41pp Napisano 1 Czerwiec 2009 Autor Napisano 1 Czerwiec 2009 Mam pytanie, jakie są zalecenia, aktualne o pryskaniu" drzewek, na obaka"Będę wdzięczny!!Ogólnie chodzi o rejon Tarczyn, Grójec, Mszczonów.PozdrawiamGW
vis1939 Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/f/5/
pik78 Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 Czy są sadownicy to nie wiem ,ale paru czereśniaków to i owszem :D
8total4 Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 Piku masz jakieś ciche miłostki na forum?? chętnie posłuchamy..Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 21:42 01-06-2009
pik78 Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 nie ,nie skądze znowu ,tak mi sie skojarzylo z sadami i czeresniami! Czy moze prewencyjnie 2 kartka sie szykowala ?
Czlowieksniegu Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 Total- nie krzycz na Pika. Jemu po Czterech pancernych wszystko się z Czereśniakiem kojarzy ( może w ostateczności z wiśniakiem ).
Swiety82 Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 Pik na drugą kartkę sobie trzeba zasłużyć, choć przyznam że się starasz :)
pik78 Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 co wy byscie zrobili bez takiego harcownika jak ja?!
8total4 Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 zarzucasz mi stronniczość?gdybym był postronny, juz bys dawno wyleciał..na id zostałeś upomniany ostrzeżeniami, a wiedz że w ich miejsce śmiało mogły być kartki.ps. jak widze że komuś dzieje się krzywda, to poprostu reaguję, nie siedzę z podkulonymi uszami, ani nie depczę.myśle że dalsza dyskusja z Tobą nie ma sensu, Panie figurancie.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 00:01 02-06-2009
pik78 Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 az mnie ciarki przeszły ,co ja bym bez tego forum" zrobił hehe...
pik78 Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 a czyz ja pana zmuszam do rozmowy ? Ześ sie przyczepil jak rzep psiego ogona to odpisuje. Jeszcze ten chłopcze" w zdaniu...
Czlowieksniegu Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 Piku- znów spać nie możesz czy pomroczność jasna Cię opanowała?
traper6 Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 Widzę że wątek założony przez naszego szanownego kolegę 41pp o sadownictwie, zaczyna się zmieniać w wątek o warzywnictwie".Eeeech........
danieloff Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 Najgorszym robalem pasożytującym na czereśniach jest nasionnica, dojrzewa w ziemi i na przełomie maja i czerwca wychodzi z ziemi pod drzewem, wlatuje na nie i składa jaja w owocach.Dlatego pierwszym krokiem, jaki mógłbym Ci polecić jest zabezpieczenie ziemi pod drzewami gęstą siatką, albo folią od maja do czerwca, chociaż to juz za późno teraz, ale pamietaj na przyszłość.Poza tym, na te muchy te najlepiej działają żółte (żółto-pomarańczowe) pułapki lepowe, powieszone na drzewach w drugiej połowie maja, ich działanie wzmagają pułapki z powoli uwalnianym octanem amonowym.W czasie owocowania, należy zrywać robaczywe owoce, aby zapobiec spadaniu larw na ziemię i zapoczątkowaniu tym samym ich ostatniej fazy rowoju.Mimo to, aby mieć pewność że zniszczylismy wszystkie larwy, po zbiorze owoców należy przekopać ziemię pod drzewami.Metoda chemiczna, która może wspomóc Cię w walce ze szkodnikiem to oprysk preparatem Decis 2,5 EC, w tydzień po zaobserwowaniu pierwszych muchówek przyklejonych do lepów.POWODZENIA!
ms Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 o zesz, nie wiedziałem Daniel żeś i sadownik :-)fora to jednak wspaniałe, współczesne miejsca na ekspresję swoich niekiedy głęboko skrywanych, acz starannie pielęgnowanych - jak drzewka owocowe - cech :>
danieloff Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 Sadek czereśniowy to moje skryte marzenie. Na emeryturze założę taki i będę produkował czereśniówkę dla siebie i znajomych kopaczy:-) Tylko muszę najpierw wyprowadzić się ze swojej wiochy na prawdziwą wieś:-) A czereśniówka na lubelskim spirytusie palce lizać, gęsty likierek pachnący czerwcowymi czereśniami, wspomnienie lata w zimowe wieczory, albo rozgrzewka po późnojesiennych wykopkach...------------------------------------------------ALKOHOL SZKODZI ZDROWIU, NAWET NIEWELKA ILOŚĆ SZKODZI KOBIETOM W CIĄŻY ORAZ POSZUKIWACZOM O SŁABEJ GŁOWIE.SPRZEDAZ ALKOHOLU MŁODZIEŻY DO LAT 18 JEST ZABRONIONA.CZERESNIÓWKA PRODUKCJI TATY DANIELOFFA ZAWIERA 55% ALKOHOLU W 1 LITRZE ELIKSIRU.
ms Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 no to trudno, teraz musisz się oraz czas dla dobra narodu przeznaczony poświecić na wysłanie mi mailem owego przepisu :)
Dani Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 Owoc robaczywy nie koniecznie jest zmarnowany , mam kolegę który chętnie zjada jednorazowo ok. 2kg czereśni z mięskiem ;)
elpasys Napisano 4 Czerwiec 2009 Napisano 4 Czerwiec 2009 U mnie wszystkie owoce czereśni są corocznie zjadane przez ptaki, gdy tylko zaczynają dojrzewać (te owoce). Tylko raz zobaczyłem, że mam wiekie czarne czereśnie, a właściwie miałem mieć.
41pp Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Napisano 4 Czerwiec 2009 Dani, ale mam nadzieje że, nie je w piątek!!!GW
der_bartosz Napisano 4 Czerwiec 2009 Napisano 4 Czerwiec 2009 PAMIETAJCIE!!!!!!!!!!! tylko najlepsi mają kartoniki!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.