Skocz do zawartości

Legendarny napis zniknął z bramy muzeum Auschwitz-Birkenau

8total4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Legendarny napis zniknął z bramy muzeum Auschwitz-Birkenau

W nocy zginęła tablica z napisem Arbeit macht frei" w bramy muzeum Auschwitz-Birkenau. Straż muzealna zaalarmowała policję - donosi RMF FM.
Napis Arbeit macht frei" (Praca czyni wolnym) nad oświęcimską bramą został wykonany w obozowej ślusarni. Więźniowie najprawdopodobniej naumyślnie – w ramach protestu – zmontowali napis wadliwie, odwracając literę B" do góry nogami.

źródło:
http://wiadomosci.onet.pl/2681,2097974,legendarna_tablica_zniknela_z_bramy_muzeum_auschwitz-birkenau,wydarzenie_lokalne.html

bezczelność sięgnęła zenitu..
  • Odpowiedzi 193
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
A gdzie była ochrona przecież demontaż tego napisu musiał zająć trochę czasu? Brak słów myślę że sprawcy zostaną odnalezieni i nie wydaje mi się żeby to ukradli złomiarze raczej jakiś nawiedzony kolekcjoner ,albo wyznawcy Hitlera .Myślę że to za duże ryzyko da złomiarzy...
Napisano
Witam. Od urodzenia mieszkam w Oświęcimiu i jak to zobaczyłem na TVN24 to mnie zatkało. Ale znam prywatnie paru panów z ochrony i powiem szczerze że to parodia i śmiech na sali.. Marsowe miny przed turystami i to wsio co potrafią. Ciekawi mnie za to co z monitoringiem który jest w Muzeum? Pozdrawiam.
Napisano
Wiadomośc o tym fakcie obiegnie cały świat utwierdzając wszystkich, że Polska to złodziejski kraj. Wstyd na całego.
Z drugiej strony niektórzy niedouczeni dowiedzą się, że Auschwiz to nie marka piwa a obóz koncentracyjny.

Oczami wyobrażni widzę jak złomiarze w jakiejś komórce tną palnikami napis na małe kawałki.
Napisano
Obstaję za tym że to kradzież na zamówienie,albo zrobili to ci z Zachodu,którzy chcą udowodnić że to był polski obóz koncentracyjny.Wstawią napis w języku polskim Praca czyni wolnym" i za parę dni,ukradkiem w nocy powieszą z powrotem...
Ogólnie to ręce opadają...
Napisano
Wątpię w złomiarzy bo zarówno w Oświęcimiu jak i w pobliskiej Brzezince jest więcej rzeczy do rąbnięcia , a z łatwiejszym dostępem. Poza tym przeciętny oświęcimianin nawet o skrajnych poglądach dwa razy by się zastanowił nad kradzieżą w Muzeum, żeby w mordę od sąsiada nie dostać...
Napisano
Thomson, tu nie chodzi o fakt oryginał-kopia, a o gest..

złomiarze by szybciej lampy uliczne wycięli, niz poszli po coś takiego..

ktoś tu miał niezłą fantazję"..
Napisano
http://fakty.interia.pl/polska/news/auschwitz-skradziono-napis-arbeit-macht-frei,1413280,3
z tego co tu pisze to skradziono oryginał,kopię wieszano na czas konserwacji oryginału...
Napisano
Kopię teraz zawiesili żeby nie było pusto! Niestety trzeba powiedzieć brutalnie...jakiemuś kolekcjonerowi" się zamarzyło i kradzież jest na zlecenie. Nie wierze, że w Polsce jest taki kolekcjoner" i napis pewnie pojedzie za Odrę do jakiegoś wnuka SSmana zafascynowego dziadkiem!
Napisano
Jeśli to ktoś rzeczywiście ukradł, to nie mam juz więcej pytań i uważam od teraz RP za najbardziej popieprzony kraj na świecie. Wszystko się tu może zdarzyć. No ale cóż, skoro w Polsce nocami ginęły już mosty kolejowe...
Napisano
Jaki tam kolekcjoner? To jacyś gówniarze-jajcarze zrobili dla tzw. zwały. Swoją drogą, społeczeństwa cywilizowanego" eurokołchozu mocno się przy tej okazji zaczną zastanawiać: dlaczego nad bramą polskiego obozu zagłady wisiał niemiecki napis,a nie polski?".
Napisano
Złodziei musiało być przynajmniej dwóch lub trzech - uważają policjanci, którzy badają sprawę kradzieży w piątek nad ranem napis Arbeit macht frei" z historycznej bramy wejściowej do byłego niemieckiego obozu Auschwitz I.

tyle ustaliła policja. Jak na to wpadłeś Holmsie, zapytałbym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie