karpik Napisano 11 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 11 Lipiec 2010 1,64gx1000szt(10zł)=1,64kg W jednej groszówce jest ok. grama miedzi czyli 10zł= kilo miedzi.Miedź u nas na skupie- 22zł/kg.Nie chodzi mi sprzedaż groszówek na złom(bo to raczej nielegalne) tylko jaki sens ma wybijanie nadal tak małego nominału, którego wyprodukowanie jest kilkukrotnie droższe niż wartośc moniaczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 11 Lipiec 2010 Share Napisano 11 Lipiec 2010 Nie wiem...Ale słyszałem, że mają groszówki likwidować.Zresztą tyle tego produkują a w sklepach wciąż się słyszy tekst : Mogę być winna grosika? " :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 11 Lipiec 2010 Share Napisano 11 Lipiec 2010 była chryja że sprzedawali groszówki na złom,teraz juz zakazane:)chyba że przetopisz ale celowe niszczenie jest karalne:)jakis cel też musi być:)wartość 1złotego jest tajemnicą,tj koszt wybicia i materiału z jednej monety.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 11 Lipiec 2010 Share Napisano 11 Lipiec 2010 aha,moniaki 1,2,5gr są z mosiądzu nie z miedzi.w pobliskim skupie mosiądz 10,5złtyle że jak ostatnio byłem sprzedać szrot łuskowy,drutowy itp to łajza obniżył do 7zeta bo powiedział że spadł popyt na mosiądz łuskowy wśród grawerów,nie chcą kupować na przetop bo jak spłonka nie zbita to mu szczela w tyglu :D:D i tak za 8kg policzył jak za6 i było mniej browarków:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 11 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 11 Lipiec 2010 Przeca napisałem, że w groszu jest gram miedzi a nie jest miedziany.Skład grosza:1% manganu, 40% cynku oraz 59% miedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 11 Lipiec 2010 Share Napisano 11 Lipiec 2010 Przypomniało mi się jak w serialu DOM stukali medaliki z 5 groszówek :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1234321 Napisano 11 Lipiec 2010 Share Napisano 11 Lipiec 2010 Przypomniało mi się jak w serialu DOM stukali medaliki z 5 groszówek :D"http://www.youtube.com/watch?v=AKK1GIS9O4c&feature=relatedminuta 8:35 i dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 11 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 11 Lipiec 2010 W kierunku- alubrąz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz bunkrów Napisano 12 Lipiec 2010 Share Napisano 12 Lipiec 2010 A propos groszy.Podobno od przyszłego roku ma nie być jedno-,dwu- i pięciogroszówek.Słyszeliście coś o tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 12 Lipiec 2010 Share Napisano 12 Lipiec 2010 jak znikną 1,2,5groszówki to ceny praktycznie wszystkiego pójdą w górę bo trzeba będzie wszystko zaokrąglić do pełnej dychy... czy to będzie miało sens??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 12 Lipiec 2010 Share Napisano 12 Lipiec 2010 Sqr - ceny i tak przeważnie pójdą w górę tylko o grosz bądź 5.1 grosz nie stanowi dużego wydatku.Patrz ceny produktów... 10.99 ... 20.95... dla mnie ez sens "... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 12 Lipiec 2010 Share Napisano 12 Lipiec 2010 może zle się wyraziłem,ale nie miałem na myśli cen produktów 'półkowych'w sklepach...chodziło mi o trochę głębszą ekonomię ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 12 Lipiec 2010 Share Napisano 12 Lipiec 2010 Ensi- gdyby była to prawda ( a po drodze zmiana paru ustaw, w tym, zapewne o NBP ), to ceny szły by w górę od 1 do 9 groszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 12 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2010 Gdybanie- pojechałbyś na stacje gdzie paliwo kosztuje 4,70 czy 4,90(nie wnikając w preferencje co do koncernów")?Pytałem o grosze nie o inne żółte. Zmiany są potrzebne choćby ze względów ekonomicznych(piszą, że wybicie grosza kosztuje 5 i kto za to płaci?)i obawy o zmiany ustaw" nie przekonują mnie.5 i 20 bita w alubrązie, 50 w mosiądźu, reszta jak jest?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 13 Lipiec 2010 Share Napisano 13 Lipiec 2010 A wystarczy w groszu nawiercić dwa otworki i sprzedawać jako guziki po 10 gr .Pomysł na biznes i inflację .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 13 Lipiec 2010 Share Napisano 13 Lipiec 2010 Czlowieksniegu - racja, racja ... Kokesh- Ozdoby z monet? Widziałem różne ozdoby na forach, np. bransoletki, guziki, wisiorki itp. Najczęściej zrobione z monet pruskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 13 Lipiec 2010 Share Napisano 13 Lipiec 2010 A wicie jakie są katologowe ceny niektórych monet z okresu 1990 - 1992 ? Znacznie przewyzszają ceny rynkowe. Oczymiście mowa o idealnych stanach z lustrową powierzchnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 13 Lipiec 2010 Share Napisano 13 Lipiec 2010 http://www.allegro.pl/item1103710386_1_gr_2007_grading_ms67.html przykład:P radzę zajrzeć do portfela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 13 Lipiec 2010 Share Napisano 13 Lipiec 2010 Cronos- złotka" nijak się mają do stempla lustrzanego...Dwa- musi tyle kosztować, skoro sama firma oceniająca stany sprzedaje.Trzy- sprawdź cennik, ile kosztuje grading monet... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 13 Lipiec 2010 Share Napisano 13 Lipiec 2010 na stęplach się nie znam, ale nie da się ukryć ze dobre stany niektórych monet obiegowych sa na rynku droższe, niż ich cena nominalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 13 Lipiec 2010 Share Napisano 13 Lipiec 2010 A to oczywista oczywistość... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 13 Lipiec 2010 Share Napisano 13 Lipiec 2010 aluminiowe zlotowki sluzyly jako podkladki pod tzw papioki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sudajew Napisano 13 Lipiec 2010 Share Napisano 13 Lipiec 2010 do autolizy też się przydały.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 13 Lipiec 2010 Share Napisano 13 Lipiec 2010 inne zastosowanie?jak macie 50groszówki aluminiowe z prl,to czasem są dla dzieciaków automaty z piłeczkami kauczukowymi itp,wkłada się 2zł,przekręca i piłeczka jest:)a 50gr prl idealnie pasuje:Dza młodu cały automat oskubalismy z piłeczek,i był handel w podstawówce:)i teraz nie mam żadnej 50groszówki poza kilkoma wykopkami:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozets Napisano 20 Lipiec 2010 Share Napisano 20 Lipiec 2010 Cytuję bunkrowca : ///A propos groszy.Podobno od przyszłego roku ma nie być jedno-,dwu- i pięciogroszówek.Słyszeliście coś o tym?///************************************************W roku 1981 na otwartym zebraniu partyjnym proponowałem egzekutywie partyjnej - by zlikwidować w ogóle pieniądze. Były to czasy kiedy w sklepie nie było prawie niczego do jedzenia, (kupienia) . Umywalkę ze stojakiem oddał mi kolega za parę kartek na wódkę. Za kartki na papierosy dostałem od jednego rolnika masło wiejskie. Barter to wspaniała rzecz. Na tym-że zebraniu zaproponowałem by na rogach ulic w mieście ustawić wojskowe kuchnie polowe i wydawać po misce zupy.Zamiast pensji. ( Mój pomysł został później skradziony przez Kuronia). Zlikwidować garnitury itp. burzuazyjne wynalazki i wprowadzić jak w Chinach za Mao - twarzowe ubranka z granatowego drelichu. Także mundury wojskowe - szarże byłyby rozpoznawane tylko po wymiarze kieszeni.Po zebraniu wezwano mnie do sekretarza OOP i zapytano czy dobrze się czuję. I czy dalej chcę pracować w tym zakładzie. Moje pomysły umarły śmiercią naturalną. Choć zamiast kuchni pojawiły się za 3 miesiące na rogach ulic koksowniki. Nie ryzykowałem oskarżenia władz państwowych o plagiat w pomysłach. Nie mieli poczucia humoru. Myślę jednak ,że moje pomysły jakimiś tajnymi kanałami dotarły do Brukseli i jednak będą wprowadzane w życie. Jako pożyteczne remixy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.