Skocz do zawartości

Przepisy kulinarne


sonicsquad

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 204
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Jak na zimno to mięso dłużej się wędzi, ale jest przez to trwalsze. Drewno tylko drzew liściastych.

Boczek najlepiej wieprzowy – ok 5,0 kg
Sól – 0,40 kg
Saletra – 0,010 kg
Pieprz – 0,015 kg
Cukier – 0,005 kg

Boczek trzeba pokroić na prostokąty. Umieścić w naczyniu przesypując solą (300 g), saletrą i przyprawami.
Zostawić na ok 4 dni w chłodnym miejscu. Następnie przełożyć mięso, dosypać resztę soli i zostawić jeszcze 6 dni.
Boczki wyjąć, wymoczyć jeśli za słony , założyć na haki i suszyć przez 1-2 dni w przewiewnym miejscu.
Wędzić 7-10 dni zimnym dymem.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

metoda zimnym dymem to metoda długoterminowa że tak powiem. Temperatura takiego dymu to koło 20-22 stopnie max.
W podanym linku przez nadwojciecha jest dużo info.
PS: Wędlinę do polski rodzinka wozi od nas z polski :D
Ichnia jest do d....
Ale za to jest tam ogromne pomieszanie stylów i smaków potraw - cały świat :)
Miałem okazję - jak pewnie wielu z was, zasmakować kuchni typowo niemieckiej, tureckiej, bośniackiej oraz hiszpańskiej :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja dziś zrobiłem paprykarzyk z przepisy Lindenhofa :)
Na zdjęciu może apetycznie nie wygląda ale jest cholernie pyszny !!:) Jakbym mógł to bym sam zjadł cały no ale niech rodzinka też spróbuje ;) Kto jeszcze go nie robił to niech kupuje składniki i do kuchni bo na prawdę warto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to teraz coś pysznego ode mnie.
Pyszna konserwa" mięsna :)

- Mięso wieprzowe (np. szynka, karkówka co kto ma)
- sól (łyżeczka na każdy kilogram)
- boczek wieprzowy ze skórą (tłusty to ważne) ok 500g
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- liść laurowy
- słoiki typu wek
Z boczku odkrawamy skórę z kawałkiem tłuszczyku .
Mięso solimy i odkładamy na 2 godzinki do lodówki po czym kroimy w kostkę razem z boczkiem. Do słoików wkładamy dużą kostkę boczku, kostki mięsa (dociskamy by były zbite) tak do wysokości połowy słoika. Na wierzch układamy ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Przykrywamy wszystko skórkami od boczku (żeby nie wyschło w czasie pieczenia). Słoiki zakręcamy i wkładamy do brytfanny wypełnionej wodą. Całość umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni.
Czas pieczenia ok. 2,5
Pozostawiamy do wystygnięcia i możemy odkręcać. Można smarować chleb jak konserwą :)
Dla odważnych - można dodać paprykę ostrą i cebulkę - smakuje jeszcze lepiej :)
Smacznego!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Korzystając z przerwy między meczami Polskiej reprezentacji, chciałbym zaproponować danie znane wszystkim. Mianowicie racuchy :)
Mając dość chipsów, popcornu i wszelkiej maści śmieciowych przekąsek jakie serwuje się podczas transmisji, można zrobić równie wysoko kaloryczne takie właśnie placuszki z jabłkiem. Dzieciaki będą zadowolone, żona wreszcie przestanie trajkotać że musi stale przy garach stać, a i my przez to będziemy mieć chwilę spokoju :)

Składniki:
- mąka około 500-600g
- 2 jajka
- mleko
- cukier waniliowy
- proszek do pieczenia (2-3 łyżeczki)
- cukier (ok. 1/4 szklanki)
- olej do smażenia
- szczypta soli
- 3 jabłka

Mąkę, jajka, cukier waniliowy, sól i mleko mieszamy ze sobą, dodajemy proszek do pieczenia. Do ciasta dodajemy cukier (ilość cukru zależy od preferencji domowników) i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto powinno być półrzadkie, gęstsze od naleśnikowego.
Jabłka obieramy ze skórki i wykrawamy gniazdo nasienne ze środka, po czym kroimy na niezbyt grube plasterki.
Niektórzy wolą jabłka pokrojone w kostkę lub nawet starte na tarce, ale ja wolę mieć wyczuwalny kawałek owocu w każdym kęsie :)
Na patelni rozgrzewamy olej. Do miski z ciastem wrzucamy po plasterku jabłka i łyżką typu chochelka nakładamy porcję na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od temperatury oleju oraz grubości placka.
Podawać można z cukrem pudrem lub czekoladą typu Nutella.
Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie