Skocz do zawartości

Wydobycie TYGRYSA???

wm71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Te słowa napisał J.Ledwoch, autorytet jeśli chodzi o broń pancerną (jeśli o tym nie wiecie). A kim wy lizaczki jesteście, kwestionując jego wiedzę? Po zdjęcia proszę do p. Ledwocha :)

• Odpowiedzi 152
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Szkoda tylko że Ledwoch więcej na ten temat się już nawet nie zająknął.
Zresztą temat ten był już na tym forum wałkowany kilka lat temu i nie wniósł nic prócz spekulacji.
Napisano
RE: Wydobycie TYGRYSA???
les05 (210 / 37)
2015-12-21 21:47:26

Jacek Dabrowski
Ty jako nie głuchy, ślepy i coś tam jeszcze na pewno wiesz więcej. Zdjęcia pewnie widziałeś?

sam to kol les05 napisałeś. Wiec pokaż te zdjęcia skoro masz pewność że wydobyto. Bo poza p. Ledwochem nikt nic nie wie.
Pozdrawiam
Napisano
Te słowa napisał J.Ledwoch, autorytet jeśli chodzi o broń pancerną (jeśli o tym nie wiecie). A kim wy lizaczki jesteście, kwestionując jego wiedzę? Po zdjęcia proszę do p. Ledwocha :)
Zdjęcia z wydobycia Pantery, też odleżały swoje zanim trafiły do sieci, na zdjęcia Tygrysa też przyjdzie czas.
Napisano
Dobrze ze ktos porusza te tematy..kto wie moze ktos ma fotke i wstawi.... poza tym mimo zdjec filmow artykolow o wydobyciu i przepadnieciu innych pojazdow nic panu K. Nie udowodniono.. natomiast za zardzewialy garnek".zgnieciona manierke mozna dostac wyrok.. bez komentaza.. podsumowujac jak ktos ma niech wstawi dla potomnych...pan K i tak nie musi sie obawiac tak dla kolka wzajemnej adoracji
Napisano
Tak z 15 lat temu (albo lepiej), jak w publicznej TV jeszcze coś sensownego leciało to przed 15 w poniedziałki puszczali programy historyczne. Był też taki o wrakach wydobywanych w Polsce. I w nim padło jakieś lakoniczne stwierdzenie o wydobytym Tygrysie. Czy to oni podchwycili od Ledwocha czy odwrotnie, czy niezależnie, nie wiem. W każdym razie żadnych innych relacji nie było. Przynajmniej nie takich ogólnodostępnych.

Ten przedni pancerz od Tygrysa to znany temat, nie pamiętam skąd to było pozyskane. K mają dużo więcej takich puzzli. Z resztą nie tylko oni w Polsce posiadają grube części do Tygrysa. Jest jeszcze co najmniej jeden, który ma i jest w stanie coś z tego zrobić. Ma zaplecze techniczne, wystarczająco pojemną kieszeń i odpowiedni poziom szjby na punkcie takich sprzętów :)
Napisano
ktos pomylił pantere z tigrem i temat sam wyrósł .
nie wyobrażam sobie by ktos wyciągnoł 56 tonowy pojazd po akcji z panterą i nie byłoby ani sladów ani swiadków .
z takim tematem ktos napewno by juz dawno wypłynął , i sam tiger tez by sie znalazł po tylu latach .
sciema i tyle .
Napisano
Nie zwykłem mylić Tygrysa ze StuG-iem. Dobrze jest czytać, ale jeszcze lepiej jest czytać ze zrozumieniem. Kilka dni temu pytałem kol. czy widział zdjęcia z wydobycia, i tyle. Przypuszczałem, w swej naiwności, że kol. widział i coś o nich napisze. Bo, że zdjęcia miały być wydrukowane, to pisałem. A że nie poszły do druku, można się tylko domyślać powodów. Sprawa wcześniej czy później zostanie wyjaśniona i zdjęcia wypłyną.
Napisano
StuG czy StuH jeden pies nie chce mi się teraz sprawdzać. Kolega pisze o sobie w liczbie mnogiej? Mam przyjemność z głową koronowaną czy z nieprawego łoża? To woda sodowa, czy może gorzała jeszcze z głowy nie wyparowała?
Napisano
No proszę , jaki mundry. Zanim zabierzesz głos w jakiej sprawie sprawdź o co kaman. Może wtedy zauważysz drobną różnicę pomiędzy piciem w Szczawnicy a szczaniem w piwnicy.StuG czy StuH , niemiec czy rosjanin , Tygrys czy Dt-75 jeden pies :D
Pozdrawiam
Napisano
to moze niech TEN kolega jesli widział TE zdjecia ..i ich moze juz nie ma , a moze ma dobrą pamiec fotograficzną , niech chociaz walnie jakies szkice ołowkiem tych zdjec .. jestem z mazowsza i zżera mnie ogromna ciekawosc .
Napisano
jaki dowciapny kol.J.Dąbrowski (to kol. prawdziwe nazwisko?). Dyskusja z meritum przechodzi na żarty rodem z wioskowej knajpy. Brakuje argumentów to trzeba rzucić dowcipem. Tylko tego wyrafinowania brakuje, no ale kolegi to nie razi. Przepraszam, ale nie będę się kopał z koniem.:)
Napisano
A może wreszcie przytoczymy co napisał Pan Janusz Ledwoch w monografii Tygrysa cz I str nr 40 ???
Cytat: W drugiej części monografii.... tutaj dużo nie na temat i oto fragment o który idzie....Liczne fotografie ( w tym fotografie "Tygrysa z 507 Batalionu odnalezionego na Mazowszu w 1991 roku )..." Koniec cytatu.

Jakoś nie widzę tutaj ani słowa o wydobyciu Tygrysa, ani tym bardziej, jak był to napisał niejaki les5-y, ( tutaj następuje cytata z jego wypowiedzi z dnia 21.12.2015 ):
Tygrysa wydobyto kilkanaście lat temu na Mazowszu. Brał w tym udział niejaki pan K, ale o tym sza. :)"
Nieco później ( 22.12.2015 )tenże sam autor dodał:
Te słowa napisał J.Ledwoch, autorytet jeśli chodzi o broń pancerną (jeśli o tym nie wiecie)."

Mnie zajęło odszukanie tekstu z monografii tygrysa ( razem z jej odnalezieniem na półce, jakieś 2 minuty. Jeżeli podpieramy się czyimś autorytetem, dobrze byłoby przynajmniej przeczytać, co ten ktoś napisał.

Tygrysa można odnaleźć w zasadzie wszędzie, w ziemi, w bagnie, w wodzie, w szopie, w garażu, w stodole i gdzie tam jeszcze, to zależy tylko od tego, jaką kto ma bujną wyobraźnię. A kto wie, może tam jeszcze nadal jest.
Napisano
Mi tam się nic nie rozjaśniło.
Pan Ledwoch jednak napisał że odnaleziono (co, gdzie i kiedy?). Wyssał to z palca czy jednak coś w tym jest?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie