acer Napisano 13 Czerwiec 2010 Share Napisano 13 Czerwiec 2010 A tak, to ktoś ma z tego pożytek."Poprzez kradzież ? To chyba jakieś żarty ? Takie teksty to nie tu...Wiadomość o miejscówce została po prostu sprzedana handlarzom, a ci już nie czekali na żadne ekspertyzy, zezwolenia, tylko wyrwali to o czym się dowiedzieli. Oczywiście, złodzieje z tego co wyrwali to mają pożytek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Czerwiec 2010 Share Napisano 13 Czerwiec 2010 Jaki z tego morał? Rwać pojazdy samemu i się przed żadnymi WKZ-ami nie tłumaczyć i na pozwolenia nie czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 13 Czerwiec 2010 Share Napisano 13 Czerwiec 2010 antykor-art, pierniczysz takie głupoty, ze aż przykro to czytać, szczególnie w temacie saperów. StuG z Grzegorzewa był pełen amunicji i to bynajmniej nie do Mauseara i jakoś nikt go nie wysadził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 13 Czerwiec 2010 Share Napisano 13 Czerwiec 2010 Podobnie było z Hetzerem tym z Utraty i tym z Helu, z Pantherturmem i z innymi znalezionymi pojazdami. Saperzy ich nie wysadzali tylko pozbierali zabawki i pojechali z nimi na poligon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 13 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2010 Wiele wskazuje na to, że to było podwozie z Sd-ka, a zwały mułu widoczne na brzegach wyrwy" świadczą o tym, że to nie było tylko parę kilo złomu". Ktoś sobie zadał sporo trudu, aby to wytargać z bagna...No cóż, pozostaje mieć nadzieję, że z innymi miejscówkami jakie mają namierzone powiedzie Im się lepiej. Tym bardziej, że jeżeli dostaną zgody, to zapowiada się niezła sensacja, a może nawet dwie. No jest tylko ten kłopot, że stawiają na pełny legal, a urzędy u nas w kraju jakie są, to każdy widzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyg-zag Napisano 13 Czerwiec 2010 Share Napisano 13 Czerwiec 2010 Po prostu przy zastoju decyzyjnym uderzyć na samą górę, czyli do Ministerstwa Kultury,wtedy ci z dołu powinni lepiej przyłożyć się od swoich obowiązków, a nie dawać sygnały złodziejom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ERWIN Napisano 13 Czerwiec 2010 Share Napisano 13 Czerwiec 2010 A czy o pozostałych miejscówkach urzędnicy z WKZ też wiedzą? Jeśli tak, to proponuję całodobowy dozór tych miejsc bo i z nich znaleziska gotowe zniknąć. Co do przepychanek z urzędami to jeżeli ktoś nie zna prawa administracyjnego to lepiej niech zatrudni zawodowego prawnika, który będzie wiedział jak wyegzekwować wydanie decyzji. Mając pewne doświadczenie w walce z urzędami dość sceptycznie widzę powodzenie Waszych akcji, mimo wszystko życzę powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyg-zag Napisano 13 Czerwiec 2010 Share Napisano 13 Czerwiec 2010 W takim bagienku musiał być w pięknym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antykor-art Napisano 13 Czerwiec 2010 Share Napisano 13 Czerwiec 2010 Jeżeli mówicie o kradzieży to może najpierw uzgodnijcie, kto jest właścicielem wszystkich czołgów w jeziorach stawach czy bagnach. Wiedza o czołgu zatopionym w jeziorze nie daje prawa własności, a WKZ nie jest instytucją wydającą prawo własności i nic mu do tego, bo to nie zabytek jak sami stwierdziliście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 13 Czerwiec 2010 Share Napisano 13 Czerwiec 2010 Wszystko co znajduje się w ziemi należy do Skarbu Państwa niezałeżnie do kogo należy dany teren. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek722 Napisano 13 Czerwiec 2010 Share Napisano 13 Czerwiec 2010 W większości macie rację , Wkz nie wie o pozostałych miejscach ze względu na wycieki . Starliśmy się pierwsze o pozwolenia na poszukiwania aby pójść drogą prawna i legalnie. Teraz dozorujemy miejsca pozostałe i dalej czekamy na odpowiedź z Wkz Zachodnio Pomorskiego , bez obaw już nic nie wyjedzie w nocy .Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antykor-art Napisano 13 Czerwiec 2010 Share Napisano 13 Czerwiec 2010 ACER", czy ty wiesz ile kosztuje wytarganie czołgu z bagna, albo z jeziora? Zapewniam, że trochę więcej niż opłata dla księgowej o wypełnienie wniosku o unijne dotacje dla leśnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 13 Czerwiec 2010 Share Napisano 13 Czerwiec 2010 Życzę Zbyszek722 powodzenia i szokującego sukcesu. Jak już coś wytargacie, to daj znać na forum. Niech kibice też coś mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 13 Czerwiec 2010 Share Napisano 13 Czerwiec 2010 ACER", czy ty wiesz ile kosztuje wytarganie czołgu z bagna, albo z jeziora? Zapewniam, że trochę więcej niż opłata dla księgowej o wypełnienie wniosku o unijne dotacje dla leśnikaProsze nie rozmywać tematu jakimś wysokimi kosztami wydobyć - bo parę to się w tym kraju jednak odbyło, a rodzaj znalezisk w pełni rekompensował koszty, wraz z pokaźną nawiązką. Jakby się nie opłacało wydobywać, to nikt by się tego nie podejmował. Ktoś miał informację o miejscówce, potencjalnym znalezisku i widać opłaciło się wytargać".Zapewniam cię, że leśnik nie potrzebuje unijnych dotacji, ani nie potrzebuje opłacać zewnętrznej księgowej do wypełniania jakichkolwiek wniosków - LP dysponują wewnętrzną księgowością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 14 Czerwiec 2010 Share Napisano 14 Czerwiec 2010 Kol. Balans, na zdjęciach mało widać, ale czy nie było śladów pokazujących mniej więcej szerokość tego czegoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 14 Czerwiec 2010 Share Napisano 14 Czerwiec 2010 1,Skąd wiadomo że przeciek" był z WKZ?2,Koszty wydobycia np wanny od 251 są naprawdę niewielkie :) Star 266 i 3 ludzi wystarczy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antykor-art Napisano 14 Czerwiec 2010 Share Napisano 14 Czerwiec 2010 Wybacz acer" w zawodzie leśnika nigdy nie pracowałem, nie znam obecnego środowiska ludzi związanych z lasami, gospodarka leśna mi się nie podoba, ale jej nie oceniam, bo nie jestem gajowym (ładne drogi w dzikim lesie, bezmyślne niszczenie pamiątek historii przez leśników, wycinka starych drzew w rezerwatach przyrody i.t.d.). Ale czołgiem jeździłem, i kiedyś w wojsku miałem do obsługi kilka BRDM-ów. To musieli być pasjonaci, żeby wydobyć i czyścić ten transporter.To w co warto zainwestować, co opłaca się kupić i sprzedać to były ostatnio akcje PZU. A takiego czołgu w bagnie to bym nawet nie obsikał, zrobił bym to sto metrów dalej, żeby nie mieć negatywnych skojarzeń. Oczywiście chciałbym obejrzeć takie znalezisko w środku nie tknięte przez człowieka przez 65 lat i zrobić zdjęcia, napewno zainteresował bym się sposobem i miejscem produkcji elektroniki, ale to tylko tyle.A tutaj chodziło mi bardziej o zasady postępowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2010 1. Kol. Balans, na zdjęciach mało widać, ale czy nie było śladów pokazujących mniej więcej szerokość tego czegoś?"2.1,Skąd wiadomo że "przeciek był z WKZ?2,Koszty wydobycia np wanny od 251 są naprawdę niewielkie :) Star 266 i 3 ludzi wystarczy :)"Ad.1 - Ja tam na miejscu nie byłem, to coś" było mniej więcej wielkości transportera opancerzonego, a nie czołgu. Tyle wiem z relacji osoby, która tam się udzielała [szli po śladach pewnej niemieckiej jednostki wojskowej wycofującej się w 45 roku na zachód].Ad.2 - Ja tam nie wiem czy był jakiś przeciek", teoretycznie jest możliwe, że zadziałał zwykły przypadek. To nie był kompletny pojazd, a raczej to co uchowało się z niego w bagnie, bo to co z niego wystawało to pewnie wycieli jeszcze w latach 50-tych. Pewne okoliczności przyrody" wskazują na Sd-ka. Ale i tu nie ma 100% pewności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 16 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2010 Reasumując; było sobie coś sporego w bagienku [elektronika tam szalała"], pewne przesłanki przemawiały za tym, że to mogło być podwozie z Sd-ka. Acz 100% pewności co to za pojazd nie było. Ci, co to coś" namierzyli poczynili kroki aby uzyskać zgodę na LEGALNE tego czegoś" wydobycie. Sprawa się przeciągała, a w między czasie ktoś to coś" wyrwał...No i tylko ten ktoś", kto to wyrwał wie tak naprawdę co tam było i w jaki sposób posiadł informacje o tym czymś", bo reszta to tylko domysły i spekulacje.Ot i tyle w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 16 Czerwiec 2010 Share Napisano 16 Czerwiec 2010 A ten ktoś" to jest z tej ekipy co stawia na pełny legal. Smutne, ale prawdziwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 16 Czerwiec 2010 Share Napisano 16 Czerwiec 2010 Pewnie to było coś w tym stylu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 16 Czerwiec 2010 Share Napisano 16 Czerwiec 2010 gospodarka leśna mi się nie podoba, ale jej nie oceniam, bo nie jestem gajowym (ładne drogi w dzikim lesie, bezmyślne niszczenie pamiątek historii przez leśników, wycinka starych drzew w rezerwatach przyrody i.t.d.)."Takich głupot dawno tu nie czytałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 16 Czerwiec 2010 Share Napisano 16 Czerwiec 2010 proszę o pisanie na temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 16 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2010 Pewnie to było coś w tym stylu..."A może w tym stylu co na zdjęciu? A może jednak było to zupełnie coś innego? To wiedzą tylko ci, co to wyrwali, a takie małe to nie było...P.S.@Thomson nie będę odpisywał, bo albo wypił zbyt wiele browców, albo ma bardzo mocne kwity na to co mówi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 16 Czerwiec 2010 Share Napisano 16 Czerwiec 2010 Sądze, że przez to forum przewijają się ludzie którzy o tej sprawie coś wiedzą albo za tym stoją...Świat jest mały. Ale dobrze, że to nagłośniliście i tutaj. Może przyniesie jakiś skutek ?Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.