Skocz do zawartości

Remont Stug IV -Grzegorzew vol2

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W przypadku takich zabytków to konserwatorom zwisa w jakim stanie są i gdzie. Chyba że z pomnika zdejmą.

Choć przydało by się z placówek typu MOB kilka zabrać do takich gdzie mają więcej chęci i możliwości do remontu. Przy takich zbiorach i takim tempie to za 50 lat nie zabezpieczą.

Pozdrawiam
  • Odpowiedzi 297
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
http://www.youtube.com/watch?v=39BM808C1ls&feature=channel
na tych filmikach jest ten stug po transporcie .
mam pytanko czy ten silnik pracuje tak jak powinien? bo zastanawiaja mnie te kółka z wydechów i taki dziwny głos pracy tego silnika.
pozdrawiam
Napisano
Silnik zdążył się już popsuć, ponownie go rozebraliśmy , został naprawiony i dziś jest juz zamontowany w wozie. Z kalendarzem jesteś do tył jakieś 8 miesiecy.
Jacek
  • 2 weeks later...
Napisano
Na stronie MBP wspaniałe wiadomości:
http://www.muzeumbronipancernej.pl/pl/component/content/article/1-latest-news/130-stug-iv-znow-ywy-
Napisano
A czy planujecie na Sztugu wymalować krzyże?Bo trochę tego brakuje.Jakiś taki iedorobiony" się wydaje.
Poza tym wspaniale że znowu jeżdzi.Kiedy będzie pokazany w ruchu?
  • 3 months later...
Napisano

Piękna focia wyszła, trafiony moment.
Autor norek83 http://norek83.flog.pl/wpis/1316060/stug-iv
Z dzisiejszej imprezy w CSWLąd.

Napisano
Spalić go chcecie czy jak :)) ?

A tak poważnie to czemu tyle efektu idzie do środka przedziału bojowego ?
Widziałem to na żywo.Nie da się tego skierować we właściwym kierunku ?
Napisano
Strzelamy z petardy pirotechnicznej odpalanej z prądu" Raczej brakuje mi odwagi na eksperymentowanie z zamkiem i zapalonym lontem dużej petardy. Chcąc strzelać z pradu" muszę wyprowadzić przewody na zewnątrz poprzez kryzę i zamek. I zostaje tam niewielka przestrzeń pomiędzy naszym korkiem a komora nabojową. Spróbuje zwiekszyć średnicę korka to powinno pomóc. Uszczelnimy komorę. Zawsze jednak pozostaje otworek w którym wyprowadzamy druty.
Należy chyba też zmniejszyć petardę. Nie jest potrzebna aż tak duża.

Jacek
  • 3 weeks later...
Napisano

Stug wrócił na jeden dzień do Grzegorzewa. Niestety ładunek który został przygotowany okazał sie niewybuchem. Musiały starczyć dwie petardy ładowane od czoła

Napisano
Pięknie się prezentował w Grzegorzewie, dopiero dzisiaj w końcu miałem okazję go zobaczyć na żywo na własne oczy. Naprawdę gratuluje ekipie efektu prac
Napisano
Moim zdaniem nie powinien mieć krzyży ponieważ teraz jest własnoscią Polski.
Analogicznie Niemcy nie maluja swastyki na swoich zrekonstruowanych samolotach.
Napisano
moim zdaniem powinien mieć oryginalne oznaczenia takie jakie miał kiedyś jeżeli da się to ustalić, łącznie z numerem itp, jezeli miał ekrany to równiez mu się należą, a jeżeli nie to nie, bo w końcu to jest historia tego wozu. trzeba właśnie tą historię pokazać tego konkretnego pojazdu. Politykę przy tym odstawiłbym na bok, to jest nieistotne -ludzie znaja historię, a oznaczenie wozu krzyżem nie oznacza,że kotoś się z nim utożsamia itp.Wg mnie powinien to każdy rozsądny człowiek zrozumieć bez problemu.
Napisano
marcinee po prostu nie rozróżnia co to jest znak swastyki a co to jest znak rozpoznawczy danego Państwa . I chyba to samo jest w Muzeum w Poznaniu , po prostu jest cholerna obawa że jak się namaluje krzyże to jakiś zwichrzony facet uzna to za propagowanie faszyzmu i trzeba będzie w sądzie się tłumaczyć że to oznaczenia państwowe a nie swastyka i propagowanie faszyzmu. Niestety nasz kraj nadal jest zwichrzony na punkcie armii niemieckiej i mimo posiadanego pojazdu i jego niewątpliwie doskonałej rekonstrukcji wygląda tak jakoś nie wojennie. To tak jakby cukiernik zrobił wyśmienity tort tylko zapomniał go na górze ozdobić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie