bjar_1 Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 W tym odcinku ,w którym Janek spotyka ojca i jak jadą i im się antena urywa ,jest scena : Grigorij staje na pancerzu stojącego w rowie (?) niemieckiego czołgu... Jak dla mnie to był oryginalny Pz.Kpfw.VI. bjar_1
beaviso Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Grzechu - pewnie nie, ale ja miałem wtedy 7-8 lat, to nie wiedziałem że ów Tygrys" to przebrany T-34.Ale w ogóle w pierwszej serii (do Oksywia i efektownych ruin torpedowni Hexengrund w oddali) starali się jako tako zrobić Tygrysy. Potem już była lipa, w dodatku BRDM-2 pamiętam w roli transporterów...Bjar--> co do sceny toastu:Ten motyw z odwiedzinami u nauczycielki w Lublinie powstał wyłącznie na potrzeby filmu (w książce nieobecny). Wiadomo, że ś.p. Romek Wilhelmi od kielonka nie stronił. W tej scenie serialu dobrze to widać, gdy nauczycielka gada i gada, a chłopaki wreszcie by sobie łyknęli. Toast odwleka się i odwleka... W końcu nie dochodzi do skutku. Nauczycielka opowiada o wrześniu 39, wspominki, blebleble. Nagle Janek wychodzi, bo pomyślał o ojcu, nauczycielka za nim. No to trójka, z Romkiem na czele, rzuca się na kieliszki. WIlhelmi robi to przeuroczo. Z rozbrajającym gestem stwierdza: Pod Stalingradem też lekko nie było!". No to chlup! Ciekaw jestem, czy On do tej sceny dodał to od siebie...pozdr,M
Garfield Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Wracając do pomysłu kombatantów to już kiedy załatwili usunięcie T-34 z Piaseczna i Iskry z Puław kapnełem sie że musi im sie nieźle nudzić. Niewiem jak wy ale ja mam na pilocie przycisk +/- program i jak mi coś nie pasi to przełanczam na inny kanał może 49;)-letni kombatanci powinni się terz nauczyć tej skomplikowanej czynności
1AIR1 Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Tak..... Niech nam starszym nikt nie odbiera możliwości wspomnień naszych młodych lat.Mimo że film ma wiele potknięć np.(Kałasznikowy w paru scenach)i nie tylko,jest nadal dla Nas starych romantyków chlebem" który odgrzewa swym ciepłym,spieczonym zapachem wspomnienia dawnych lat.Na tym się WYCHOWALIŚMY i tym czasami....żyjemy.Pozdrawiam
jacenty2004 Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 sceny szpitala polowego i ucieczki Lidki Szawełłów Zadry i felczera grane były pod Białobrzegami k Zegrza i w forcie Beniaminów.Namioty kalesony i cały inny sprzęt wzięto od łącznościowców pieczę nad tym sprawował starszy chorąży sztabowy W - ski.Facet służył w 1 Armii WP pod Jaruzelskim ,który go zresztą pamiętał,ale za to jak w okolicy pojawiała się jakaś inspekcja to stary frontowiec zamykał się w WC.W każdym bądź razie przy filmie był i to widział czego mu mozna tylko zazdrościć.A co się tyczy samego filmu to nie ma nawet o czym gadać jeżeli chodzi o polskie seriale to jest to w porównaniu z tym co te nasze palanty od filmu teraz robią ARCYDZIEŁO
Indian Chief Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Może napiszą nową historię albo nowych 4 panc...? Np, chłopaki jeżdzą na shermanie, pod Maczkiem, Janek to Góral z Chicago, Grigorij to szkot a Szarik to spaniel albo jamnik... dla mnie bomba. Ten kombatant to.... wiecie co nie mam słów. Lepiej żebym go nie spotkał... To nie jest głupota, to bezdenne odmóżdżenie. Jest chyba doktorem Żywago...Uwielbiam ten serial chociaż propaganda jest wyraźna. Ale czy w innych filmach jej nie widać? Nie ma to jak Black Houk Down itp... Jeszcze się okarze że ci z 1AWP to mistyfikacja i nigdy ich nie było.Szarki na odległosć capi NKWDowskim szpiclem.Scen które działaja na wyobraźnie jest masa. Grób Olgierda, ranny rotmistrz...A czy Mosin piasku się nie boi?Cieszę się że jeszcze kilku ludzi w tym kraju nie schandlowało swojej głowy. Pozdrawiam.
Forteca Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Jak ktoś nie czytał a ma ochotę, to tutaj jest po rosyjsku (jak również inne ciekawe pozycje):http://www.redtanks.bos.ru/lib.htmBył kiedyś pomysł na odcinek " pancernych - rok 1939Janek siedzi w łagrze, pies go pilnuje, czołg (z załogą Grigorij i Olgierd) strzela na ulicach polskiego wówczas Grodna, po czym bierze udział w paradzie zwycięstwa w Brześciu, gdzie poraz pierwszy spotykają czołgistę Gustlika, jeszcze w Panzerwaffe
zelig Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Tak przy okazji wiadomego czołgu: Jerzy Rekin" Janczukowicz chce otworzyć muzeum pojazdów militarnych. Podobno wszystkie eksponaty mają być na chodzie. Na razie główną atrakcją ma być ten jego t-34. Wczoraj w radiu był railer" przedsięwzięcia.Swoją drogą, nie mogę uwierzyć, że tak oczywisty" czołg staje się powoli muzealnym rarytasem. Załapałem się na czasy gdy pod hutą Wawa, stały długie kolejki t-34, ISów (itp.) do kasacji...
pomsee Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Forteca ten pomysl z odcinkiem zerowym pancernych jest po prostu przedni ;). Tylko Gustlik jest chyba za wielki aby zmiescic sie z reszta zalogi do np. Pzkwf. I lub II. Ale mimo to widze: defilada w Brzesciu w 1939 r.i na swoim czolgu jedzie Gustlik i wzrokiem napotyka na mlodego oficera armii czerwonej, krotki kontakt wzrokowy, ulamek sekundy i kazdy z nich oddala sie ku swojemu przeznaczeniu...
Gość Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Do Garfielda:Skąd wiesz że zdjęcie Iskry w Puławach jest zasługą kombatantów? Ja słyszałem że po tej wielkiejwichurze przekręciła się na cokole i zaczeła grozić upadkiem więc ją zdjeli...?PozdrawiamSebek
iglanadon Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 żeby tak zachodnie produkcje z tych czasów miały dbałość o szczegóły czterech pancernych".... np: takie Ardeny" z czołgami bodajże M-48 w roli czołgów niemieckich
Garfield Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Sebeknie wiem czy to na pewno kombatanci bo w Puławach jestem tylko w święta i rodzinka mi tak powiedziała, że to oni. Już wcześniej robili jakieś akcje z iskrą.pzdr
Gość Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Kiedys w Wyborczej byl konkurs na kontynuacje losow zalogi po wojnie - to byl dopiero odjazd!!! Gustlik nazywal sie Hirsch i mieszkal w RFN-ie, Janek wyjechal z Marusia do ZSRR i tam klepali biede, Tomus wstapil do partii i byl wazna szycha, co z Grigorijem nie pamietam. Zreszta bylo kilka scenariuszy, niektore z nich po prostu rewelacyjne!!! Gdzies je kiedys znalazlem w necie, ale to dawno bylo...pozdrawiam - jankos.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.