Pyra75 Napisano 23 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2011 http://epoznan.pl/news-news-29575-93.rocznica_wybuchu_Powstania_WielkopolskiegoA tak na marginesie, żądam Muzeum ZWYCIĘSKIEGO Powstania Wielkopolskiego, niech Warszawa dołoży, bo u nich to same muzea PRZEGRANYCH powstań.Choć znając naszą, poznańską zaradność, sami sobie wybudujemy, mimo zbyt wielu elementów napływowych.A poza tym Wesołych Świąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper93 Napisano 23 Grudzień 2011 Share Napisano 23 Grudzień 2011 Witam,Dokladnie tak jak mowisz. Jak dochodzi pierwszy sierpien to az wszedzie az huczy, samoloty lataja nad stolica itd. Nie wspominajac poteznej faworyzacji ze strony jednej z najwieszych polskich komercyjnych telewizji...Gdy dochodzi 27 grudnia, delikatne wspomnienie i dziekujemy.Nie wspominam tu juz o samej organizacji powstan.No tak zapomnialem, ze w Polsce glownie wspomina sie zeczy smutne, nasze kleski. Pomijajac przyklad powstan, ilu ludzi pamieta kiedy rozpoczela sie IIWŚ, a ilu kiedy sie ona zakonczyla...Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marv Napisano 23 Grudzień 2011 Share Napisano 23 Grudzień 2011 27 grudnia odbędzie się w moim mieście mała rekonstrukcja,wrzucę foto :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patton12 Napisano 23 Grudzień 2011 Share Napisano 23 Grudzień 2011 Pyra75, kto tam pamiętania o takich powstaniach jak Wielkopolskie czy Śląskie. Liczy się warszawskie no bo przecież warszawa to stolica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 23 Grudzień 2011 Share Napisano 23 Grudzień 2011 Pyra, twój komentarz jest trochę nie na miejscu..Przegrane, wygrane..Liczy się to że ktoś próbuje, rzuca swój los w ogień dział i karabinów maszynowych...Opanuj się z antagonizmami, zacznij traktować żołnierską śmierć na równi, ponad podziałami.Poznań nie raz bronił Warszawy, a Warszawa nie raz Poznania..[`] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 23 Grudzień 2011 Share Napisano 23 Grudzień 2011 Witam!Rozumiem kolegę Pyra85 ; wywyższanie Powstania Warszawskiego ponad wszystkie inne robi się trochę męczące . Warszawskie,warszawskie,warszawkie.....BYŁY TEŻ INNE=CHCIAŁEM PRZYPOMNIEĆ.Rację ma też kolega stoc84 . Również uważam że powinno wszystkie powstania traktować się na równi....no ale cóż....tak nie jest . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piokot20 Napisano 25 Grudzień 2011 Share Napisano 25 Grudzień 2011 http://27grudnia.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 25 Grudzień 2011 Share Napisano 25 Grudzień 2011 Koledzy z ,,pyrlandii,,tak jesteście dumni z tego Powstania i słusznie że budujecie pomnik żołnierzy niemieckich poległych.... i tu właśnie jest problem, w obronie Poznania?tego po powstaniu czy tego okupowanemu co go nazywali Posen?Budujecie więc pomnik okupantowi?Dobrze myślę czy żle?,ale ja z Galicji my tam do Franza Josefa nic nie mamy,ale pomników niemcom nie stawiamy.Przynajmniej ja o tym nie słyszałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 25 Grudzień 2011 Share Napisano 25 Grudzień 2011 A co ? Kolega zazdrości wygranego powstania czy co ? Bo czegoś tutaj w tej ironicznej wypowiedzi nie rozumiem .I chyba koelega nie jest za bardzo w temacie .... Ale co ja tam mogę wiedzieć....Jestem tylko z zaboru Pruskiego.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 25 Grudzień 2011 Share Napisano 25 Grudzień 2011 Barson ja się tylko zapytałem bo tu na forum znalazłem informację że w Poznaniu powstanie pomnik żołnierzy niemieckich.Więc tak wyzwalaliście się po ty by teraz oddać się w opiekę.Barson ty mi napisz jako Poznaniak czy ci niemcy bronili Posen czy Poznania.Jeśli Posen to budujecie pomnik okupantowi.Mam rację czy żle myślę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 25 Grudzień 2011 Share Napisano 25 Grudzień 2011 @jacek1962 z całym szacunkiem , ale my ty szkiebrów nie lubimy. ;)Nie ma potrzeby ustanowienia nowego cmentarza wojennego dla Niemców na Cytadeli - uznali poznańscy historycy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 25 Grudzień 2011 Share Napisano 25 Grudzień 2011 Niemcy bronili Poznania . A że ta Faszystowskie świetnie po swojemu to moje ukochane miasto nazwali POSEN to już inna sprawa . Miano także przekopać fosę na terenie poznańskiej Cytadeli w celu odszukaniu zaginionych żołnierzy niemieckich - przecież oni zginęli w Poznaniu! Na pewno ich ktoś szuka " I co z tego - mało zła nam wyrządzili!? Teraz wyrażę swoją kontrowersyjną oponie ale po tym co nam te gnoje uczyniły nie mam do nich najmniejszego szacunku a do tej fosy powinno się ścieki zlewać. Oczywiście jak to na wojnie istnieje możliwość że są też tam ciała nie tylko niemieckie . I jakby kolega więcej poczytał to by się dowidział ; to w Poznaniu istnieją grupy które owym CHORYM pomysłom Pomników obrońców" się sprzeciwiają - i to czynnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 25 Grudzień 2011 Share Napisano 25 Grudzień 2011 YARD - Zgadzam się z tobą . Nie ma najmniejszego sensu tych szkopów z tamtąd wyciągać. Niech gniją po wsze czasy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Grudzień 2011 Share Napisano 25 Grudzień 2011 Z ciekawości...Jeśli mnie wzrok nie myli, to tematem wątku jest 93 rocznica Powstania Wielkopolskiego.A propos i exilibris Cytadeli jest inny bałagan, znaczy się wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 25 Grudzień 2011 Share Napisano 25 Grudzień 2011 Wracamy już do tematy Panie Śnieżny ;) Tak w temacie ; ja z synem na pewno zajrzę :) Warto spojrzeć na kawalerzystów i chłopaków z GROLMANA :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 25 Grudzień 2011 Share Napisano 25 Grudzień 2011 ale my tu szkiebrów nie lubimy. ;)"Dla nie znających gwary poznańskiej:Gwara Poznaniaszkieber daw., pogardl.[Niemiec]" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyra75 Napisano 25 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 25 Grudzień 2011 Wiara, pamiętać aby wew oknach flagi były.Pokażmy że Rogate Diabły" są niezapomniane.http://www.facebook.com/#!/pages/Powstanie-wielkopolskie-Greater-Poland-Uprising-1918-1919/221936153908U mnie na balkonie replika powstańczej flagi zawiśnie.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 09:41 26-12-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 26 Grudzień 2011 Share Napisano 26 Grudzień 2011 U mnie jak co roku wisi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piokot20 Napisano 26 Grudzień 2011 Share Napisano 26 Grudzień 2011 Paderewski już w Poznaniu:http://epoznan.pl/news-news-29575 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper93 Napisano 26 Grudzień 2011 Share Napisano 26 Grudzień 2011 Mowia ze to mlodzi idiotyzmy pisza. Jestem mlody = glupi, wiem o tym. Ale pisac komentarze w stylu iech tam gnija" to trzeba byc naprawde !@#$%& !!! Nie wierze, i nigdy nie uwierze ze wszyscy z wrmachtu byli bestiami, bezwzglednymi mordercami i zabiajali z przyjemnoscia. Kompletne bzdury! Wstydze sie byc czlonkiem tego foru czytajac takie kretynskie wpisy. Niektorzy chyba powinni sie leczyc...Pozdrawiam tych normalnych! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 26 Grudzień 2011 Share Napisano 26 Grudzień 2011 Kolego....młody jesteś...jeszcze mało wiesz. Chyba padłeś ofiarą wykreowanego Dobrego żołnierza niemieckiego i złego oficera " . No tak....przecież żołnierze sami by zapalniczką szczechy polskiej chaty nie zapalili zabawy. No bo po co . Chyba jesteś bardzo stronniczy koleżko . Ale gdybyś poczytał o obronie Poznania - kto go bronił to raczej byś się nie odzywał ( SS,Wehrmacht, Luftwaffe, HJ + cała reszta faszystowskiej maszynki ) . Co sie tylko pod rękę nawinęło . Bronili się do końca w większości . I trochę więcej kultury osobistej młody człowieku . To forum a nie rynsztok . I leczyć to się można np na katar ;]P.SCzłowieku śniegu -wybacz ale musiałem odpisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper93 Napisano 26 Grudzień 2011 Share Napisano 26 Grudzień 2011 Stronniczosc? U kogos tu widze element wpajania ze kazdy niemiec, to niemiec-zly, niemiec bezlitosny. Przepraszam, nie zylem w amtych" czasach. Wobec tego poprosze o tytuly takich ksiazek, ale po '89.Aha, mozna leczyc katar, a nie sie na katar:)Ale zakonczmy ta dyskusje, bo robi sie off-top.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 26 Grudzień 2011 Share Napisano 26 Grudzień 2011 Nadal mi się wydaje, że Powstanie Wielkopolskie wcześniej niż w 1945 roku było...Ale fakt- dziś się wielu nowych faktów i interpretacji na Forum dowiedziałem. Stąd jeden babol w tą, jeden w tamtą ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper93 Napisano 26 Grudzień 2011 Share Napisano 26 Grudzień 2011 Wszyscy? Hmmm, wybijmy dotychczas zyjacych zolnierzy wermachtu, zniszczmy wszelkie ich groby - idac twoim tokiem myslenia... chlopcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 26 Grudzień 2011 Share Napisano 26 Grudzień 2011 Panie i Panowie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.