Skocz do zawartości

Kto pracuje w policji ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy można pomylić koło od drezyny z miną ? Rozumiem że robotnicy na budowie są nie kumaci i dla nich takie koło to mogła być mina - i według mnie prawidłowo zareagowali .Ale jak pirotechnik policyjny ma z tym problemy - to stach się bać . Ciekaw jestem kto pokryje koszty przyjazdu patrolu saperskiego - policja ? Teraz rozumiem dlaczego na rewizjach policja bierze co popadnie . Wcześniejszy news był lepszy http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110309/TARNOBRZEG/133607704 -na poligonie z kilogramem trotylu to każdy przedmiot jest zneutralizowany na amen , no i można zawsze napisać że był niebezpieczny ;))))).
Napisano
No powiem po obejrzeniu filmu widząc te koło, to ciężko pomylić z miną. Ale koło oczyszczone i wyciągnięte z ziemi. W ziemi mogło wyglądać inaczej. Pamiętajcie że nieetatowi pirotechnicy - gliniarze w jednostkach terenowych nie są specjalistami,przechodzą kurs. W przypadku takiej znajdki nie majstrują przy tym, a wzywają specjalistów. No i nie są przede wszystkim szkoleni do rozpoznawania pozostałości po wojnach. Postąpili moim zdaniem prawidłowo, w myśl zasady jak nie wiesz co to to nie ruszaj. A potem bez urazy jeden z drugim baranem przynoszą niewybuchu do domu, skrobią z rdzy, fotografują i na forum z tekstem- proszę o ID bo nie wiem co to jest. Takie moje zdanie.
Napisano
może i do wywalenia drzwi skoro się upierasz :) czy saper i pirotechnik to to samo ? chyba nie. Szkoda dyskusji, tak samo by było gdyby była to mina a pirotechnik rozpoznałby to jak jakieś koło i ta sama gadka co to za pirotechnik
Napisano
skoro pirotechnik nie jest szkolony to po co go ściągać do takich znalezisk ? Ma niby wzróżyć z fusów czy dany przedmiot jest bezpieczny czy niebezpieczny ? A mi się wydawało że pirotechnicy mają takie prepararty do sprawdzania czy dany przedmiot zawiera materiały wybuchowe . Swoją drogą to ciekawe skąd saperzy wierzeli że to jest koło od drezyny - przecież to nie kolejarze ;)))
Napisano
Pirotechnik był raczej z nieetatowej grupy rozpoznania gdyz w Tarnobrzegu etatowej nie ma?.Popelnil blad bo zapewne nie odkopał calkowicie tego kola i wyszedl taki bubel.

Policyjnym pirotechnikom naleza sie slowa uznania.Wykonuja bardzo niebezpeczna robote podejmujac sprawne ladunki wybuchowe konstruowane zarowno przez dzieciakow jak i grupy przestepcze.

Roboty maja od cholery...
Napisano
nie pierwsza ich wpadka,to że są nie douczeni to norma,potrafią tylko restrykcyjnie karać obywateli,było jest i na pewno tak zostanie.pirotechnik policyjny to ma tą wiedzę,za mało siedzi na odkrywcy,zapraszam,.
Napisano
a mój biegły sądowy policyjny z wrocławia uznał i w sądzie zeznał że owe 15 gram prochu czarnego podlega pod ust o broni i amunicji i to nadkomisarz mgr.inż to dopiero pajac hihihihihi,a co jakiś tam posterunkowy.oczywiście sąd dał mu wiarę a mi wyrok.hhihihih
Napisano
Jestem oficerem - wojskowym specjalistą uzbrojenia i uważam ,że technik policji postąpił prawidłowo, skoro nie miał wystarczającej wiedzy i doświadczenia z niewypałami i niewybuchami. Niewybuch leżący w ziemi pół wieku - może wyglądać ( nieodsłonięty i nieoczyszczony) jak mina. Koło od drezyny rzeczywiście trochę przypomina minę przeciwczołgową z ostatniej wojny, jak jest zardzewiałe i ubabrane gliną. Nigdy dosyć ostrożności. Życie ludzkie jest bezcenne ( przynajmniej tak powinno być...)
Napisano
Mozets, masz rację jako fachowiec. Pisałem już, pirotechnicy policyjni z nieetatowych grup NIE SĄ SZKOLENI pod kątem rozpoznawania takich pozostałości jak niewypały i niewybuchy. Są szkoleni w przypadku procedur zgłoszenia o podłożeniu bomby itp. konkretnie terroru kryminalnego. procedury ściśle określają iż w przypadku jakichkolwiek wątpliwości trzeba wzywać wyspecjalizowane jednostki saperów posiadających wiedzę w tej sprawie. Wg. mnie ten gliniarz - wg. Was nieprofesjonalista zachował się profesjonalnie, nie rozpoznał do końca co to było i wezwał patrol. Wg. postów miał to wytaszczyć, wygrzebać i może rozbroić. No a jeśli byłaby to faktycznie jakaś mina, i by detonowała, to byłyby wpisy, że jaki to niedoświadczony pirotechnik, że miny nie rozpoznał i mina wybuchła, i trzeba odszkodowania wypłacić za straty w koło. Panowie, bez urazy, może nie wszyscy mają takie cochonez" żeby majstrować przy żelastwie. Popatrzmy na niektóre posty, przyniesie do domu pocisk i chce identyfikować, a potem szybkie wpisy w stylu - chłopie coś ty do domu przyniósł. takie moje zdanie
Napisano
widzę że są tu fachowcy od niebezpieczeństwa,i twardej roboty,z tego co zauważyłem jeszcze nigdy nic nie wybuchło w czasie podnoszenia jakiegoś przedmiotu,odkopania i tym że podobnym sytuacją,wali przy próbie rozbrojenia rozkręcania,myślę że policyjni pirotechnicy są doskonale opłacani i powinni być kompetentni w swej pracy,od tego zależy nasze bezpieczeństwo w każdej dziedzinie życia.dodatek do pensji zobowiązuje,do fachowości ,prawdę mówiąc nie byłem w wojsku nie mam odpowiedniego przeszkolenia,ale na pewno lepiej bym tą akcją pokierował.
Napisano
myślę że policyjni pirotechnicy są doskonale opłacani i powinni być kompetentni w swej pracy,od tego zależy nasze bezpieczeństwo w każdej dziedzinie życia.dodatek do pensji zobowiązuje"
Stg za duzo myslisz nieetatowy piro nie ma zadnych dodatkow do uposazenia nie wliczaja mu sie zadne procenty do emerytury.
Napisano
Do usuwania amunicji z czasów wojny są etatowo wyznaczeni saperzy WP. I za to biorą pieniądze. To podział obowiązków i nie ma tu nic do rzeczy ewentualne hobby pirotechnika policyjnego. Który może ( ale nie musi) znać się na tym . Próby samowolnego rozbrajania amunicji typu wojskowego - byłyby przekroczeniem instrukcji i uprawnień. Ja np. nie mam uprawnień do prowadzenia strzelania z 5,6 mm kbks. Mimo ,że potrafię odpalić niemal wszystko - włącznie z rakietą balistyczną. I gdyby jakiś szeregowy policjant złapał mnie na strzelnicy sportowej - że prowadzę strzelanie małokalibrowe - odpowiadałbym przed Sądem za sprowadzenie na młodzież niebezpieczeństwa utraty życia ( i , lub, zamiast) zdrowia. Z powodu nie posiadania uprawnień. Takie są realia.
Napisano
stg1971, jak w każdym temacie chcesz wypłakiwać się na ieprofesjonalizm i dyletanctwo glin", to przenieś się na jakies forum kibolskie. Przyjmą cie z otwartymi ramionami-takiego rambo, speca od wybuchów, niewybuchów, niewypałów, roboty niebezpiecznej i tej bezpieczniejszej...
Zaczynasz być żałosny.
Napisano
AKSM wiesz nie lubię kiboli ani naszej piłki,polemika beznadziejna,policja to naprawdę kozacy i znawcy tematu,,,jak tak nadal będzie to wojewódzki konserwator zabytków gwożdzie pod ochronę zabierze i co wtedy,???????????

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie