mp Napisano 4 Luty 2004 Autor Napisano 4 Luty 2004 byly juz tematy o filmach wojennych, a teraz ktore waszym zdaniem sa najlepsze z calego kina wojennego , moim zdaniem najlepszymi dwoma filmami sa : wrog u bram" oraz szeregowiec ryan"
danieloff Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 Ja lubię Szwadron" Machulskiego - film w zdecydowanie mdły, ale dobrze odtworzone umundurowanie armii carkiej z okresu 1863 roku - statyści grający dragonów i kozaków przyjechali z Rosji z własnym umundurowaniem, końmi i wyposażeniem.
Gość Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 wróg u bram" to kicha. Szczególnie motyw dobrego " nkwudowca i niezniszczalnego ruskiego snajpera. Oczywiscie nienmiec musiał okazać sie gorszy. Pozatym postacie przerysowane. Typowa hollywoodzka produkcja. Może tylko sprzęt na plus.
Gość Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 Dla mnie wszystkie polskie są ekstra, szkoda, że tak rzadko dają (np. zamach na Kutscherę).
Indian Chief Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 Tia... szwadron" jest naprawde dobry... nie uważam żeby był mdły, takie realia schyłku romantyzmu :}Ja lubię Hubala", Das Boot" i Stalingrad"....ogólnie kino europejskie bo na te made in usa to nie da sie patrzec poza paroma wyjątkami np: Chwała", Platoon", Najdłuższy dzien".
woyta Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 Był jeszcze taki film ( czy parę odcinków - z czasów napoleońskich ) o strzelcu brytyjskim -pierwowzór komandosa, który bardzo sprawnie i szybko ładował karabin, drugi strzał oddał nie kulą ale wyciorem i oczywiście trafił :) Rzecz się miała w okupowanej przez Francuzów Hiszpaniii. Zastrzeci mnie ale tutułu nie pamiętam.Ponadto nieśmiertelny Popiół i diament". I można wymieniać jeszcze wiele. Pytanie tylko jakie kryteria miały by być najważniejsze, fabuła, wierność oddana realiom wojny czy faktom historycznym, efekty specjalne, kostiumy, wyposażenie itd. itp.Jeśli chodzi o FX (efekty specjalne) to duże wrażenie robi scena początkowa z Gladiatora" - gdzie naparzają się Rzymianie z Germanami. Także lądowanie na plażach D-day w filmach Szer.Ryan" czy kmpania braci". Ale z drugiej strony to jest efekt nowoczesnych środków technicznych. Każdy stary film można by przerobić. Tylko po co? pzdr woyta
bjar_1 Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 Indian ,chyba mamy podobne gusta :)))Jak dla mnie : Hubal" , Das Boot" i Stalingrad" też.pzdrbjar_1
Piorek Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 Witam,w okolicach lata na TV3 (regionalnej) byl super program o obozach smierci, w nocy, strasznie dlugi. Byl to najlepszy dokument jaki ogladalem.Niestety zapomialem jaki byl tytul, moze ktos pamieta?Dalej BoB i Szeregowiec RayanPozd.M
michał ł Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 Co do Wroga u bram - czy to prawda, że jest oparty na faktach?? słyszałem, że nawet gdzieś jest muzeum poświęcone temu snajperowi, z jego karabinem w gablocie.michał ł
Indian Chief Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 Woyta- ten film z czasów napoleońskich to był, przynakmniej pierwsza cześć, chyba Wojna sierżanta Sharpa" albo coś w tym stylu.Bjar- a w Hubalu początek jest świetny, zawsze mam gesią skórkę... Zapomniałem o wspaniałym M.A.S.H" i Platoon" jedynym amerykańskim filmie do którego zawsze wracam.Kolumbowie", Godzina W"...
Gość Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 Z tego co czytałem to taki snajper był i nazywał się tak samo , tyle że z tym jego trafieniami to była tylko propaganda radziecka i do takiego pojedynku nigdy nie doszło.Jak dla mnie to z filmów wybił się Żelazny Krzyż" i Das Boot" pozdr
kleryk_sh Napisano 6 Luty 2004 Napisano 6 Luty 2004 Najlepsze filmy wojenne to :Hubal" (tresc , tresc i muzyka !)Walcząc o Stracone"(mój amatorski 30 minutowy hehe )Das Boot"(wspaniale zdjecia ! obiektywnosc ! )Stalingrad" (Obiektywnosc i temat poruszany !)a takze ponoc bo nie bylo mi dane ogladac :Tak tu cicho o zmierzchu"(prod. ZSRR )
MK Napisano 6 Luty 2004 Napisano 6 Luty 2004 Das Boot" i Żelazny Krzyż" to dwa filmy, które wywarły na mnie największe wrażenie, tego ostatniego szukam od kilku lat - ale spoko, już ściągnąłem przez modem 300 MB! Jeszcze z 3 tygodnie i znów go obejrzę...Poza tym Stalingrad" i ... Jak Rozpętałem Drugą Wojnę Światową" :)Ale wielu też jeszcze nie miałem okazji obejrzeć, a może są równie niesamowite?
MK Napisano 6 Luty 2004 Napisano 6 Luty 2004 Aha, jeszcze jeden film - może nie wojenny, ale porusza w pewien sposób tę tematykę - Jeniec" (So weit die Fuse tragen").Też naprawdę dobry film. Z przesłaniem :)
Gość Napisano 6 Luty 2004 Napisano 6 Luty 2004 Tak. Jeniec" to bardzo fajny film o indianach.A oglądał ktoś W sierpniu 44-ego"? [Jest w tej chwili dostępny w przestrzeni alternatywnych transferów (np. jako BT na kinozalu)].Z 2001 roku, podobny w stylu do Gwiazdy" - też o azwietce" (tyle, że tym razem o kotrrazwietce"). Podstawową zaletą tego filmu jest to, że inaczej się kończy niż Gwiazda" :) . Za to wadą jest to, że nie ma za dużo szczelaniny i sprzętu (najpotężniejszą bronią jest czerwona legitka NKWD gł. bohatera).Wiem, że nie w temacie, ale właśnie go obejrzałem i polecam - bo to jakieś dziwactwo jest... - film wojenny, ruski, kręcony w stylu Evil Dead", dziejący się w 44 na zach. Białorusi (czyli, jakby nie patrzeć, w Polsce), z jakąś kryminalno-szpiegowską aferą o ogórkach, a - przede wszystkim - totalnie antypolski. Wszyscy Polacy w tym filmie to albo spekulanci, albo niemieccy szpiedzy, albo jacyś złośliwi, garbaci wieśniacy.. (np. Tyszkiewicz gra tam rolę zblazowanej, dwulicowej arystokratki) (ruski film z 2001, przypominam!!!). Wydawało mi się nawet, że w jednym tragiczno-romantycznym epizodzie gra Geralt Żebrowski, ale to raczej niemożliwe - za szybko zszedł. (z ekranu).Naprawdę mocna rzecz...
whatfor Napisano 6 Luty 2004 Napisano 6 Luty 2004 Właśnie przypomniało mi się kilka polskich filmów wojennych. Sorry, wcześniej nie brałem udziału w tej dyskusji :)AGENT NR 1AKCJA BRUTUSAKCJA POD ARSENAŁEMALBUM POLSKIBARWY WALKIBIAŁY NIEDŹWIEDŹBLISKO, CORAZ BLIŻEJBŁĘKITNY KRZYŻBOŁDYNCAFE POD MINOGĄ"CIEMNA RZEKACIEŃ (1956)CYNGACZAS PRZESZŁYCZERWONE I BIAŁECZTEREJ PANCERNI I PIESDEZERTERDO KRWI OSTATNIEJDOM NA PUSTKOWIUDON GABRIELDROGA DALEKA PRZED NAMI . . .DROGA NA ZACHÓDDRUGI BRZEG (1962)DZIEŃ CZWARTYDZIEŃ OCZYSZCZENIADZIEŃ OSTATNI - DZIEŃ PIERWSZYDZIEŃ WISŁYDZIŚ W NOCY UMRZE MIASTOEGZEKUCJA W ZOOELEGIAEPILOG NORYMBERSKIEPIZODEROICAEUROPA, EUROPAGAZDA Z DIABELNEJGDZIE JEST GENERAŁ . . .GENERAŁ BERLINGGIUSEPPE W WARSZAWIEGODZINA W"GODZINY NADZIEIGWIAZDY PORANNEHARACZ SZAREGO DNIAHISTORIA JEDNEGO MYŚLIWCAHUBALJAK ROZPĘTAŁEM DRUGĄ WOJNĘ ŚWIATOWĄJARZĘBINA CZERWONAJESZCZE SŁYCHAĆ ŚPIEW. I RŻENIE KONI . . .JESZCZE TYLKO TEN LASKAMIENNE NIEBOKANAŁKATASTROFA W GIBRALTARZEKIEDY MIŁOŚĆ BYŁA ZBRODNIĄ – RASSENSCHANDEKIERUNEK BERLINKOLUMBOWIEKONIEC NASZEGO ŚWIATAKONTRYBUCJAKORCZAKKORNBLUMENBLAUKRAJOBRAZ PO BITWIEKRZYŻ WALECZNYCHKWIECIEŃLEGENDALISTA SCHINDLERALOTNALUDZIE Z POCIĄGUMATKA KRÓLÓWMIASTO NIEUJARZMIONEMILCZĄCE ŚLADYMIŁOŚĆ W NIEMCZECHMISJA SPECJALNAMISTRZMOJA WOJNA, MOJA MIŁOŚĆMORDERCA ZOSTAWIA ŚLADNA BIAŁYM SZLAKUNA STRAŻY SWEJ STAĆ BĘDĘNAGANIACZNAGRODY I ODZNACZENIANIEMCYNOC GENERAŁÓWOCALIĆ MIASTOOGNIOMISTRZ KALEŃOKRUCHY WOJNYORZEŁOSTATNI ETAPOSTATNIE DNIPARTITA NA INSTRUMENT DREWNIANYPASAŻERKAPIERŚCIONEK Z ORŁEM W KORONIEPIERWSZY DZIEŃ WOLNOŚCIPIGUŁKI DLA AURELIIPODZIEMNY FRONTPOGOŃ ZA ADAMEMPOKOLENIEPOLSKIE DROGIPOMIĘDZY WILKIPOPIELECPOPIÓŁ I DIAMENTPOTEM NASTĄPI CISZAPOWRÓT DOKTORA VON KNIPRODEPOWRÓT NA ZIEMIĘPRZERWANY LOTRAJ NA ZIEMIRANNY W LESIEROBINSON WARSZAWSKI [MIASTO NIEUJARZMIONE]ROK PIERWSZYROMANS Z INTRUZEMRÓŻANIEC Z GRANATÓWRYŚSĄSIEDZI (1969)SEKRET ENIGMYSKĄPANI W OGNIUSŁAWNA JAK SARAJEWOSTAJNIA NA SALVATORZESTALOWE SERCASTO KONI DO STU BRZEGÓWSZKICE WARSZAWSKIEŚWIADECTWO URODZENIATAJEMNICA ENIGMYTATETRZY KOBIETYULICA GRANICZNAUMARŁEM, ABY ŻYĆURODZINY MŁODEGO WARSZAWIAKAVIRTUTIW CIENIU NIENAWIŚCIW TE DNI PRZEDWIOSENNEWALTER P-38WEDLE WYROKÓW TWOICH . . .WESTERPLATTEWIELKI TYDZIEŃWNIEBOWSTĄPIENIEWOLNE MIASTOWSZYSTKIE PIENIĄDZE ŚWIATAZA WAMI PÓJDĄ INNIZADUSZKIZAGROŻENIEZAKAZANE PIOSENKIZAMACHZAMROŻONE BŁYSKAWICEZAPAMIĘTAJ IMIĘ SWOJEZERWANY MOSTZEZOWATE SZCZĘŚCIEZŁOTO DEZERTERÓWZNICZ OLIMPIJSKIZWARIOWANA NOCZWYCIĘSTWOŻOŁNIERZ ZWYCIĘSTWAŻOŁNIERZE WOLNOŚCIJeżeli coś przegapiłem - to wybaczcie :)
Gość Napisano 6 Luty 2004 Napisano 6 Luty 2004 Wow, chyba z jednej trzeciej nie kojarzę po tytułach.pozdrawiam
michalczewski Napisano 6 Luty 2004 Napisano 6 Luty 2004 ROBINSON WARSZAWSKI [MIASTO NIEUJARZMIONE]. W niektorych scenach iemsy" wypalaja prawdziwe domy na Nowym Swiecie!A w zakazanych piosenkach w scenie przemarszu kolumny za oknem wykorzystano jencow niemieckich bo nikt tak dobrze by nie zaspiewal niemieckiego marszu.
whatfor Napisano 6 Luty 2004 Napisano 6 Luty 2004 W Mieście Nieujarzmionym" - ówczesny asysten reżysera - Stanisław Różewicz - jako Niemiecki saper" wysadzał ruiny... Starówki - wg niektórych... wrocławskiej. Tak zeznał" p. Różewicz po wielu latach:) Te kadry w wielu materiałach dokumentalnych TVP" - do dziś funkcjonują jako autentyk! Nie ma filmu o niszczeniu przez Niemców Warszawy bez sceny z Różewiczem, który przekręca klucz zapalraki... Te autentyczne filmy z II WŚ" powstały w grudniu... 1948 :) Podobnie jest na stronach tzw. Sensacji XX wieku": zamieszczono filmik dobycie Berlina" [czy jakoś tak], a kadry... pochodzą ze Stalingradu :)
Monsun Napisano 6 Luty 2004 Napisano 6 Luty 2004 Witam,Whatfor jestem pod wrażeniem listy, którą stworzyłeś. Niesamowite, ale połowy z tych filmów ni kojarzę. Panowie, szukam film żelazny krzyż", mam do wymiany Das Boot",Stalingrad", Wróg u bram" i wiele wiele innych. Poszukuję, też Band Of Brothers, najlepiej wszystkie odcinnki. Filmy te interesują mnie tylko na CD. PozdrawiamMarcin
whatfor Napisano 6 Luty 2004 Napisano 6 Luty 2004 Monsun: jeżeli połowy nie kojarzysz - to jesteś 30-latkiem:)
ka222 Napisano 6 Luty 2004 Napisano 6 Luty 2004 WitamPrawo i pięść" z Holoubkiem,film moze nie wojenny ale klimat super.Ciemne puste miasteczko i źli szabrownicy...Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.