Skocz do zawartości

Kolekcjoner na celowniku

s_boj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mnie broń akurat nie interesuje,ale może udajcie się do pani Jaworowicz ,niech zrobi reportaż o bezmyślności polskiego prawa w dziedzinie kolekcjonowania militariów.Bo artykuły(te pozytywne) w niszowych gazetach(na przedostatniej stronie)nic nie zmienią.

Odnośnie zezwoleń wydawanych na kolekcjonowanie broni(w latach 90tych),straciły swoją ważność po zmianie ustawy jeśli się nie mylę w 2004.I nie jedna wtedy zarejestrowana kolekcja zmieniła właściciela.
  • Odpowiedzi 90
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
No i cóż ja mam Wam odpowiedzieć? Sami chcecie być bici, to Was biją.

Kolega skullmen" pisze: dokładnie co ja mam wystawic kilkadziesiat bagnetów , tasaków itp ?? nawet jak bym zebrał ludzi z okolicy to do muzeum nam daleko."

Ja założyłem muzeum z ilością eksponatów nieprzekraczającą 20 szt. Ale decyzja należy do Kolegi skullmena".

Kolega s_boj" pisze o zagrożeniach wynikających ze zmian prawa. No Koledzy, bez żartów. Podstawową zasadą każdego demokratycznego państwa prawa, a RP takim państwem jest, jest ieznajomość prawa szkodzi". Jeżeli komuś się wydaje, że prawo jest niezmienne i oparte na jego chciejstwie", to jest w wielkim błędzie (żeby nie powiedzieć dosadniej). Przepisy trzeba śledzić i się do nich dostosowywać.

Jeżeli na wybory chodzi tylko 50% uprawnionych, to znaczy, że tylko 50% zależy na tym, żeby być właścicielami Państwa Polskiego. Reszta chce być niewolnikami. Wolna wola - prawo boże.

Czy wpływacie na poprawienie komfortu życia poprzez wymuszanie działań np. czyszczenia posesji, poprawy taboru kolejowego, autobusowego, ułatwień w dostępie do urzędów itp.? Nie. Wy będziedzie czekać, aż ktoś za Was to zrobi. No to sobie czekajcie. I poczekacie długo. A w międzyczasie paru mądrali" z forum dostanie wyroki. Sami na to pracujecie. Powodzenia, ja mam inną filozofię.
Napisano
zancus, Twoje arcy przemądrzała wypowiedź bawi mnie podwójnie jako prawnika :)
super - śledź przepisy prawa, ciekaw jestem, czy jeżeli prawo się zmieni, a z przepisów prawa wyczytasz, że z dnia na dzień Twoja kolekcja przestała być legalna, to zgodnie z literą prawa spakujesz zbiory na przyczepkę i zawieziesz je na najbliższą komendę? jakoś tak wątpię, czy wówczas się dostosujesz"
Napisano
RE:...zancus, Twoje arcy przemądrzała wypowiedź bawi mnie podwójnie jako prawnika :)
super - śledź przepisy prawa, ciekaw jestem, czy jeżeli prawo się zmieni, a z przepisów prawa wyczytasz, że z dnia na dzień Twoja kolekcja przestała być legalna, to zgodnie z literą prawa spakujesz zbiory na przyczepkę i zawieziesz je na najbliższą komendę? jakoś tak wątpię, czy wówczas się dostosujesz"

Wątpienie jest przywilejem człowieka. Jak na prawnika, ewidentnie szwankuje analiza czytanego tekstu. Jak ktoś koniecznie chce, może opierać się na przyznawanych uznaniowo pozwoleniach na posiadanie kolekcji takich czy innych przedmiotów. Ja poszedłem znacznie dalej. Mam zarejestrowane Muzeum, które jest odrębnym tworem, aczkolwiel moją prywatną własnością, którego działania nie można zdelegalizować z powodu czyjegoś złego humoru. A różnica polega na tym, że nie tylko otrzymuję z policji pozwolenie na sprowadzenie różnych eksponatów broni z zagranicy, ale w zeszłym roku moje muzeum przejęło z Policji i z Żandarmerii Wojskowej 56 sztuk różnego rodzaju broni. I tym optymistycznym akcentem kończę i pozdrawiam
Napisano
w zeszłym roku moje muzeum przejęło z Policji i z Żandarmerii Wojskowej 56 sztuk różnego rodzaju broni"

odebranej innym kolekcjonerom, czy wyjętej z ich własnego policyjnego i żandameryjnego arsenału?
Napisano
I tym optymistycznym akcentem kończę" szkoda że tym którym tą broń skradziono nie mogą skończyć równie optymistycznie.
Ale co tam,sztuka jest sztuka...
Pozdro.
Napisano
Otóż myśli Twoje idą w całkowicie błędnym kierunku. Otrzymana broń została odebrana myśliwym i wojskowym, którzy utracili iprawnienie do jej posiadania, 2 kłusownikom oraz nieodpowiedzialnym osobom prywatnym, które nielegalnie przetrzymywały ją w domach, bo z braku wyobraźni i lenistwa nie ZAREJESTROWAŁY ich przynajmniej w stosownej ewidencji. Ciekawe ile znasz spraw, kiedy sąd zasądził przepadek ZARESTROWANEJ kolekcji. Jako prawnik i osoba o tak sprecyzowanych poglądach powinieneś pomagać kolekcjonerom w pisaniu pism, pokonywaniu kolejnych szczebli załatwiania formalności prawnych. Ja tak robię. Dzięki moim wskazówkom i pomocy powstały już 4 zarejestrowane, działające legalnie muzea prywatne, a 4 kolejne złożyły stosowne papiery. Jak już pisałem, samo narzekanie niczego nie zmieni.
Napisano
ieodpowiedzialnym osobom prywatnym, które nielegalnie przetrzymywały ją w domach, bo z braku wyobraźni i lenistwa nie ZAREJESTROWAŁY ich przynajmniej w stosownej ewidencji"

bardzo szerokie pojęcie :), szczególnie jeśli się weźmie pod uwagę co wedle polskiego prawa podlega już rejestracji, a co jeszcze nie podlega
zancus - doceniam Twoją działalność muzealnika oraz to, że pomagasz innym wychodzić z podziemia :), co jednak nie zmienia faktu, że niektóre z formułowanych przez Ciebie wypowiedzi forumowych można skwitować posumowaniem - ja jestem sprite, a wy jesteście pragnienie".
Napisano
Czytam Zancus te twoje dywagacje i zastanawiam sie z jakiej choinki sie urwales ... wytlumacz mnie, prostemu podsiadaczowi pozwolenia na bron, jak wyglada ( skoro jest taka prosta) procedura rejestracji posiadanej uprzednio nielegalnie broni w stosownej ewidencji" ( tzn ujawnij nam moze co to za ewidencja) i czy jedynie lenistwo i brak wyobrazni" powoduje ze te osoby, na ktorych nie ma sie co oszukiwac , oblowiles sie miedzy innymi, jej nie zarejestrowały.
Słuze podpowiedzia, znam osobiscie goscia ktory sie wyglupil i oddal znaleziony pistolet na posterunku ..... skonczylo sie to w sądzie bo gliny w swej glupocie za wszelka cenę chciały go wrobic w nielegalne posiadanie ..... chwala Bogu sedzia okazal sie byc bardziej kumaty i oddalil zarzuty ( gosc tez, bowiem, jak oswiadczyl, wyglupil sie tak ostatni raz ;-) ...a teraz druga podpowiedz .... sprawdz sobie co to takiego jest udokumentowane pochodzenie broni i jak sie to ma do prob jej zarejestrowania przez czlowieka z ulicy gdy tego pochodznia nie ma ... gdybys nie wiedzial to spiesze wyjasnic - jest to rzecz na ktorej wyklada sie 99% prob zalegalizowania znalezisk strychowych, czy broni po dziadku, ale bez papierow ( nawet w formie deko) ... gliny na tym punkcie maja podobnego jobla jak archeo na punkcie kontekstu..
Ciekaw jestem twoich wyjasnień, ale prosze konkrety, a nie ogólniki.
Napisano
A co z łuskami ze zbitymi spłonkami typu mauser, lebel itd ?
Mimo że są już nieaktywne w razie co można mieć problemy tego typu ?
Napisano
jacenty2004 bzdury to ty piszesz i jak nie masz mądrego do powiedzenia to lepiej siedź cicho a przynajmniej nie życzę sobie byś odpisywał na moje posty
Napisano
Yeti zadałem pytanie, bo po to chyba jest forum. Nie chce mieć problemów o jakich się ostatnio dużo piszę więc chce wiedzieć jak to z tą militarką
Napisano
Popieram kol. zancusa w dużej mierze.
Sumując. Biadoleniem na forum i obrzucaniem błotem ojczystego kraju nic nie zmienicie.
Pozostają trzy wyjścia :
-zorganizowanie się i lobbing w sprawie wspólnych interesów
- partyznatka i poczucie niepewności jutra
- emigracja do kraju gdzie wolno

Ja nie lubię się stresować więc się w to nie bawię. Kuć betonu ustawodawczo- prawnego też mi się nie chce.
Można sobie kolekcjonować co innego na spokojnie, ekwipunek, dokumenty, fotografie, medale, pojazdy... Tysiące pomysłów.
Napisano
oglądałem właśnie tvn 24 i mówili o ielegalnych wykopaliskach archeologicznych" aż musiałem poszukać w necie, o to i informacje

http://wiadomosci.onet.pl/2197567,11,zatrzymano_mezczyzn_nielegalnie_prowadzacych_wykopaliska,item.html

żenada po prostu
Napisano
Nie przejmuj się spider. Już nie będę ci zwracał uwagi :)Wręcz przeciwnie .Postaram się (o ile dam radę ) dorównać ci w umiejętności rozwiązywania zagadek i problemów pojawiających się na forum :)
Napisano
czytałem co się działo w łodzi komedia i śmiechu warte,kto rządzi w naszym kraju przestępy z PO POCZEKAJCIE BĘDZIE WESELEJ.czy my polacy nie myślimy.zatopić tą bandę z po.
Napisano
Możemy sobie głosować na jaką partię chcemy, w tej kwestii nic się nie zmieni.
Jeśli już wprowadzą wieksze restrykcje. Tylko czekać zakazu nabywania wykrywaczy bez licencji itp.
Ale mnie to zwisa, jak nasi politycy.
Napisano
wprowadzić zakaz wyjścia z domu,a tak to skopiować konstytucję z korei północnej,a może by tak na prezydenta kochanego kindzonkila.śmiech na sali europa to śmietnik ustaw nie demokratycznych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie