s_boj Napisano 28 Kwiecień 2011 Autor Napisano 28 Kwiecień 2011 Wybrałem się dzisiaj na wykopki. Miejsce obiecujące, znane mi jeszcze z dzieciństwa. Wioska na uboczu, 5 kilometrów od szosy, w lesie, do której trudno dojechać autem innym niż terenowe. Okolice Zamościa. We wsi jest około 30 gospodarstw, w większości opuszczonych. Domy z zapadłymi dachami, wszystko przewraca się od wiatru itd., (w tym dom, w którym kiedyś mieszkali moi dziadkowie - też do połowy zawalony).Mieszka tam jeszcze 12 osób, przy czym średnia ich wieku, to jakieś 80-85 lat. Wkrótce wszyscy wymrą, a wieś zarośnie lasem. Nie spodziewałem się tam spotkać żywej duszy. Na miejscu ujrzałem dwie koparki, ciągnik i koło 10 osób. Oczywiście o kopaniu nie mogło być mowy, bo zaraz każdy zainteresował się wykrywką i zaczęło się przesłuchanie", ale i ja się zainteresowałem skąd tam taki ruch, zwłaszcza, że przekopali już rów, głęboki na około metra przez całą posesję po dziadkach. Otóż okazało się, że oni tam kładą kable pod... internet i telefony stacjonarne, bo unia im dała pieniądze i muszą je wykorzystać. Chodzą od czerupu domu, do czerupu i przyczepiają do ścian skrzynki z kablami, czy ktoś o to prosi, czy nie, bo muszą wykonać plan. Skrzynki są niby za darmo, a dopiero potem jak się ktoś zechce podłączyć, to trzeba płacić. Do ruin domu dziadków też przybili skrzynkę, chociaż ostrzegałem, żeby uważali, bo przy tej operacji może ich zagruzować. Zastanawiam się tylko ile w tym utopiono kasy, chociażby na sam sprzęt, który pewnie tygodniami przekopywał wioskę wzdłuż i wszerz, nie mówiąc o reszcie...
jacho Napisano 28 Kwiecień 2011 Napisano 28 Kwiecień 2011 Napisz maila do gazety. Wpienia mnie wyrzucanie w błoto kasy.
jarzabek Napisano 28 Kwiecień 2011 Napisano 28 Kwiecień 2011 takich absurdów jest więcejtrasa ekspresowa pod Suchedniowem odcinek skrżysko kamienna - kielce - około 30 km nowej, pieknej drogi, ukonczonej kilka miesiecy temu. i co ? i wielkie g ... trasa jest zamknieta, bo czeka prawdopodobnie na wybory i grubą rybę, ktora przy wielkim szumie medialnym przetnie wstęgę.w tej chwili trasa sluży jako miejsce do spoacerów i wycieczek rowerowych.okoliczne drogi, przy trasie, ktore ulefły znacznym zniszczeniom przez ciężarówki - do dzisiaj nie naprawiono, więc miejscowi mają tor crosowy za free.to jest Polska panowie :))a jakiś walnięty polityk zbije na tym kapitał polityczny.i co ciekawe - w internecie nie znalazłem jeszcze informacji o tej trasie i tym przekręcie - wy coś wiecie ?
Czlowieksniegu Napisano 28 Kwiecień 2011 Napisano 28 Kwiecień 2011 2011-04-28 18:17:55vs2011-04-28 20:39:46I już, otwarte...
rewton Napisano 28 Kwiecień 2011 Napisano 28 Kwiecień 2011 Jakaś gruba ryba musi czytać forum Odkrywcy:ledwo Jarząbek napisał,szycha ekspresówkę otworzyła...;-)
fanatyk Napisano 28 Kwiecień 2011 Napisano 28 Kwiecień 2011 tak działa socjalizm panowie w tym nie ma nic nowego.pozdro
fuks_ag Napisano 28 Kwiecień 2011 Napisano 28 Kwiecień 2011 W sprawie otwarcia drogi s7 suchedniów-skarżyskohttp://moto.onet.pl/1642652,1,nowy-odcinek-drogi-s7,artykul.html?node=15to do 2011-04-28 20:43:14 i już:)...
jarzabek Napisano 28 Kwiecień 2011 Napisano 28 Kwiecień 2011 he, he :) a pare dni temu rowerzyści wycieczki sobie tam robili
nexo Napisano 29 Kwiecień 2011 Napisano 29 Kwiecień 2011 Identycznie absurdalna sytuacja jest w gminie Stoczek k. Węgrowa. Tam również ciągnięty jest kablowy internet do ruin w których nikt nie mieszka lub mieszkają samotni starsi ludzie. Totalny absurd i marnotrastwo, tym bardziej że przy tak niskiej gęstości zaludnienia można było sygnał rozsyłać radiowo jeżeli już wogóle to robić.Ale cóż, pieniądze trzeba wydać, tym bardziej że wójt posiada koparkę...
stock84 Napisano 29 Kwiecień 2011 Napisano 29 Kwiecień 2011 S-boj, zdradzisz nazwe tej wioski? Ciekaw jestem bo mieszkam w niedalekiej okolicy Zamoscia.Pzdr
panzerhrabia Napisano 29 Kwiecień 2011 Napisano 29 Kwiecień 2011 i ja tez niedaleko :Dnajwięcej takich wsi jest na wschód od Zamośćia do granicy z Ukrainąpozdrawiam
KDB Napisano 29 Kwiecień 2011 Napisano 29 Kwiecień 2011 A tak wracając do głównego tematu-ciekawe,co by było,gdyby tak powiadomić sponsora tej akcji, jak przekręciarze trwonią szmal.Zrobić kilka fot,krótki opis sytuacji i podesłać zainteresowanym.
s_boj Napisano 29 Kwiecień 2011 Autor Napisano 29 Kwiecień 2011 powiem tylko, że w stronę Komarowa :)
Weteran-39 Napisano 29 Kwiecień 2011 Napisano 29 Kwiecień 2011 Gdyby u mnie w okolicy była taka przewała zrobiłbym to co proponuje kol.KDB.
s_boj Napisano 29 Kwiecień 2011 Autor Napisano 29 Kwiecień 2011 nie bagatelizuję problemu, ale czy istnieją w Polsce okolice wolne od takich przewałów?
jahooo Napisano 3 Maj 2011 Napisano 3 Maj 2011 To za pieniądze z UE - likwidacja białych plam". Komuna wraca w nowej formie. W razie czego jezioro się przesunie".
jacenty2004 Napisano 3 Maj 2011 Napisano 3 Maj 2011 Pieniądze z UE już dawno rozkradli to z Twojej i mojej kasy , którą nam zapieprzą udają ,że coś robią ... ale co można za to zrobić jak to też już rozkradli :)
Brzęczyszczykiewicz Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 To jest programowe marnotrawstwo. Powiadamianie kogokolwiek nic nie da, bo wszyscy o tym wiedzą. To i tak pikuś w porównaniu z innymi unijnymi" pomysłami.
emes Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 Taa...za to środki krajowe wydawane są bez żadnych nadużyć...Jechałem ostatnio przez Polskę i praktycznie każda inwestycja w infrastrukturę realizowana jest za kasę unii - warto tym pamiętać...
Nadwojciech Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 U mnie koło domu stoi piękna ,wielka tablica informująca że do wykopania ROWU tak tak ROWU dołożyła się UE. :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.