tatar Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 Fot nr 5.Dodam że okopy te zasypane zostały tylko na terenie pól i łąk,na obszarze leśnym są dobrze widoczne w terenie.Jest to linia umocnień ciągnąca się od Torunia do Nakła.Została wybudowana przez Niemców w 1944,dla obrony Bydgoszczy.
chomi1980 Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 Witam, czy ta zygzakowata linia to mogą być okopy, miejsce nieopodal Kętrzyna.
chomi1980 Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 SORKI fotka mi nie weszła teraz powinno być OK.
tyfus Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 weryfikacja w terenie, na pewno rozwiała by wątpliwości.jeżeli to okopy - trochę dziwne, nieregularne, kopane jakby a wariata"druga opcja - meandrujący strumyk, lub pozostałość po nim
tatar Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 Na moje to na 99% ślady po zasypanych transzejach.Foto bardzo podobne do moich z postu powyżej.
magius28 Napisano 13 Marzec 2010 Napisano 13 Marzec 2010 Ciekaw jestem opinii kolegów na temat zaznaczonych obiektów, na zdjęciu (lewy górny róg tuż obok obiektu) widoczny jest zasypany ciek wodny - to tak dla ciekawostki.
MarekA Napisano 13 Marzec 2010 Napisano 13 Marzec 2010 Jaką opinie można wystawić na podstawie zdjęcia? Co możesz powiedzieć o zamieszczonym zdjęciu? Lej po bombie? Może po jakimś granacie wystrzelonym z działa dużego kalibru? Każdy widzi to co chce zobaczyć a nie to co jest. Zdjęcia jedynie ułatwiają znalezienie czegoś interesującego w terenie, ale co to jest można stwierdzić dopiero po wizycie na miejscu. Zamieszczone przezemnie zdjęcie przedstawia niewykopany do końca przez mojego znajomego staw.
Cube47pl Napisano 15 Marzec 2010 Napisano 15 Marzec 2010 Panowie, w pewnych przypadkach na geoportalu wystarczy przełączyć się na raster i dać małą skale na suwaku, wtedy czasami okopy są na nim zaznaczone za pomocą warstwic.Zdrów.
Patryk7k5 Napisano 27 Marzec 2010 Napisano 27 Marzec 2010 no właśnie...na satelitarnym zdjęciu nie widać nic... na rastrach takie oto umocnienia? miejsce u podnórza niewielkiego wzgórza...w okolicy zadnej wody...pojedyncze 2 zabudowania...w rzeczywistości bardzo niewielkie usypane ciągi ziemi (stare oczywiście i zarośnięte) co to może być?
tadeklobo Napisano 27 Marzec 2010 Napisano 27 Marzec 2010 Podłącze się do tematu - okolice, gdzie bronili się Niemcy 1944 - według miejscowych. Kiedyś w tej miejscowości każdy pies, kura piły wodę z hełmów.Czy na załączonym zdjęciu to są okopy proszę o pomoc.teren na 99% nie został przeszukany jest na wyspie na dawnym korycie rzeki.Pozycje zaznaczyłem strzałką proszę o potwierdzenie przez fachowców w tym temacie.
krystianoDUB Napisano 27 Marzec 2010 Napisano 27 Marzec 2010 to pierwsze co zaznaczyłeś dla mnie wygląda jak okop, zależy jak duży zoom zrobiłeś, a nr2 to wydaje mnie się że może to być granica pola, taka jakaś krzywa troszke hehe ;) pozdrawiam!
wiools Napisano 1 Kwiecień 2010 Napisano 1 Kwiecień 2010 Przede wszystkim witam wszystkich kolegów poszukiwaczy. Jestem tutaj nowy i chyba troszeczkę bezczelny gdyż uczestnictwo na tym forum zacznę (jeśli koledzy pozwolą)pytaniem. Czy na tym zdjęciu widoczny jest ewentualnie jakiś okop? Co to może być? Z góry proszę o wybaczenie i dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
su7791 Napisano 1 Kwiecień 2010 Napisano 1 Kwiecień 2010 No....beszczelny to ty jesteś ;D A tak na serio to chyba za szerokie na okop (jeżeli to jest wykopane)Mi to bardziej wygląda na nasyp.pozdro.
wiools Napisano 4 Kwiecień 2010 Napisano 4 Kwiecień 2010 Nasyp mówisz? Czyli nie ma po co tam biegać ze sprzętem? Swoja drogą po co ktoś nasyp tworzy gdzieś na środku pola. Trochę daleko ode mnie dlatego pytam czy warto poszukać".
chomi1980 Napisano 4 Kwiecień 2010 Napisano 4 Kwiecień 2010 Moim zdaniem to zwykly ciek melioracyjny.
su7791 Napisano 4 Kwiecień 2010 Napisano 4 Kwiecień 2010 Widzisz domy obok?Powiedzmy,że mają 5-6m szerokości-to ile ma ten okop(nasyp)?
SaperDębica Napisano 12 Kwiecień 2010 Napisano 12 Kwiecień 2010 Witam. Czyzby tak bardzo rozbudowana linia okopów?
vis1939 Napisano 12 Kwiecień 2010 Napisano 12 Kwiecień 2010 Tak jakby,ale ciężko stwierdzić bo mgła była straszna...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.