Skocz do zawartości

13 grudnia 1981r.stan wojenny.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 307
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Mam 40 lat więc jeszcze trochę pamiętam lata osiemdziesiąte i przemówienie generała Jaruzelakiego z 13 grudnia 1981 roku.Może i jestem naiwny ale wierzę w szczere intencje generała , że wprowadzając stan wojenny z jakiegokolwiek powodu zalezało mu tylko na tym aby nie doprowadzić do rozlewu polskiej krwi.Generał to nie jest jakiś tępy aparatczyk.Myślę , że w tamtym czasie naprawdę był zatroskany o losy kraju.

Generałowi zarzuca się , że mimo swojego pobytu na zesłaniu nie ma do rosjan negatywnego stosunku.Ojciec mojego kolegi też był na zesłaniu z rodzicami nad Bajkałem.
Ja nigdy nie słyszałem , żeby przeklinał rosjan czy coś takiego.Nawet mimo tego , że można powiedzieć był represjonowanym bo w PRL służbę wojskową pełnił w kopalni.Tam na zesłaniu miał kolegę Rosjanina.W latach siedemdziesiątych nawet pojechał do tego kolegi do ZSRR a Rosjanin odwiedził go w Polsce.
Napisano
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=559148#559561
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=645079#751073
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=398627#398871
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=398669#398689

sezon na ogóry..
podr
Napisano
gen.jaruzelski z radą państwa to pospolici przestępcy"

Dobieraj lepiej określenia. Pospolici przestępcy, to ci zerżną siostrę i zarżną matkę (lub na odwrót). A gen. Jaruzelski zrobił, to co było konieczne i nie Tobie Go oceniać.
Napisano
Forum: Główne
Na forum głównym wprowadzamy absolutny zakaz tematów politycznych i dotyczących aktualnej sytuacji na świecie!!! "

hehe,to ja zmykam bo ostatnio woytas ostrzy sobie zęby by dać mi order bohatera cccp:)
Ale tak czy siak Gen.Jaruzelskiego należy zostawić w spokoju,
nawet jeśli ma przeciwników to i posiada podobną ilośc zwolenników.Z większego zła wybiera się zawsze mniejsze i Gen je wybrał.
Napisano
Pospolici przestępcy, to ci zerżną siostrę i zarżną matkę (lub na odwrót). A gen. Jaruzelski zrobił, to co było konieczne i nie Tobie Go oceniać." - AKMS trafne spostrzeżenie,generała Jaruzelskiego nie nam oceniać ,oceni go historia.Znowu na forum będą kłótnie,kto za gen.Jaruzelskim a kto przeciw niemu i tak co roku,ale chyba już taka forumowa tradycja.
Napisano
Parę lat temu w jakiejś gazecie widziałem mapy dotyczące ratniej pomocy" dla Polski naszego wielkiego brata i sojuszniczych armi.
Wojska NRD miały zająć i opanować całe Pomorze aż po Gdańsk. Czesi mieli zająć cały Śląsk i Małopolskę. Natomiast Sowieci mieli wyjść z koszar i opanować centralną Polskę.
W 1981 Czesi aż się trzęśli żeby nam złożyć rewizytę za naszą bratnią pomoc w `68 r.
Mając na uwadze co się działo w Budapeszcie i Pradze i biorąc pod uwagę naszą determinację, zawziętość i bitność, to gdyby nie Stan Wojenny, to polskie ulice spłynęły by krwią naszych rodziców,. Jaruzelski zrobił to co MUSIAŁ. Wybrał mniejsze zło.
Napisano
Jaruzelski zrobił to co MUSIAŁ. Wybrał mniejsze zło" - raczej zawsze robił co mu kazano . I sam prosił o interwencje ZSRR wiec przed czym niby miał ochronić? paradoksalnie to Ruscy sami ochronili przed rozlewem krwi odmawiając interwencji.pozatym pozostałe jego zasługi jako agenta informacji ps. wolski", wykonawcy czystki antysemickiej w LWP, wspólodpowiedzialnego za masakry na wybrzeżu 70, inwazji na czechosłowację 68 jasno określają jegozasługi" dla PRL i ZSRR. zreszta ma on dobrą opinie wśród generałów sowieckich do tej pory jako wierny i posłuszny .sojusznik ZSRR.Generalnie ale to temat na inną dyskusję niejednokrotnie wałkowaną wszerz i wzdłuz, w poprzek na tym forum.....i pewnie do niczego nie prowadząca.
Napisano
Wulfgar- poważna i merytoryczna dyskusja o stanie wojennym będzie możliwa np za ćwierć wieku. Gdy opadną emocje, wzajemne animozje przykryje na Powązkach ( i podobnych ) ziemia, wszelkie dokumenty ujrzą światło dzienne, a historycy i uczestnicy będą obiektywni.
Napisano
Historycy oceniaja jaruzelskiego odpowiednio dla jego zasług dla ZSRR i bloku komunistycznego i jest to z polskiej perspektywy jednoznaczna, bardzo negatywna ocena /patrz. ostatnie publikacje IPN/. Każdy ma prawo oceniac postacie historyczne, nawet takie z tak parszywym życiorysem jak ten generał. Żaden forumowicz /muchomor lub inni / nie ma prawa do ograniczania tego prawa. No chyba, że ukrywa się tu pod jakims nickiem michnik. Wiadomo, że on będzie bronił żydów, kolarzy i komunistów. Jemu wolno wszystko i on powie nam o czym można myslec, co mówic, kogo krytykowac, a kogo bronic.
Napisano
Von- widzisz właśnie korzystasz z demokracji. Czyli stosując jej prawa i zalety, działasz przeciwko jej idei.
Niestety, w tym systemie, nawet schizofrenia jest dozwolona.
Pozdrawiam

Przypominam jednak, że nie polecamy na Forum dyskusji czysto politycznych, zwłaszcza gdy ma się w planie tylko i wyłącznie obrażanie innych Użytkowników i osób postronnych.
Napisano
cairo1 - kryterium wieku, które Twoim zdaniem daje lub nie możliwosc wypowiedzi na temat 13 grudnia 1981 roku jest trochę naiwne. Stosujac taka logikę o Grunwaldzie z 1410 roku nikt nie może się wypowiadac.
traper6 - Jaruzelski zrobił to co MUSIAŁ. Wybrał mniejsze zło" - jest to stara spiewka, która nie znajduje potwierdzenia w faktach.
Czlowieksniegu - nie jestem demokrata i nie uważam, że każda głupota zasługuje na szacunek.
Napisano
Panowie moze w koncu skonczyc w koncu to co było idzmy do przodu bo zamiast naprawiac naszą gospodarke to zajmujemy sie tylko rozliczaniem historii i co to mam daje ,jakos inne kraje bloku wschodzniego nie marnujaczasu na to i zobaczmy jak wyglada to u naszych sasiadow a my co dalej babramy sie w tym od 20 lat.Najbardziej mnie denerwuje to ze co roku pod domem gen. skanduja ci co najwiecej widzieli w tamtych czasach smarki co pojecia nie maja..

Pozdrawiam..
Napisano
a jak mam nazwać zamach na obywateli,aresztowania,pobicia,morderstwa,jest to typowe bandyckie postępowania,komunistom chodziło o utrzymanie systemu,ale niestety ekonomia ich zjadła,proszę wyobrazić sobie życie w komunie z pełnymi pułkami i super marketami pełnego towaru,wtedy nie było by l.wałęsy ,solidarności,ani stanu wojennego.
Napisano
jakos ja pamietam czasy kiedy i w sklepach za Gierka było i do pracy gonili a teraz co ludzi raczej z pracy wyrzucaja do czego doprowadzili nasi obecni politycy ? tego nie widzicie? do rozprzedania majatku polskiego...
Napisano
nie chodzi mi w tym wątku ,aby postawić tych przestępców przed sądem,bo to nie ma sensu,ale proszę niech przestaną kłamliwie bronić swoich racji.jakby nie było stan wojenny cofnął nasz kraj do tył o wiele lat.ostatni stan wojenny w bloku wschodnim.początek wielkiej emigracji,miliony młodych polaków opuściło polskę,nadal opuszczają,wynik stanu wojennego i biedy jaka spadła na nasz kraj.
Napisano
stg 1971,
początek wielkiej emigracji,miliony młodych polaków opuściło polskę,nadal opuszczają,wynik stanu wojennego i biedy jaka spadła na nasz kraj."

KOmpletnie nie wiesz o czym piszesz :)
Wtedy ludzie nie chcieli wyjezdzac, Ci z Solidarnosci. Wiekszosc wygoniono z kraju roznymi metodami. Za to masowo wycieczkowymi autobusami wiali ci co szukaja pieniedzy, dokladnie tak jak dzisiaj. Ani to zqasluga ani wina Jaruzelskiego.

Co wtedy bylo:
emerytury, leczenie wszystkich, calodobowa sluzba zdrowia, przedszkola, ZUS za 40zl/mc, praca dla kazdego kto tylko chcial. Taniutka zywnosc, drogi wynajem mieszkan i same mieszkania.
Do dzis zostalo tylko to ostatnie dotyczace mieszkan.
To kto tu wiecrj Polske rozwala ?

No i zeby bylo na temat - wtedy prawo nie zabranialo poszukiwan z wykrywkami :)
Napisano
Cpt.Nemo z ust mi to wyjałes heheh niektorzy tylko powtarzaja to co słysza teraz z TV to co mowia wiadomo kto niechce juz siac propagandy .....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie