blackdog Napisano 31 Maj 2008 Autor Napisano 31 Maj 2008 http://www.youtube.com/watch?v=KBwwFsKTJGs&eurl=http://www.wykop.pl/link/66040/utwor-szwedzkiego-zespolu-o-bohaterskich-polakachPiosenka o bitwie pod Wizną (Polskie Termopile, 720 polaków 3 dni broniło się przed ponad 40 tysięczną armią niemiecką), szwedzkiego zespołu Sabaton z najnowszego albumu The Art of War. Warto posłuchać!Swoją drogą aż dziwne, że Szwedzi potrafili zrobić taki kawałek (może nie każdemu pasować oczywiście, ale na pewno ma wartość edukacyjną i do wielu młodych ludzi bardziej dociera niż lekcje historii) a u nas z czymś takim się nie spotyka.piosenka i dorobiony przez kogoś teledysk z tłumaczeniem na youtubie (swoja drogą ten tłumacz to mocno spraną łepetynę ma)
Modelarz91 Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 oby więcej takich może w końcu świat dostrzeże co to znaczy słowo i honor Żołnierza Polskiego
stangret Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 Zatkało mnie.pozdrawiamstangretna pamiątkę do ulubionych
walker69 Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 Gram bluesa i nie przepadam za metalem.Musze jednak przyznać, że miło się tego słucha i bardzo doceniam to co zrobił ten zespół dla nas. Oby takich więcej - niech inne narody też czerpią wzorce z naszej historii tak jak robimy to my.
swojak Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 blackdog napisał: Swoją drogą aż dziwne, że Szwedzi potrafili zrobić taki kawałek (może nie każdemu pasować oczywiście, ale na pewno ma wartość edukacyjną i do wielu młodych ludzi bardziej dociera niż lekcje historii) a u nas z czymś takim się nie spotyka."Nie zgadzam się.Polacy także potrafią, dowodem może być płyta Powstanie Warszawskie" zespołu Lao Che. Nie traktuje ona owszem o wrześniu, ale jednak ma wartość edukacyjną i dociera do słuchacza.
traper6 Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 Kużwa, zrobiło mi się wilgotno pod oczami. Dziwi mnie to że inny naród tak mówi o bohaterstwie Polaków.Szczerze go polecam zwolennikom pojednania i E.Steinbach (których tu na forum nie brakuje). Zastanówcie się nad poświęceniem swoich ojców. Nie niszczcie tego za co Oni oddali życie !!!
felfree Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 STARSZI NIEMCY DLA SWOICH WNUKÓW TO FAJNI DZIADKOWIE BABCIE, TYLKO ŻE 60 LAT TO BYLI ZWYRODNIALCY I BANDYCI , A ONI CAŁY CZAS MOWIĄONAS ZE POLACY TO BANDYCI.. ? I JESZCZE MAJĄ CZELNOŚĆ MÓWIĆ , ZE SĄ POKRZYWDZENI.... ? PONIESLI KARĘ ZA SWOJE CZYNY ŻAŁUJĘZE JEDNAK ZAMAŁO . PZATYM NIECH TYLKO SPOTKAM NIEMCA KTÓRY MI POWIE ,ŻE TO JEGO DOM JEGO ZIEMIA .! WYKOPIE DZIADKA KARABIN.....POJEDNANIE NIE JEST MOŻLIWE, MOŻEMY ŻYĆ KOŁOSIEBIE PRACOWAĆ ALE WYBACZYĆ .... NIE
banderas Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 Dzięki blackdog.Łezka w oku, ciarki po plecach-super.pzdr.
to17071990 Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 Nie lubię metalu ,ale to jest niesamowite .
tombspider Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 Naprawdę niesamowite, już nie pamiętam kiedy ostatni raz jakikolwiek utwór wywarł na mnie takie wrażenie.
Lord_Macragge Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 Witam!Utwór rzeczywiście wspaniały - tak jak większość ich kawałków. Dostaliśmy go" za to, że w Polsce założono bodajże pierwszy oficjalny fanklub Sabatona na świecie. W przygotowaniu mają coś o Powstaniu Warszawskim... :)Lord Macragge
musamman2 Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 Szwedzi nie pierwszy raz zapunktowali u nas, kto słucha metalu, ten wie. Parę lat temu grupa blackmetalowa Marduk wydała płytkę Warsaw" o Powstaniu Warszawskim. Byli wcześniej na koncercie w Warszawie i przy okazji odwiedzili Muzeum Powstania, co nimi wstrząsnęło.http://www.mp3real.ru/mp3/marduk/deathmarch_tour/
wiluś Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 http://pl.youtube.com/watch?v=KBwwFsKTJGsTu trochę lepsza wersja napisów.A utwór świetny
beaviso Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 Mimo wszystko śmiesznie ogląda się aktora Nalberczaka (Jołki-Połki") w tle podniosłego utworu -> 00:24.M.
woytas Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 byl jakis czas temu watek o teledysku do muzyki Within Temptations - cos w tym samym klimacieAle mocne!!
Eko Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 Nigdy metal mi tak do gustu nie przypadał, ale jak usłyszałem tą piosenkę to ten zespół Powinien dostać jakąs nagrodę za tą piosenke. I jak słucham tej piosenki to mam dziwne uczucie aby stanąć do walki w obronie ojczyzny.
herbstnebel Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 śliczne. wzruszyłem się.Ale powinno być chyba 60 do 1, konkretnie 58... co daje rachunek 42.000 przez 720... ale myślę, że chyba zespół wolał wziąć zaniżoną liczbę w którą i tak ciężko uwierzyć....
beaviso Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 > Nigdy metal mi tak do gustu nie przypadał,> ale jak usłyszałem tą piosenkę to ten zespół> Powinien dostać jakąs nagrodę za tą piosenke.> I jak słucham tej piosenki to mam dziwne uczucie> aby stanąć do walki w obronie ojczyzny.Ło matko. Jaką nagrodę? Może statuetkę imienia Eko z forum Odkrywcy"? Za co? Niestety, muzycznie utwór (a nie piosenka") jest kiepski, a zdecydowanie najgorzej wypada wokal.I z kim chcesz teraz walczyć, przed czym Polski bronić?I czy Wam naprawdę wydaje się, że 40'000 Niemców walczyło jednocześnie z 700 Polakami? W kolejkach się ustawiali, czy jak?Nie zamierzam niczego umniejszać, bo karta obrony Wizny jest sama w sobie piękna, ale część dziecinnych wypowiedzi jest po prostu śmieszna.M.
traper6 Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 HerstnebelkuŹle zrozumiałeś. Nie rozchodzi się o stosunek sił, lecz o ilość odstrzelonych szwabów przypadających na jednego Polskiego żołnierza30 x 720 = 21600Pozdro.
herbstnebel Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 przepraszam bardzo traper... że niby tylu niemów odstrzelili? szok.
traper6 Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 To nie szok. To bohaterstwo i odwaga.Jechać specjalnie do Wizny na wykopki to dla mnie za daleko.Ale wiem jedno. Każdą głupią" polską łuskę podniesioną z tego pola bitwy traktowałbym jak amulet.
beaviso Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 > Każdą głupią" polską łuskę podniesioną z tego pola bitwy traktowałbym jak amulet.Oj wcale nie głupią". Ostatnio kopałem niemieckie pozycje z 1945. Same łuski S* Pnnn i kodowane, mnóstwo stalówek i platerowanych. A wśród nich czystym dźwiękiem zadźwięczała mosiężna Ona. Ta jedyna - z orzełkiem!M.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.