Skocz do zawartości

Kontrowersje wokół pomnika amerykańskich żołnierzy

grba

Rekomendowane odpowiedzi

Starszym mieszkańcom się to nie podoba no przepraszam Niemcom się to nie podoba i jest to zrozumiałe.
Co wskazuje, na słuszność koncepcji wysiedleń oraz małą ich skuteczność, bo jednak starzy mieszkańcy" pozostali na tych ziemiach.
Wiem wkładam kij w mrowisko ale czy piszę nieprawdę?

Na forum tego stowarzyszenia znalazłem wypowiedzi, że Amerykanie wyzwalali te ziemie. To nieprawda, bo prawowicie należały one do Niemiec. Jeśli nie będziemy przekręcać historii, to nie będzie ona nas dzielić, tylko łączyć - mówi Rasch
A może jednak prawda :) Pan Rasch jest krótkowzroczny nie sięga dalej niz ostatnie 100 lat a szkoda bo dzieje tych ziem nie są wcale takie proste.
Przykład? proszę bardzo
http://bialczynski.files.wordpress.com/2009/12/derw-polska_992_-_1025.png

Nie rozumiem tego zdania cyt. Na forum tego stowarzyszenia znalazłem wypowiedzi, że Amerykanie wyzwalali te ziemie. To nieprawda, bo prawowicie należały one do Niemiec... O co tu chodzi?
To tak jak by powiedzieć, że część Białorusi wyzwalali Francuzi a to nie prawda bo prawowicie należały one do Polski...?

Bez przesady z tym niemieckim panowaniem nie 1356 -1945 a powinno być 1745 -1945. od 1745 Prusy czyli późniejsza 3 Rzesza panowała na Śląsku co innego na pomorzu. Od 1356 władali Śląskiem Czesi tak gdzieś do połowy XVI wieku później Austriacy. Wiec wcale nie tak długo.

To chyba spiskowa teoria dziejów z tym niemieckim Drang nach Osten" i te siedem praw ekspansjonizmu"- Friedricha Ratzela ale wystarczy spojrzeć na jakich obszarach Niemiec, wzdłuż całej granicy, nazwy starych miejscowości mają zrozumiały dla nas źródłosłów...

Tym bardziej śmieszy mnie przywracanie nazw miejscowości z przed 1945 zwłaszcza gdy różnią sie pisownią lub jedną lub dwoma literami, no ale to miejscowi powinni mieć głos w tej sprawie tylko sprawiedliwie.
Podam przykład Miejscowość i gmina Jemielnica przed wojną Himmelwitz, była ostoja Polskości na tym terenie, niemieckie bojówki napadały na wieś w czasie plebiscytów i nie zdołały zastraszyć ludności która opowiedziała się za Polską.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gmina_Jemielnica
Według oficjalnych danych przy spisie w 2002 roku jako Niemcy określiło się 25% ludności gminy, w samej Jemielnicy prawdopodobnie mniej i co się dzieje? nawet ulice maja się nazywać po niemiecku, dla mnie to jakieś nieporozumienie.

Eeeee w Niemczech też mieszkają słowianie i mają nazwy miejscowości w swoim języku, tablice w swoim języku, gazety drukują i nikomu to nie przeszkadza a jest ich mniej niż niemców w polsce, takie prawo unii europejskiej i tyle.

http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Cottbus_zweisprachige_Strassenbezeichnung_zugeschnitten.jpg&filetimestamp=20061017095809

Suum cuique

Można zrozumieć że się komuś nie podoba pomnik w końcu to Niemiec i mu na głowę bomby sypali, ale już im nie przeszkadza stawianie pomników zbrodniarzom z SS i Wehrmachtu jakie często tam stawiają. Mieszkają w Polsce więc niech uszanują wolę innych mieszkańców, im już się w głowach przewraca nikt im nie zabrania kultywować swoich tradycji i języka ale niech to robią za swoją kasę a nie tak jak to jest obecnie. I jeszcze, jak im się w Polsce nie podobało trzeba było wyjechać do Rzeszy nikt im w tym nie przeszkadzał ale oni wówczas udowadniali że są polakami od 100 pokoleń a później Niemcom i nam udowadniają że są Niemcami. Oczywiście nie dotyczy to wielu Niemcom którym nie pozwalano wyjechać jako fachowcy niezbędni ale po wioskach raczej takich fachowców było mało. A teraz zmieniają nazwy na, takie same tylko że ze zniemczoną pisownią. Nawet byli tak bezczelni że chcieli w jednej wiosce zmienić nazwę na Hitlerowską gdyż Adolfy w 1936 zmienili na inną bo była za bardzo słowiańska. To jacyś zakompleksieni ludzie w Polsce uważani za Niemców w Niemczech za Polaków.

Panowie ja to Wam pisałem przy okazji konferencji poświęconej ,,Wyzwalaniu Dolnego Śląska przez Armię Radziecką,,-to nie moje ale jedna pani dwojga nazwisk wymyśliła ten tytuł i był on przez jednego Kolegę gorąco broniony.
Ten Niemiec nie był Niemcem bo jego rodzice przysięgali że są Polakami.
Gdyby tego nie zrobili już dawno byłby w Reichu.
Ale teraz Wiecie rozumiecie paszport Niemiecki i socjały Niemieckie zmieniają ludzi poglądy.
Jak w tym starym kawale:
Idzie młoda turystka bez bielizny dolnej przez kładkę,a pod kładką siedzi baca i patrzy.
Jak Go zobaczyła ścisnęła kolana i krzyczy.
Widzisz baco jaki mam refleks.
A baca na to ,panienko u nas to inaczej nazywają.
Ja myślę że problemów nie będzie i pomnik powstanie.
A że się nie wszystkim będzie podobał trudno-jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził-to nie moje to ludowe z epoki PRL-u

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie