qviatus Napisano 4 Maj 2011 Autor Napisano 4 Maj 2011 http://polskalokalna.pl/wiadomosci/warminsko-mazurskie/news/meteoryt-spadl-na-gospodarstwo-agroturystyczne,1632874,227... komentarz: W USA są poszukiwacze meteorytów i zarabiają na tym ogromne pieniądze. A u nas?Spadnie Ci na dach rozwali go przy okazji i nawetsprzedać go nie można bo należy do skarbu państwa.i łaskawie "zwyczajowo dają nagrodę... dobresobie. pewnie dyplom dostanie a szkód jakiepoczynił na napewno skarb państwa nie pokryje. Aleskoro to ich własność to chyba powinien prawda? toich meteoryt rozwalił dach. domagał bym sięodszkodowania od skarbu państwa"
Poszukiwacz_skarbów Napisano 4 Maj 2011 Napisano 4 Maj 2011 Bo w Polsce obowiązuje prawo złodzieja - lepiej takie znalezisko wywieść za granicę i tam sprzedać za uczciwe pieniądze, może wtedy rządy zrozumieją, że czas zmienić przepisy, że to co w ziemi to nie państwowe tylko właściciela ziemi - jak w USA przykładowo :)
traper6 Napisano 4 Maj 2011 Napisano 4 Maj 2011 Tam zaraz meteoryt,... Sąsiad zaj...ł mu kamulcem, bo jego bogactwo go drażniło i tyle.
qviatus Napisano 4 Maj 2011 Autor Napisano 4 Maj 2011 ... no właśnie. Czy to prawda, że znaleziony meteoryt należy do Skarbu Państwa? Teoretyczna sytuacja:Za pomocą wykrywacza znajdę na polu meteoryt, to nie mam prawa go sprzedać?
Poszukiwacz_skarbów Napisano 4 Maj 2011 Napisano 4 Maj 2011 Wszystko co znajdziesz w ziemi musisz oddać państwu, nawet jak coś wykopiesz na własnym podwórku to również należy to do państwa - takie są u nas złodziejskie przepisy.
rotsen5 Napisano 4 Maj 2011 Napisano 4 Maj 2011 Przecież gościu się ogłasza w internecie że skupuje meteoryty i chyba niema problemu sprzedać takie znalezisko.
wojtek2a Napisano 4 Maj 2011 Napisano 4 Maj 2011 No spadł z nieba i nie zarył się w ziemi. Spadł z nieba właściciela - patrz Karguli i Pawlaków: Na moje niebo wlata! Ciekawe, czy jest jakiś na taki przypadek paragraf?
abcd Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 Odnalezione meteoryty nawet w PL zwyczajowo stanowią własność znalazcy i ewentualnie są od niego odkupywane pruez instytucje naukowe.Wymogła to logika,normalny znalazca meteorytu wolałby pewno wyrzucić go do przysłowiowego wychodka niż go gdzieś za darmo oddawać a wtedy nikt by nie zyskał ani badacze ani on.
wojtek1234321 Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 W Radiu ZET mówili na ten temat, podali również orientacyjną cenę - 1 złoty za gram.
KDB Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 Się nie obrażę,jak na mój podwórek taki kamelot zaleci...
woytas Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 Ten jest większy niż moje podwórko - trzeba by było się z sąsiadami podzielić :(
rotsen5 Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 Ciekawy jestem czy są wykrywacze szczególnie wyczulone na takie drogie kamyczki.
Czlowieksniegu Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 Woytas- on jest większy niż cała Twoja mieścina. Choć cholera wie, gdzie ona się kończy a gdzie zaczyna kolejna.
abcd Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 W starych analogowych Whitesach było nawet specjalne ustawienie -Hot Rock-,nie wiem jak w obecnych modelach.
VanWorden Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 Część meteorytów jest jak najbardziej wykrywalna, ale akurat funkcja Hot Rock" nie ma z nimi wiele wspólnego:)PozdrawiamVW
Martian Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 Ja się tylko zastanawiam, czy Państwo" bierze również odpowiedzialność za niewybuchy???;)))
rotsen5 Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 Pewnie jak by państwo dało nam wolną rękę i puściło na te pola, lasy, łąki już by niewybuchów nie było.A widziałem meteoryt w wiadomościach , piękny kamyczek i właściciel miał w ręce.
rotsen5 Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 A ja mam taki meteoryt znaleziony w skale wapiennej, i to jest mój meteoryt,,a czy naprawdę to nie wiem,,ale mam i już.
karabin Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 Witam.A na jakiej podstawie stwierdzono że meteoryt należy do państwa? Swoją drogą 1zł. za gram to upokorzenie a nie nagroda. Za te drobniaki będzie mógł się upić,aby zapomnieć co zrobi
wojtek1234321 Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 No ten co spadł ważył około kilograma, czyli 1 kilogram = 1000 gram 1000 X 1 zł = 1000 ogólnie nie tak źle jak za kamień wielkości pięści...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.