Skocz do zawartości

Osądzą katów Warszawy?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W sumie masz rację. Nie można kogoś karać najcięższą karą za to obieranie ziemniaków". Nawet dla wyższej ideii. Pal licho ! Nie wnikam dalej !

Ale dlaczego w Twoich wypowiedziach nie ma wzmianki i ofiarach i ich cierpieniu. Spróbuj to wytłumaczyć tym co przeżyli piekło. Tym którzy nie przeżyli należy sie pamięć o tym kto i daczego i By nigdy więcej. A Ty adwokatujesz by broń Boże nie karać tych którzy nie stzelali i palili itp, tak czy inaczej przyożyli swoją łapę do zbrodni.

Dożywocie Nie - Napiętnowanie TAK
  • Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
W Sturmbrigade Dirlewanger to raczej próżno szukać kucharzy i grajków orkiestrzanych...
To była banda kryminalistów, głównie kłusowników. A przedstawicieli tej profesji" preferowano raczej nie dlatego, że mieli niebywałą wprawę w obieraniu kartofli...
Robili dokładnie to samo co przed trafieniem do pierdla, tylko zamiast do zajęcy strzelali do ludzi. A ich iebywała" wartość bojowa przejawiała sie tym, że gdy zamiast strzelania do cywilów przyszło się mierzyć z regularnym wojskiem systematycznie dostawali baty...

A swoje zdanie co do zasadności ścigania już wyraziłem...
Napisano
Już nie opowiadajcie że teraz nie da się dojść co kto i kiedy.

W tak zbiurokratyzowanej niemieckiej armii ?

Nikt wykazów stanów osobowych nie prowadził ? dzienniki jednostek, meldunki tylko na gębę były i do kosza ?

Wolne żarty ?

Po za tym nie przypominam sobie, żeby zbrodnie ludobójstwa dotykało przedawnienie. Przypominam casus Ericha Priebke - który za wydanie rozkazu egzekucji ponad trzystu cywili i osobiste uczestnictwo w niej został ostatecznie osądzony na dożywocie, chociaż miał już po 80. Gdyby obowiązywała kara śmierci we Włoszech, pewnie prokurator zażądał by jej.

Poza tym panowie weterani o ile stryczka w Polsce uniknęli, muszą się liczyć z rychłym rozliczeniem w życiu pozagrobowym.
Napisano
Ścigać ! Jeżeli nie za bezposredni mord to za czynny współudział -tak jak tego dresa co stoi na oku gdy jego koleś wali młotkiem kasjerkę. Ciagać po sądach , wykopywać kazdy kwitek i kazdego kto przeżył...A kwitów Niemcy popełnili sporo , no i bandyci Dirrlewagera byli jednostką tak osławioną ze zachowało sie sporo relacji na ich temat .
Napisano
Mam tylko nadzieję, że nie byli to ci sami, co zasilili po powrocie do Polski szeregi UB, więziennictwa i później działali w ten sam sposób w stosunku do żołnierzy polskiego podziemia niepodległościowego... :/
Napisano
Nie słyszałem o polskich Kompaniach Wartowniczych we Francji (co innego w Niemczech; tworzonych przez armię amerykańską w oparciu o tzw. dipisów). We Francji działały dwa polskie zgrupowania piechoty. Po powrocie do Polski ich żołnierze licznie zasilili szeregi wspomnianych przeze mnie formacji. To właśnie ich miałem na myśli...
Pozdro!
Napisano
Dirlewnger został rozpoznany w szpitalu w Althausen /Bawaria/na terenie francuskiej strefy okupacyjnej i po aresztowaniu 7 maja 1945 osadzony w więzieniu w tej miejscowości.
Unikalne zdjęcia po aresztowaniu - kolekcja prywatna
http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=115887
Napisano
abstracujac od tematu,chce zwrocic uwage, ile bzdur merytorycznych wypisano tu o sturmbrigade dirlewanger i nie tylko...
Pierwszy zabawny 'fakt':'to byli glownie klusownicy...'
To ladnie ze autor tego odkrycia nie majac absolutnie pojecia o temacie w ktorym sie wypowiada wpisal sobie w wyszukiwarke haslo...Wartaloby jednak ruszyc glowa i nie przepisywac slowo w slowo.Ty wiesz przyjacielu co to bylo 'brigade'???Ilu to ludzi??Zastanowiles sie skad wogole w niemczech, ba- w europie calej wzietoby az tylu klusownikow?!
Inna sprawa -erich priebke.acer,troszke przesadziles z ta kara smierci dla niego, ze jakby byla, to...
Priebke najpierw zostal uniewinniony, potem w nastepstwie medialnego dymu dostal dozywocie, z tym ze spedza je w prywatnym mieszkaniu i notorycznie dostaje przepustki.../raz nawet dostal na stale ale znowu w wniku szumu medialnego mu ja cofnieto.../.
Zwazywszy na wiek tego pana to mozemy uznac ze kara ma charakter wylacznie symboliczny.
Ok, i tak przydlugi ten post, poczytajcie wszysko i sami sobie wyszukajcie reszte bzdur tu zawartych.Pzdr
Napisano
I zgodnie z zasadą jaki pan taki kram" trzeba dodać, że jego podwładni zostali wydłubani z karnych oddziałów, więzień, że byli skazanymi za rozboje, złodziejstwo, gwałty, kłusownictwo... Kłusownik nie zawsze strzela do sarenki, czasami do leśniczego...
Napisano
Tych wszystkich panów spod znaku trupiej główki powinno się potraktować tak jak oni traktowali innych. Według jednego sprawdzonego schematu- Łopata, dołek, kulka. Aby poznali jakie uczucie towarzyszyło ich ofiarom tuż przed egzekucją. Nie istotne czy to kucharz, kierowca, czyściciel kibla, czy /.../ dowódcy...
Czapa to jedyna kara dla tych adludzi"

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 02:14 22-05-2008
Napisano
longwood daj sie spokoj z tymi twoimi madrosciami bo przez te twoje mondrosci niejednemu sie odechciewa czytac tego posta
Napisano
Warto jeszcze przypomnieć,że ci bandyci Dirlewangera roztrzeliwali masowo żydów na Białorusi jako siły Einsatzgruppen.Więc swoje bandyckie rzemiosło ćwiczyli jeszcze przed Warszawą.Więc za to też mam nadzieję,że bekną.Krótko mówiąc za Warszawę i morderstwa w Einsatzgruppen należy im się szafot i jest to poprostu oczywiste obojętnie ile mają lat!!!
Polecam książkę Eisatzgruppen-mistrzowie śmierci".Czytałem już sporo na temat bandyckiej działalności SS ale to co piszą w tej książce jest poprostu niewiarygodne do tego stopnia,że trudno jest w to uwierzyć normalnie myślącemu człowiekowi.Zaraz się podniosą pewnie głosy,że w obozach itd. działy się też rzeczy niewiarygodne-zgadzam się w zupełności ale radzę przeczytać,to będzie jasne o czym mówię.
Pozdro.
Napisano
Jednych dokumentow Polska sie lekką ręką" pozbywa a drugie przybywaja do naszego kraju:
http://www.tvn24.pl/-1,1550715,wiadomosc.html

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 03:09 23-05-2008
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie