Skocz do zawartości
  • 0

Pocisk artyleryjski - prosze o pomoc w kwestii postępowania

kasyniarz.1

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na logikę!
Tak to nie przeleżało ponad 60 lat!
Jeżeli chcesz to zgłosić,to jaki powód podasz?
Grzyby,spacer z psem?
Licz się z tym że nie przyjadą tak wcześnie(chyba że to miasto)ale?
Jeżeli chcesz uniknąć kłopotów to to zakop i to głęboko nie pozostawiaj bez opieki.Dalej wystarczy pomyśleć i wyciągnąć wnioski!
Pozdr.281
Napisano
Tak na logikę:
1. Nie widzę na rozrywce śladów po świeżym wykopaniu
2. Znajdzie to na przyklad amator skorup dla dekoracji mieszkania albo dzieciaki wrzucą do ogniska albo...i będziemy mieli kolejnego newsa

Zglosić jak najszybciej. Możliwości jest wiele. Policja,sluzby leśne czy nawet bezpośrednio saperzy.

Pzdro
Napisano
zgłoś na policje ale licz sie z tym tak jak pisali poprzednicy ze bedziesz musiał sam pilnowac...w mojej okolicy jakiś gigant" kilka takich wykopal i zostawił...kilka dni pózniej te pociski trafiły do skupu złomu...
pozdrawiam
Napisano
Pomyliłem sie. Pocisk nie jest uzbrojony- nie ma zapalnika ale niemal napewno w srodku ma MW, dlatego jest niebezpieczny (moze kogos korcić...). Rozcalona ruska amunicja to wszedzie standard.
Napisano
Ja kupuje kartę startową za 5zł i zawsze zgłaszam na 997.Pomysł znajomego policjanta.Zawsze sobie myśle o moich dzieciach bawiących się w lesie.
Napisano
zgłoszenie odpowiednim służbom (policja, straz miejska, ew leśniczy) i dobrze zabezpieczyc to do ich przyjazdu w miare mozliwosci oczywiscie
Napisano
prawda 90 procent rozrywek to sowieckie niespodzianki,niemcy jakoś dbali o swój sprzęt ,chyba że po 9 maja 1945 roku zostawili bo nie był już potrzebny.
Napisano
Znam cały lasek około 200 ha. Przed pierwszą wojąną były tam magazyny broni niemieckie. Po wojnie zwozili tam wszystkie niewypały pozbierane z mojego miasta. Wystarczy kopnąć nogą w lesie a z ziemi wylatuje amunicja. Pamiętam, kiedy się ten las palił ludzie chowali się po piwnicach, bo pobudowali się na nie wypałach. Pociski podobne do tego leżą, ale z zapalnikami przykryte tylko najczęściej 15 cm warstwą ściółki. I teraz pytanie myślicie,że ktoś coś z tym robi czy kogoś to interesuje?
Napisano
Kol Ostoja w twojej wypowiedzi ujrzałem głęboką życiową mądrość z domieszką rusofobi:D.Otóż tak,marnotrawstwo Iwanów względem niewykorzystanej/wadliwej amunicji było nie do pomyślenia!!! a można było jeszcze tylu ludzi zabić i rozpiździć tyle chałup...
Napisano
zastanawiamy się kto ile czego zostawił,ciekaw jestem czy może jakaś głowica nuklearna jest do zdobycia,bo na oceanach tego pełno raczej CCCP.
Napisano
Vis1939 - nie jestem rusofobem. Jak ruskie tuz po wojnie wywozili cale fabryki i inne urzadzenia techniczne głownie ze Slaska i Ziem Odzskanych do siebie to mogli tez zabrać ten zalegajacy niebezp. złom bez wzgledu na to czy porzucono bo bylo wadliwe czy z innych przyczyn. Wyprowadzili sie on nas na stale w 1992 roku ( jak sie nie myle), wiec mieli 47 lat na porzadki.
Napisano
Dzięki za informacie .Ja niestety nie zajmuje się szukaniem skarbów byłem z dzieckiem na grzybach ałtentycznie i nagle ocza nie wierze takie cacko ,napoczatku to niewiedziałem co to jest .zgłosiłem na policje jak napisaliście policja powiedziała że to cacko może zrobić niezłe spustoszenie zabespieczyli teren do czasu przyjazdu saperów.Pozatym niezłe rzeczy znajdujecie w ziemi nigdy bym nie przypuszczał że to jest w takim stanie. Pozdrawiam.
Napisano
moje zdanie jest takie że dzwonić na policję nie ma sensu bo g.... zrobią, najlepiej do leśniczego zgłosić,a jeśli już na policję to najpierw popatrz u siebie w domu czy czegoś nie masz ,w sensie niezbite spłonki,jakieś skorupki,woreczki z prochem jak niektórzy mądrzy itp..
pozdro
Napisano
Uzbrojony pocisk kal. 122 mm - sowiecki.
Jak juz sie z tym ujawniłes na forum to powiadom odpowiednie sluzby. Nie bój sie. Wbrew pozorom sluzby mundurowe wcale nie olewaja takich tematów.

PS. 90% niebezp. złomu jaki zalega w polskiej ziemi to sa rzeczy made in ZSRR. Marnotrawstwo amunicji i co za tym idzie - pieniedzy jak w zadnym innym kraju. :(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie