Skocz do zawartości

Allegro i smutni panowie

Dakor!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
traper6:

synku to sobie nazywaj dzieci pod koskiem ruchu a nie mnie,

masz to szczęscie ze mialem okazje strzelac na strzelnicy z roznej broni ale to nie miejsce do chwalenia kto co mial w rekach,

Nie ma co ukrywac ze musza byc i napewno jest wiele dobrych egzemplarzy karabinow maszynowych i jak taki ciemny typ sie zakreci napewno cos wychaczy, a co do jej użytku SYNKU to jest bardzo mozliwe i realne choc by taka pps, a co do zacieć nie kazde uzycie broni w napadzie wiąże sie z otwarciem ognia a dwa ze zaciecie w wiekszosci wypadow szybko sie usuwa a trzy nie kazda sztuka broni sie zacina co drugi wystrzał ;/ wiec nie wciskajmy sobie kitow ze bron przed 1945 nie jest zdolna do strzelania i wykorzystania w celach przestepczych

a broń wspolczesna - automatyczna jest o wiele cięższa w dostaniu od broni maszynowej historycznej. W polsce jest baaaardzo restrykcyjne prawo w stosunku do automatow a wiele automatow typu pps nie ma papierow czy cos w tym rodzaju.

a co do jej uzycia aktualnego - jest znikome ale co by było gdyby była ona full legalna ?

i co by bylo gdyby taki pajac w czarnym BMW rocznik 83 mogl ja posiadac LEGALNIE PPS w bagażniku kupil by sobie troche pesek i by sie wozil po miescie ? Napewno bys zmienil dziadku zdanie gdybys zobaczl automat przed nosem.
  • Odpowiedzi 176
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Napiszę jeszcze raz i dużymi literami

PODAJ MI PRZYKŁAD Z OSTATNICH 30 LAT GDZIE PRZY JAKIMKOLWIEK NAPADZIE UŻYTO BRONI WYPRODUKOWANEJ DO `45.

...Nie ma co ukrywac ze musza byc i napewno jest wiele dobrych egzemplarzy karabinow maszynowych i jak taki ciemny typ sie zakreci napewno cos wychaczy..."

Mówisz tu o poważnych nielegalnych kolekcjonerach, którzy tworzą hermetycznie zamknięte środowisko. Tak że taki typek może się koło nich kręcić dłuuuugo i namiętnie a i tak nic nie wyhaczy.
Trochę ekonomii:
1. MP-40 tzw. strychowiec odrestaurowany w orginalnej oksydzie i uruchomiony kosztuje ok. 5 tys.
2. Stg - 43 j.w. ok.8 tys.
3. P-08,P-38 3 - 3.5 tys. trzeba dać

3. AK-47, za 3 tys. już kupisz
4. TT czu P-64 ok. 600 - 800 zł
O ile w ostatnich dwóch punktach zdobycie sprawnej amunicji nie stanowi większego problemu, to w pierwszych dwóch są duże kłopoty

Odpowiedz sobie sam co wybierze bandyta

To chyba widziałeś nawet w polskich filmach że przy napadach używa się raczej broni krótkiej (a nie długiej maszynowej) gdyż jest poręczna w ukryciu i wygodna a spacerze po mieście"

...a broń wspolczesna - automatyczna jest o wiele cięższa w dostaniu od broni maszynowej historycznej. W polsce jest baaaardzo restrykcyjne prawo w stosunku do automatow ...."

Nie masz bladzieńkiego pojęcia na temat nielegalnego obrotu broni w Polsce

Napewno bys zmienil dziadku zdanie gdybys zobaczl automat przed nosem...."

Miałem taką (nie)przyjemność z odległości 4 metrów będąc w pozycji horyzontalnej, patrzeć w wylot lufy AK-47 i zapewniam Cię że tę broń trzymała osoba która nie miała do niej jakichkolwiek uprawnień.

Z jednym się z Tobą zgodzę. Nie każdy napad wiąże się z otwarciem ognia
Napisano
moze nauka nie była dobra twoją storna ale chciał bym abys jeszcze raz przeczytal moje posty a konkretnie zdanie jedno.
Mowisz ze AKTUALNIE brak jest napadów z bronia z przed 45, pisalem ze bardzo prawdopodobne jest ze ulegllo by to zmianie po wprowadzeniu w zycie nowych przepisow np o legalnym posiadaniu broni z przed 45, a uwierz mi ze woleli by wydac grubsza kase i miec w posiadaniu legalna bron.

wesoło mi sie robi czytajac twoje posty -jak traktujesz ludzi - ale co tam - tak wiemy wszyscy ze ty masz najlepsza wiedze, posiadasz aktualne zdanie a nikt inny tego nie ma a bron palna ogladał tylko na obrazkach. Piszesz ze trudno jest zdobyc amunicje do mp40 ? no jak by brakowalo na rynku naboju para a np glocki ktorych jest stosunkowo duzo - strzelają na wode ehhhhhhhh.

podziele sie jeszcze z wami moim twierdzeniem radą jak zwal to zwal.

Jak ktos chce sobie pomacać bron postrzelać - moze zawsze isc na STRZELNICE tak tak takie cos w polsce jest, mozna legalnie sobie postrzelać, bezpiecznie i w profesjonalnych warunkach.

Nie mozecie przyjac do wiadomosci ze na 100 kolekcjonerow zawsze trafi sie jakis baran co moze takim staruszkiem komus zrobic kuku. bron to nie jest zabawka, to narzędzie to zabijania jak by ktos jeszcze o tym nie wiedzial. W mysl przyslowia dac palec to wezmie reke ja popieram polskie prawo. Ono stosuje sie do ogolu, nie ważne ze duzo osob jest odpowiedzialnych ich bron by byla powiedzona na scianie i tylko tam by sie znajdowala, ale w polsce nie tylko tacy ludzie sa, ale i tacy co by chetnie z niej uzytek zrobili.

Na rynku jest wiele replik do kupienia z ktorych mozna nawet suchy strzlal oddac i niech to bedzie w naszych domach a ktos kto chce poczuc uderzenie kolby z ramie niech chodzi na strzelnice.

Pozdrawiam cie i popij torche ziólek na newry.
Napisano
dodam jescze ze jestem za tym aby deka robione w domu typu spawne lufy wiercone itp nie podlegały pod bron, choc niby tak teraz jest (?) zeby to bylo jasne i oczywiste, wchodzi CBS widzi dwa mausery z zaspawana lufa dziur jak w serze patrza i mowa aha to nie bron to powinno ulec zmianie na pierwszy rzut.
Napisano
Hubertosq przedstawiasz typowy milicyjny tok rozumowania. Od 2004 roku można mieć legalnie boń i repliki powstałe do 1850r. Policjanty zaraz po wejścu ustawy krzyczały że teraz to kibole i inne menty będą mordować z takiej broni. Jakoś od 5 lat nic takiego nie nastąpiło. Prawdziwi bandyci miel, mają i będą mieli nowoczesną broń. Zabytkami interesują się jedynie pasjonaci, dodatkowo niewielu strzela z orginałów, to się koekcjonuje/zbiera nie używa.
Wojtek
Napisano
@ Hubertosq
A ja z uporem maniaka odsyłam cię do tego linku
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=641507#711203

Jest tu o bezpowrotnym niszczeniu zabytkowej broni.
A więc to co chcesz robić.
Napisano
nie badz smieszny nie porownuj broni z przed 1850 roku do z okresu 2ws taka TT co za roznica czy to rocznik 1940 czy 1989 ? na dobra sprawe to mozna i nozami rzucac ale to bledne kolo.

co do niszczenia broni - traper rozumiem ze masz uraz ze pożegnales sie z kolekcja, ale po ki ciort trzymać w domu sprawna bron ? suchy strzal ci nie wystarczy ? do ruska juz strzelac chwilowo nie trzeba a bron to nie jest jakis zabytek typu obraz czy cos w tym rodzaju, nie przesadzajmy ze niszczymy zabytki pozbawiając je mozliwosci zabicia z niej człowieka. Dla wielu moze zycie ludzkie nie jest najwieksza wartoscia ale np dla mnie tak i przedkladam zniszczenie zabytku " przez zadekowanie go, nad ludzkie zycie, byscie troche popatrzeli na trupki na rany postrzalowe bol i cierpienie to by wam sie broni w rekach trzymac odechcialo.

Jeszcze raz wam mowie na 100 osob zawsze sie trafi baran i prawo do tego jest aby taki baran sie nie trafil bo gdyby mial wolny dostep nie wiadomo co by z ta bronia zrobil.

nie mam zamiaru dalej pisac i dyskutowac mysle ze moje zdanie tu przekazalem i je uszanujecie. kazdu tu w wolnej polsce moze miec swoje zdanie i tego sie trzymajmy

pozdraiwam was wszystkich !!
Napisano
... byscie troche popatrzeli na trupki na rany postrzalowe bol i cierpienie to by wam sie broni w rekach trzymac odechcialo..."

Mimo to jak sam napisałeś bawisz się na strzelnicach urządzeniami" które dają zacytowany efekt i najspokojniej na bezdechu trzymasz to mocno w rękach. Bawisz się bronią współczesną ez duszy".

Propagując dekowanie zabytkowej broni, nie rozumiesz i nigdy nie zrozumiesz kolekcjonerów. To ma być sprawne (tak jak było kiedyś) a nie zepsute ".

Pozdrawiam i dobrej nocy życzę
Napisano
hubertosq - masz rację. Większość osób zabitych z nielegalnej broni poległo z broni przed i wojennej. Wystarczy sprawdzić w KGP. Ogromna większość kłusujących używa broni długiej z tych samych czasów. Znam przypadki użycia broni maszynowej do kłusowania.
Traper6 - 3. AK-47, za 3 tys. już kupisz 4. TT czu P-64 ok. 600 - 800 zł" - bzdura rodem z Faktu czy Super Expressu. Każdemu co takie pierdoły opowiada oferuję pieniądze na zakup. Jeszcze żadnemu opowiadaczowi się nie udało tego dokonać, choć wszyscy widzieli to na własne uszy", a pestki to ruskie wiadrami dodawali gratis do każdego kałacha".
Każdy podniecający się bronią chciałby mieć broń ale CZYSTĄ. Możliwość zakupu broni po wybitnie okazyjnej cenie jest wskazówką, że jak przyjdą przypadkowo smutni panowie i ją wyłuskają, to może się okazać, iż stuknęliśmy z niej kilka lat temu dwie czy trzy osoby.
Zakup polskiego kałacha lub P-64 od razu wskazuje, iż broń nie tylko jest nielegalna, lecz może pochodzić dodatkowo z kradzieży, rozboju czy napadu.
Napisano
uważam że temat jest śmieszny,i nie warto go nadal wałkować,co do policji to ja ją bardzo kocham,nawet przygotowałem paczkę prezerwatyw na wypadek jakby mnie odwiedzili,a jeżeli chodzi o wynik to oni ciagle go szukają i znajdują śmieszne sprawy,podejrzewam że 90 procent zostanie umorzona ,ale jest WYNIK.medialny i dobitnie ukazuje kolekcjonera,miłośnika na równi z gangsterami.to co jaki morał???.nie warto niszczyć zabytków,bo nie warto mieć 2 zarzuty.tylko ten jeden za nielegalne posiadanie.!!!!
Napisano
Masz racje nie ma co porównywać TT z bronią z przed 1850r. Bo to właśnie z takiej a nie z TT wybito bizony. Strzelam sportowo i sprawnej broni ci u mnie dostatek. Tej bez zezwolenia (do 1850r) jak i na zezwolenie. Proponuje ci zbierać monety, tylko zanim dołączysz taką do kolekcji to ją przewierć na wszelki wypadek. No tak aby nie mogła być uzyta do jakiegoś oszustwa, a w znaczkach pocztowych to dziurkaczem wytnij otworek, aby ktoś takiego nie wysłał. Może źle radze? Może lepiej motety ciąć boszem a znaczki do niszczarki?
Wojtek
Napisano
jeszcze coś ciekawego wrzucę traper6 mam wrażenie że jest pan z firmy i widział pan setki osób postrzelonych z mg lub mp.z mojego doświadczenia wynika że w pażdzierniku i listopadzie to więcej jest samobójstw w kraju niż przez ostatnie 20 lat ran i ofiar z broni,nie będę ukrywał ale przez ostatnie 10 lat to policjanci mordowali z broni służbowej co tu tyle mówić np.betka we wrocku ciągle na służbie chlał,wiele jest takich przypadków,gdyby zwerfikował to 30 procent policji na służbie miało by pałkę i gaz,a o broni mogli by dożywotnio zapomnieć
Napisano
2 miecze spod Grunwaldu znajdowały się w posiadaniu Czartoryskich do powstania Listopadowego. Ponoć w 1853r, ruscy żandarmi zarekwirowali je w kosciele we Włostowicach. I słusznie bo bez zezwolenia nie można mieć takich rzeczy a wiadomo jeden na 100 kolekcjonerów może być szaleńcem.

Czy poszły na poligon do kazunia do likwidacji, czy są w kolekcji jakigoś ruska albo może niemca. A jaka byłaby ich cena na allegro?
Napisano
stg. poniżej definicja, o którą prosiłeś:

Art. 7.
1. W rozumieniu ustawy bronią palną jest niebezpieczne dla życia lub zdrowia urządzenie, które w wyniku działania sprężonych gazów, powstających na skutek spalania materiału miotającego, jest zdolne do wystrzelenia pocisku lub substancji z lufy albo z elementu zastępującego lufę, a przez to do rażenia celów na odległość.

i uzupełniająco

Art. 4.
1. Ilekroć w ustawie jest mowa o broni, należy przez to rozumieć:
1) broń palną, w tym broń bojową, myśliwską, sportową, gazową, alarmową i sygnałową;
2) broń pneumatyczną;
3) miotacze gazu obezwładniającego;
4) narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu:
a) broń białą w postaci:
– ostrzy ukrytych w przedmiotach niemających wyglądu broni,
– kastetów i nunczaków,
– pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału
lub zawierających wkładki z takiego materiału,
– pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy,
b) broń cięciwową w postaci kusz,
c) przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii
elektrycznej.

Art. 5.
1. Gotowe lub obrobione istotne części broni lub amunicji uważa się za broń lub amunicję.
2. Istotnymi częściami broni palnej i pneumatycznej są: szkielet broni, baskila, lufa, zamek, komora zamkowa oraz bęben nabojowy.
3. Istotnymi częściami amunicji są: pociski wypełnione materiałami wybuchowymi,
chemicznymi środkami obezwładniającymi lub zapalającymi albo innymi
substancjami, których działanie zagraża życiu lub zdrowiu, spłonki inicjujące
spalanie materiału miotającego i materiał miotający w postaci prochu strzelniczego.
Napisano
i teraz dwa najważniejsze punkty o które tak naprawdę się rochodzi:

Art. 11. Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:
9) posiadania broni palnej pozbawionej cech użytkowych,

Art. 9.
2. Broń palną pozbawioną cech użytkowych można posiadać na podstawie karty rejestracyjnej broni pozbawionej cech użytkowych wydanej przez właściwego ze względu na miejsce stałego pobytu zainteresowanej osoby lub siedzibę zainteresowanego podmiotu komendanta wojewódzkiego Policji, a w przypadku żołnierzy zawodowych - właściwego komendanta oddziału Żandarmerii Wojskowej.
Napisano
No i ja również doczekałem się wizyty po zakupach na allegro. Różnica tylko taka, że wizyta nie była nad ranem tylko wieczorem, i nie chodziło o broń tylko o hełm, który jak się okazało, sprzedający te hełmy (dokładnie polski kewlar wz.2005) handlował kradzionym towarem. Ów hełm został zarekwirowany, a ja dziś mam się zgłosić na przesłuchanie z pod prokuratorskim zarzutem paserstwa... Kurde, jakiś absurd, bo i niby skąd ja mam wiedzieć, że koleś handlował lewym towarem, skoro ani cena nie była jakaś zbyt niska (co zasugerował pan policjant, że to mogło wskazywać na nielegalne pochodzenie), a sam koleś sprzedał przeszło 20 tych garów.

Jedyny optymistyczny akcent w tej całej sprawie to to, że panowie policjanci byli całkiem mili, a jeden okazał się nawet rekonstruktorem wojska polskiego z okresu września '39, więc trochę nawet pożartowaliśmy, pozachwycał się moimi hełmami i rozstaliśmy się w pokojowej atmosferze.

Czy ktoś z Was miał może podobne doświadczenie i może mi powiedzieć jaki dalej przebieg takie sprawy mają i jak się kończą dla takiej osoby nieświadomie kupującej kradziony towar? Bo jak na razie to straciłem ten hełm, a na pytanie jak mogę dochodzić zwrotu pieniędzy skoro zostałem oszukany, to odpowiedzieli mi że jedynie poprzez pozew cywilny.
Napisano
wszystko w rekach milosciwego sadu i pana prokuratora...ale papierow to raczej nie bedziesz juz mial czystych :) trzeba bylo kupowac poza allegro ,dogadac ze sprzedawca...
Napisano
Kurde, jakiś absurd, bo i niby skąd ja mam wiedzieć, że koleś handlował lewym towarem"
Xantos, trochę samokrytycyzmu: te hełmy wz. 2005 nie są dostępne w cywilnej sprzedaży.
Napisano
Wydaje mi się,że kol.XANTOS nie łapie się" nawet pod tzw.paserkę nieumyślną.Transakcja odbyła się w sposób jawny poprzez portal Allegro,który jak powszechnie wiadomo jest popularnym miejscem do sprzedaży i kupna militariów.Nawet stosunkowo niska cena nie musi być wskazowką do tego,że przedmiot może pochodzić ze żródła nielegalnego(czasami przedmioty z tzw.demobilu są faktycznie bardzo tanie).Wg.mnie nie ma w tej konkretnej sprawie tzw.ustawowych znamion czynu zabronionego w przypadku ewentualnego przedstawienia zarzutow paserstwa.Pozdrawiam!
Napisano
e hełmy wz. 2005 nie są dostępne w cywilnej sprzedaży"
Nie koniecznie. Wystarczy, ze z jakiś powodów nie przeszedłby odbioru wojskowego i teoretycznie mógłby trafić do sprzedaży.

Co nie zmienia faktu, ze z hełmem może się raczej pożegnać, a na zwrot pieniędzy masz szansę jedynie poprzez pozew cywilny przeciwko sprzedawcy.

ieumyślne paserstwo" to moim zdaniem jeden z większych bubli prawnych w naszym kraju.
Napisano
PODAJ MI PRZYKŁAD Z OSTATNICH 30 LAT GDZIE PRZY JAKIMKOLWIEK NAPADZIE UŻYTO BRONI WYPRODUKOWANEJ DO `45.

Traper jeszcze byś się zdziwił,ale jak ci wiadomo nikt tu o zdrowych zmysłach takiej informacji nie udzieli z wiadomych powodów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie