lina_90 Napisano 24 Grudzień 2015 Napisano 24 Grudzień 2015 Czy ktoś z kolegów próbował ściągać zdjęcia lotnicze z Rosji? Bądź wie gdzie uderzyć aby o takie zdjęcia zapytać?
spetsnaz Napisano 25 Grudzień 2015 Napisano 25 Grudzień 2015 Krystek_19 czy możesz udostępnić jakieś dane kontaktowe do admina na pocztę?
krystek_19 Napisano 26 Grudzień 2015 Napisano 26 Grudzień 2015 Maila niestety nie mam bo skrzynka opróżniona ale poszukaj kontaktu na geoportalu. :)
spetsnaz Napisano 26 Grudzień 2015 Napisano 26 Grudzień 2015 Gdyby było to tak proste, nie szukałbym pomocy na forum. Nigdzie na stronie nie widzę jakichkolwiek danych kontaktowych.
WOJTARAK Napisano 11 Styczeń 2016 Autor Napisano 11 Styczeń 2016 Tym razem info z CAWu; Wygląda na to, że dobra zmiana" dotarła już także do tego Archiwum, Sławomir Cenckiewicz zostanie nowym dyrektorem, ciekawe więc czy coś zmieni się w procesie udostępniania archiwalnych zdjęć lotniczych - problemem może być koszt jaki musiałby zostać poniesiony celem udostępnienia, digitalizacji i skatalogowaniu zbioru ? http://wpolityce.pl/polityka/277134-pierwszy-wywiad-w-roli-dyrektora-caw-prof-cenckiewicz-archiwa-sa-w-dalszym-ciagu-przetrzymywane-ukrywane-niedostepne-dla-badaczy-czego-mozemy-sie-dowiedziec-wideopozdrawiamW.
beaviso Napisano 11 Styczeń 2016 Napisano 11 Styczeń 2016 Wojtarak, nie doczekamy się. Zdjęcia? Jakie zdjęcia? Przecież oni" w pierwszej kolejności rzucą się tropić życiorysy.M.
@ndrew Napisano 13 Styczeń 2016 Napisano 13 Styczeń 2016 Beaviso a jak było do tej pory? Nie tak jak mówi Cenckiewicz?Gorzej już chyba nie mogło być.To jest bez porównania z tym co w NARA, BAMA czy nawet TSAMO.
piters Napisano 13 Styczeń 2016 Napisano 13 Styczeń 2016 A co to takiego TSAMO?Bo ja słyszałem o CAMO RF ;)
piters Napisano 13 Styczeń 2016 Napisano 13 Styczeń 2016 Google niepotrzebne, bo coś takiego jak TSAMO nie istnieje. Chyba że dla anglosasów, którzy nie umieją inaczej wymówić C.
WOJTARAK Napisano 14 Styczeń 2016 Autor Napisano 14 Styczeń 2016 http://geoforum.pl/?page=news&id=21081&link=nowe-historyczne-zdjecia-lotnicze-w-warszawskim-geoportaluCoś nowego jednak się już pojawia w sieci - szkoda, że nie są to wcześniejsze zobrazowania ale zawsze coś ;)Obok centrum w Gdyni w 1969 r.
Iron Duke Napisano 14 Styczeń 2016 Napisano 14 Styczeń 2016 Czy ktoś ma zdjęcie Westerplatte z 2014-02-24 12:01:53 w lepszej rozdzielczości?
WOJTARAK Napisano 15 Styczeń 2016 Autor Napisano 15 Styczeń 2016 The Times They Are A Changin'http://www.archives.gov/press/press-releases/2016/nr16-05.html------------------------------------------------------------Zdjęcie Wisłoujścia - str. 115 z poniższej publikacji:Dubánek M.2014 - Fotografie lotnicze XIX i XX wiecznych fortyfikacji na terenie Polski w zbiorach archiwów w Republice Czeskiej. Zeszyt naukowy Muzeum Wojska 24, pp. 109–124.
Iron Duke Napisano 15 Styczeń 2016 Napisano 15 Styczeń 2016 Obawiam się, że nie umiem tego otworzyć. Ktoś pomoże?Z góry dziękuję.
pomidoro Napisano 17 Maj 2016 Napisano 17 Maj 2016 Dick Tracy - spodziewałem się większej ilości sygnatur odnoszących się do rejonu Polski - trochę szkoda;Jako ciekawostkę podam, że Litwini w ramach projektu podjętego przez Lithuanian Central State Archives pod koniec zeszłego roku odbyli ekspedycję" do NARA i zeskanowali tam ok. kilkuset przelotów obejmujących swym zasięgiem obszary dzisiejszej Litwy (głównie skanowano rejony zurbanizowane - większe miasta itp.). Jakość niestety tylko ok. 300-400 dpi dla zdjęcia, ale za to można zamawiać oficjalne kopie za ok 1 euro od sztuki :) Jak widać coś w temacie archiwalnych zdjęć lotniczych się dzieję (szkoda że poza Polską), liczę jednak na jakieś ciekawsze efekty zawiązanej kooperacji NARA-NCAP; może za kilka lat doczekamy (przynajmniej w ramach wglądówek) większej ilości zdjęć dla Polski;
@ndrew Napisano 18 Maj 2016 Napisano 18 Maj 2016 @PomidoroCo to znaczy, że jest mało sygn. dot. Polski?Czy jest np. Trójmiasto?
Sobiepan Napisano 13 Wrzesień 2016 Napisano 13 Wrzesień 2016 W związku z postępującymi pracami nad porządkowaniem zasobu Centralnego Archiwum Wojskowego informujemy, że obecnie z udostępniania wyłączone są następujące zespoły archiwalne:[...]6. Zdjęcia lotnicze obszaru Polski z lat 1945 – 2003 – materiały są wyłączone z udostępniania ze względu na brak właściwych środków ewidencyjno-informacyjnych, zbiór będzie udostępniany po jego digitalizacji."http://caw.wp.mil.pl/pl/21.htmlCzyli może, coś, kiedyś, komuś... ale jest nadzieja!
tominml Napisano 17 Wrzesień 2016 Napisano 17 Wrzesień 2016 Może ktoś z kolegów ma zdjęcia okolic Nowego Miasta Lubawskiego pomiędzy Toruniem i Olsztynem?Pozdrawiam
Dan212 Napisano 26 Grudzień 2016 Napisano 26 Grudzień 2016 WOJTARAK i mario75 czy macie może jeszcze te zdjęcia lotnicze Półwyspu Helskiego z czasów wojny? jeśli tak to czy możecie udostępnić lub przesłać na pocztę? Z góry dziękuje. Pozdrawiam
wrocek Napisano 3 Maj 2017 Napisano 3 Maj 2017 Pracuję nie tak daleko od NARA.Byłem tam kilka dni temu..Poskanowałem trochę.Jednej bardzo przydatnej tabeli nie mam.Numerow pudełek, za pomocą których odbywa się tu wszelki ruch archiwaliami.Ma może ktoś link lub listę pudeł zdjęć z piątego i trzeciego piętra, które obejmują obszar obecnej Polski jak i kresów?Nie chce mi sie wierzyć iż USAAF bombardując Zdzieszowicką rafinerię zrobiła tylko kilka zdjęć nad Polską.Miałem dwa pudła ze zdjęciami Radzymina. 4 09 1944..Przecież tam jest kilkadziesiąt tysięcy zdjęć więcej.. Tylko numerów pudeł mi brak...
AoT_Hunter_PL Napisano 4 Maj 2017 Napisano 4 Maj 2017 Masz jakieś ino o foto woj opolskiego.Pozdrawiam
Lobo26 Napisano 4 Maj 2017 Napisano 4 Maj 2017 A takie zapytanie - czy ktoś zetknął się z jakimś powojennym zdjęciem Bagicza oraz zdjęciem okolic Rymania (dokładniej lotniska w Dębicy) ???
pomidoro Napisano 11 Maj 2017 Napisano 11 Maj 2017 @wrocek - polecam przejrzenie katalogu _ Dick Tracy - albo bezpośrednio w NARA - zakresów lotów dla interesujących Ciebie stopni"@Lobo - zdjęcia powojenne są w WBH (dawne CAW) wykonywane nad Polską średnio co 5-7 lat;@@ndrew - mało sygnatur czyli w zakresach stopni jest więcej; Trójmiasta tam akurat nie ma - ale domyślam się, że na ostatnim wyjeździe" zagranicznym trafiłeś jakieś smakołyki;;-)
pomidoro Napisano 25 Maj 2017 Napisano 25 Maj 2017 http://ncap.org.uk/news/us-digitisation-partnership-begins:-)
finucha Napisano 28 Maj 2017 Napisano 28 Maj 2017 WitamA tereny nadwislanskie woj lubelskiego to sa moze dostepne?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.