AKMS Napisano 11 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2007 http://www.dziennik.pl/wydarzenia/article94486/Niemieccy_neonazisci_Polacy_oddajcie_nam_Gdansk.htmlSkandal w niemieckiej telewizjiwtorek 11 grudnia 2007 07:07Niemieccy neonaziści: Polacy, oddajcie nam Gdańsk Gdańsk, Wrocław i Kaliningrad powinny natychmiast wrócić do Niemiec. Takie żądania w wywiadzie wyemitowanym w telewizji publicznej ARD postawił szef niemieckich neonazistów, Udo Voigt. To skrajny magines niemieckiej polityki. Nie należy na to zwracać uwagi" - uważa Sławomir Nowak, szef gabinetu politycznego premiera Donalda Tuska.Koenigsberg (Kaliningrad), Danzig (Gdańsk) i Breslau (Wrocław) są, według nas, miastami niemieckimi i żądamy sprawowania nad nimi władzy" - grzmiał Voigt w niemieckiej telewizji. Zażądał też natychmiastowego zwrotu przez Polskę Pomorza i Śląska. Dla niego to też prastare niemieckie ziemie. Voigt wie też lepiej od historyków, ilu Żydów zginęło w nazistowskich komorach gazowych. Ocenia tę liczbę na 340 tysięcy. I według niego, tylko za tyle ofiar Niemcy powinny płacić odszkodowania. Sebastian Edathy z lewicowej partii SPD od razu zapowiedział, że zrobi wszystko, by za te słowa neonazistowska partia została zdelegalizowana. Takie wypowiedzi podważają europejski ład i porządek - uznał. Prezydent Lech Wałęsa nazwałby to oszołomstwem politycznym. To zupełny margines niemieckiej polityki. Takie wypowiedzi trzeba pomijać milczeniem" - komentował w TVN24 szef gabinetu politycznego premiera Sławomir Nowak. Wypowiedż Voighta skomentowała także kanclerz Niemiec, Angela Merkel: My absolutnie nie tylko odrzucamy negowanie holokaustu, ale także przyznajemy się do naszej odpowiedzialności". To jest niemiecka racja stanu, która nie ma nic do czynienia z partią, która w ogóle nie jest reprezentowana w rządzie" - zaznaczyła. Merkel zapewniła, że nie ma mowy o żadnych roszczeniach odszkodowawczych wobec Polski. Takie stanowisko zajmowały poprzednie rządy, także obecny rząd je reprezentuje" - podkreśliła. Jak dodała, o jest to, co się liczy". Chciałbym, żebyśmy właściwą miarę przykładali do pewnych zdarzeń" - stwierdził premier Tusk. Jeśli w dowolnym kraju w Europie pojawia się skrajny polityk, który w jednym zdaniu obraża Żydów, Polaków, Rosjan i Niemców, to znaczy, że jest po prostu skrajnie nieodpowiedzialnym człowiekiem. I dla takich poglądów nie może być miejsca w debacie europejskiej, a także w debacie między naszymi krajami" - oświadczył Tusk. Andrzej Mężyński, Bartłomiej Bajerski, PAP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 11 Grudzień 2007 Share Napisano 11 Grudzień 2007 Demokracja i w Niemczech każdy wybierze taką partię która mu odpowiada. Zobaczymy jakie wyniki, jacy to nasi przyjaciele, jacy to orędownicy pokoju i przyjaźni w starym kontynencie. Mówię z sarkazmem o społeczeństwie niemieckim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grechu Napisano 12 Grudzień 2007 Share Napisano 12 Grudzień 2007 Nie ma czegoś takiego jak neonaziści są tylko naziści.Ale o przyjaciołach niemcach nie wolno teraz źle pisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 12 Grudzień 2007 Share Napisano 12 Grudzień 2007 Pamietacie może co powiedział słynny filmowy Pawlak: ...ludzie dzielą się na mądrych i głupich... i tyle, w każdym kraju, w każdym narodzie znajdzie się paru takich, u nas też !!! A demokracja ma to do siebie, że nawet takim wolno mówić bzdury głośno. Każdym a swój rozum i nie musi rzeczonych dupereli sluchać i tyle. Po co robić z tego od razu aferę, właśnie o to chodzi, żeby był wokół tego huczek to idiota wie, żejego gadanie trafia do ludzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikt Napisano 12 Grudzień 2007 Share Napisano 12 Grudzień 2007 Moim zdaniem sprawa jest poważna. Zbyt poważna by ją bagatelizować. Wszelkie ruchy skrajne - zarówno z prawa jak i z lewa były na początku marginesem" - mniejszością z którą nikt nie liczył się poważnie. Hitler też zaczynał w małej knajpie przy piwie. Biorąc to pod uwagę , sprawa jest skandaliczna, a brak reakcji może być strasznym błędem za który za 20 lat możemy słono zapłacić.Historia zaczyna zataczać koło....obym się mylił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 12 Grudzień 2007 Share Napisano 12 Grudzień 2007 Proponuję zadzwonić do gościa o psiej godzinie i wrzasnąc mu w ucho dawaj ciasy" z mocno zabużańskim akcentem ;)))) Od razu przestanie go Królewiec Gdańsk i Wrocek interesować :)))Pozdro ErihPS A tak poważnie to czy mnie się wydaje czy on paru paragrafom tamtejszym w ten sposób nie podpadł ? A jezeli jeszcze nie podpadł to może wysłać do niego jakiegoś kumatego dziennikarza z sitkiem i listą pytań ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 13 Grudzień 2007 Share Napisano 13 Grudzień 2007 Ten pomysł z wrzeszczeniem do ucha, przedni!!! gratuluję. kolega powyżej martwi się o koło historii, że zatoczy się i grupka kolegów z piwiarni itd. itp. Myślę, że prózne obawy, pozwolę sobie zacytować mojego znakomitego wykladowcę z czasów studiów, gdy wszyscy namiętnie komentowali zjednoczenie naszego zachodniego sąsiada w wiadomym czasie: .. Obawiamy się proszę Państwa zjednoczenia, że co? że przyjadą czołgami, bzdura, oni wkładają do kieszeni portfel wypchany markami (wtedy obowiązywały) i swoim klimatyzowanym mercedesem jadą dokąd chcą, po co mają wywoływać kolejną wojnę, podrózowanie leopardem nie jest ani tak przyjemne, ani wygodne jak mercedesem, dlatego nie obawiajcie się zjednoczenia.." Tyle cytat, uważam, że odnosi się do tego jakie znaczenie ma ględzeine takiego nawiedzonego o zwracaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 13 Grudzień 2007 Share Napisano 13 Grudzień 2007 A tymczasem nasi rodacy powolutku po cichutku zasiedlają Brandenburgię bo mieszkania tam taniutkie a standart dobry..I lokalni bardzo sie z tego cieszą z rozmaitych powodów...Ruch w drugą stronę też jest , ale znacznie mniejszy.Myślę sobie że po okresie szaleństwa nacjonalizmu" wracaja powolutku raczej czasy gdy rozmaite pogranicza stanowiły obszar łagodnego przenikania sąsiednich kultur a granice były raczej kwestią umowną.Przecież na Śląsku już tak kiedyś było ;)pozdro Erih Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zwierzu Napisano 13 Grudzień 2007 Share Napisano 13 Grudzień 2007 Słaby,liberalny rząd i premier to hydra" głowe podnosi.Proste!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maus Napisano 13 Grudzień 2007 Share Napisano 13 Grudzień 2007 A oni mnie moga pocałowac w 4 litery ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Grudzień 2007 Share Napisano 14 Grudzień 2007 Zwierzu co do Twojej wypowiedzi to kiedyś mówiło się: Lecz się na nogi bo na głowę już za późno" Polecam szybką wizytę u specjalisty.Jeśli zaś chodzi o Gdańsk to Niemcy już raz o niego zawalczyli a jak to się zakończyło w 1945 r. wszyscy wiemy. Można im o tym przypomnieć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niedoceniany Napisano 15 Grudzień 2007 Share Napisano 15 Grudzień 2007 Obawiamy się proszę Państwa zjednoczenia, że co? że przyjadą czołgami, bzdura, oni wkładają do kieszeni portfel wypchany markami (wtedy obowiązywały) i swoim klimatyzowanym mercedesem jadą dokąd chcą, po co mają wywoływać kolejną wojnę, podrózowanie leopardem nie jest ani tak przyjemne, ani wygodne jak mercedesem, dlatego nie obawiajcie się zjednoczenia.."-normalnie zamarlem jak to czytam co wy piszecie to jak druga targowica,co jeden z drugim zapomieliscie ze w 39. oni wcale nie byli tacy biedni jak wam sie wydaje? to ze dzis sa bogaci (wiadomo dzieki komu) to wcale nie znaczy ze nie beda znowu z nas chcieli zrobic niewolnikow-tak tak niewolnikow ,trzeba nazywac prawde po imieniu,oni nie byli naszymy oswobodzicielami ,oni nas chcieli usmiercic albo zaprzedz do niewolniczej pracy:-(i co ja mam teraz czekac ze spokojem i marzyc ze historia nie zatoczy kola>?ten kto o tym zatoczeniu kola wspomnial ma duza racje,na slowa musimy odpowiedziec krzykiem ,na spluniecie na nas bronia, a na slaby strzal w policzek wszystkimi silami jakie posiadamy,niech oni u siebie buduja tolerancje szacunek i milosc do innych narodow ,u nas my musimy wiedziec ze jak przyjdzie czas,trzeba pokazac ze jestesmy warci swoich przodkow i tez potrafimy walczyc o swoje panstwo.i nie jestem zadnym nacjonalista, prawicowcem czy szowinistom JESTEM POLAKIEM I ZAWSZE BEDE.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 15 Grudzień 2007 Share Napisano 15 Grudzień 2007 NIE ODDAMY NAWET GUZIKA! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 15 Grudzień 2007 Share Napisano 15 Grudzień 2007 Niedoceniany a może tak od razu bombą atomową we wrażych Niemców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k-szela Napisano 15 Grudzień 2007 Share Napisano 15 Grudzień 2007 Turcy ich zdeptają :))) Zanim podniosą rękę w geście sieg heil hehe:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 15 Grudzień 2007 Share Napisano 15 Grudzień 2007 Dobre, dobre... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 15 Grudzień 2007 Share Napisano 15 Grudzień 2007 Kol k-szela właśnie ;))) i znowu bedziemy robić za obrotowe przedmurze;)A tak na poważnie to ten osobnik pewnie u siebie na osiedlu kanałami chodzi żeby mu imigranci w pysk nie dali.Za to na partientagach wrzeszczy i pyskuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 15 Grudzień 2007 Share Napisano 15 Grudzień 2007 Polscy monarchiści: Niemcy, oddajcie nam Łużyce!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 15 Grudzień 2007 Share Napisano 15 Grudzień 2007 A nawet jak by dalej sięgnąć w głąb historii to i Berlin, ponieważ był stolicą Słowian zachodnich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 15 Grudzień 2007 Share Napisano 15 Grudzień 2007 a historia to w ogóle zakręcona jest.Polska archeologia na przykład. Jako jedyne państwo na świecie chyba mamy najdokładniejszą siatkę i podział na kwadraciki naszego terytorium (a taki Egipt głownie przy rzece się Nilu się skupia) co dał nam socjalizm i jego bujne inwestycje w rozbudowę dróg i w ogóle... no mniejsza tam o politykę. Niemniej Polacy sobie stopniowo rozkopują tą porządną siatkę archeologiczną działającą właśnie tak gdzieś od czasów Gierka - złoty okres archeologii polskiej to się nazywało". I same słowiańskie zabytki praktycznie wychodziły.Dziś przeżywamy kolejną złotą erę polskiej archeologii" - na szybko musimy budować autostrady i stadiony i rozkopuje się kolejne kwadraciki. I cio? I głównie, cholera germanie wyskakują czy tam inni Scytowie.. a Słowian mało.. no to gdzie oni są? :> (żeby nie było, że coś od siebie zmyślam - cytuje historyka z usiu, hehe :) ) Ale za to specjalne jednostki waffen ss które kopały w Biskupinie w końcu go zasypały suchym piachem niszcząc sporą część zabudowań, bo osadnictwa germańskiego tam nie znalazły - to jak to jest :)))) ?To dowodzi tylko tego, że relacje polsko-niemieckie są skopane, wielokrotnie złożone i zwyboracane od początków istnienia rodzaju ludzkiego, już taki nasz los :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swojak Napisano 16 Grudzień 2007 Share Napisano 16 Grudzień 2007 Takie akcje w Polsce były także z Lepperem. Polityka ludzi chcących władzy opiera się na stereotypach i wielkiemu huczkowi".W taki sposób wszedł do salonów andriej lepiej.Wogóle patrząc przez pryzmat historii, wielu polityków próbowało(czasem im sie udawało) dojść w ten sposób do władzy.Agresywne podejście, szum, wybory, władza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swojak Napisano 16 Grudzień 2007 Share Napisano 16 Grudzień 2007 Erich, już cię lubię:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swojak Napisano 16 Grudzień 2007 Share Napisano 16 Grudzień 2007 Do niedocenianego.Moim zdaniem, jedyną wyjątkową chwałę, nigdy w żadnej nacji i strukturze państwowej nie zatartą będzie fakt, że rzeczpospolita jest krajem tolerancyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zwierzu Napisano 16 Grudzień 2007 Share Napisano 16 Grudzień 2007 pomseeTwój zaczepny ton i obrazanie mnie za moje uwagi nie robi na mnie zadnego wrazenia.Posiadam swoje poglady i o nich pisze.Chyba moge?Prawda?A wizyte u specjalisty polecam Tobie i idz do apteki po ziółka na uspokojenie.A tak na przyszłosc...Nie zycze sobie obrazania mnie,moich poglądow i robienia z naszego Forum czegos co bardzo smierdzi.Tak...Podoba mi sie postawa radykalna w stosunku do Niemiec i tez Rosji.A dlaczego?Chosby dlatego jak w tytule tego wątku.Nie lubie chowac głowy w piasek i mowic gdy ktos na mnie leje ze deszcz pada.Mam naprawde ochote napisac Tobie cos nieprzyjemnego bo słowa napisane przez Ciebie obraziły mnie ale jak napisałem wyzej nie chce z Forum robic czegos nieprzyjemnego.A teraz jade pokopac troszke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 16 Grudzień 2007 Share Napisano 16 Grudzień 2007 Panowie bardzo prosze o prowadzenie dyskusji w taki sposob by nie obrazac sie nawzajem - ok?To chyba nie jest za trudne?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.