Skocz do zawartości

Oddadzą broń powstańcowi za dwa lata, albo nie..

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Życie Warszawy z 28 grudnia donosi. Wklejam, bo nie wiem czy było na forum: Zarekwirowana powstańcowi kolekcja militariów zostanie zbadana dopiero w połowie 2011 roku. – To oburzające – mówią żołnierze AK.

W lipcu 2008 roku policjanci z Wydziału Terroru Kryminalnego i Zabójstw KSP zrobili nalot na wolskie mieszkanie 77-letniego Waldemara Nowakowskiego, który w piwnicach urządził prywatne muzeum. Odwiedzali je urzędnicy i wycieczki szkolne. W kolekcji były m.in. karabiny, pistolety, mundury, odznaczenia i plakaty. Policjanci zabrali 195 sztuk broni, bagnety, straszaki. Większość eksponatów miała przewiercone lufy.

więcej: http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/1,433128_Bron_beda_badac_latami_.html
Napisano
Właśnie niedawno zastanawiałem się co dalej się dzieje w sprawie tego Pana.Czytałem na ten temat w Odkrywcy " prawie rok temu.Z tego co tam pisze to broń ta nie była zagrożeniem nawet dla milicji w czasach PRL.Cytat - Nie zarekwirowali mi kolekcji , badania odbyły się na miejscu u mnie w domu!Orzeczono , że cała broń palna jest właściwie zabezpieczona , nie można oddać z niej strzału i nie budzi żadnych zastrzeżeń. "
A policja potrzebuje tyle czasu , żeby to przebadać.Bagnety też będą badać ?

Co tu dużo mówić , przeforsowali sobie takie prawo jakie jest i koszą wszystkich jak leci.Z pasjonatów robią terrorystów no bo takie jest prawo.
Napisano
Dla tego trzeba sobie dokladnie zanotowac jak ktory posel glosowac bedzie w sprawie nowej Ustawy o Broni i Amunicji i odpowiednio sie odwdzieczyc na nastepnych wyborach.
Napisano
Witam.
Myślałem sobie, że nie będę zabierał głosu w obronie Pana Waldemara Nowakowskiego, choć krew mnie zalewa i osobiście uważam całą tą sprawę za wielką kompromitację nie tylko dla organów ścigania i prokuratury, ale i dla całego Państwa Polskiego.
Ojciec mój, partyzant Armii Krajowej z 25 Pułku Piechoty AK Ziemi Piotrkowskiej, uczestnik bitwy pod Diablą Górą, także w ogóle nie chce się wypowiadać jak potraktowano tego dzielnego człowieka w suwerennej niby Rzeczypospolitej, bo nie o taką Polskę walczyli i On i Pan Nowakowski.

Jednakże czarę goryczy przelały wypowiedzi przedstawicieli policji i prokuratury w Życiu Warszawy.
Jacy łaskawcy.
Oddano broń pneumatyczną.
„Na nią nie trzeba zezwolenia, więc ją oddano powstańcowi – mówi prokurator.”
Cóż to za sprawiedliwe posunięcie. Ciekawe czy bagnety też, a noże kuchenne?
No to w końcu powstaniec czy terrorysta?

Jak mówi Krzysztof Król, wiceszef Wydziału Terroru Kryminalnego i Zabójstw KSP –
„… prokuratura może też postępowanie umorzyć np. ze względu na ZNIKOMY STOPIEŃ SZKODLIWOŚCI CZYNU”.

Czyli oni sami wiedzą że istnieje taka możliwość.
Ciekawe dlaczego nikt dotychczas nie podjął takiej decyzji.
Zawzięli się na tego starego człowieka czy co? A może chcą mu w ten sposób umilić ostatnie lata życia?

„Mateusz Martyniuk, rzecznik stołecznej prokuratury, mówi, że wszystkie sprawy związane z bronią czekają na swoją kolej.
– Takie są niestety realia. Wiadomo, że poprosimy o szybsze opinie w postępowaniach, gdzie są areszty, ale w tym przypadku tak nie jest – tłumaczy.”

To znaczy, że bandziorów i zabójców traktuje się w tym kraju z większą atencją niż stojących nad grobem bohaterów? Oni spokojnie mogą jeszcze poczekać.

Się pytam – gdzie duch prawa, gdzie litera prawa, gdzie rozsądek i gdzie zwyczajne ludzkie serce?
Napisano
K... co za ch... - sorry...

Jest mi autentycznie wstyd za instytucje panstwa, ze nikt nie ma woli tej sprawy rozwiazac na korzysc tego Pana.
Napisano
Ale to jest niebezpieczna broń... Nawet zadekowany karabin można włożyć komuś w oko :(
A tak naprawdę to żałosne, ten brak szacunku dla człowieka, żołnierza, historii, zabytków... Czy wszystko musi zgnić w ziemi, być zamelinowane piwnicy? Czy ze wszystkim trzeba się chować?
Napisano
Zastanawiam sie jak okreslic tych ludzi ..... chyba brak jest adekwatnych okreslen bo wszystkie jakie mi przychodza do gówy wydaja sie byc za łagodne ... po prostu nie wiem jaką trzeba być kanalią zeby posuwac sie do takich zagran wobec Osoby zasluzonej dla Ojczyzny ..... chcecie wyniki robic ???? to sie łapcie za robote .....
A propos przedmowcy ... mnie juz nie jest wstyd za instytucje tego panstwa, bowiem juz dawno przestalem sie z nim identyfikowac.
Napisano
To idioci i tępaki.No trzeba być kompletnym ćwokiem i bezmózgiem żeby w ogóle wydać nakaz zarekwirowania broni u takiej osoby.To się w pale nie mieści, ja pier...i jak tu życzyć szczęśliwego nowego roku...
Napisano
muszę coś dopisać bo mnie szlak trafia,takie działanie policji i prokuratury godzą w interes naszego kraju,pan Nowakowski edukował młodzież pokazywał uczył,dzięki takim osobom nie zacieramy naszej historii i państwowośći ,ci co ukradli napis z bramy obozu zagłady w Oświęcimiu,mieli mało wiadomości,podejrzewam że nie interesuje ich kraj i co się w nim dzieje , historia,czyja to wina???,niski poziom wychowania,patriotycznego,wierzę w mądrość prokuratury i sądów,i cała kolekcja wróci na swoje dawne miejsce.jeszcze za życia akowca.
Napisano
forum czytam bardzo długo zarejestrowałem się dzisiaj i zastanawiam się czy dobrze zrobiłem czytam o nagonkach na nas chyba trzeba będzie zejść do podziemia tu ak tu 17latki morze włapy bagnety i na wiejską czas ruszyć
ps

brak normalności w naszym kraju to norma
moja babcia mówiła ze w polsce jak komuna to najgorszego rodzaju ale kapitalizm będzie taki sam i chyba miała racje
Napisano
http://www.rp.pl/artykul/17,400625_Stracil_firme_przez_policje__dostal_grosze.html

Wygląda na to, że policyjny depozyt to czarna dziura. Obawiam się, że w przypadku kolekcji broni może być podobnie.
Napisano
Znowu to samo...znowu te same teksty, których nikt z zewnątrz ( tego forum ) i tak nie przeczyta. Czemu nie piszecie tego bezpośrednio do NICH, do tych szkodników niszczących ludzi i ich pasje ??? Kisimy sie we własnym sosie własnych słow i nic z tego nie wynika ! Ani dla nas, ani dla poszkodowanych i niszczonych bezdusznościa i głupim prawem ludzi ! Odkrywca " też nic nie robi w tej materii...widać redakcji wygodnie jest utrzymywać te parszywe status quo " dla jakichś domniemanych korzyści...Jest tylko ciągłe biadolenie i bicie piany we własnej konserwie. Rok temu był artykuł o tym powstańcu w Odkrywcy " i na tym koniec (?). Czy ktos Go wspiera teraz w działaniach w celu odzyskania kolekcji ?! Czy ktoś monituje i naciska władze " ?! Jest jakaś skuteczna grupa nacisku ?! Wątpie. I bedzie jak zwykle. Powinniście te swoje teksty posyłac tam --> Gabinet komendanta stołecznego : e-mail: gabinetksp@warszawa.policja.gov.pl ; Wydział do Walki z Terrorem Kryminalnym i Zabójstw, podinspektor Andrzej Kawczyński- fax.: +48 22 603-79-11, Rzecznik prasowy komendy stołecznej policji : rzecznik@warszawa.policja.gov.pl ...tyle udało mi się znależć... Powinniśmy zarzucić ich ( i prokurature ) tysiacami meili i faxów. Nie wiem czy coś by to dało, ale przynajmniej usłyszeliby nasz głos, znak, że jest nas dużo i, że nie każdemu w tym głupim kraju podoba sie ten idiotyzm i bezmózgowie. Tyle. Amen.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie