Gniewkos Napisano 17 Lipiec 2013 Share Napisano 17 Lipiec 2013 Tak po autolizie, która robiona była trzy razy i dodatkowo zmywak druciany i mleczko do zlewów. Trzeba jeszcze delikatnie poprawić szczotką stalową.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szmilas Napisano 2 Sierpień 2013 Share Napisano 2 Sierpień 2013 Pozwole dolozyc swoje trzy grosze do tego wontku. Wczoraj poraz pierwszy dokonalem czyszczenia za pomoca autolizy i przyznam ze efekt jest mega zadowalajacy. XII wieczny gwozdz przed czyszczeniem umyty jedynie mydlem i szczotka do paznokci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szmilas Napisano 2 Sierpień 2013 Share Napisano 2 Sierpień 2013 przedmioty po zawinieciu drutem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szmilas Napisano 2 Sierpień 2013 Share Napisano 2 Sierpień 2013 po ok.16 godzinach moczenia w 15% roztworze i przeszczotkowaniu i umyciu pod bierzaca woda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szmilas Napisano 2 Sierpień 2013 Share Napisano 2 Sierpień 2013 po przeszczotkowaniu szczotka druciana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szmilas Napisano 2 Sierpień 2013 Share Napisano 2 Sierpień 2013 i zakonserwowaniu woskiem mysle ze jest git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szmilas Napisano 2 Sierpień 2013 Share Napisano 2 Sierpień 2013 i jeszcze grot strzaly przed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szmilas Napisano 2 Sierpień 2013 Share Napisano 2 Sierpień 2013 i po autolizie i konserwacji woskiem ze wzgledu na delikatnosc przedmiotu bylo bez druciaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 6 Sierpień 2013 Share Napisano 6 Sierpień 2013 moim zdaniem grot zdecydowanie nie jest doczyszczony, gołym okiem widać rdzę jak to tak zostawisz będzie korodował dalejpozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 6 Sierpień 2013 Share Napisano 6 Sierpień 2013 Bardzo słaba ta twoja autoliza szmilas. Postaraj sie bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 8 Sierpień 2013 Share Napisano 8 Sierpień 2013 Podstawowa sprawa-za mało drutu aluminiowego.Przy takim owinięciu nic z tego nie będzie. Musi być ciaśniej -prawie jeden koło drugiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaelos Napisano 21 Maj 2014 Share Napisano 21 Maj 2014 Witam czy przedmiot pokryty preparatem wd-40 nie wejdzie podczas autolizy z kretem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 24 Maj 2014 Share Napisano 24 Maj 2014 Lepiej odtłuścić po WD-40. Inaczej kąpiel zabrudzi się i spowolni czyszczenie.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ataka Napisano 13 Grudzień 2014 Share Napisano 13 Grudzień 2014 Mam propozycje nie do odrzucenia, czy znalazł by się któś, kto podejmie się oczyszczenia paru fantów, bo mnie nie wychodzi..? Obojętnie, elektroliza, autoliza. No i odpowiednia konserwacja do tego.. Oczywiście nie za nic ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 16 Grudzień 2014 Share Napisano 16 Grudzień 2014 ataka co jest trudnego w :a)owinięciu przedmiotu drutem ameliniowymb)włożeniu go do pojemnikac)nasypaniu kreta do rurd)zalaniu ciepłą wodąe)odczekaniu kilku godzinf)oczyszczeniu fanta szczotką drucianą i ew powtórzenie od pnktu a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsam20 Napisano 1 Styczeń 2015 Share Napisano 1 Styczeń 2015 Próbowałem wczoraj autolizy z cynkiem. Pociąłem blachę cynkowa na paski, owinąłem przedmiot, styk z metalem był, roztwór 15% NaOH i............... nic. Zero reakcji i działania.Nastawiłem dziś w aluminium i aż miło jak rdza odpada.Dodam, że blacha cynkowa praktycznie czysta, bo topi sie w piecu bardzo ładnie. Więc to raczej lipa z tym cynkiem... Pozdrawiam i szczęśliwego Nowego 2015. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tolek81 Napisano 31 Marzec 2015 Share Napisano 31 Marzec 2015 Jak masz kruchy przedmiot, to zamiast drutem owin folia alumiowa - nie dosc ze plastyczna to mozesz latwo kontrolowac proces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 4 Kwiecień 2015 Share Napisano 4 Kwiecień 2015 folia szybko znika, fajne są też do auto tacki aluminiowe na grilla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman9 Napisano 3 Czerwiec 2015 Share Napisano 3 Czerwiec 2015 witam wszystkich serdecznie , wiem , że temat stary , ale ja nowy , więc ponawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman9 Napisano 3 Czerwiec 2015 Share Napisano 3 Czerwiec 2015 poczytałem chyba uważnie i spróbowałem tej autolizy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman9 Napisano 3 Czerwiec 2015 Share Napisano 3 Czerwiec 2015 szkoda , że nie zrobiłem zdjęcia przed , moczyło się około 16 godzin razem z przecinakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman9 Napisano 3 Czerwiec 2015 Share Napisano 3 Czerwiec 2015 ps.tylko w tym przypadku spytam z ciekawości , co to za kołatka , klamka do drzwi ? ( przepraszam ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman9 Napisano 3 Czerwiec 2015 Share Napisano 3 Czerwiec 2015 z tym właśnie , były pokryte grubą wartstwą ( jak dla mnie ) rdzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman9 Napisano 3 Czerwiec 2015 Share Napisano 3 Czerwiec 2015 roztwór starałem się otrzymac 15% , czas 16 godzin ( niestety ograniczony , mogę powtórzyc po 12 godzinach dopiero ) . przecinaczek coś się nie doczyścił dokładnie ze rdzy . nie wiem , czy coś źle zrobiłem ? woda ciepła , nawet dosyc ciepła jak wkładałem przedmioty ? czy poprostu za bardzo pokryty był jeden z nich ? i na ile go teraz dac do roztworu ? spróbuję na 3 , 4 godzinki ) szczotka ręczna , mała , ale nie wydoliłem , dokonałem zakupu szczoteczki na wiertakę taką zwykłą domową ( a miałem nie inwestowac ani grosza , a to widzę dopiero się zaczyna , niedobrze ) , ale nie wszędzie dojdzie ta szczotka na wiertarce , ani ta ręczna , więc pewnie inny typ jest potrzebny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman9 Napisano 3 Czerwiec 2015 Share Napisano 3 Czerwiec 2015 skusiłem się na tę metodę , bo najwygodniejsza dla mnie i tylko dla tego , że szkoda mi tych podków ( potem pewnie zaczną się pytania o nie ) . ( przecinak i kołatka ? były próbą , sprawdzeniem siebie i bezpieczeństwa tego co robię ) teraz właśnie kwestie bezpieczeństwa , bo to jest dla mnie najważniejsze . wiadomo wychodzi 15% roztwór ługu w zasadzie , 3% już zaczerwienia skórę , nawet delikatnie zaszczypie , więc okulary , rękawice , maseczka , bo powiem szczerze , że cuchnie wręcz ta zachodząca reakcja ( komicznie w tym wyglądałem , he,he - hałbica do szlifowania i skórzane rękawice spawarskie do łokci ) , przedmioty wyciągałem i wkładałem drutem , wszystko w wiaderku na dwóch cegłówkach i jakiejś płycie pilśniowej . teraz kolejne pytanie , wytwarza sie chcąc nie chcąc wodór - to jest dla mnie ważne bardzo ( jestem panikarzem trochę , dla tego też nie tykam między innymi militarki ) - na ile on w tym przypadku jest niebezpieczny ? roztworu jest 2,8 litra , jedyny wywietrznik to okno dachowe małe , które jest 2,5 metra nad . palę papierosy , jakbym się zapomnial i wszedł z fajką w trakcie tej reakci , czy lecę wysoko i patrzę z góry , czy nic się nie dzieję , pech chce , że 3 metry nad w dzień trwają prace na dachu , remont kominów , dla tego w dzień wszystko wylewam i czekam do wieczora . czy nie przesadzam . dzięki za cierpiliwośc i poroszę naprawdę o parę wskazówek . ps.na razie bida , więc nie inwestuję już w nic przez parę dni , natrę oliwką na tydzień , dwa , a potem was popytam co dalej . pozdrawiam i obfitości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.