w tym swój interes, to fakt, ale niejako przy okazji odwalili dobrą robotę. Wiec nie lekceważyłbym tych zeznań ( poza przynależnością do ND)
Lipek Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Pomijając tą mocno śmierdzącą sprawę (oczywiście opisaną przez GW, a jakże!), chciałbym prosić kolegę s_boj, aby douczył sie najpierw, zanim zacznie wypowiadać się o przedwojennym ruchu narodowym.Po pierwsze w samym ONR było kilka odłamów 0 o którym więc piszesz a po 1945 r. skwapliwie tworzyli fikcję normalności pod nadzorem komuny, czego przykładem jest choćby Piasecki ze swoim PAX-em, księża patrioci, czy Giertych senior, jako doradca spawacza przy wprowadzaniu stanu wojennego." ?Szeregowi działacze ONR dostawali z automatu kulę w potylicę.Kolejna złota myśl" - ONR ma niejedną czarną kartę na koncie i przed wojną i po niej. " A któraż organizacja jej nie ma? A znane powszechnie autorytety moralne"? Szymborska (wiersze na cześć Stalina), Kuroń (czerwone harcerstwo) itp.? Oni są święci?O jakich czarnych kartach piszesz? O ONRowskich bojówkach? Poczytaj chłopaku, co wyprawiały komunistyczne czy lewicowe bojówki złożone głównie z Żydów. Inteligenciki z ONR zazwyczaj dostawały ostry łomot od żydowskich robotników :)Jan Mosdorf, który zginął w Auschwitz m.in. za pomoc Żydom to też ciemna karta"? Ale pewnie, lepiej odgrzewać za każdym razem kotlet pt. Bolesław Piasecki :)ONR to nie moja bajka, ale zaczerpnij trochę wiedzy historycznej zamiast powielać bzdur rodem z komunistycznych broszurek czy GW (w sumie to to samo).Jakoś jestem w stanie uwierzyć, że po odpowiednim wypraniu i odpreparowaniu mózgu od sumienia, radykalne doły endeckie śniły o kuciu kos na Żydów," - a ja jestem w stanie uwierzyć, że że po odpowiednim wypraniu i odpreparowaniu mózgu od sumienia, radykalne doły żydowskie śniły o kucu kos na Polaków, co miało miejsce w roku 1920, a potem po 1944. Jeżeli sprawe bada ten sam znaffca" z IPN co mord w Jedwabnem, to nie mam pytań...Przy okazji zauważyłem ciekawą przypadłość :) Jeżeli chodzi o lustrację, NSZ, Żołnierzy Wyklętych itp., to wg. Gazety Wybiórczej IPN jest siedliskiem moherowej reakcji. Natomiast kiedy trzeba zbadać sprawę domniemanego mordu na Żydach dokonanego przez Polaków, to prokurator z IPN jest już cacy :)Ta afera to pewnie taka sama prawda jak Jedwabne czy książki Grossa. Zobaczymy co przyniesie śledztwo :)
RAJTAR Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Lipek , ja tam nie wiem wiele o ONR , nie czytam wyborczej i ogólnie polityka mnie nie interesuje , natomiast dużo rozmawiam z ludźmi , zwłaszcza tymi których lata młodości upłynęły pod niemiecką okupacją , a ludzie Ci widzieli wiele i dużo pamiętają ...w wielu wioskach zwłaszcza w Polsce południowo - wschodniej i wschodniej słyszałem opowieści jak to ten i ten rozprawili się z Żydkami" za pomocą pałek czy innej roni białej" a na pytanie o tych zwyrodnialców padała najczęściej odpowiedź ,że to parobki zza miedzy, dłużnik lub zawistny sąsiad , a jeden starszy Pan nazwał ich swołoczą ... mieli różne zobowiązania , czasami była to zazdrość bo żyd miał" - wybuch wojny stanowił dla band takich zwyrodnialców ciche przyzwolenie na mordowanie żydów pod różnym pretekstem ...najczęściej katami były zbiry wioskowe lub małomiasteczkowe jakich i dzisiaj widać na ulicach...pytanie brzmi : czy to nie byli Polacy? a ich ofiary to nie byli Polacy?Mord zawsze pozostanie mordem i ten na ludności Zydowskiej dokonany przez swołocz bez zasad z pianą na pyskach , i ten na członkach polskiego podziemia dokonany przez żydowskich czerwonych siepaczy. Do każdej z tych spraw trzeba podejśc indywidualnie a nie uogólniać ,że żydzi to są tacy a tacy a Polacy jeszcze inni...Reasumując , każda zbrodnia w miarę możliwości powinna być wyjaśniona a sprawcy (jeżeli żyją) powinni być napiętnowani i im niższe pobudki tym wyższa kara".
Lipek Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Rajtar. Nikt znajacy choć trochę historię naszego Kraju nie neguje, że zbrodnie na żydach, popełniane przez Polaków, miały miejsce. Szmalcownictwo istniało i nikt tego nie neguje.Tak samo jak istniała żydowska policja, zaganiajaca ludzi z getta wprost do bydlęcych wagonów, a w konsekwencji krematoriów. Że byli Żydzi, którzy dośc ochoczo kolaborowali z Niemcami i zbijali na tym całkiem niezły interes.W czasie wojny ujawniają się wszelkiej maści patologie, po każdej ze stron. Pytanie tylko o skalę.Środowiska amerykańskich żydów, wspierane u nas przez politpoprawną Gazetę Wyborczą, TVN i inne media tego nurtu (promujace choćby pseudohistoryka Grossa) chcą wywołać wrażenie, że Polacy byli gorliwymi pomocnikami Niemców w Holokauście. Niemcom jest to oczywiście bardzo na rękę, gdyż ich odpowiedzialność za zbrodnie wojenne się rozmywa.Czemu nikt w świecie nie mówi o Duńczykach, Holendrach czy Francuzach, którzy oficjalnie pomagali choćby w wywózkach Żydów do obozów? Ciągle tylko słychać o polskich obozach zagłady", że Polacy zabijali żydów po wojnie itp.Mam nadzieję, że zrozumiałeś o co mi chodzi :)
RAJTAR Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Zrozumiałem i w kontekście Twojej ostatniej wypowiedzi , zupełnie i stanowczo przyznaję Ci rację.
s_boj Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Lipek, nie zamierzam Ci niczego tłumaczyć. Odgrzanym kotletem jest, jeżeli już użyłeś tego określenia epizod czerwonego harcerstwa Jacka Kuronia, który to wspominając, należy chyba samemu się czerwienić, biorąc pod uwagę całokształt biografii omawianej postaci. Równie dobrze, mógłbyś oceniać Benedykta XVI, pokazując jedynie jego zdjęcie w mundurze Wehrmachtu. To oczywiste, że w przedwojennym społeczeństwie polskim był, jak w każdym innym w Europie odsetek ludzi, chcących prać Żydków". Ja nie oceniam społeczeństwa przez pryzmat odsetka, ale wpienia mnie mitologizowanie polskiego sumienia, które jest czyste jak łza. Nie czytam Wyborczej, telewizor włączam tylko w sobotę o 15-stej na Było nie minęło", a moje wpisy opieram na wiedzy historycznej wyniesionej ze studiów, własnym sumieniu i zdrowym rozsądku. Politykę omijam szerokim łukiem.
s_boj Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Jeżeli podsumowaniem Twoich poglądów jest ten ostatni wpis, to ja się pod nim podpisuję obiema rękami, może poza uśmiechem, kiedy kolejny raz czytam o spisku ogólnoświatowym, którego przedstawicielami na teren Polski są GW, TVN i kosmici.
WykoP2411+ Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 A mnie ciekawi czemu tego wątku mody nie zadołują,tak jak wątku kolegi stock84,,być może temu że ofiarami są żydzi a nie Polacy?,- takie małe spostrzeżenie
s_boj Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Ja myślę, że powód jest inny. Tu się po prostu spotkali bardzo kulturalni ludzie, żeby podyskutować :)
parus Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Jest powiedzenie: Na złodzieju czapka gore" , i tak chyba jest w tym przypadku. Gdyby wszystko byłoby wymysłem" nikogo by śledztwo IPN nie zainteresowało. Wszak niewinni czy uczciwi nie okazują obaw.Co do wypożyczania" Żydów do prac aryjskim firmom i gospodarzom są znane takie przypadki np. opisywane są przez Ringelbluma w jego dzienniku z Getta warszawskiego.Generalnie wszystkie nieszczęścia Polski to spisek mocarstw i wrogów wewnętrznych, inaczej gdyby nie Sowieci, to 17 września 1939 Śmigły - Rydz byłby w Berlinie a nie w Zaleszczykach ...
rotsen5 Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 W mojej miejscowości było getto i żydowski obóz pracy , wszyscy ci Żydzi pracowali tylko dla Niemców. Z opowieści naocznych światków o traktowaniu Żydów przez Niemców to tragedia i horror jest to naród który wycierpiał wiele w czasie wojny. A my jesteśmy narodem który cierpiał w czasie wojny i po wojnie (UB , NKWD) i teraz jeszcze zbieramy cięgi za okres wojenny. Oddaliśmy kamienice , place , są płacone odszkodowania jakimś pociotkom właścicieli żydowskich . KIEDY TO WSZYSTKO SIĘ SKOŃCZY to wieczne oskarżanie Polaków w sąsiednich krajach takich problemów chyba nie mają z tego co wiem.
warrior65 Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Parus napisałeś: Co do "wypożyczania Żydów do prac aryjskim firmom i gospodarzom są znane takie przypadki np. opisywane są przez Ringelbluma w jego dzienniku z Getta warszawskiego." Aryjskim czyli jakim ? Polskim? Kpisz czy o drogę pytasz? Chyba coś z Tobą nie tak. A może pod tym nikiem kryje się ten pan co się w czasie okupacji Niemców się nie bał tylko Polaków? Wiecie ten co się rozchorował w obozie i go Niemcy puścili ito wcale nie przez komin tylko do domu.
Czlowieksniegu Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Wiesz- jeden już obiecał i odszczekał. Drugi prosi IPN o papiery"... Nie tam, że mi to przyjemność sprawia, ale może dla odmiany Ty masz dowody???PS Koniec OT.
Martian Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 @ parusGratuluję niesamowitej bystrości, inteligencji i przenikliwości! Jak ktoś biegnie, to znaczy ucieka, jak ucieka to złodziej a do tego pijak bo każdy pijak to złodziej;)Pakt Ribbentrop Mołotow według ciebie to nasz wewnętrzny spisek? Rozbiory też? Więcej takich inteligentów i wszystko da się udowodnić, nawet nawet masową eksterminację żydów przez Polaków, a fakty historyczne określić spiskową teorią dziejów...Gratuluję tym którzy sierpniówki biorą za miarodajny dokument. Pilecki powiedział o więzieniu UB: Oświęcim to była igraszka"Skalski też ciekawie wspominał wczasy w katowni. Ciekaw jestem, czy owi, oskarżeni ludzie, choć wiedzieli co to endecja?Swoją drogą czy zajęli się własnymi zbrodniarzami w tym Jüdischer Ordnungsdienst i Judenratami?
kindzal Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Takie efekty, jak sie czyta niejakiego Grossa:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.