szczurek_1979 Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 eee tam jakieś spcyjały i frykasy :P nie ma jak 1410i wszystko w tym temacie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 i chińską zupkę na zagrychę... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 18 Październik 2011 Share Napisano 18 Październik 2011 degeneraci i alkoholicy bez smaku :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 18 Październik 2011 Share Napisano 18 Październik 2011 Trzy ( kulinarne ) najgorsze rzeczy w życiu każdego mężczyzny:- ciepła wódka- zimny rosół- chałwa na zagrychę.Nie polecam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 18 Październik 2011 Share Napisano 18 Październik 2011 Na obiadek:Makaron z truflami i szafranem. Czym więcej trufli i szafranu tym lepiej. Zasmażane ziemniaczki La Bonnote z wołowiną Kobe. Do tego koniecznie woda Kona Nigari. Na deserek:Czekoladki The Madeleine Truffle i wino Chateau d'Yquem Sauternes r. 1787 do tego kawa Kopi Luwak.Na kolację owoce morza:Jakiś homarek, ostrygi i kawior Almas i kilka lampek Ultra Premium Tequila Ley .925. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 18 Październik 2011 Share Napisano 18 Październik 2011 Ups! Zapomniałem o śniadaniu!Na śniadanie można zrobić omlet z kilku jaj Faberge;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 18 Październik 2011 Share Napisano 18 Październik 2011 dla wtajemniczonych:ryby z fontanny i tanie winośniadanie mistrzów:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 18 Październik 2011 Share Napisano 18 Październik 2011 Hebda, nie każdy ma zamiast żołądka worek foliowy, a zamiast gardła rurę PCV.. Póki jesteś młody - kozaczysz, pogadamy za kilka lat ;-)moj ulubiony przepis Bigos Wielkopolski":- 1kg cebuli- 1kg pieczarek- 1kg kiełbasy- 1 słoik koncetratu pomidorowego (taki jak np. większy słoiczek z pudliszek)- do smaku przyprawy jakie kto lubi._____________________________________przyrządzenie:Kroimy wszystko w zapałki, podłużne, nie za grube.Podsmażamy do rumianej barwy kiełbasę (bez tłuszczu) np. w rondlu, w międzyczasie doprowadzamy cebulę na patelni do stanu miękkości i zjadliwości. W międzyczasie podsmażamy w rondlu pieczarki aby stały się miękkie i zjadliwe.Następnie przekładamy całość do dużego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, mieszamy aż się połączy.Całość trochę można podgotować, przyprawić i jest gotowe do spożycia.Najlepiej smakuje jak postoi kilkanaście godzin i się przegryzie.Satysfakcja gwarantowana :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 18 Październik 2011 Autor Share Napisano 18 Październik 2011 ShadowN a gdzie kapucha? :)Bigos bez kapusty to jak las bez pamiątek... las jak las ale ... ch z takim lasem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 18 Październik 2011 Autor Share Napisano 18 Październik 2011 http://www.youtube.com/watch?v=lbjbTzuHDbcKolego Bolek70 - Twój przepis LIVE! ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 18 Październik 2011 Share Napisano 18 Październik 2011 I jak bigos Wielkopolski to na pewno nie z pieczarkami, a z suszonymi grzbami leśnymni!pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
melajda95 Napisano 18 Październik 2011 Share Napisano 18 Październik 2011 Eeee tam.Wymyślacie jakieś ''majonezy''.Nie ma jak klimat z PRL-u...Samo życie... http://www.youtube.com/watch?v=Aaz1c4hZMNg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 18 Październik 2011 Share Napisano 18 Październik 2011 Gniewkos & Sonic, to tylko przepis się tak nazywa, potrawa nie jest ani znana zbytnio w Wlkp. ani z niej nie pochodzi, a już na pewno nie jest bigosem :-)igos" w sensie że dobrze pomieszane z poplątanym.polecam jednak spróbować - u mnie cały garnek idzie w jeden dzień jak zrobie..nie spotkałem kogoś, komu by to nie smakowało ;-)pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 18 Październik 2011 Share Napisano 18 Październik 2011 ps. a o to klasyk kulinarny:http://www.youtube.com/watch?v=euOLSeCOtsU&feature=fvstpotrawa dla hardkorów. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 Jest to moje sztandarowe" danie. Bardzo pracochłonne i dosyć drogie (trzeba się dużo nakroić), ale w smaku jest niesamowite. Kobiety z 20-o letnim stażem małżeńskim prosiły mnie o przepis na ten smakołyk. Jako ciekawostką jest to że nie ma tu ani grama soli.Wieprzowina po chińsku"Składniki:- 1.5 kg karkówki- 5-6 dużych papryk - 5-6 dużych cebul- 4-5 dużych ząbków czosnku.- olej do smażeniaSos:- 1/2 łyżeczki chili- 3-4 płaskie łyżeczki mielonego imbiru- 3 łyżki (jak do zupy)sosu sojowego, w zastępstwie może być 6 łyżek maggi lub smakowo podobnych innych przypraw w płynie. - 100 g. czystej białej wódki (zwiękasza i tak potężny aromat potrawy, od biedy może być zwykła woda)Sam sos jest w smaku ochydny, ale nie obawiajcie się tego.Karkówkę kroimy w kostkę taką jak do gulaszu i smażymy na patelni, aż się zacznie robić miękka. Następnie przerzucamy do brytfanny (do duszenia).Paprykę kroimy w plasty o grubości ok 0.5 cm, smażymy do miękkości i do brytfanny.Cebulę kroimi w talarki i smażymy do miękkości, pod koniec smażenia rozgniatamy w wyciskarce czosnek i dodajemy do cebuli. Następnie do brytfanny. Cebulę smażcie na samym końcu bo wypija" olej.Delikatnie podlewamy to wodą i dusimy ok. pół godz. na maluteńkim ogniu.Sos.Wszystkie składniki mieszamy w szklance i zalewamy tym potrawę w brytfannie. Dusimy jak wcześniej na maluteńkim ogniu jeszcze ok 1 - 1.5 godz. do częściowego rozpadu warzyw. Co pewien czas trzeba całość przemieszać, żeby sie nie przypalało .Ma z tego powstać reja".Podawać TYLKO I WYŁĄCZNIE z ryżem. Z ugotowanego ryżu robimy na talerzu atol" i do środka nakładamy potrawę.Doskonale współpracuje z tym dobrze schłodzone wytrawne wino.Nie potrafię Wam powiedzieć do czego to jest podobne w smaku. W polskiej kuchni nie ma na to odpowiednika. Jest poprostu inne" i przepyszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 woytas zaraz od razu cyt.:degeneraci i alkoholicy"naturalne jest piękne i zdrowe... Jeżeli pijasz polskie wyroby spirytusowe to wiesz, ze na drugi dzień mało łba nie urwie jak trośku pofolgujesz ze spożyciem ;) już nawet ukraińskie wyroby (pszenicznaja, niemirof itp) są lepsze i łagodniejsze z syndromem dnia następnego ;) a takie swoje rodzime trunki wykapane to przynajmniej wiesz co pijesz i jak dobry sprzęt jest do jego wyrobu to wchodzi jak woda, drożdżami nie wali, właściwości ma wiskacza i innych koniaków a i syndrom dnia następnego przebiega dużo łagodniej :)pozdrawiamdegustator i smakosz trunków wykapanych"szczurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 19 Październik 2011 Autor Share Napisano 19 Październik 2011 Jaka pogoda przyszła widzimy, więc na rozgrzanie zmarzniętych członków ciała proponuję grzaniec z wina.Składniki:-wino czerwone półsłodkie (może być półwytrawne ale trzeba dodać 3-4 łyżki miodu)-łyżeczkę gałki muszkatołowej-centymetr imbiru pociętego na małe kawałki-kawałek lub dwa kory cynamonu-10 goździków-3-4 ziarna jałowca-startą skórkę pomarańczową-trochę soku z cytryny-kilka ziaren kardamonu-kieliszek brandyJeżeli nie posiadamy składników w naturalnej postaci, mogą być w proszku z paczki. Składniki dodajemy w mniejszej lub większej postaci (ja np nie przepadam za cynamonem) jak kto lubi :)Przygotowanie:Samo przygotowanie jest proste - wino wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy, wolno podgrzewamy pod przykryciem (uwaga, nie wolno zagotować) i na koniec, po wyłączeniu gazu, dolewamy brandy. Teraz już tylko do kieliszków lub kufelków i można siąść sobie w ulubionym fotelu i rozkoszować się aromatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 19 Październik 2011 Autor Share Napisano 19 Październik 2011 Ogólnie do tego grzańca jak i każdego innego np miodu pitnego, mógłbym dodawać skórkę z pomarańczy.... Zawsze kojarzy mi się ona z czasami, gdy pomarańcze kupione na straganie a pozostawione w pokoju na noc, powodowały że cały dom nimi pachniał. Orzechy w cieście zawsze kojarzą mi się z piernikiem na święta... Teraz w czasach, gdy możemy kupić praktycznie co tylko chcemy, wszystko praktycznie spowszechniało... Przepis na miód pitnySkładniki:- 0,75 l miodu pitnego gotowego (może być domowego wyrobu)- 1 pomarańcza- laska cynamonu lub odpowiednik przyprawy w proszku- 3 goździki- 1/2 szklanki płynnego miodu (np lipowy)- łyżka soku z cytryny- kieliszek spirytusuPomarańcze umyć i osuszyć. Z pomarańczy zetrzeć drobno skórkę. Do małego garnka wlać miód pitny ,naturalny i spirytus. Delikatnie podgrzewać na wolnym ogniu. Dodać skórkę pomarańczy, cynamon i goździki. Podgrzewać ok 15 minut nie dopuszczając do wrzenia. Na koniec dodać sok z cytryny. Podawać z pucharkach z grubego szkła. Uwaga! Mimo że miodek jest słodki jak cukierek i pije się go ochoczo, po dłuższej degustacji mogą pojawić się kłopoty z poruszaniem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 Ci degeneraci to dla smakoszy od zupek chińskich :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 19 Październik 2011 Autor Share Napisano 19 Październik 2011 Sałatka gyros z sosem czosnkowym - coś pysznego i łatwego... 1 podwójna pierś z kurczaka1 puszka kukurydzy1 słoik ogórków konserwowych1 sałata pekińska 1 op. przyprawy kebab-gyros (dla zaawansowanych - można użyć własnych kompozycji ziół)SOS CZOSNKOWY:3-4 ząbki czosnku,1 śmietana 18% (można zastąpić jogurtem)1-2 łyżeczki cukru,majonezsol, pieprz, bazylia, oreganoPierś z kurczaka kroimy w kostkę, następnie obsypujemy przyprawą gyros i odkładamy na minimum 1 godz. do lodówki. W międzyczasie robimy sos czosnkowy: do naczynia wlewamy śmietanę, bądź jogurt, wyciskamy czosnek(można dodać więcej zależny jak bardzo czosnkowy chcemy sos). Następnie dodajemy majonez do smaku ( ja z reguły daje nie mniej niż z 5 łyżek), cukier, sól, pieprz, oregano i bazylię. Odstawiamy do lodówki. Teraz kroimy w drobną kostkę ogórki, sałatę szatkujemy i odsączamy kukurydze. Kurczaka wrzucamy na patelnie i obsmażamy. Odsączamy z tłuszczu. Bierzemy miskę i na sam początek układamy odrobinę pekinki później kurczak, ogórek,kukurydza i sos.I następna warstwa. Na sam koniec, kiedy na samym wierzchu jest już tylko sos okładam pekinkę. Najlepiej do tej sałatki nadaje się przezroczysta miska, bo wtedy widać cały urok sałatki. Można podawać z grzankami posmarowanymi masłem ziołowym :) Pycha! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 20 Październik 2011 Autor Share Napisano 20 Październik 2011 Kolego woytas? Co z tą wątróbkę i gulaszem? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 20 Październik 2011 Share Napisano 20 Październik 2011 Obiecuję, że będzie jutro :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 21 Październik 2011 Share Napisano 21 Październik 2011 Najpierw Yetiemu musi ją wypruć....... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 21 Październik 2011 Share Napisano 21 Październik 2011 Yeti nie ma wątroby - ma tam jakiś implant. Kabelki wystają...Gulasz.1 kg szynki wieprzowej (można coś wołowego - gulaszowego)cebulki - sztuk 2mąka pszenna, olej z oliwek, przyprawy, papryka czerwona, papryka mielona słodka (może być też ostra)Mięsko kroimy w kosteczki i obtaczamy w mące. Na rozgrzany na patelni olej (niewielka ilość - bardzo gorący) wrzucamy i podsmażamy tak by przypalić na brązowo. Potem dodajemy pokrojoną cebulkę (jak kto woli - dzwonki, kosteczki) podlewamy wodą bądź bulionem do tego listek laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Dusimy dobrą godzinę (im mięso w większych kawałkach to dłużej- nawet 1,5h). Potem dodajemy pokrojoną w paski czerwona paprykę i gotujemy razem - ale tak by skórka nie odlazła od papryki. W lekko osolonej wodzie gotujemy kaszę gryczaną - ważne by nie rozgotować bo traci smak. Gulasz doprawiamy wg smaku - pieprz, czerwona mielona papryka, vegeta (czy inny tego typu wynalazek) W trakcie duszenia gulaszu kontrolujemy ilość wody - jedni wolą beton, inny zupę. Więc dolewamy wg uznania.I teraz w zależności od uzyskanej konsystencji - albo na płaskim talerzu z kaszą jak mamy coś a la beton, albo w głębokim - a kasza na osobnymSmacznego.Zaraz zaczynam robić placki ziemniaczane więc wątróbka później :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lindenhof Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 paprykarz akurat szczeciński4 średnie cebule, poszatkowane szklimy na patelni. następnie mięso z 2 wędzonych makreli (stanowczo odradzam pakowane próżniowo, są za suche) drobimy, oddzielając oczywiście od reszty niepotrzebnych rzeczy. dodajemy do cebuli, mieszamy, przyprawiamy pieprzem i papryką według uznania. po ok. 10-15 min. dodajemy torebkę ugotowanego ryżu. mieszamy i po kolejnych 10-15 min. dodajemy słoiczek (ok. 190g.) koncentratu pomidorowego. mieszamy pilnując żeby się nie przypaliło. 10 min. i jest gotowe. jeżeli spróbujecie to zapewniam, że nie kupicie nigdy więcej tego puszkowego :) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.