balans Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 Powiem tak: teraz to mi to lotto".A kiedyś to byłaby dla mnie sprawa zasadnicza. A lotto" mi to z kilku powodów: po pierwsze to od tamtych czasów minie niedługo dwadzieścia lat, a więc ci wszyscy ludzie albo już są, albo niedługo będą na emeryturach - czyli to już tylko historia.Po drugie, czy mi coś przybędzie" lub ubędzie" jak okaże się, że On to Bolek" - absolutnie nic! A tylko straci Polska, bo na świecie jest i będzie jeszcze długo uważany za tego, który przyczynił się w sposób znaczący do upadku komuny [a to że CCCP zdemontował tak naprawdę Gorbaczow to już zupełnie inna sprawa...].Po trzecie, szkód jakie [wg. mnie] spowodowała ta Jego prezydentura nie da się już niestety odwrócić, bo jej skutki były/są długofalowe [polityczne, ekonomiczne, obyczajowe, mentalne itd]. I po czwarte, Solidarność po 89 roku TO JUŻ ZUPEłNIE INNA SOLIDARNOŚĆ NIŻ TA Z LAT 80-88, a chyba wiem co mówię bo w okresie 89-92 byłem dość wysoko we władzach związkowych w bardzo dużym zakładzie pracy i napatrzyłem się na manipulowanie ludźmi. Aby nie być gołosłownym to mały przykład: wymieniano dyrektora, bo ten dotychczasowy był zbyt czerwony", na nowego zresztą przyjaciela dość znanego wówczas działacza Solidarności, który robił właśnie karierę polityczną i ustawiał się" w mieście i województwie. Cała sala [sami przewodniczący komisji wydziałowych] była wniebowzięta i skandowała precz z komuną". Tyle tylko, że ten znany działacz, który tak umiejętnie podkręcił salę, zapomniał dodać, że ten wcześniejszy dyrektor to za komuny był szeregowym członkiem partii, a ten nowy był członkiem KW PZPR...Wtedy właśnie zrozumiałem, że ideały są dobre dla nas maluczkich, a tam a górze" liczy się tylko WŁADZA, PRZYWILEJE I KASA, no i że w dążeniu do tej władzy wszystkie chwyty są dozwolone. I to już naprawdę tyle w tym temacie.pozdro
Erih Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 To co koledzy piszecie to niestety prawda. Z lustracji już dawno został cyrk i pośmiewisko.Przykład ? (Choć to bardziej pod dekomunizację podpada). W sredniej wielkości miescie , z obciążeniami historycznymi z resztą , posunięto burmistrza , choć gospodarnego ale partyjnego. Posuwający a zarazem następca pierwsze co zrobił to wywołał aferę na skalę międzynarodową walcząc o możliwość postawienia supermarketu na wprost wielkiego miejsca kaźni.
41pp Napisano 6 Czerwiec 2008 Napisano 6 Czerwiec 2008 balans czy Ty nie piszesz o Inst.Lot. w Warszawie i PZL Mielec! Tylko słynne przemówienie w PZL Mielec wygłosił premier J.K. Bielecki coś takiego ..... ie będziecie produkować samolotów, tylko drut kolczasty, dla budowy granic naszej WOLNEJ RP na wschodzie"....Byłem i słyszałem???? Ale jestem stary, to pewno się pomyliłem.Pozdrawiam.
balans Napisano 8 Czerwiec 2008 Napisano 8 Czerwiec 2008 Nie, nie piszę o PZL, ale pewnie wszędzie było podobnie.Czyli z jednej strony ciąg na bramkę" czyt. do władzy, a z drugiej strony moda na adosny neoliberalizm". Czyli na wprowadzanie w życie amerykańskiego zresztą planu na eksperymentalne sprawdzenie modnych wówczas teoryjek neoliberalnych na żywych organizmach takich państw jak Polska, Rosja, Ukraina i Gruzja [Czesi na ten przykład jak zawsze byli bardziej cwani od nas i powiedzieli im, aby się udali z takimi pomysłami na drzewko]. Jak było do przewidzenia te neoliberalne teoryjki, ze sztandarową NIEWIDZIALNĄ RĘKĄ RYNKU w zderzeniu z życiem przyniosły katastrofalny efekt - gigantyczne bezrobocie i rozkradzenie majątku narodowego przez starą i nową nomenklaturę oraz przez mafię. A czy może pamiętasz tych doradców" z zachodu bardzo sowiecie wynagradzanych i mających dostęp do największych tajemnic gospodarczych naszego kraju, którzy nieodmiennie wyrokowali Po co wam przemysł? Kupicie sobie wszystko od nas i to tańsze i lepsze!". Albo jak na paru kartkach papieru zawyrokowali Musicie zlikwidować przemysł zbrojeniowy - zamiast czołgów macie produkować garnki [sic!]" - chyba po to aby mieć w czym gotować zupki kuroniówki" he, he...Ale wracając do tematu, premier o którym piszesz zasłynął przede wszystkim ze stwierdzenia Aby w Polsce powstał kapitalizm to musimy przymknąć oko na..." I właśnie o to winię Lecha Wałęsę, a nie o jakiegoś Bolka" z pierwszej połowy lat 70-tych, bo ten premier to było jego dziecko", czyli tzw. DESANT Z GDAŃSKA, który miał PRZEWIETRZYĆ WARSZAWKĘ i On ponosi za to odpowiedzialność. Inna sprawa, że pod koniec swojej prezydentury to chyba chciał iść na czele protestujących robotników na Belweder....Pozdrawiam
Parowóz Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 na pewno się pomyliłes 41ppto jednak L.Wałęsa powiedział :jeżeli nie możecie sprzedać tego co robicie to róbta siatkę " - na Pomorzu to było w czasie kampani prezydenckiej
Parowóz Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 wracając do tematu to przeanalizujmy jak to mogło być :lata siedemdziesiąte ,zakłady pracy roją się od róznego rodzaju ormowców, prawdziwych polaków i innej swołoczy której jedynym celem życia jest załatwianie "innych za ...................(tu mozna wstawić co się chce ) np. za to ze ma rodzinę na wsi i nie musi kupowac kartofli bo dostaje od teścia Więc takowy delikwent w uwczesnych czasch pisał donos na milicję uprzejmie donosząc"że np.AW podpieprzył puszkę farby ze stoczni w celu pomalowania siewnika teścia podpisując go 'prawdziwy polak życzliwy " itp Ponieważ milicja uwczesna od przestępstw gospodarczych miała głęboko w tyle takowe przestępstwa a i sama czasami za grosze lubiła kupić puszke dobrej farby to tymi donosami intersowało sie przeważnie SBOficer SB udawał się do zakładu pracy do działu kadr i przeglądał sobie własnoręcznie napisane życiorysy" i porównywał je z donosem - w ten sposób namierzał delikwenta organizował spotkanie i proponował współpracę i ochronę (np odzyskanie prawa jazdy w razie czego itp...)Jesli podjął współpracę to w robocie stawał się bezczelny ,pyskaty i butny (po tym zachowaniu takie indwidia poznawali majstrowie i kierownicy działów}
Czlowieksniegu Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 A ja, w ramach takiego małego OT, zrobię skok w bok. I nie mam na myśli ewelacji" o nieślubnym ś.p. syny Prezydenta Wałęsy. Chociaż ciekawi mnie, co będzie następne?Ale jeszcze bardziej przy okazji dyskusji o Bolku i jedynej prawdziwej Solidarności zastanawia mnie, gdzie podziali się inny czołowi opozycjoniści, ewentualnie co stało się z innymi podziemnymi organizacjami. Bo nadal mamy K. Morawieckiego i SW, różne Sierpnie itp, Zagórnego i Leppera ( jako okazy rolnicze ). A gdzie mocne w swoim czasie struktury Solidarności Rolników choćby?Pozdrawiam.Chyba, że część poszła na stołki, część w interesy, a część olała i zabrała się za swoje życie.
huk 100 Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 Parowóz miło sie czyta twoje analizy -z dogłębności widzę że że miałeś w tym spore doświadczenie – wiem co napiszesz tak jak kiedyś- że moją matkę zgwałcili pod Berlinem a ament to amen ale coś tak -panie kapralu jeszcze tak przy okazji to jak zawieszasz dalej emeryturę ? i masz tą prywatną firme ? czy to blef i doisz najjaśniejszą z naszych pieniędzy -a jeszcze chciałem zapytać o Świerczewskiego pisałeś że czytałeś raport z sekcji zwłok zdrajcy generała -i do dzisiaj mi nie odpisałeś -wycofałeś sie po angielsku - mam jeszcze sporo pytań do ciebie -ale musze lecieć do plebana -on tu teraz rządzi a nie wy –pozdro
Parowóz Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 Solidarnośc RI bo tak to się nazywało skończyła sie wraz ze smiercią Bartoszcze ( wstanie nietrzezwym wpadł do studzienki kanalizacyjnej - nawet najbardziej odchyleni prawicowo sledczy nie chcieli wydać opini o działaniu osób trzecich )Reszta zajęła sie rozkradaniem pegierów,Iglopolu Dębica itp I dlatego nadszedł czas Lepera
huk 100 Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 Toz .że jak zwykle po angielsku ?? -no dobra to napisz -czemu jak Miler rządził to też rozkradano Polske
Czlowieksniegu Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 /.../jak małe dzieci :-)A dla podgrzania atmosfery odnośnie Bolek kontra Wałęsa proponuję poczytać dzisiejsze rewelacja o zabójstwie ks. Popiełuszki. Może się jednak okazać, że Kaczyński miał rację mówiąc że białe nie jest białe a czarne- czarne. Fajnych czasów śmy się doczekaliśmy.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 02:34 10-06-2008
huk 100 Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 Czlowieksniegu - bo sie snieg topi -wyluzju
Czlowieksniegu Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 Huku, przy całym szacunku dla Twojej wiedzy i zbiorów. Gdzie Ty śnieg widzisz- we Wrocławiu 29 st. ?A jak się domyślasz moje zgrzytanie zębów odnosiło się do głęboko ( nawet głębiej niż mój niniejszy wpis ) merytorycznej wymiany poglądów i uprzejmości z Parowozem. Pozdrawiam.Parowóz- muszę Cię odrobinę rozczarować. PG miało wystarczającą ilość koni, aby obstawić większość ważniejszych zakładów produkcyjnych. Inna sprawa, że nie zawsze potrzebny był hak- bardzo często wystarczyła prospołeczna postawa donosiciela lub wrodzona, bezinteresowna złośliwość. W pewnym momencie kółko się zamykało i w ramach efektu śnieżnej kuli jeden podawał na tacy drugiego.Ciekawe komu PG poi 90 roku przeszkadzało :-).
Erih Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 PG ? Przeszkadzało w pierwotnej akumulacji kapitału....podobnie jak nie rewelacyjny ale sprawny sprzęt poradziecki w WP..Oj pamiętam jakiegoś ministra obrony czy tam wice proponujacego coby wojsko sie w kusze i proce przezbroiło...
Czlowieksniegu Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 Erih- może masz rację, a może w ramach deubekizacji/weryfikacji/walki z lewicowym odchyleniem wylano dziecko z kąpielą ( ale to nasza świecka tradycja ). A potem w bólach i trudzie starano się stworzyć prawdziwy" aparat policyjny lub specsłużbowy do walki z wałkami gospodarczymi. Tylko, do dziś władzy się to do końca nie udało.
huk 100 Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 Człowieksniegu -szacuneczek .Ciuchcia - pofantazjujmy - kociec lat 80tych stary czerwony sierżant -przegląda papiery przygotowane do spalenia –od czasu do czasu pociąga łyka z butelki -czyta z trudem stękając Ra po rt z se kcji gen.Ś wie r cze wskiegooooooo- eeeeeeee po wala mi to i po przejrzeniu bach do ognia - wyciąga z worka następną teczkę -czyta Bo llle ek otwiera następną i czyta Loooleek -o kurna wystękał -to już mam całą elitę brakuje tylko koziołka i uszatka hehehe- czemu nic ciuchcia nie powiedziałeś że twoja ulubiona gazeta NIE zamieściła już dawno odpowiedz -a fe Drezyna
Erih Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 Kol Czlowieksniegu no dokładnie tak było. PG uznano w trakcie weryfikacji za przeżytek gospodarki planowej , i rozpedzono.Tym szybciej ze wydziały te były zazwyczaj podpadnięte u miejscowych iznesmenów" i księżyKol huk 100 oj tak to było jakbyś przy tym był...(ja byłem przy tym- mikrofilmowałem) Cuda panie cuda z aktami sie działy...
acer Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 Znów był Wałęsa u Olejnik - znów dobrze się ubawiłemPowinien mieć co tydzień własny program w telewizji
Czlowieksniegu Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 Kol. Erih- tyle, że dawni oskarżeni stali się niemal z dnia na dzień szacownymi iznesmenami" śmiejącymi się w twarz swoim oprawcom". Sporo czasu musiało upłynąć nim młode wilki czytać i pisać się nauczyły. Kapusie zaczęli trząść d....mi, złodzieje udawali ofiary reżymu, a wszystkiemu tak winien był Balcerowicz. Pisząc żartem- solidarnościowa opozycja ( a dokładnie komisje weryfikacyjne, a napewno wszelkiej maści antysocjaliści )nawet chyba nie wiedzą jaki prezent zrobili dla czarnego rynku" i podziemia gospodarczego.A osoby typu Gawronika i tak wszystko miały w poważaniu i robiły swoje.A2 - pomniki to powinni Rakowskiemu i Wilczkowi stawiać :-)Pozdrawiam.
Czlowieksniegu Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 Oj, cosik się nam były zaczyna motać i wspominać o protokołach. Ale nadal twierdzi, że to nie obył Bolkiem. Czarno to widzę, chyba tak czy inaczej zamoczył na starość.
huk 100 Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 Czlowieksniegu -mimo że żartujesz -to ci powiem że jeden gostek ode mnie w 1976 roku podczas zamieszek został złapany z telewizorem w łapach w Zurcie -oczywiście później ścieżka zdrowia itd. w latach 90 zrehabilitowany dostał odszkodowanie jako pokrzywdzony i stratował na radnego hehe
JULJAN123 Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 Mnie bardziej ciekawi dla kogo jeszcze pracował. Jeżeli mam poznawac po owocach" to stawiam na Stasi. Teraz dopiero widzę jakies analogie z J. Piłsudskim (potrójnym agentem).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.