dziki pies Napisano 12 Luty 2012 Share Napisano 12 Luty 2012 mój ulubiony.84 Charlie Mopic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esus Napisano 12 Luty 2012 Share Napisano 12 Luty 2012 Czas Apokalipsy",nie mogę się od tego filmu uwolnić.Raz w roku obowiązkowo.No wejście w film z muzyką THE DOORS powala na kolana.(wersia powrót) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 13 Luty 2012 Share Napisano 13 Luty 2012 Passchendaele"-krwawa bitwa bez sensu,ale za to z jakimi stratami z obu stron. Za to są kapitalne utwory MAIDENÓW"i Sabatonu" o tej bitwie, do których w video użyto fragmentów a zachodzie bez zmian",a! no i jeszcze he longest day"też maidenów" Polecam!.Przyjemnie się tego słucha i ogląda. Jeśli się nie mylę to do tego filmu muzykę zrobił Kaczmarek.Poza tym,nie oszukujmy się.Dobre kino wojenne wymaga sporych nakładów finansowych i sprzętu nie wspominając o scenariuszusrg.Steiner :)ps. nie dawno ogladałem kanadyjski chyba film 1-szo wojenny o zaginionym batalionie podczas walk we Francji,oparty na faktach.Całkiem nie zły.szczególnie sceny batalistyczne,tylko nie pamiętam tytułu,nie stety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 13 Luty 2012 Share Napisano 13 Luty 2012 To aginiony batalion" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 13 Luty 2012 Share Napisano 13 Luty 2012 A może Hubal" - raczej wiernie oddany klimat powrześniowy, wspaniała, chwytająca za serce muzyka i świetna gra aktorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 13 Luty 2012 Share Napisano 13 Luty 2012 Do propozycji kolegów dorzuciłbym jeszcze, z takich trochę nowszych, bez jakiegoś rankingu, mnie się podobały:- Na tyłach wroga / Saints and Soldiers (2003)-Ardeny 1944 . Uwaga, na ten rok zapowiedziana jest druga część, Saints and Soldiers II: The Void !- Byliśmy żołnierzami / We Were Soldiers (2002)-wojna w Wietnamie- Operacja Świt/ Rescue Dawn (2006)-wojna w Wietnamie w tle-może mało strzelania, bez dużych scen batalistycznych, ale mnie chyba żaden film tak nie trzymał w napięciu - Wewnętrzny wróg (2007)-Francuzi w Algierii- jakoś chyba nikt nie wspomniał też klasyki gatunku, czyli Szeregowiec Ryan/ Saving Private Ryan (1998)- także trzeba by tu przypomnieć, cały czas godne polecenia Braterstwo broni (2004)- koreańska superprodukcja na naprawdę światowym poziomie- wojna w Korei oczywiścieTyle mi się przypomniało z ciekawszych filmów wojennych, nie będących tylko propagandą czy rąbanką w stylu Johna Rambo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 Polecam Jarhead" - bardzo ciekawe i realne spojrzenie na współczesną wojnę.Opowieść o żołnierzach wyszkolonych i wysłanych na wojnę którzy nigdy nie mieli okazji strzelić i walczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 14 Luty 2012 Autor Share Napisano 14 Luty 2012 Szczerze powiedziawszy, to na filmie Byliśmy żołnierzami, nie zostawiłbym suchej nitki. Straszne, propagandowe i pompatyczne. Do tego samego worka wrzucam rosyjski film "Kryptonim Gwiazda" i inne dzieło ichniej kinematografii Konwój PQ-17". Nie wiem, może to wynika z ogólnej niechęci do Mela Gibsona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 Polecam Oni walczyli za ojczyznę" radzieckiej produkcji, stary, ale takie są najlepsze :)pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 Swoją droga brakuje mi filmów, takich jak Hubal", czy Westerplatte". Mogli by coś nakręcić, a nie kich robią, które tylko psują moje wyobrażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 Wszystko rzecz gustu. Dla mnie trudne do oglądania są amerykańskie filmy z lat 60-tych czy 70-tych, typu ielone berety". Choć i wtedy trafiały się perełki, np. Łowca jeleni".Wyróżniający się był dla mnie też cykl Clinta Eastwooda Listy z Iwo Jimy" i Sztandar chwały". Do mnie jakoś nie trafiają filmy radzieckie czy rosyjskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k-szela Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 Idź i patrz - jak dla mnie numer 1 pełen obraz tragizmuTak tu cicho o zmierzchu - ma swój klimatDziecko wojny - ciekawy filmZ polskichHubal - nr 1Sól Ziemi Czarnej - powstania śląskie dobry filmPtaki Ptakom - wrzesień na śląsku ma swój klimat dobrze nakręcony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 Jeśli chodzi o kino wojenne,radzieckie, to zapomnieliśmy o klasyku jakim jest: 17 mgnień wiosny"! :)też ma swój klimat" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 26 Luty 2012 Autor Share Napisano 26 Luty 2012 Byłem dzisiaj w kinie na filmie Feliksa Falka Joanna" z 2010 r. Sama wojna jest wprawdzie tylko tłem, ale film doskonały. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 29 Luty 2012 Share Napisano 29 Luty 2012 Stainer, jest jeszcze Samoloty torpedowe" taka w uj propaganda, ale fajne ujecie i sceny batalistyczne, a wczoraj dorwalem Paragraf 22" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thorsten Napisano 1 Marzec 2012 Share Napisano 1 Marzec 2012 KONIEC WOJNY - etiuda filmowa:http://www.koniecwojny.art.pl/pl/index_pl.htmOglądałem wczoraj, dość przaśny obraz, ale tym samym autentyczny w przekazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 8 Marzec 2012 Share Napisano 8 Marzec 2012 polecam ruski film Twierdza Brzeska" - ich filmy są coraz lepsze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peterpan Napisano 12 Marzec 2012 Share Napisano 12 Marzec 2012 Kryptonim gwiazda" - świetnie zrobiony film. Moje ulubione filmy to II wojna światowa. Jak najbardziej Cienka czerwona linia". Polecam gorąco Masakra w Rzymie". Z polskich produkcji Westerplatte" , amach" , Ptaki ptakom". Jeśli widowiskowość, to Stalingrad" , Żelazny krzyż". Niezłe Ardeny", gdyby nie kpina z charakteryzacji (te tygrysy...). Powrót do piekła" (Filipiny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 13 Marzec 2012 Autor Share Napisano 13 Marzec 2012 Wszystkie fajne, może poza Kryptonim Gwiazda". Nie rozumiem, czemu ten film zbiera jakieś dobre recenzje. To takie radzieckie kino w możliwie najgorszym wydaniu, z mnóstwem patosu i zadęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peterpan Napisano 13 Marzec 2012 Share Napisano 13 Marzec 2012 Albo nie oglądałeś, albo masz pisowskie uprzedzenia. Akurat kryptonim gwiazda" jest bardzo dobrze zrobionym filmem, lepiej niż niejeden hollywoodzki. No i kino jest rosyjskie a nie radzieckie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 14 Marzec 2012 Autor Share Napisano 14 Marzec 2012 Oczywiście, że oglądałem i ledwie dotrwałem do końca. Co z tego, że to kino zrobione już w Rosji, skoro klepane według radzieckich, propagandowych wzorców? Co to za choroba na tym forum, że jak ktoś ma inną opinię, to przyznaje mu się legitymację tej, czy innej partii? Byłem już zaliczany do PO, teraz do PiS-u, niedługo wmieszają mnie jeszcze w Stowarzyszenie Ludzi Dotkniętych Uwiądem Prącia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vantar Napisano 21 Listopad 2012 Share Napisano 21 Listopad 2012 Nie wiem czy mogę odgrzać kotleta ale chciałbym polecić wam dobre (moim zdaniem) filmy:- Kroniki Auschwitz (5 częsci po ok 25min)- Sonderkommando - The Living Dead of Auschwitz ( lub: żywe trupy z Auschwitz)- Dziewczęta Z Auschwitz- Sowiecka Historia ( The Soviet Story ) <- tematyka dość obszerna.Mam taką myśl aby w tym wątku kontynuować, bądź nowy założyć, stworzyć taką bibliotekę filmową, bo jest dużo filmów ciekawych o tematyce wojennej ale nie zawsze inni znają ich tytuły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammuratow Napisano 26 Listopad 2012 Share Napisano 26 Listopad 2012 Witam,Jeśli chodzi o dobry film wojenny, to w czwartek na kanale Ale kino+ będzie japońsko-brytyjski film pt.:Wesołych świąt, pułkowniku Lawrence". Godzina 22.20. Warto! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 27 Listopad 2012 Share Napisano 27 Listopad 2012 Polecam ze swej strony Elegię"- świetne studium tragizmu wojny, która dotyka zwyczajnych ludzi w najokrutniejszy sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanW Napisano 3 Luty 2015 Share Napisano 3 Luty 2015 Koledzy, znacie może jakiś fimy o wojnie w Libanie, Izraelu, Egipcie itp? Możecie coś polecić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.