kof Napisano 8 Kwiecień 2009 Napisano 8 Kwiecień 2009 Makul nie przesadzaj.Przeważnie wszędzie jest teren prywatny lub publiczny, a przecież nikt za każdym nie prosi o zgodę właściciela szukając choćby na polu czy w lesie.
Pablo.wpl Napisano 8 Kwiecień 2009 Autor Napisano 8 Kwiecień 2009 Dodam specjalnie dla ciebie makul..Wille podpalili prawdopodobnie jakieś łepki bądz pijaczki, ponieważ jest to zapewne melina obecnie na jakieś libacje czy cuś, właścicieli brak, najprawdopodobniej biedaki zostali zabici w obozie,obecnie pewnie zostanie już ona rozebrana do końca ten obiekt a raczej te 3 obiekty...W trakcie dogaszania i zrywania desek mogących tłumić w sobie ogień wypadło to ze ściany, zdarzenie miało niedawno miejsce, dlatego też zainteresowałem sie tym tematem.I mam prozbę, nie pisz tak więcej bo przesadziłeś, a ja nie wybieram się do tej willi z łomem i siekerą tylko poprostu chcem zasięgnąć info bo to ciekawy temat, a skoro cie on drażni to go omijaj, pełen szacun oczywiście dla ciebie i pozdro.
kof Napisano 8 Kwiecień 2009 Napisano 8 Kwiecień 2009 Swoją drogą Makul podał pewne wskazówki.Ja mieszkam na Dolnym Śląsku i wiem co nieco na temat dobytku ukrywanego przez Niemców, ale to jest zagadnienie raczej znane, natomiast z chęcią dowiedziałbym się jak Żydzi postępowali ze swoim majątkiem.Zainteresowałem się tym z czystej ciekawości, nie mam żadnych namiarów na posesje żydowskie i nie planuję ich szukać choć wcale tego nie wykluczam.Nie jestem zwolennikiem poszukiwań za wszelką cenę(złodziejskich, dewastacyjnych)ale uważam, że do każdego miejsca należy podejść indywidualnie i ocenić czy można szukać czy nie i jakimi metodami.Ważne jest żeby przestrzegać pewnych zasad np. zawartych w kodeksie poszukiwacza podanym na tym forum.
Pablo.wpl Napisano 9 Kwiecień 2009 Autor Napisano 9 Kwiecień 2009 zgodzę się z tobą kolego, dla mnie jest dziwne że coś takiego tam wypadło ze ściany, oczywiście saperzy zaraz to zabespieczyli, co mogą te granaty oznaczać? że sie bronili?????
Swiety82 Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 szajka ostatnio zapoczątkował podobny temat-o zbrojnych brygadach żydowskich czy jakoś tak. Zresztą żyd jak każdy człowiek-chciał żyć/przeżyć, to i bronić się musiał. Granaty pewnie zdobyczne, może nawet po wojnie.
Pablo.wpl Napisano 9 Kwiecień 2009 Autor Napisano 9 Kwiecień 2009 pewien człowiek mi mówił ze na nich była data warznosci czy coś takiego, 1940, no i w sumie masz racje bo i powojenne mogły być, ale ktoś je zdobył i celowo schował w jakimś celu..... ciekawe...
makul Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Pablo - chcę jedynie zwrócić uwagę że tw początek wątku nasuwa skojarzenie o tym że zamierzasz wbić się na taką willę i ją dokładnie przetrzepać. Do tego nie ma tu zasady ze tylko żydzi coś ukrywali. Każdy kto miał coś wartościowego a bał się o to - chował to. Poczytaj trochę książek (a sądząc po pisowni raczej tego nie robisz-bez obrazy) to znajdziesz wyjaśnienie na swoje pytanie. Chociażby Grzesiuka Boso ale w ostrogach". Koleś trzymał spluwy i granaty w kominie z uwagi na możliwość rewizji. Zgarnęli go w łapance-więc fanty pewnie zostały. Tylko teraz pytanie-czy przetrwały wojnę w tym samym miejscu (wstrząsy mogły je zrzucić na dno luftu). Kof - spoko, sam czasami jak widzę w okolicy starą, sypiącą się chatę staram sie dowiedzieć czy jest opuszczona i jeśli warto wejść to czemu nie?pozdro
thureg Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Panowie po co podnosić sobie ciśnienia. Skarb może być i w ścianie pożydowskiej willi jak i w biednej sypiącej się chatce wiejskiej jakiegoś dojcza. Jeżeli nie robimy nikomu szkody to warto wszędzie szukać...
pik78 Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Chcem" ,ujoł" ,zasiegnoł" ,muj" , iekturym" itp itd...Warto szukac ,moze znajdziesz jakieś ksiażki wartościowe ,np słowniki ortograficzne...
bossmann1 Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 co ma ortografia do tematu. raza cie bledy to nieczytaj kup sobie encyklopedie.moze dowiesz sie wielu ciekawych zeczy.
Pablo.wpl Napisano 9 Kwiecień 2009 Autor Napisano 9 Kwiecień 2009 włŁaŚnIe ,jej ale niektórzy mają problemy... żalll mi was, mądrale.... a wracając do tematu, Wiem też gdzie w polu jest opuszczony dom, byłem tam nawet i znalazłem trochę kwitków od jakiś opłat ale z nich wiem kto tam mieszkał:) a najlepsze to jest to że ktoś już buhnoł nawet szafe, co prawda była dębowa ale zgineła, ale jest teraz wejście teraz do piwnicy bo stała na włazie a sam jej nie bujnołem pozatym nie chciałem ruszać ubrań pozostawionych, a w piwnicy leżała 1 zł 1925 kłos, i belka nisko która guza nabiła:p pozdrawiam
glutation Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Przepraszam bossmann1, miałem na priv przesłać, ale że to wartość edukacyjną ma, to piszę ogólnie. Właśnie nie masz racji! Ja Ci mogę odpowiedzieć równie elokwentnie, tyle że to ja mam rację: Nie umiesz prowadzić samochodu? Nie jedź. Nie umiesz pisać? Nie pisz". Przykro mi bardzo, ale to w jaki sposób komunikujesz się z innymi ludźmi, na forum publicznym także (obowiązuje netykieta, prawda?) świadczy o Tobie i Twojej kulturze. Pisanie na polskojęzycznym forum i robienie takich rażących błędów ortograficznych jest żenujące. Zdaję sobie sprawę, że to niestety zmora większości for internetowych, ale są na Boga słowniki, moduły sprawdzania pisowni. Dbajmy o nasz język!
Pablo.wpl Napisano 9 Kwiecień 2009 Autor Napisano 9 Kwiecień 2009 :) he może niech zmieni moderator opis na temat Ratujmy Polski Język. No już przestańcie jeju... zostawiam ten temat w spokoju...
bossmann1 Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 niemasz racji... ale niepowinnismy tego rozwijac tematu,bo poco.
bossmann1 Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 hahahahhaha... nieumiesz prowadzic samochodu nie jedz nieumiesz pisac niepisz no to tak dwa razy przeczytac to jest smieszne . ale pozytywnie smieszne. pozdrawiam
Tradytor Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Zgadzam się z Tobą kolego glutation i fajnie że mod zmienił tytuł wątku
borsuk leśno-polny Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Kiedyś dla osób mających problemy językowe były w szkole zajęcia wyrównawcze, teraz rodzice załatwiają papierek o dysleksji czy innej dysortografii i delikwent jest głąbem usankcjonowanym. Nauczyciel może mu wtedy skoczyć" - słownictwa i ortografii nauczy się z onet.pl Kiedyś nie było tak na Odkrywcy", poziom wątków z przed lat a wypociny obecnych młodych wilków" dzieli przepaść - intelektualna, kulturowa i merytoryczna.
bossmann1 Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 poprosmy wspolnie moderatora by zweryfikowal wszyskie wpisy i wykasowal te z bledami w ramach ratowania jezyka polskiego.
traper6 Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 W czasie ostatniej wojny około 6 mln. Polaków oddało życie, abyście mogli mówić i PISAĆ w ojczystym języku.Robiąc takie błędy nie szanujecie Ich łez, krwi i poświęcenia. PAMIĘTAJCIE o tym.
bossmann1 Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 ja za cukrem stalem kiedys w dlugiej kolejce pamietam
Tradytor Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Jestem za bossmann i jeszcze proponuje dać bana tym co piszą że co ma ortografia do tematu itp. :)
karpik Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Ciekawa inicjatywa z tą zmianą tematu:) Popieram.Tylko dlaczego, ten co zmieniał, nie ma na klawie polskich znaków(j?zyk)??:)
Czlowieksniegu Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Karpik- ma. Tylko serwer nie ma :-( Efekt edycji na serwerze sprawnym-inaczej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.