skyluke Napisano 8 Luty 2010 Napisano 8 Luty 2010 W przypadku takich zabytków to konserwatorom zwisa w jakim stanie są i gdzie. Chyba że z pomnika zdejmą.Choć przydało by się z placówek typu MOB kilka zabrać do takich gdzie mają więcej chęci i możliwości do remontu. Przy takich zbiorach i takim tempie to za 50 lat nie zabezpieczą.Pozdrawiam
saperfts Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 http://www.youtube.com/watch?v=39BM808C1ls&feature=channel na tych filmikach jest ten stug po transporcie .mam pytanko czy ten silnik pracuje tak jak powinien? bo zastanawiaja mnie te kółka z wydechów i taki dziwny głos pracy tego silnika.pozdrawiam
jc1234 Napisano 11 Luty 2010 Napisano 11 Luty 2010 Silnik zdążył się już popsuć, ponownie go rozebraliśmy , został naprawiony i dziś jest juz zamontowany w wozie. Z kalendarzem jesteś do tył jakieś 8 miesiecy. Jacek
saperfts Napisano 11 Luty 2010 Napisano 11 Luty 2010 o kurcze jak to czas szybko leci.moja wina nie zauwazylem .
sil3nt Napisano 22 Luty 2010 Napisano 22 Luty 2010 Na stronie MBP wspaniałe wiadomości:http://www.muzeumbronipancernej.pl/pl/component/content/article/1-latest-news/130-stug-iv-znow-ywy-
berecik Napisano 22 Luty 2010 Napisano 22 Luty 2010 A czy planujecie na Sztugu wymalować krzyże?Bo trochę tego brakuje.Jakiś taki iedorobiony" się wydaje.Poza tym wspaniale że znowu jeżdzi.Kiedy będzie pokazany w ruchu?
YARD Napisano 5 Czerwiec 2010 Napisano 5 Czerwiec 2010 Piękna focia wyszła, trafiony moment.Autor norek83 http://norek83.flog.pl/wpis/1316060/stug-ivZ dzisiejszej imprezy w CSWLąd.
okejos Napisano 6 Czerwiec 2010 Napisano 6 Czerwiec 2010 boszsze z czego oni strzelaja z cementu ???:D:D:D
Landszaft Napisano 6 Czerwiec 2010 Napisano 6 Czerwiec 2010 Po tym strzale kanichlorku wydusili wewnątrz załogę !!
skyluke Napisano 6 Czerwiec 2010 Napisano 6 Czerwiec 2010 Spalić go chcecie czy jak :)) ?A tak poważnie to czemu tyle efektu idzie do środka przedziału bojowego ? Widziałem to na żywo.Nie da się tego skierować we właściwym kierunku ?
Nadwojciech Napisano 6 Czerwiec 2010 Napisano 6 Czerwiec 2010 Chyba trochę za duży ładunek dali,poeksperymentować trochę i będzie jak trzeba.
Radek.s Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 dla porównaniahttp://www.youtube.com/watch?v=Ov9UdRHoaAcjakby troche mniej dobra ucieka do przedziału bojowego
jc1234 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 Strzelamy z petardy pirotechnicznej odpalanej z prądu" Raczej brakuje mi odwagi na eksperymentowanie z zamkiem i zapalonym lontem dużej petardy. Chcąc strzelać z pradu" muszę wyprowadzić przewody na zewnątrz poprzez kryzę i zamek. I zostaje tam niewielka przestrzeń pomiędzy naszym korkiem a komora nabojową. Spróbuje zwiekszyć średnicę korka to powinno pomóc. Uszczelnimy komorę. Zawsze jednak pozostaje otworek w którym wyprowadzamy druty. Należy chyba też zmniejszyć petardę. Nie jest potrzebna aż tak duża. Jacek
kjfg Napisano 27 Czerwiec 2010 Napisano 27 Czerwiec 2010 Stug wrócił na jeden dzień do Grzegorzewa. Niestety ładunek który został przygotowany okazał sie niewybuchem. Musiały starczyć dwie petardy ładowane od czoła
lew_1988 Napisano 27 Czerwiec 2010 Napisano 27 Czerwiec 2010 Pięknie się prezentował w Grzegorzewie, dopiero dzisiaj w końcu miałem okazję go zobaczyć na żywo na własne oczy. Naprawdę gratuluje ekipie efektu prac
braun Napisano 28 Czerwiec 2010 Napisano 28 Czerwiec 2010 gdzie będzie można zobaczyć Stuga oprócz Poznania???jakiś najbliższe widowisko???
sil3nt Napisano 28 Czerwiec 2010 Napisano 28 Czerwiec 2010 http://www.muzeumbronipancernej.pl/pl/kalendarium-muzeum-broni-pancernej
balans Napisano 28 Czerwiec 2010 Napisano 28 Czerwiec 2010 Pasowało by dorobić mu w końcu te ekrany pancerne. Gdyby była jakaś zrzutka na ten cel, to i ja coś tam prześlę od siebie.
marcinee Napisano 29 Czerwiec 2010 Napisano 29 Czerwiec 2010 Moim zdaniem nie powinien mieć krzyży ponieważ teraz jest własnoscią Polski.Analogicznie Niemcy nie maluja swastyki na swoich zrekonstruowanych samolotach.
lew_1988 Napisano 2 Lipiec 2010 Napisano 2 Lipiec 2010 moim zdaniem powinien mieć oryginalne oznaczenia takie jakie miał kiedyś jeżeli da się to ustalić, łącznie z numerem itp, jezeli miał ekrany to równiez mu się należą, a jeżeli nie to nie, bo w końcu to jest historia tego wozu. trzeba właśnie tą historię pokazać tego konkretnego pojazdu. Politykę przy tym odstawiłbym na bok, to jest nieistotne -ludzie znaja historię, a oznaczenie wozu krzyżem nie oznacza,że kotoś się z nim utożsamia itp.Wg mnie powinien to każdy rozsądny człowiek zrozumieć bez problemu.
hetfield Napisano 2 Lipiec 2010 Napisano 2 Lipiec 2010 marcinee: Niemcy na samolotach sfastyki rzeczywiście teraz nie maluja, ale krzyże tak.
acer Napisano 2 Lipiec 2010 Napisano 2 Lipiec 2010 Nie za często te zloty" ze Stugiem ? Już nie ma kłopotu z częściami zamiennymi ?
landszaft1 Napisano 2 Lipiec 2010 Napisano 2 Lipiec 2010 marcinee po prostu nie rozróżnia co to jest znak swastyki a co to jest znak rozpoznawczy danego Państwa . I chyba to samo jest w Muzeum w Poznaniu , po prostu jest cholerna obawa że jak się namaluje krzyże to jakiś zwichrzony facet uzna to za propagowanie faszyzmu i trzeba będzie w sądzie się tłumaczyć że to oznaczenia państwowe a nie swastyka i propagowanie faszyzmu. Niestety nasz kraj nadal jest zwichrzony na punkcie armii niemieckiej i mimo posiadanego pojazdu i jego niewątpliwie doskonałej rekonstrukcji wygląda tak jakoś nie wojennie. To tak jakby cukiernik zrobił wyśmienity tort tylko zapomniał go na górze ozdobić.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.