Martian Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 emes...Tylko kwestia którym bohaterom, bo były ostatnio dziwne przypadki, że w imię tej ieodwzajemnionej" oddawali cudzym i właśnie ci co ich niby mdli...
emes Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 Nie wiem jak inni,ale wydaje mi się,że ja oddaję hołd właściwym bohaterom...
Martian Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 Więc napisz jasno... Komu?... Ponieważ ktoś może pomyśleć, że sowietom z lat 20 czy z tym z września 39, może pomyśleć, że Niemcom, tym, od hitlera... Niedopowiedzenia to zmora...
beaviso Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 Lipek, teraz nie przedwojna. Obiektywnie patrząc, od lat daje się zauważyć, że słowa sowiecki" (ang. soviet = rada) używają obecnie ci, którzy w jakiś sposób chcą odnieść się do ZSRR (w ich wersji: ZSRS) z pogardą i napastliwym krytycyzmem. Przed wojną było to normalne, teraz jest pejoratywne. To tak na marginesieA poza tym się z Tobą zgadzam - co do pogardy wobec socjalizmu i ogólnoeuropejskiego zgłupienia. Ale już niekoniecznie z opcją wiecznej martyrologii, obojętnie jakiego narodu. Patrzeć trzeba w przyszłość, a nie na okrągło rozliczać i wypominać sobie przeszłość, domagając się wiecznych przeprosin.M.
peterpan Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 Nie jestem ani rusofilem ani rusofobem, więc patrzę na historię stosunków polsko-rosyjskich neutralnie. Przytoczony przez autora wątku tekst sam w sobie jest ukierunkowany antyrosyjsko, przy czym dla właściwego autora nie ma znaczenia, że łączy nie tylko 3 stulecia ale też różne ustroje polityczne. Gdyby tak zrobić rajd po historii Polski, to najwięcej szkody zrobił nam Sobieski, bo idąc pod Wiedeń załatwił nam za jednym zamachem dwóch zaborców. Wystarczyło zawrzeć pokój z Turcją (była taka możliwość), pozwolić im podbić Austrię a następnie wspólnie uderzyć na Moskwę. Nie byłoby rzezi Pragi, powstań narodowych, nie byłoby 1920 ani 1939. Niestety, wyszło inaczej. Ale skoro już tak wyszło, to bardzo bym prosił o materiał dowodowy dotyczący tych 111000 zamordowanych strzałem w tył głowy. Bo znając jako tako historię nie znalazłem nigdzie takich liczb.
Martian Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 a ty dziś pewnie gibał byś do meczetu w turbanie;)
Gebhardt Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 Powinności socjalne państwa nie mają nic wspólnego z socjalizmem :)Jaknajbardziej maja. W panstwie absolutnego liberalizmu nie ma powinnosci socjalnych. W USA czy Australii socjalizmu nie mieli"Czyli w tych pieknych krajach nikt, nigdy nie placil podatkow? Jutro wyjezdzam :) tymi katowanymi dziećmi to przesadzasz"Niestety nie. Sugeruje zapoznanie sie ze statystykami. multikulturowośc, poprawnośc polityczna"A co to ma wspolnego z socjalizmem? Trudno znalezc bardziej multikulturowe i poprawne politycznie panstwo niz USA ktora twierdzisz nigdy nie miala socjalizmu. Jakos w Anglii i USA gdzie jest multikulturowosc od 400 lat jeszcze nie doszlo do katastrofy, wrecz przeciwnie w wypadku Anglii na pewno trudno sobie wyobrazic jakby bez tej mutikulturowosci z zadupia Europy powstalo najwieksze imperium jakie swiat widzial.Soviet/Sowiet - miedzynarodowo stosowane okreslenie ROSYJSKIEGO pochodzenia, dla znakomitej wiekszosci ludzi na tym ziemskim padole bez cech pejoratywnych. Czy powinno miec to inna sprawa, bo sobie zdrowo na taki stosunek zasluzylo. Nie ma nic wspolnbego z angielskim (ang. rada = council)A co, jeżeli większośc to idioci? Trzeba się dostosować do ich potrzeb?"Co za dziwne volte-face. Czyli wiekszosc to idioci, wiec Ty im bedziesz dyktowal co im potrzeba? Przeciez to par excellence totalitarny socjalizm! Ale dosc tych off-topow, w kazdym razie z mojej strony, powrocmy do tego czy warto licytowac zbrodnie ROSYJSKIE. Nadal twierdze ze nie, mimo ze uwazam ze swiat musi sie rozliczyc ze WSZYSTKIMI zbrodniami totalitarnych socjalizmow (z ktorych kilka ma sie do dzis dobrze).
Martian Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 kol. emes specjalnie dla ciebie cobyś wiedział co piszesz, a nie pisał co wiesz:http://ru.wiktionary.org/wiki/%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82jest nawet skrócona po polsku
balans Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 Martianie napisałeś Balans! Racz mi powiedzieć, czemu nie gardłujesz, że to polityka historyczna, gdy na tapecie są rzekome zbrodnie Polaków? Wręcz starasz się bez zastrzeżeń lansować na forum czyjeś pseudo-historyczne wywody... Czemu oburzasz się jedynie wtedy, gdy mowa jest o zbrodniach sowieckich czy żydowskich lub nawet ukraińskich? O dokonaniach Polaków na przestrzeni dziejów tworzysz zupełnie nową i do tego irracjonalną historię, taką, która jedynie ma za zadanie je deprecjonować...Dziwne to jakieś, takie...Byś mi raczył odpowiedzieć na te kilka pytań gotów jestem nazwać cię mieńszewikiem;) Może to nie tak mocne jak bolszewik ale mam nadzieję, że skłoni cię do riposty i odpowiedzi."Skoro koniecznie chcesz to odpowiem, ale robię to w drodze wyjątku, bo nie zamierzam się tu udzielać. 1. Razi mnie i to bardzo mocno wykorzystywanie polityki historycznej" do bieżących celów politycznych. Bo granie na naszych narodowych emocjach, resentymentach i fobiach uważam za groźne dla przyszłości kraju i tak po prostu głupie.2. Nie, nie jestem zwolennikiem samobiczowania się". A jeżeli tu publicznie zarzucasz mi cyt. ... Czemu oburzasz się jedynie wtedy, gdy mowa jest o zbrodniach sowieckich czy żydowskich lub nawet ukraińskich?" - to zapodaj jakieś przykłady, gdzie to niby w taki sposób się wypowiadałem. Bo jest to zwyczajne pomówienie.3. Tak! Jestem za rzetelną i merytoryczną dyskusją na temat naszej skomplikowanej i często bolesnej historii, ale równocześnie zdaję sobie sprawę, że jest to u nas praktycznie niemożliwe. Bo żyjemy w świecie mitów i tematów tabu i co najwyżej podczas dyskusji można zarobić od olszewika".4. Jednym z takich mitów, jest mit wykreowany zresztą przez komuchów, że w czasie okupacji cały naród walczył z okupantem, a nielicznych zdrajców i szmalcowników spotykała surowa kara". Ale fajnie się na duszy robi, jak się takie takie mity/kity czyta...5. I jeszcze odnośnie socjalizmu - wojujący prawicowcy? wmawiają, że Hitler był socjalistą. A ten psychopata tylko wymusił na wielkim kapitale i bankierach, aby się podzielili swoimi zyskami z resztą społeczeństwa. I ci na to przystali, bo alternatywą była bolszewicka rewolucja, gdzie straciliby wszystko - łącznie z głowami. Taki układ" pomiędzy wielkim kapitałem, bankierami, kościołem a resztą społeczeństwa z drugiej strony, istniał na zachodzie aż do upadku ZSRR. Gdy zagrożenie rewolucją znikło, to zerwano ten układ wymyślając globalizację i maksymalizację zysków. No i mamy z tego powodu światowy kryzys i gigantyczne bezrobocie. No i tak naprawdę, to ten kryzys się dopiero zaczyna i nikt nie wie jak i czym się skończy...Nie mam więcej nic do dodania i proszę mnie już tu więcej nie wywoływać, ani nie prowokować do wypowiadania się na tym forum. A kto się z moimi poglądami nie zgadza - to ma do tego pełne prawo, byle mi nie wyjeżdżał od bolszewików. balans
Martian Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 A od mieńszewików czy trockistów można?;) Balans! w wątkach o kampanii 1939, w wątku o Ukrainie, o zwycięstwach luftwaffe i jeszcze wielu innych, których nie pomnę z tematyki...
peterpan Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 @ Martiannigdzie bym nie gibał, bo pewno nie wiesz (bo niby skąd), ale Turcy mieli rzydki" zwyczaj dochowywać zawartych traktatów. Proponowali Sobieskiemu pokój wieczysty w zamian za wolną drogę do Austrii. Pewno też nie wiesz, że Turcja jako jedyna nigdy nie uznała rozbiorów Polski. Dlatego właśnie Sobieski wychował nam 2 zaborców.
Martian Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 Muszę cię rozczarować za krótko jesteś na forum i może nie czytałeś ale o tym już pisałem. W wieczyste sojusze jakoś nie chcę mi się wierzyć. Sory ze interpunkcja ale dyktuje do tabletu.
balans Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 A od mieńszewików czy trockistów można?;) Balans! w wątkach o kampanii 1939, w wątku o Ukrainie, o zwycięstwach luftwaffe i jeszcze wielu innych, których nie pomnę z tematyki..."Ale jesteś namolny! Ale niech Ci będzie.1. Tak, kampanię w 1939 roku mieliśmy już wygraną. Nasi ułani już byli na przedmieściach Berlina i gdyby nie ten óż w plecy", to tak gdzieś w połowie października bylibyśmy nad Renem. Tylko dlaczego powstała Komisja Sikorskiego, która bardzo bezlitośnie rozliczała sanacyjnych oficerów i nie tylko oficerów, za katastrofalną klęskę?2. Tak, piloci Luftwaffe to byli wyjątkowi tchórze, a do tego pasjami dopisywali sobie wymyślone zwycięstwa. Tylko dlaczego przez pierwszych kilka lat wojny siali postrach na wszystkich frontach?3. Odnośnie Ukraińców, to zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Czy ja kiedykolwiek próbowałem tu bronić zwyrodnialców i bandytów z UPA? To jest POMÓWIENIE! Ale zdaję sobie sprawę z tego, że Ty jesteś z opcji, która głosi, że ikt nam nie wmówi, że białe jest białe"...
peterpan Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 zabawny jesteś Martian oceniając czyjąś wiedzę według stażu na forum. Rozumiem, że mój dobry znajomy, który brał udział w kampanii wrześniowej ale nie jest na forum nie ma żadnej wiedzy na ten temat? Człowiek, który szedł z 2 brygadą górską, oddział Obrony Narodowej Limanowa". Ale nie jest na forum, więc nie może wiedzieć więcej niż Martian.Podtrzymuję swoją wersję a Tobie może się nie chcieć wierzyć.
Martian Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 kolego piotrusiu, czy ty się z kuniem na łby pomieniałeś, że nie potrafisz zrozumieć prostego zdania? Gdzie napisałem coś o twoim znajomym?Jeśli trudno ci zrozumieć po polskiemu to tłumaczę:O tym w czym zarzucasz mi brak wiedzy czyli o pokoju i sprzeciwie Turcji odnośnie rozbiorów, wiedziałe od podstawówki, czyli jakieś ponad 30 lat...Kolego zastosuj na tym forum zasadę, że nie zarzucaj innym niewiedzy bo możesz się mocno poślizgnąć...
szwejk4 Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 O 39 to wszystko już powiedziano i tak jak mnie jeszcze uczono źli niemcy nas napadli, nasi wspaniali przywódcy uciekli, armii nie było żadnej no bo wiała ile sił ale za to wspaniała rosyjska pomoc przyszła w samą porę.Tu nie chodzi o rozdrapywanie ran, bo te jak długo żyją świadkowie tamtych dni są otwarte i krwawią,tylko o odrobinę prawdy ,pokory a czytając kilka postów to wręcz się załamałem.
mikross Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 Pan grzeb" zasiał ziarno nienawisci ( czytaj rusofibii) i poszedł sobie lulu ....ma całoksztalt wypowiedzi w tylnej częsci ciała jak widze ....Proponuje panu Grzeb" angaż jako redaktor w Gazecie Polskiej bo tam tacy znajdują swoje docelowe miejsce i maja woich popleczników i czytelników a nie na forum odkrywców" gdzie wiekszosc detektorystów zajmuje sie czym innym niz propagowaniem rusofobii przed wyborami parlamentarnymi ...
grzeb Napisano 23 Wrzesień 2011 Autor Napisano 23 Wrzesień 2011 Do Pana mikross-a". Chciałbym Pana poinformować, że nie zasiałem ziarna nienawiści, poprzez wrzucenie wątku dotyczącego rosyjskich zbrodni na Polakach. Jeżeli Panu to przeszkadza, że ktoś umieści artykuł, a Panu on nie pasuje, to niech Pan zmieni zainteresowania. Proponuję Panu angaż jako redaktor np. w GW". Zarzuca mi Pan rusofobię. Cóż, jest to tylko i wyłacznie Pańska opinia. Nie chcę się odnosić do stwierdzenia Pana mikoss-a": ...ma całoksztalt wypowiedzi w tylnej częsci ciała jak widze"... Po prostu nie mój poziom.Pozdrawiam i powodzenia w wyborach parlamentarnych.
Lipek Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 To ciekawe, że pisanie o sowieckich zbordniach odbierane jest jako przejaw usofobii". Na tej samej zasadzie obchody rocznicowe w Auschwitz to przejaw germanofobii"? :)Koledze mikross proponuję nie stosowanie słów, których znaczenia chyba nie do końca rozumie.
mac Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Miałem się nie wtrącać ale .....->grzeb: Po prostu nie mój poziom." Zgadza się piaskownica pełna prowokatorów i innych siewców politycznych to twój poziom. Idź sobie na jakąś debatę, zadymę polityczną, może być nawet kiboli bo tym się teraz zajmują. Do pięt takim jak Mikross nie dorastasz.Pozdrawiam serdecznie
Martian Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Wszystkim co to ieodwzajemnioną pałają" proponuje wnieść protest w trybie wyborczym gdyż PiS-owskie media, wczoraj wieczorem, jątrzyły w dobrosąsiedzkich, przyjacielskich i równoprawnych stosunkach z Rosją.Dla ułatwienia podaje te które oglądałem:BBC? -program historyczny Od Normandii po Berlin"NfilmHD czyli TVN- film Generał Nil"Discovery- program historyczny Wrzesień 39"Więcej nie zdążyłem obejrzeć ale jak pogrzebiecie w programie pewnie jeszcze coś by się znalazło... Przypominam o Davies-ie i innych autorach książek historycznych. Prasy i internetu nie śledziłem ale pewnie też wczoraj coś było... To wszystko sPiSek by wybory wygrała wiadoma partia.;)))
mac Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Wielkimi literami wyryte u góry forum:Na forum głównym wprowadzamy absolutny zakaz tematów politycznych i dotyczących aktualnej sytuacji na świecie!!! "
grzeb Napisano 23 Wrzesień 2011 Autor Napisano 23 Wrzesień 2011 Do mac-a". Po pierwsze: nie jesteśmy na Ty. Po drugie: żyjemy w państwie demokratycznym. Po trzecie: proszę nie porównywać treści tematu, który ktoś zamieszcza na stronie Odkrywcy", do debaty lub zadymy politycznej. Wprowadzanie cenzury" to nie te czasy. Podobnie narzucanie komuś swoich przekonań i zapatrywań politycznych. Mimo wszystko pozdrawiam serdecznie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.