qviatus Napisano 4 Maj 2011 Autor Share Napisano 4 Maj 2011 http://polskalokalna.pl/wiadomosci/warminsko-mazurskie/news/meteoryt-spadl-na-gospodarstwo-agroturystyczne,1632874,227... komentarz: W USA są poszukiwacze meteorytów i zarabiają na tym ogromne pieniądze. A u nas?Spadnie Ci na dach rozwali go przy okazji i nawetsprzedać go nie można bo należy do skarbu państwa.i łaskawie "zwyczajowo dają nagrodę... dobresobie. pewnie dyplom dostanie a szkód jakiepoczynił na napewno skarb państwa nie pokryje. Aleskoro to ich własność to chyba powinien prawda? toich meteoryt rozwalił dach. domagał bym sięodszkodowania od skarbu państwa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz_skarbów Napisano 4 Maj 2011 Share Napisano 4 Maj 2011 Bo w Polsce obowiązuje prawo złodzieja - lepiej takie znalezisko wywieść za granicę i tam sprzedać za uczciwe pieniądze, może wtedy rządy zrozumieją, że czas zmienić przepisy, że to co w ziemi to nie państwowe tylko właściciela ziemi - jak w USA przykładowo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 4 Maj 2011 Share Napisano 4 Maj 2011 Tam zaraz meteoryt,... Sąsiad zaj...ł mu kamulcem, bo jego bogactwo go drażniło i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qviatus Napisano 4 Maj 2011 Autor Share Napisano 4 Maj 2011 ... no właśnie. Czy to prawda, że znaleziony meteoryt należy do Skarbu Państwa? Teoretyczna sytuacja:Za pomocą wykrywacza znajdę na polu meteoryt, to nie mam prawa go sprzedać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz_skarbów Napisano 4 Maj 2011 Share Napisano 4 Maj 2011 Wszystko co znajdziesz w ziemi musisz oddać państwu, nawet jak coś wykopiesz na własnym podwórku to również należy to do państwa - takie są u nas złodziejskie przepisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rotsen5 Napisano 4 Maj 2011 Share Napisano 4 Maj 2011 Przecież gościu się ogłasza w internecie że skupuje meteoryty i chyba niema problemu sprzedać takie znalezisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek2a Napisano 4 Maj 2011 Share Napisano 4 Maj 2011 No spadł z nieba i nie zarył się w ziemi. Spadł z nieba właściciela - patrz Karguli i Pawlaków: Na moje niebo wlata! Ciekawe, czy jest jakiś na taki przypadek paragraf? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 Odnalezione meteoryty nawet w PL zwyczajowo stanowią własność znalazcy i ewentualnie są od niego odkupywane pruez instytucje naukowe.Wymogła to logika,normalny znalazca meteorytu wolałby pewno wyrzucić go do przysłowiowego wychodka niż go gdzieś za darmo oddawać a wtedy nikt by nie zyskał ani badacze ani on. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1234321 Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 W Radiu ZET mówili na ten temat, podali również orientacyjną cenę - 1 złoty za gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KDB Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 Się nie obrażę,jak na mój podwórek taki kamelot zaleci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 Byle nie za duży;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 Ten jest większy niż moje podwórko - trzeba by było się z sąsiadami podzielić :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rotsen5 Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 Ciekawy jestem czy są wykrywacze szczególnie wyczulone na takie drogie kamyczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 Woytas- on jest większy niż cała Twoja mieścina. Choć cholera wie, gdzie ona się kończy a gdzie zaczyna kolejna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 W starych analogowych Whitesach było nawet specjalne ustawienie -Hot Rock-,nie wiem jak w obecnych modelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 Część meteorytów jest jak najbardziej wykrywalna, ale akurat funkcja Hot Rock" nie ma z nimi wiele wspólnego:)PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 To czemu służyło Hot Rock ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 Do samorodków blitu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 Ja się tylko zastanawiam, czy Państwo" bierze również odpowiedzialność za niewybuchy???;))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rotsen5 Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 Pewnie jak by państwo dało nam wolną rękę i puściło na te pola, lasy, łąki już by niewybuchów nie było.A widziałem meteoryt w wiadomościach , piękny kamyczek i właściciel miał w ręce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weteran-39 Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 Lokalny patriotyzm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weteran-39 Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 Dwa lata temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rotsen5 Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 A ja mam taki meteoryt znaleziony w skale wapiennej, i to jest mój meteoryt,,a czy naprawdę to nie wiem,,ale mam i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 Witam.A na jakiej podstawie stwierdzono że meteoryt należy do państwa? Swoją drogą 1zł. za gram to upokorzenie a nie nagroda. Za te drobniaki będzie mógł się upić,aby zapomnieć co zrobi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1234321 Napisano 6 Maj 2011 Share Napisano 6 Maj 2011 No ten co spadł ważył około kilograma, czyli 1 kilogram = 1000 gram 1000 X 1 zł = 1000 ogólnie nie tak źle jak za kamień wielkości pięści... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.