Skocz do zawartości

Stug IV będzie jeździł

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Radio Merkury podało, że STUG IV wyciągnięty z rzeczki pod Grzegorzewem będzie jeździł. Silnik rozebrano i złożono - więc STUG IV musi hulać! Jeszcze kilka lat temu nie wierzyłem w takie rzeczy. Ciekawe kiedy Tygryska w Polsce zobaczymy? Bo 7 TP już chyba niedługo?
Oto link do informacji z dźwiękiem: http://www.radiomerkury.pl/index.php?art=29792

Warto posłuchać! Mniam!
Napisano
Miły pan wyraźnie mówi że to c96... poza tym CZ (przejęte po aneksie Czechosłowacji + produkcja okupacyjna), długi mauser i dwa sturmgew. To sporo jak na załogę i chyba słusznie oceniają, że była to broń desantu.
Napisano
Miły pan mówił że znaleziono C96 czyli pistolet Mauser C96-wg mnie to chyba pierwszy pistolet maszynowy" na świecie ale moge sie mylić.http://pl.youtube.com/watch?v=0arGVi2pwz4&feature=related
Napisano
Dziwne,gdyz na stanie powinien byc MP 38 lub MP 40 i bron osobista zalogi"

Ale chyba wszyscy doskonale zdają sobie sprawę jak bardzo różniło się juz wtedy to co niemieccy żołnierze mieli na wyposażeniu i uzbrojeniu od tego co powinni mieć.
Napisano
A odnosnie broni uzywanej przez Niemców to 2 dni temu rozmawiałem ze staruszkiem który obserwował ich odwrót w 45 r. i mówił ze duzo zołnierzy miało na piersiach cyt e ruskie pistolety z okrągłym magazynkiem" czyli ani chybi pepesze lub Dichtiory.
Napisano
Jeżeli mówimy o standardowym wyposazeniu w broń długą lub automatyczną to może ma ktoś zdjęcia gdzie była mocowana ? Jakie zaczepy lub uchwyty. Bo luzem to raczej tego nie rzucali.

Jacek
Napisano
Takie coś powyżej:
Pistolet CZ to nic innego jak cezetka.Inaczej piszac Ceska Zbrojowka.Byly dwa modele- cz 24 i cz 27."

Było więcej modeli niż dwa, nawet odejmując powojenne...
Napisano
OK, rozumiem. Niemcy mogli jeszcze eksploatować wcześniejszego malucha" przed wzorem 24, czyli vzor 22, a przede wszystkim ostatniego, najnowszego przejętego przed aneksją - wz 38. Ten ostatni był uzywany także przez wojska sojusznicze armii niemieckiej. Pozdr. G.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie