szwejk4 Napisano 13 Wrzesień 2011 Share Napisano 13 Wrzesień 2011 Widzę że wszyscy dostaliśmy takie same mejle od pana jacka he he od standardowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 13 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2011 świadomie czy nieświadomie - to skąd wziął materiały do artu ? skopiował ? plagiat ? ktoś mu opowiedział ?jeżeli ta ostatnia opcja, to mógł się dowiedzieć, mógł poszukać w necie, zasięgnąć opinii kogoś, kto zna historię obozu i jeńców wojennych.nie ma usprawiedliwienia dla głupoty i lenistwa !smarując taki art trzeba być profesjonalistą, lub starać się rzetelnie wypełniać obowiązek redaktora, a nie odwalić kaszane i do kasy po forsę.czy mnie dziwi ? tak i to bardzo. Każdy ma prawo się mylić, bo nie myli się ten, co nic nie robi, ale jeżeli coś publicznie prezentujemy, opisujemy, pokazujemy - powinniśmy to robić rzetelnie a nie wypisywać głupoty, które potem czyta kiklaset lub kilka tysięcy ludzi, którzy mogą uwierzyć w słowo pisane i być święcie przekonanym, że w obozie był jakiś Polak, który poszedł na współpracę i został katem jeńców !I powtórzę jeszcze raz : NIE dla głupoty i śmierdzącego lenistwa ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadziu6 Napisano 13 Wrzesień 2011 Share Napisano 13 Wrzesień 2011 ...a nie odwalić kaszane i do kasy po forsę"... , wraz z przeprosinami należałoby forsę też oddać za spaprany artykuł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 13 Wrzesień 2011 Share Napisano 13 Wrzesień 2011 Danieloff ma racje. Znaleźliście błąd, wytknęliście autorowi, przeprosił i obiecał sprostować-po co się dalej nakręcać? Widziałem dużo gorsze przykłady dziennikarskiego niechlujstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 13 Wrzesień 2011 Share Napisano 13 Wrzesień 2011 AKMS - co nie znaczy, że można je przemilczać i odpuszczać.W naszej ojczyźnie jednym z większych problemów jest brak konsekwencji. Stąd wszyscy wszystkich mają wzajemnie gdzieś a burdelik się kręci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopacz18-82r Napisano 13 Wrzesień 2011 Share Napisano 13 Wrzesień 2011 przeprosił - sprostuje - nie ma co dalej gościa gnoić - każdy w życiu popełnia błędy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzabek Napisano 13 Wrzesień 2011 Share Napisano 13 Wrzesień 2011 koledzy wyrażają swoje opiniechyba nikt wiecej maili mu nie wysyła, że urwał się z kampanii buraczanej.tyfus napisal, ze nie myli sie ten co nic nie robi.my mozemy sobie tutaj gadac o odczuciach.a moze co ? pogłaskać go po główce, poklepać po pleckach, dać smoczka, zmienić pampersa, wziąść na rączkę żeby się dobrze bekło ? otrzeć łezkę i przytulić ?może to go nauczy na przyszłość żeby drążyć temat, aby rzetelnie oddać prawdę a nie kasztanić.niech to będzie nauczka, a niektórzy koledzy widzę jak ślimaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 13 Wrzesień 2011 Share Napisano 13 Wrzesień 2011 Chyba pomogła interwencja Tyfusa bo podpis pod zdjęciem jest poprawiony ale autor dał dupy po całości pismak jakiś i tyle.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 13 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2011 Mimo wszystko pan Redaktor otrzymał ode mnie kolejnego maila, ponieważ popełnił kolejny błąd merytoryczny !Przyjrzyjcie się dokładnie owemu" opisowi pod nieśmiertelnikiem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 13 Wrzesień 2011 Share Napisano 13 Wrzesień 2011 ieśmiertelnik obozowy" - gość jest niereformowalny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vektor Napisano 13 Wrzesień 2011 Share Napisano 13 Wrzesień 2011 Hmmm sam piszę artykuły... fakt, że z innej ranży"(technicznej) i raz zdarzyła mi się gafa wynikająca z mojej niewiedzy... Nie mniej jednak po tej gafie zgłębiłem z poczucia winy zagadnienie we wszelkich dostępnych mi źródłach i napisałem kolejny artykuł w którym wyjaśniłem z czego wynikał błąd oraz omówiłem starannie nieszczęsny wątek. Dzięki tym zabiegom udało mi się wyjść z patowej dość sytuacji jak to się mówi z twarzą". To tutaj to objaw typowej dla dziennikarzy ignorancji... Więcej nie powiem bo brak mi słów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 14 Wrzesień 2011 Share Napisano 14 Wrzesień 2011 Obecnie podpis pod foto wyglada tak: Odnaleziony na terenie dawnego obozu nieśmiertelnik Władysława Szczucińskiego"Udało się trafić! :)Droga do prawdy nie jest łatwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rodzina_Szczucinscy Napisano 26 Wrzesień 2011 Share Napisano 26 Wrzesień 2011 Szanowni PaństwoZe zdumieniem ale i wzruszeniem natknęliśmy się na dyskusję dotyczącą pomyłki w artykule z Przeglądu Warmińskiego. Bardzo dziękujemy za zajęcie się tą sprawą. Dzięki Państwa dociekliwości pojawiło się sprostowanie odnośnie niefortunnego podpisu pod nieśmiertelnikiem.Władysław Szczuciński, urodził się w Łosiu pod Warszawą w 1914 r. Jeszcze przed wojną ukończył medycynę z pierwszą lokatą w Polsce, za co w nagrodę otrzymał szablę od Prezydenta RP Ignacego Mościckiego., W kwietniu 1940 r. został, jako polski oficer - zamordowany, w Charkowie przez NKWD. Kultywujemy w rodzinie pamięć o Nim. Wielu ludzi pamięta Go jako młodego, ale bardzo oddanego lekarza.Łączymy wyrazy szacunkuAnna Adam i Paweł Szczucińscy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 27 Wrzesień 2011 Share Napisano 27 Wrzesień 2011 Jak widać siła w narodzie jest wielka i ludzie nie zapomnieli...http://myvimu.com/thread/466-niesmiertelnik-obozowego-kata/1i bardzo dobrze bo dyletanctwo autora przekracza dobre granice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 27 Wrzesień 2011 Share Napisano 27 Wrzesień 2011 W ramach pokuty autor" mógłby opisać postać i losy Władysława Szczucińskiego w ww periodyku. Oczywiście po zrecenzowaniu i akceptacji rodziny i opinii kogoś kto zna historię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 27 Wrzesień 2011 Share Napisano 27 Wrzesień 2011 obiekt znaleziony na terenie obozu w Olsztynku......W kwietniu 1940 r. został, jako polski oficer - zamordowany, w Charkowie przez NKWD...------------? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rodzina_Szczucinscy Napisano 27 Wrzesień 2011 Share Napisano 27 Wrzesień 2011 Cała sprawa jest dla nas nowa. Postaramy się wyjaśnić, czy ś.p. Władysław był w obozie, czy też może znalazł się tam jedynie Jego nieśmiertelnik, kto wie, może nawet gdy ten już nie żył. 2 kwestie są pewne - Władysław Szczuciński zginął w Charkowie zamordowany przez NKWD, oraz, nic nie wiemy, by był inny Władysław Szczuciński i prawdopodobieństwo zbieżnosci nazwisk jest bliska zeru.Niezależnie od wszystkiego, właściciel nieśmiertelnika z pewnością nie był katem:)!A my musimy chronić pamięć o tych, którzy za nas oddali życie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rodzina_Szczucinscy Napisano 27 Wrzesień 2011 Share Napisano 27 Wrzesień 2011 Oto co już ustaliłem. W Królikowie znaleźli się żołnierze z Armii Modlin. Szefem służby zdrowia był pułkownik Jan Pióro. / źródło Wilipedia, hasło Armia Modlin /. Z kolei pułkownik Jan Pióro został zamordowany w Charkowie ! / źródło Wikipedia, hasło płk Jan Pióro /.Zatem mamy ewidentny związek. Czy zatem możliwe, że oficerowie z Królikowa zostali przekazani w ręce NKWD ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rodzina_Szczucinscy Napisano 27 Wrzesień 2011 Share Napisano 27 Wrzesień 2011 Oto fragment z artukułu : Jeńcy polscy w niewoli radzieckiej / od 1939 / z wikipedii.W niedługim czasie władze radzieckie, po osiągnięciu zaproponowanego przez Ł. Berię 11 października porozumienia z władzami III Rzeszy i zgromadzeniu w obozach w Putywlu i Kozielsku wyselekcjonowanych jeńców, przekazały im pomiędzy 24 października i 23 listopada 42,492 osoby, mające miejsce zamieszkania na terenach zagrabionych przez Niemcy (m.in. poetę K. I. Gałczyńskiego – te z nich, które zostały osadzone w niemieckich obozach jenieckich wojnę przeżyły; jednocześnie Niemcy przekazali swojemu sojusznikowi 13 757 jeńców) ze względu na symetryczny powód. Z tej grupy tylko oficerów i policjantów osadzono w obozach – przy czym nie jest znana ich liczba, a pozostałych odesłano prawdopodobnie w całości do domów. Zatem albo Władysław był w oflagu i został przekazany, albo przekazał nieśmiertelnik, np. żydowskiemu koledze by go ratować / kat - katolik /, a sam dostał się do niewoli sowieckiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezos_ Napisano 27 Wrzesień 2011 Share Napisano 27 Wrzesień 2011 oraz, nic nie wiemy, by był inny Władysław Szczuciński i prawdopodobieństwo zbieżnosci nazwisk jest bliska zeru." niekoniecznie, np. WŁadysław Szczuciński sekretarz w Gminnej Radzie Narodowej w Iławie , tylko 60 km. od Olsztynka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Wrzesień 2011 Share Napisano 27 Wrzesień 2011 pomogłoby pewnie zdjęcie drugiej strony nieśmiertelnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezos_ Napisano 28 Wrzesień 2011 Share Napisano 28 Wrzesień 2011 dokładnie,dobrze by było, gdyby redakcja Przeglądu Warmińskiego w październikowym numerze (w trakcie przeprosin) pokazała rewers lub informacje na nim zawartąhttp://www.weu1918-1939.pl/piechota/niesmiertelniki/wz31/departament_piechoty_niesmiertelniki_31.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 28 Wrzesień 2011 Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Można skrobnąć do pismaka,może zrobił zdjęcie drugiej strony,albo do placówki w której znajduje się blaszkaFajnie by było rozwikłać tą zagadkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezos_ Napisano 28 Wrzesień 2011 Share Napisano 28 Wrzesień 2011 wyjaśniłem z czego wynikał błąd oraz omówiłem starannie nieszczęsny wątek" kol.Vektor, Jacek Niedźwiecki też wyjaśniłłąd, który wyniknął m.in. z pośpiechu ipresji czasowej przy składaniu gazety". czyli - m.in.(niewiedzy, dyletanctwa itd.) i presji czasowej przy składaniu gazety hmm... miesięcznika:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rodzina_Szczucinscy Napisano 28 Wrzesień 2011 Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Postaramy się dotrzeć do nieśmiertelnika i obejrzeć rewers. Przy pisaniu artykułu korzystano jedynie ze zdjęcia nieśmiertelnika. A swoją drogą, Władysław skończył studia, ledwo zaczął stawiać pierwsze kroki w zawodzie, a tu wojna, niewola, i w kwietniu 1940 r. śmierć w wieku 26 lat. Ja skończyłem tą samą uczelnię co On, a jak miałem 26 lat, w kwietniu 1999.... W jakże innych światach przyszło nam żyć....Często zapominamy w jak dobrych czasach żyjemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.