Swiety82 Napisano 12 Marzec 2009 Autor Share Napisano 12 Marzec 2009 Taki tekst do przemyśleń....To prognoza Richarda Williamsona. Lefebrysty, który zdobył sławę za sprawą kontrowersyjnych wypowiedzi o Holokauście.Zamieścił ją na blogu. Teraz tylko w ten sposób może prezentować swoje przemyślenia szerokiej publiczności – ma zakaz udzielania wywiadów.Wpisem biskupa zainteresował się portal Goniec.com, który streszcza postawione przezeń tezy: Jeśli chodzi o kryzys gospodarczy to dopiero początek. Ludzie Zachodu i ich politycy są do tego stopnia oddaleni od rzeczywistości, że tylko niszczycielska trzecia wojna światowa mogłaby ich przywieść z powrotem.Zdaniem biskupa nowa wojna: jest jedynym możliwym wyjściem z nierozwiązywalnych problemów ekonomicznych.Prognozę Williamsona nagłośniły włoskie media. Nie brakuje oczywiście uszczypliwych komentarzy, już nie tylko w Italii naśmiewają się z lefebrysty. Tylko – czy słusznie?To, że przed kryzysami gospodarczymi ucieka się w wojny, chyba wszyscy wiemy z historii. Z jakiego powodu dziś miałoby to być niemożliwe? Bo ludzkość wyciągnęła nauczki ze swojej przeszłości? Po I wojnie światowej też tak mówiono...Więc może lepiej, zamiast śmiać się z prognozy Williamsona, dobrze ją przemyśleć. Oczywiście, nie musi się sprawdzić – i miejmy nadzieję, że tak nie będzie – ale lepiej nie karmić się złudzeniami, że takie rzeczy jak wielkie wojny już nigdy nam się nie przydarzą." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMPAI Napisano 12 Marzec 2009 Share Napisano 12 Marzec 2009 Zabrzmiało to trochę kasandrycznie ale kto wie.Jeżeli papatrzeć z jaką nieufnością a czasem i nienawiścią tzw.zwykły człowiek patrzy obecnie na finansistów-rzeczywistych władców świata.Jeżeli spojrzymy na odradzające się i coraz bardziej popularne ruchy nacjonalistyczne i neofaszystowskie.Jeżeli przypomnimy sobie jak gwałtownie przebiegają różnego rodzaju demonstracje.Jeśli w tyle głowy siedzi nam niestabilna Korea,Pakistan i Iran i ich potencjał nuklearny...Kto wie....Żałuję tylko,że jest to przemyślenie Williamsona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liha Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 daniem biskupa nowa wojna:jest jedynym możliwym wyjściem z nierozwiązywalnych problemów ekonomicznych." - no czegoś tak durnego dawno nie czytałem, zamiast robić swoje, wypowiada się jeden idiota z drugim, wieszczy i prorokuje. Ten biskup rozumiem był na froncie i jest zasłużonym weteranem i nie lada ekonomistą. Kryzys zawdzięczamy między innymi takim panikarzom. pozdrawiam.liha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borsuk leśno-polny Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 A więc ludzie powinni się nawzajem pozabijać, aby wyjść z nierozwiązywalnych problemów ekonomicznych... Piękna rada, zwłaszcza z ust (czy tam klamwiatury) iskupa". Odsunięty na margines przez oficjalną" hierarchię kościoła kat. musi znaleźć sobie sposób na istnienie. Znajdzie paru głąbów - zwolenników, najlepiej z obficie wypchanymi portfelami i pożyje jeszcze trochę z tych swoich teorii. Dla koncernów zbrojeniowych takie wróżby to miód na ich konta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JULJAN123 Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Lager Europa tez jest niestabilny i niesie zagrozenia. Spostrzezenia Richarda Williamsona ciekawe.Dwa ostatnie komentarze liha i borsuka glupie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 To, że przed kryzysami gospodarczymi ucieka się w wojny, chyba wszyscy wiemy z historii."ja nie wiem, bo sądziłem że II wojna wybuchła po tzw. Wielkim Kryzysie. ale może to jest oczywistość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMPAI Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Niestety kolego a.korbaczewski-logicznie to jest poprawne.Przed kryzysami można uciec w wojny bo ucieka się przecież do przodu ale to drobiazgpozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 idę kopać ziemiankę..pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bossmann1 Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 nie mozna lekcewazyc.pamietajmy ze polska jest najbardziej narazona na ktorys z kolei rozbor.sasiadow mamy dobrze uzbrojonych i inteligetnych.a my bedziemy wlczyc tym co wykopalismy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMPAI Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Zawsze nas dymanoDlatego nie wierzę w żadne sojusze i pakty przyjaźni"Zawsze zwycięża polityka i aktualne uwarunkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radek98k Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Ja słyszałem z innych żródeł, że wojna wybuchnie w ty roku w lipcu-sierpniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 trochę off topic ale skoro wywołano Bp.Williamsona to ciekawy felieton R.Ziemkiewicza a propo.http://www.rp.pl/artykul/269468.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borsuk leśno-polny Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Tak, to prawda, inwazję na Polskę szykuje podobno Gabon... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 ak, to prawda, inwazję na Polskę szykuje podobno Gabon..." jakież to oryginalne, odkrywcze i zabawne...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borsuk leśno-polny Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Z Gabonem to aukrat nie mój pomysł, tylko wybitniejszego umysłu:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 zaraz tam wybitniejszego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 i rozdmuchany przez róznej maści kretynów dziennikarskich do własciwych im rozmiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Juljan123- fakt, że nie zgadzasz się z opiniami innych Użytkowników, nie pozwala Ci na określanie ich wpisów-poglądów jako głupie. Pamiętaj, że każdy kij ma dwa końce i Twoje wpisy również mogą zostać tak podsumowane.Inna sprawa, że i co do Rosji, i co do USA otwarcie pisze się, że w ramach walki z kryzysem i opanowania" wydatków ( obojętnie jak bardzo absurdalnie, patrząc od strony kosztów to brzmi ) wywołanie nowej wojny lub choćby wzmocnienie swych kontyngentów ( patrz USA i Afganistan czy Irak ) ma zbawienny wpływ na ojczystą gospodarkę.A, na kolejny pretekst nie trzeba wbrew pozorom długo czekać:http://wiadomosci.onet.pl/1933568,441,item.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borsuk leśno-polny Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 To, że machina wojenna napędza gospodarkę to fakt, trudno z tym dyskutować, dziwi mnie tylko taka recepta na uzdrowienie światowej gospodarki głoszona przez duchownego. To brzmi niemal jak otwarte podżeganie do wojny. Pomijam już kwestię, czy tak naprawdę ma on pojęcie o tym, co głosi (zwłaszcza w kwestiach ekonomicznych) i czy można traktować to poważnie. wulfgar - wybacz, jeżeli uraziłem Wielki Autorytet, ogłupiony przez wrogie Mu media, czasami nie mogę zrozumieć Jego zawiłych metafor oraz myśli, które sięgają dalej, niż umysł przeciętnego człowieka. Cóż, Prorocy rzadko bywają doceniani we własnych krajach. I nie traktuj moich niegodnych ataków na Niego zbyt osobiście, ja naprawdę szanuję wszystkich Jego wyznawców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Kto telepie światowymi finansami wszyscy chyba wiemy,głośno nie możemy pierd....ąąąć bo byłby to antysententcją i 3lata w zawiasach.Nie widzę potrzeby osobiście podniecania się kryzysem .Po to zawsze bidny brał w d...e żeby kłaniać się bogatemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 wojna cywilizacji jest juz faktem a do upadku Euroarabii jak niektórzy zwą Europę Zachodnią nie potrzeba inwazji. To juz rozsadza sie od wewnątrz.Europa przypomina eunucha który jest bardziej rozkładany od wewnątrz i przezarty pacyfizmem niz była Francja w 1940 roku. Zwrócmy uwagę np na czyich barkach spoczywa realna walka w NATO np.w Afganistanie. Tylko na Amerykanach praktycznie.Ad. borsuk. nie wiem jakim jestes wyznawcą ale chodziło mi o szerszy kontekst pewnie czasami bedac ogłupionym przez media trudno zrozumieć jakiekolwiek metafory i tematy zastepcze" wykraczajace poza umysł przeciętnego człowieka" lepiej skupiać sie na penisach palikota itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 czyżby...oby był fałszywym prorokiemhttp://wiadomosci.onet.pl/1933568,441,item.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Ja wiem, że jako czytelnik GW jestem omotany, ale dałem ten śnurek już jakiś czas temu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 i Japonczycy pomimo tego ze byli w osi" cakiem calkiem z nami wspolpracowali.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Kolejny wiecznie wczorajszy" wypowiada sie na tematy społeczno-polityczne. Generał w sukience szykujący się na minioną wojnę...PS I czego czepiliście się Gabonu ? Znam paru ( dokładnie dwoje) tambylców , normalni porządni ludzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.