goldfinger Napisano 23 Grudzień 2008 Share Napisano 23 Grudzień 2008 ok 20% czyli np. 2 kieliszki kwasu i 8 wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 23 Grudzień 2008 Share Napisano 23 Grudzień 2008 Stężenie % uzyskuje się zwykle wagowo nie objętościowo. Znaczy aby uzyskać 20% to np. 2kg proszku + 8kg wody. W wypdku wody można praktycznie przyjąć że 1l=1kg, ale tyczy to tylko wody! W wypdku innych substancji ciężar właściwy może być całkiem inny! Wystarczy porównać litr pierza i litr ołowiu.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pni Napisano 24 Grudzień 2008 Share Napisano 24 Grudzień 2008 Czy ktoś orientuje się gdzie w Warszawie można kupić kwas szczawiowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 24 Grudzień 2008 Share Napisano 24 Grudzień 2008 W sklepach chemicznych lub pszczelarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 26 Grudzień 2008 Share Napisano 26 Grudzień 2008 Witam!Ja regularnie używałem kwasu szczawiowego jako bezinwazyjnego odrdzewiacza, a zaopatrzałem się w sól szczawikową o której już kiedyś wspominałem na forum, świetna sprawa tylko sama sól szczawikowa tania nie jest i ciężko ją dostać, ja kupuję w jednym sklepie chemicznym to gość sprowadza tylko dla mnie.Pozdrawiam!tomekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 27 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 27 Grudzień 2008 tylko i wylacznie w sklepach chemicznych w cze-wie znalazlem tylko jeden :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viras Napisano 30 Grudzień 2008 Share Napisano 30 Grudzień 2008 Jak działać solą szczawikową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 1 Styczeń 2009 Share Napisano 1 Styczeń 2009 Witam!I tak przypominając sobie o kwasie szczawiowym wziąłem się za odrdzewianie menażki i rdza ustąpiła ale pozostał miejscami żółtawo zielony nalot, który się uwydacznia po wyschnięciu, czy da się temu jakoś zaradzić???Pozdrawiam!tomekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 2 Styczeń 2009 Share Napisano 2 Styczeń 2009 Panowie a farba nie blednie po tym eksperymencie??Odniosłem takie wrażenie oglądając niektóre fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 2 Styczeń 2009 Share Napisano 2 Styczeń 2009 Blednie.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 2 Styczeń 2009 Share Napisano 2 Styczeń 2009 Dlatego po takim zabiegu nacierasz np: olejem czy wd40 i farba wraca do dawnego odcienia.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf Napisano 12 Styczeń 2009 Share Napisano 12 Styczeń 2009 Witam.Mam pytanko do thomsona,czy ten hełm przed moczeniem w kwasie czyściłeś mechanicznie? czy po moczeniu w kwasie rdza sama odpada?Mój jeszcze czeka na kwas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 12 Styczeń 2009 Share Napisano 12 Styczeń 2009 kwas wyjada tlenki, w zaleznosci od tego jak jest stężony, tak szybko się to dzieje..po to jest właśnie aby nic nie czyscic mechanicznie, sam radzi sobie z rdzą wyławiając ją spomiędzy farby..co do blednięcia farby- zapewne chodzi o to że farba w glebie ciemnieje, a po zetknieciu z kwasem wraca do poprzedniej formy??pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 12 Styczeń 2009 Share Napisano 12 Styczeń 2009 ja helm tylko przetarłem z lekko przylegającego piachu i odrazu wsadzilem do kwasu. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 12 Styczeń 2009 Share Napisano 12 Styczeń 2009 Rudolf - twoj hełm coś czuje wyjdzie świetnie.Daj fotki jak skończysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf Napisano 13 Styczeń 2009 Share Napisano 13 Styczeń 2009 Ok dam fotki tylko czekam jeszcze na kwas z alle.bedzie jakos pod koniec tygodnia.zwykle dawalem gary do piaskowania,ale tego to szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 14 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2009 szkoda szkoda z kwasu wyjdzie świetny czekam na foto :) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf Napisano 16 Styczeń 2009 Share Napisano 16 Styczeń 2009 Jeszcze kwasu nie mam ale widzę że będe miał z tym garem jeszcze jeden problem,widać na nim warstwę jakiegoś czarnego malowidła którą trza będzie usunąc.Chyba ta warstwa czarnego czegoś wpłynęła na stan jego zachowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 16 Styczeń 2009 Share Napisano 16 Styczeń 2009 nic nie rob - najpierw daj do kwasu - jak nic nie da - wtedy probuj rozmawiac na temat pozbycia się tego..może to smar, smoła albo jakiś popiół..zawsze jest to na plus, bo farba sie zachowala.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mjager Napisano 17 Styczeń 2009 Share Napisano 17 Styczeń 2009 To jest najprawdopodobniej kamuflaż. Być może zrobiony ze smaru lub smoły. Broń boże nie żdzieraj tego. Tylko do kwasu i na polke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelus123 Napisano 25 Styczeń 2009 Share Napisano 25 Styczeń 2009 Witam, ja też mam jeszcze małe pytanko, czy ten kwas nie niszczy kalkomanii?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson_/ Napisano 25 Styczeń 2009 Share Napisano 25 Styczeń 2009 Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martin Napisano 25 Styczeń 2009 Share Napisano 25 Styczeń 2009 Thomson -- zadaj sobie więcej trudu i chociaż zmień nick :)Przepraszam kolegów moderatorów za zbanowanie nie w swoim" dziale .PozdrawiamMartin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 25 Styczeń 2009 Share Napisano 25 Styczeń 2009 myślenie magiczne...http://pl.wikipedia.org/wiki/My%C5%9Blenie_magiczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf Napisano 25 Styczeń 2009 Share Napisano 25 Styczeń 2009 No ładnie zupa szczawiowa zżarła farbę a rdza została. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.