mp Napisano 4 Luty 2004 Autor Share Napisano 4 Luty 2004 byly juz tematy o filmach wojennych, a teraz ktore waszym zdaniem sa najlepsze z calego kina wojennego , moim zdaniem najlepszymi dwoma filmami sa : wrog u bram" oraz szeregowiec ryan" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Luty 2004 Share Napisano 4 Luty 2004 Nie zapomiaBe[ czasami o serialu Kompania braci" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 5 Luty 2004 Share Napisano 5 Luty 2004 Westerplatte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 5 Luty 2004 Share Napisano 5 Luty 2004 Tylko łoto dla zuchwałych"! :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 5 Luty 2004 Share Napisano 5 Luty 2004 Ja lubię Szwadron" Machulskiego - film w zdecydowanie mdły, ale dobrze odtworzone umundurowanie armii carkiej z okresu 1863 roku - statyści grający dragonów i kozaków przyjechali z Rosji z własnym umundurowaniem, końmi i wyposażeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Luty 2004 Share Napisano 5 Luty 2004 wróg u bram" to kicha. Szczególnie motyw dobrego " nkwudowca i niezniszczalnego ruskiego snajpera. Oczywiscie nienmiec musiał okazać sie gorszy. Pozatym postacie przerysowane. Typowa hollywoodzka produkcja. Może tylko sprzęt na plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Luty 2004 Share Napisano 5 Luty 2004 Dla mnie wszystkie polskie są ekstra, szkoda, że tak rzadko dają (np. zamach na Kutscherę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Indian Chief Napisano 5 Luty 2004 Share Napisano 5 Luty 2004 Tia... szwadron" jest naprawde dobry... nie uważam żeby był mdły, takie realia schyłku romantyzmu :}Ja lubię Hubala", Das Boot" i Stalingrad"....ogólnie kino europejskie bo na te made in usa to nie da sie patrzec poza paroma wyjątkami np: Chwała", Platoon", Najdłuższy dzien". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyta Napisano 5 Luty 2004 Share Napisano 5 Luty 2004 Był jeszcze taki film ( czy parę odcinków - z czasów napoleońskich ) o strzelcu brytyjskim -pierwowzór komandosa, który bardzo sprawnie i szybko ładował karabin, drugi strzał oddał nie kulą ale wyciorem i oczywiście trafił :) Rzecz się miała w okupowanej przez Francuzów Hiszpaniii. Zastrzeci mnie ale tutułu nie pamiętam.Ponadto nieśmiertelny Popiół i diament". I można wymieniać jeszcze wiele. Pytanie tylko jakie kryteria miały by być najważniejsze, fabuła, wierność oddana realiom wojny czy faktom historycznym, efekty specjalne, kostiumy, wyposażenie itd. itp.Jeśli chodzi o FX (efekty specjalne) to duże wrażenie robi scena początkowa z Gladiatora" - gdzie naparzają się Rzymianie z Germanami. Także lądowanie na plażach D-day w filmach Szer.Ryan" czy kmpania braci". Ale z drugiej strony to jest efekt nowoczesnych środków technicznych. Każdy stary film można by przerobić. Tylko po co? pzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Luty 2004 Share Napisano 5 Luty 2004 Indian ,chyba mamy podobne gusta :)))Jak dla mnie : Hubal" , Das Boot" i Stalingrad" też.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piorek Napisano 5 Luty 2004 Share Napisano 5 Luty 2004 Witam,w okolicach lata na TV3 (regionalnej) byl super program o obozach smierci, w nocy, strasznie dlugi. Byl to najlepszy dokument jaki ogladalem.Niestety zapomialem jaki byl tytul, moze ktos pamieta?Dalej BoB i Szeregowiec RayanPozd.M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michał ł Napisano 5 Luty 2004 Share Napisano 5 Luty 2004 Co do Wroga u bram - czy to prawda, że jest oparty na faktach?? słyszałem, że nawet gdzieś jest muzeum poświęcone temu snajperowi, z jego karabinem w gablocie.michał ł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Indian Chief Napisano 5 Luty 2004 Share Napisano 5 Luty 2004 Woyta- ten film z czasów napoleońskich to był, przynakmniej pierwsza cześć, chyba Wojna sierżanta Sharpa" albo coś w tym stylu.Bjar- a w Hubalu początek jest świetny, zawsze mam gesią skórkę... Zapomniałem o wspaniałym M.A.S.H" i Platoon" jedynym amerykańskim filmie do którego zawsze wracam.Kolumbowie", Godzina W"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Luty 2004 Share Napisano 5 Luty 2004 Z tego co czytałem to taki snajper był i nazywał się tak samo , tyle że z tym jego trafieniami to była tylko propaganda radziecka i do takiego pojedynku nigdy nie doszło.Jak dla mnie to z filmów wybił się Żelazny Krzyż" i Das Boot" pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kleryk_sh Napisano 6 Luty 2004 Share Napisano 6 Luty 2004 Najlepsze filmy wojenne to :Hubal" (tresc , tresc i muzyka !)Walcząc o Stracone"(mój amatorski 30 minutowy hehe )Das Boot"(wspaniale zdjecia ! obiektywnosc ! )Stalingrad" (Obiektywnosc i temat poruszany !)a takze ponoc bo nie bylo mi dane ogladac :Tak tu cicho o zmierzchu"(prod. ZSRR ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 6 Luty 2004 Share Napisano 6 Luty 2004 Das Boot" i Żelazny Krzyż" to dwa filmy, które wywarły na mnie największe wrażenie, tego ostatniego szukam od kilku lat - ale spoko, już ściągnąłem przez modem 300 MB! Jeszcze z 3 tygodnie i znów go obejrzę...Poza tym Stalingrad" i ... Jak Rozpętałem Drugą Wojnę Światową" :)Ale wielu też jeszcze nie miałem okazji obejrzeć, a może są równie niesamowite? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 6 Luty 2004 Share Napisano 6 Luty 2004 Aha, jeszcze jeden film - może nie wojenny, ale porusza w pewien sposób tę tematykę - Jeniec" (So weit die Fuse tragen").Też naprawdę dobry film. Z przesłaniem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Luty 2004 Share Napisano 6 Luty 2004 Tak. Jeniec" to bardzo fajny film o indianach.A oglądał ktoś W sierpniu 44-ego"? [Jest w tej chwili dostępny w przestrzeni alternatywnych transferów (np. jako BT na kinozalu)].Z 2001 roku, podobny w stylu do Gwiazdy" - też o azwietce" (tyle, że tym razem o kotrrazwietce"). Podstawową zaletą tego filmu jest to, że inaczej się kończy niż Gwiazda" :) . Za to wadą jest to, że nie ma za dużo szczelaniny i sprzętu (najpotężniejszą bronią jest czerwona legitka NKWD gł. bohatera).Wiem, że nie w temacie, ale właśnie go obejrzałem i polecam - bo to jakieś dziwactwo jest... - film wojenny, ruski, kręcony w stylu Evil Dead", dziejący się w 44 na zach. Białorusi (czyli, jakby nie patrzeć, w Polsce), z jakąś kryminalno-szpiegowską aferą o ogórkach, a - przede wszystkim - totalnie antypolski. Wszyscy Polacy w tym filmie to albo spekulanci, albo niemieccy szpiedzy, albo jacyś złośliwi, garbaci wieśniacy.. (np. Tyszkiewicz gra tam rolę zblazowanej, dwulicowej arystokratki) (ruski film z 2001, przypominam!!!). Wydawało mi się nawet, że w jednym tragiczno-romantycznym epizodzie gra Geralt Żebrowski, ale to raczej niemożliwe - za szybko zszedł. (z ekranu).Naprawdę mocna rzecz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whatfor Napisano 6 Luty 2004 Share Napisano 6 Luty 2004 Właśnie przypomniało mi się kilka polskich filmów wojennych. Sorry, wcześniej nie brałem udziału w tej dyskusji :)AGENT NR 1AKCJA BRUTUSAKCJA POD ARSENAŁEMALBUM POLSKIBARWY WALKIBIAŁY NIEDŹWIEDŹBLISKO, CORAZ BLIŻEJBŁĘKITNY KRZYŻBOŁDYNCAFE POD MINOGĄ"CIEMNA RZEKACIEŃ (1956)CYNGACZAS PRZESZŁYCZERWONE I BIAŁECZTEREJ PANCERNI I PIESDEZERTERDO KRWI OSTATNIEJDOM NA PUSTKOWIUDON GABRIELDROGA DALEKA PRZED NAMI . . .DROGA NA ZACHÓDDRUGI BRZEG (1962)DZIEŃ CZWARTYDZIEŃ OCZYSZCZENIADZIEŃ OSTATNI - DZIEŃ PIERWSZYDZIEŃ WISŁYDZIŚ W NOCY UMRZE MIASTOEGZEKUCJA W ZOOELEGIAEPILOG NORYMBERSKIEPIZODEROICAEUROPA, EUROPAGAZDA Z DIABELNEJGDZIE JEST GENERAŁ . . .GENERAŁ BERLINGGIUSEPPE W WARSZAWIEGODZINA W"GODZINY NADZIEIGWIAZDY PORANNEHARACZ SZAREGO DNIAHISTORIA JEDNEGO MYŚLIWCAHUBALJAK ROZPĘTAŁEM DRUGĄ WOJNĘ ŚWIATOWĄJARZĘBINA CZERWONAJESZCZE SŁYCHAĆ ŚPIEW. I RŻENIE KONI . . .JESZCZE TYLKO TEN LASKAMIENNE NIEBOKANAŁKATASTROFA W GIBRALTARZEKIEDY MIŁOŚĆ BYŁA ZBRODNIĄ – RASSENSCHANDEKIERUNEK BERLINKOLUMBOWIEKONIEC NASZEGO ŚWIATAKONTRYBUCJAKORCZAKKORNBLUMENBLAUKRAJOBRAZ PO BITWIEKRZYŻ WALECZNYCHKWIECIEŃLEGENDALISTA SCHINDLERALOTNALUDZIE Z POCIĄGUMATKA KRÓLÓWMIASTO NIEUJARZMIONEMILCZĄCE ŚLADYMIŁOŚĆ W NIEMCZECHMISJA SPECJALNAMISTRZMOJA WOJNA, MOJA MIŁOŚĆMORDERCA ZOSTAWIA ŚLADNA BIAŁYM SZLAKUNA STRAŻY SWEJ STAĆ BĘDĘNAGANIACZNAGRODY I ODZNACZENIANIEMCYNOC GENERAŁÓWOCALIĆ MIASTOOGNIOMISTRZ KALEŃOKRUCHY WOJNYORZEŁOSTATNI ETAPOSTATNIE DNIPARTITA NA INSTRUMENT DREWNIANYPASAŻERKAPIERŚCIONEK Z ORŁEM W KORONIEPIERWSZY DZIEŃ WOLNOŚCIPIGUŁKI DLA AURELIIPODZIEMNY FRONTPOGOŃ ZA ADAMEMPOKOLENIEPOLSKIE DROGIPOMIĘDZY WILKIPOPIELECPOPIÓŁ I DIAMENTPOTEM NASTĄPI CISZAPOWRÓT DOKTORA VON KNIPRODEPOWRÓT NA ZIEMIĘPRZERWANY LOTRAJ NA ZIEMIRANNY W LESIEROBINSON WARSZAWSKI [MIASTO NIEUJARZMIONE]ROK PIERWSZYROMANS Z INTRUZEMRÓŻANIEC Z GRANATÓWRYŚSĄSIEDZI (1969)SEKRET ENIGMYSKĄPANI W OGNIUSŁAWNA JAK SARAJEWOSTAJNIA NA SALVATORZESTALOWE SERCASTO KONI DO STU BRZEGÓWSZKICE WARSZAWSKIEŚWIADECTWO URODZENIATAJEMNICA ENIGMYTATETRZY KOBIETYULICA GRANICZNAUMARŁEM, ABY ŻYĆURODZINY MŁODEGO WARSZAWIAKAVIRTUTIW CIENIU NIENAWIŚCIW TE DNI PRZEDWIOSENNEWALTER P-38WEDLE WYROKÓW TWOICH . . .WESTERPLATTEWIELKI TYDZIEŃWNIEBOWSTĄPIENIEWOLNE MIASTOWSZYSTKIE PIENIĄDZE ŚWIATAZA WAMI PÓJDĄ INNIZADUSZKIZAGROŻENIEZAKAZANE PIOSENKIZAMACHZAMROŻONE BŁYSKAWICEZAPAMIĘTAJ IMIĘ SWOJEZERWANY MOSTZEZOWATE SZCZĘŚCIEZŁOTO DEZERTERÓWZNICZ OLIMPIJSKIZWARIOWANA NOCZWYCIĘSTWOŻOŁNIERZ ZWYCIĘSTWAŻOŁNIERZE WOLNOŚCIJeżeli coś przegapiłem - to wybaczcie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Luty 2004 Share Napisano 6 Luty 2004 Wow, chyba z jednej trzeciej nie kojarzę po tytułach.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 6 Luty 2004 Share Napisano 6 Luty 2004 ROBINSON WARSZAWSKI [MIASTO NIEUJARZMIONE]. W niektorych scenach iemsy" wypalaja prawdziwe domy na Nowym Swiecie!A w zakazanych piosenkach w scenie przemarszu kolumny za oknem wykorzystano jencow niemieckich bo nikt tak dobrze by nie zaspiewal niemieckiego marszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whatfor Napisano 6 Luty 2004 Share Napisano 6 Luty 2004 W Mieście Nieujarzmionym" - ówczesny asysten reżysera - Stanisław Różewicz - jako Niemiecki saper" wysadzał ruiny... Starówki - wg niektórych... wrocławskiej. Tak zeznał" p. Różewicz po wielu latach:) Te kadry w wielu materiałach dokumentalnych TVP" - do dziś funkcjonują jako autentyk! Nie ma filmu o niszczeniu przez Niemców Warszawy bez sceny z Różewiczem, który przekręca klucz zapalraki... Te autentyczne filmy z II WŚ" powstały w grudniu... 1948 :) Podobnie jest na stronach tzw. Sensacji XX wieku": zamieszczono filmik dobycie Berlina" [czy jakoś tak], a kadry... pochodzą ze Stalingradu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 6 Luty 2004 Share Napisano 6 Luty 2004 Witam,Whatfor jestem pod wrażeniem listy, którą stworzyłeś. Niesamowite, ale połowy z tych filmów ni kojarzę. Panowie, szukam film żelazny krzyż", mam do wymiany Das Boot",Stalingrad", Wróg u bram" i wiele wiele innych. Poszukuję, też Band Of Brothers, najlepiej wszystkie odcinnki. Filmy te interesują mnie tylko na CD. PozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whatfor Napisano 6 Luty 2004 Share Napisano 6 Luty 2004 Monsun: jeżeli połowy nie kojarzysz - to jesteś 30-latkiem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ka222 Napisano 6 Luty 2004 Share Napisano 6 Luty 2004 WitamPrawo i pięść" z Holoubkiem,film moze nie wojenny ale klimat super.Ciemne puste miasteczko i źli szabrownicy...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.