Skocz do zawartości

Autoliza

aro75

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 245
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Poczytałem i próbuję oczyścić metalowe elementy od młynka do kawy.Ciekawy jestem jaki będzie efekt na niklowanych/chromowanych elementach z głębokimi wżerami
Napisano
Witam, czy zamiast taniny może być wosk mikrokrystaliczny Cosmoloid H80 rozcieńczony z benzyną lakową, bo tanina jest jednak troche droga, i jaka ma być proporcja B-44 100gramowa do 1 litra acetonu? mieszać na ,,oko''?
Napisano
Raczej odwrotnie. rozpuścić w wodzie z dodatkiem spirytusu. Sam alkohol za szybko paruje. Tanina + woda reaguje z korozją. Dodatek spirytusu polepsza właściwości zwilżające, pomaga wnikać w pory i szczeliny.
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam, rozmawiałem z panią dr. z chemii na temat zabespieczania już czystego" żelaztwa po auto/elektro lzie. i mówiła że najlepszym i najłatwiejszym sposobem jest oblać i pożądnie nasmarować już czysty przedmiot olejem ( do smażenia) a następnie lekko wytrzeć bibułką lub ręcznikiem papierowym. dzięki temu zostaje ochronna warstwa z oleju, przez co metal jest chroniony przed tlenem z powietrza. Co koledzy/Panowie na to ? czy jest to dobre rozwiązanie ?
Napisano
Nie wydaje się to dobre rozwiązanie. Olej do smażenia - jadalny jełczeje i daje po nozdrzach. Lepiej zastosować wazelinę albo środek do konserwacji broni.
Napisano
Ja zacząłem stosować wazelinę kosmetyczną, ponieważ oliwka prędzej czy później psuje się". Natrzeć, zostawić na kilkadziesiąt minut i wytrzeć flanelą do sucha.
Napisano
Z olejami jadalnymi jest jeszcze jeden problem, że można jakieś robactwo w domu wyhodować i mieć problemy. Wazelina techniczna jest najlepsza, bo na tyle lepka, że daje odpowiednio grubą warstwę. Nie bardzo nadają się środki w aerozolach, bo warstwa bardzo cienka i mało lepka. Są też różne oleje do konserwacji stali, niektórzy je stosują i są zadowoleni.
Napisano
Witam, rozcieńczyłem tanine ze spirytusem i wodą , i posmarowałem hełm i jak już wyschło to zrobił się na nim taki osad, mam go z tego umyć/wyczyścić czy na to dawać B44+aceton? Pozdrawiam.
Napisano
Ten osad jest normalny. Zaleca się dla pewności nanieść drugi raz taninę po 24 godzinach. Po kolejnych 24h usuwasz fioletowy nalot szczotkowaniem, pod spodem będzie ciemno grafitowa powierzchnia metalu. Przed paraloidem musisz dobrze fanta dosuszyć np nad kaloryferem, czy grzałką. Nie grzej czasem opalarką bo w wyższych temperaturach tanina się rozkłada.
ps. Czasem tanina od razu daje ciemną, błyszczącą, jakby lakierowaną powłokę, ale to chyba zależy od rodzaju korozji, jaką traktujemy taniną.
Napisano
Czy są jakieś sprawdzone sposoby żeby zabezpieczyć elementy z metali kolorowych podczas procesu autolizy/elektrolizy?

Np. pierścienie wiodące na skorupach pocisków?
Napisano
Chciałbym zachować zieloną patynę na elementach mosiężnych,
czy jest to w ogóle wykonalne przy wyżej wspomnianych metodach?
  • 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie