fuks_ag Posted March 15, 2011 Author Share Posted March 15, 2011 Bardzo się cieszę,że kolegom szczenięce lata się poprzypominały (teraz taka zamiana nastąpiła: z wiaderka i łopatki na wykrywkę i saperkę-reszta bez zmian:))Jakby tylko marsz pod Sejm coś zmienił,to bym już dawno tam okupację chodnika w wielu innych sprawach uskuteczniał:(.Dlatego potrzebna jest taka właśnie inicjatywa stowarzyszenie ogólnopolskie", które bedzie drążyć temat powoli ale skutecznie a najlepie aby działało przy miesięczniku ranżowym"-Odkrywca".A dlaczego pisałem ciut wyżej.Jak macie lepsze propozycje, to się pochwalcie, a nie tylko dekadentyzm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cpt.Nemo Posted March 18, 2011 Share Posted March 18, 2011 I coz tam pozytywnego dla nas odpowiedziala szanowna Redakcja" ?Od kiedy rusza nadstowarzyszenie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hebda Posted March 18, 2011 Share Posted March 18, 2011 Redakcja ma nas w nosie coś czuję..nawet przykład:http://odkrywca.pl/nasza-odznaka,642359.html#642359odznaka została wybrana"nie trudno znaleźć wykonawcehttp://naszywki.com.pl/Redakcja też miała mieć w tym swój udziałi nas olała.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fuks_ag Posted March 19, 2011 Author Share Posted March 19, 2011 pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Łyżka dziegciu potrafi zatruć całą beczkę miodu. Marzy mi się społeczeństwo życzliwie i serdecznie oceniające poszukiwaczy, wesoło i wśród ćwierkających wróbelków i fruwających motylków wskazujący tereny poszukiwawcze ludzie, zimne piwko pod każdą brzozą itp... ale obudźmy się, wybraliśmy (a raczej wybrano za nas) najgorszy z możliwych obszarów na mapie do legalizacji takowych pasji, nie muszę chyba więcej pisać, wystarczy pierwsze zdanie.. mozolnie budowana reputacja zostanie zniszczona przez pierwsze powołanie się na ogólnokrajowe stowarzyszenie, a w przypadku założenia takowego, będzie to chleb powszedni dla ratujących własną skórę tych, których potępiamy... A kto w to nie wierzy albo łudzi się, że będzie inaczej... niech pozdrowi motylka i wróbelka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
majros Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 Kiedyś już się udzielałem w temacie stowarzyszeń" Mam doświadczenie w tym temacie, jestem współzałożycielem jednego ze stowarzyszeń. Ale mniejsza o to.MK napisał niestety prawdę, jest tak że paru baranów którzy mają gdzieś zakopywanie dołków, chodzenie po zasianym to dla nich żaden problem, niewypały w domu to nieodzowny wystrój pokoju. W razie gdy poczują smród powołają się na stowarzyszenie to jest bankowe. W naszym rejonie co raz słyszymy, że powołują się na nasze stowarzyszenie, szargają naszą opinią.Wprowadziliśmy legitymację ze znaczkami w celu sprawdzenia czy są od nas. Ale bywa tak że jak leśniczy zatrzyma takiego łosia to ten mówi że zapomniał legitymacji, a że nasi leśnicy dobre chłopy to wierzą na słowo. Pogrążą palcem i przestrzegą przed kopaniem w młodniaku. I tak jadą na naszym zdobytym przez lata zaufaniu.Ogólne Polskie stowarzyszenie jest nie realnym pomysłem, a jeśli powstanie szybko zostanie zniszczone przez nieodpowiedzialne jednostki. Nie pozdrawiam motylka i wróbelka:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
fuks_ag Posted March 22, 2011 Author Share Posted March 22, 2011 więc kto ma dbać o Nasze interesy jak nie my sami??W każdym srodowisku są jednostki aspołeczne(to nie jest argument, zawsze sa osoby które nasmrodzą i cała reszta się za nie wstydzi, i trzeeba z nimi walczyć nie wolno nawet ich tolerować)- właśnie w takim stowarzyszeniu siła, samemu nic nie jesteśmy w stanie zdziałać. PO to chcę aby powstało aby dbało o interesy środowiska!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel888 Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 Po tym wielkim lamencie, narzekaniu i planach przyszedł czas na jedno mądre zdanie:Ogólne Polskie stowarzyszenie jest nie realnym pomysłem, a jeśli powstanie szybko zostanie zniszczone przez nieodpowiedzialne jednostki."A więc i ja od siebie mówię- życzę powodzenia w zrzeszaniu się" w stowarzyszenie ogólnopolskie ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
karpik Posted March 24, 2011 Share Posted March 24, 2011 Pawel888- w szóstym poście to napisałem:), ale i tak trzeba było przedyskutować, pokłucić się, użalić się nad sobą i niezakopniakami i wrócić w nicość:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hebda Posted March 24, 2011 Share Posted March 24, 2011 bardziej w smutną rzeczywistość" rzekłbym Link to comment Share on other sites More sharing options...
fuks_ag Posted March 25, 2011 Author Share Posted March 25, 2011 dajie troche czasu.s Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klucznik Posted June 7, 2011 Share Posted June 7, 2011 Eksploatatorzy,słuchajcie Kolegi arturborat bo to nasz Anioł Stróz w trudnych chwilach.Klucznik z Klucz Link to comment Share on other sites More sharing options...
acer Posted June 7, 2011 Share Posted June 7, 2011 Jeżeli NASZE środowisko działało by w zgodzie i poszanowaniu PRAWA"Tak... Mierzeja, Hel, Przyczółki i niezliczona ilość miejsc mniej znanych - budzi to moje wątpliwości w poszanowanie prawa....Poza tym co znaczy środowisko" ? Chyba podziemie" ...Najwięcej to tu jest indywidualistów, kopiących wyłącznie na prywatny pożytek, i często na szkodę (kratery) Państwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fuks_ag Posted June 30, 2011 Author Share Posted June 30, 2011 Witam,Póki co temat otwarty -redakcja nie podjeła dalszych kroków w celu założenia stowarzyszenia wybory idą a poszukiwacaze hobbyści są dość liczną grupą, zaobaczymy może ktoś się wysili aby wykorzystać ten potencjał wyborczy:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
cziczi Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 ja jestem za tym zeby stworzyc takie stowarzyszenie. fajnie by bylo jechac na wypadzik do lasu w kilka osob powiedzmy legalnie a nie chowac sie po krzakach jak lesniczy idzie po lesie.tylko sa ludzie zazdrosni o fanty zdobyte bo jak pojdzie w jednego to zbierze wiecej niz w kilka osob. bo jak sami dobrze wiemy nie wszystko sie nadaje. milo bylo by jak by takie stowarzyszenie powstalo i zarzadzali nim naprawde uczciwi i z glowa ludzie.pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
acer Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 Ta, wypadzik do lasu....najlepiej jeszcze w 2-3 autokary...Nie ma takiej opcji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martian Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 Acer ja widziałem podobne zjawisko i to nie w lesie ale na polach przy zagrodach w pewnej urodzajnej miejscowości;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
acer Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 Szkoda że gospodarze nie wiedzieli Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martian Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 właśnie chodzi o to, że widzieli i później podobno było przechlapane;) Pojechałem, zobaczyłem i zwątpiłem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
VanWorden Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 adek - mylisz się. Słowo fant ma piękną historię i w języku polskim ma przede wszystkim pozytywne znaczenie. Jest to między innymi wygrana na loterii a więc bardzo adekwatne znaczenie w kontekście poszukiwawczym:) To słowo przyjęło się w poszukiwawczej gwarze i osobiście nie widzę w tym niczego złego. PozdrawiamVW Link to comment Share on other sites More sharing options...
ms Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 Skojarzenie danego słowa o emocjonalnie nacechowanym zabarwieniu może wynikać z szeregu czynników, w tym uprzedzeń wypływających z określonych doświadczeń z przeszłości:-) I na nic tutaj zdadzą się bogate tradycje loterii fantowych do dziś dnia dających nadzieję na szczęście i realizację marzeń ludu pracującego miast i wsi. Tako też przekładających się najczęściej właśnie na losowe dzieje eksploratorskiego ruchu licznie zaangażowanego w zakup loteryjnych biletów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adek_ Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 Piękną historie? widac Igor ze juz długo nie mieszkasz w PL:) Oczywiscie przyjeło sie w srodowisku poszukiwaczy, natomiast w innych srodowiskach typu konserwatorskie i archeo budzi niesmak i ironie i jest dokladnie przyrównywane do poziomu o którym napisalem wyżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adek_ Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 oczywiscie w kontekscie do poszukiwaczy i odnajdywanych rzeczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ms Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 Być może potrzeba zatem większej świadomości w tych środowiskach? :-) Powyższy przykład obrazuje, że posługując się uproszczeniami, a nadto niechęcią do poznania krytykowanej materii łatwo kogoś skrzywdzić myślą, słowem, a czasami i uczynkiem zaniechania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VanWorden Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 adek - i znowu się mylisz bo ja nigdzie nie emigrowałem i mieszkam i tu i tu:) Co więcej, niemal codziennie, zawodowo zajmuję się szeroko rozumianym językiem polskim" i jak na razie wykładnią jest oficjalny słownik językowy a nie kilku gości pijących piwo pod sklepem, albo nawet kilku zniesmaczonych archeokonserwatorów. Na szczęście zresztą;-) Jeśli u kogoś słowo fant" budzi niesmak to mamy do czynienia z przykładem niewiedzy i ignorancji, nic więcej. Także nie przejmuj się niedouczonymi archeo bo mogę Cię zapewnić, że nie wszyscy tak podchodzą do tematu - pracowałem na wykopaliskach archeologicznych i to słowo było tam powszechnie używane i co najważniejsze bynajmniej nie przez kopaczy:)) Tym zniesmaczonym i pełnym ironii powiedz następnym razem żeby się nie czepiali słówek bo jak mawiali kiedyś różni prorocy: ie po słowach a po czynach ich poznacie":)) PozdrawiamVW Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.