pomsee Napisano 29 Luty 2008 Share Napisano 29 Luty 2008 Martian ze smutkiem zauważam, że i Ty przemieszczasz sie w kierunku okreslania pogladów innych niż Twoje za pomocą inwektyw.Vide: Kibolizm polityczny"Ponieważ zadałes jednak mi pytanie odpowiadam: Czytam bardzo dużo od prawa do lewa, od starożytnosci do czasów dzisiejszych.Ostatnio bardzo interesująca książkę St. Świaniewicza W cieniu Katynia". Zawiera ona bardzo interesujące tezy na temat stosunków polsko-niemiecko-rosyjskich w latach II RP i II wojny. Polecam.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 29 Luty 2008 Autor Share Napisano 29 Luty 2008 Przepraszam Pomsee, ale wszystkie Twoje cytaty które ostatnio czytałem pochodzą właśnie z tego źródła i opiewają jedynie słuszną politykę w wykonaniu PO, a na dodatek starają się przedstawić ich przeciwników w niekorzystnym świetle. Jak zapewne zauważyłeś ja starałem się i będę się starał oceniać rzeczy obiektywnie nie ważne z której strony politycznej one zaistniały. Głupota to głupota nie ważne czy z PO, czy z PiS.Z tego powodu ukułem neologizm kibolizm polityczny".Media stały się wyrocznią dla mas. Niestety u nas tak to ostatnio wygląda czy to z jednej czy z drugiej strony. Postaraj się znaleźć coś w tych mediach obiektywnego nie związanego z opcją polityczną wszystko jedno z której strony sceny politycznej.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 29 Luty 2008 Share Napisano 29 Luty 2008 Masz oczywiscie racje, glupota nie ma jednej twarzy i nie jest jednej opcji politycznej.Szukalem czegos co by opisywalo styl uprawiania polityki przez poprzednią ekipe i znalazłem ten tekst, do którego link wkleiłem powyżej. Oczywiscie nie odnosi się on dokładnie to tematu tego wątku ale poprzez opisane w nim fakty mozna wyrobic sobie opinie na temat jak PiS realizuje politykę zagraniczną.I własnie chodziło mi o fakty a nie o gazetę, w której zostały opisane.Przecież po to mamy rozum aby się nim samodzielnie posługiwać a nie tylko po to by przyjmować tezy nakreslone przez kogos innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 29 Luty 2008 Autor Share Napisano 29 Luty 2008 Więc teraz proszę, zrób to dla mnie i znajdź w tej gazecie coś złego na temat PO. Ja się nie będę mógł odwzajemnić po nie czytuję prasy tak jednoznacznie ukierunkowanej politycznie i światopoglądowo. Wystarcza mi np pasek pod TVN bez komentarzy politycznych z ich strony. Przeważnie czytuję historię najnowszą (od I wś w postaci książkowej). Jeśli odebrałeś ten neologizm za pejoratywny to wybacz, ale ja jestem kibolem patriotycznym" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musamman2 Napisano 29 Luty 2008 Share Napisano 29 Luty 2008 Panowie, skoro już mowa o GW i jej obiektywiźmie", to chciałbym zwrócić uwagę również na oddziaływanie michnikoidów na tzw. europejską opinię publiczną". Pozwoli to odpowiedzieć przy okazji na pytanie zadane w tytule wątku. Otóż nie wiem czy wiecie, ze Michnik Adam publikuje swe teksty również w lewackiej hiszpańskiej gazecie El Pais. Proponuję Wam, byście przeczytali sobie jego artykuł Ruego por la lluvia". Zapewniam, że włos zjeży się Wam na głowie- michnikowa wizja Polski pod totalitarnymi rządami los gemelos" (bliźniaków) przypomina wspomnienia z getta warszawskiego. Nie wiem, czy ten artykuł został już przeniesiony do płatnego archiwum, wejdźcie na stronę El Pais i wrzućcie w ichniejszą wyszukiwarkę sekwencję michnik ruego por la lluvia". Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 29 Luty 2008 Share Napisano 29 Luty 2008 artian powtórzę jeszcze raz: Czym innym jest przytaczanie faktów a czym innym powtarzanie czy utożsamianie się z komentarzem do tych faktów.Druga sprawa, że to się nam ujawnia to tylko jakis selektywny zbior wydarzeń i tak naprawdę nie ma osoby ani stacji TV czy innego nosnika mediów, który by nie był stronniczy.Każdy z nas w naturalny sposób dokonuje swojej selekcji faktów wybierając" te, które są zgodne z jego wizją rzeczywistosci. Dlatego tak naprawdę myslę, że dyskusje polityczne pomiędzy osobami o różnych poglądach są bez sensu ponieważ wybory zostały juz dokonane i opcja przyjęta. Chyba, że ktos ma poczucie misji i zbawienia swoimi poglądami innych.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 29 Luty 2008 Share Napisano 29 Luty 2008 tak troche ot ale dla wyluzowania :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 29 Luty 2008 Share Napisano 29 Luty 2008 a tam się przejmujecie El País pomiotem... Ktoś kiedyś napisał, że Polska wymyśliła nienawiść wobec Żydów, jeszcze zanim zamieszkali tam Żydzi. Rzeczywiście jako jedyny kraj na świecie dokonała pogromu nielicznych Żydów ocalonych z holokaustu" a) zapomnieli jak Żydzi z całej Europy także z ich zakichanej Hiszpanii kryli się w Polsce.b) zapomnieli, że sami przyłożyli sie do tego holocaustu - łękitny legion"c) Polska nie może się dać takim ludziom bez honoru, bo tylko szmaty mają taką wybiórczą pamięć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 29 Luty 2008 Share Napisano 29 Luty 2008 Kol herbstnebel w punkcie a zamień także na zwłaszcza to się zgodzę . Hiszpańscy sefaridim byli pierwszą , przed niemieckimi Aszkenazi grupą ( czy też podgrupą) żydów przybywającą swego czasu do Polski.Odrodzeniowa zaś Rzeczpospolita Obojga Narodów mogła z Hiszpanii importować wino (ale lepszy był węgrzyn) kobiety i księgowych ale nie idee ;)Pozdro ErihA panów Kaczyńskich nie lubię od czasu jeszcze jak wieszali się u klamki Prezydęta Wałęsy.Nie wiem czy pamiętacie ale wtedy byli liberałami i libertynami" co się zowie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musamman2 Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 Erih, rozumiem że wyraz Prezydęta" napisałeś z wielkiej litery w celu okazania szacunku Głowie Państwa. Wszelako efekt byłby lepszy, gdybyś wcześniej zajrzał do słownika. Oszczędzę ci trudu i zdradzę, że wyraz ten pisze się: PREZYDENTA. Nie dziwię się, że twoja wiedza o świecie pochodzi z GW i tuskowej telewizorni TVN, ktoś, kto nie zna języka polskiego, z pewnością nie jest miłośnikiem książek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 mussaman2 jeżeli nie znasz tego żartu słownego (prezydent Wałęsa właśnie tak zabawnie wymawiał) no to sory. Z resztą faktycznie go szanuję.A z książkami rozśmieszyłeś mnie do łez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musamman2 Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 Erih, poluzuj mankiety, ja sobie tylko troszkę żartuję. Co nie zmienia faktu, że powinieneś częściej zaglądać do słownika- zresztą" pisze się tak właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 ...towarzysza Bolka zapomniałeś Erihu dopisać...;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 Mussaman2 ;) spoko. Nie tyle powinienem częściej zaglądać do słownika ile mniej siedzieć w Internecie . Mam choroba pamięć fotograficzną , a błędy pisowni utrwalają się z wielką łatwością. A ze na ogół piszę z pracy(tego posta np już z 10 min) to nie zawsze zadbam o sprawdzenie pisowni.Acha , tytułem anegdotki . Wiecie co najbardziej wkurza prawicę w Polsce ? To ze komunę obalili socjaliści :)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 Panowie, dla poprawy nastroju ( bo to przecież nie są argumenty, li tylko kabaret ) przeczytajcie ( choćby na onecie ) wypowiedź jednej z podstawowych gwiazd PIS'u - posła Bielana. Ciekawe, czy sam zauważył, że mocno ubawił swoimi myślami czytelników. Bo nawet jeśli przyjmiemy, że media są dla PIS'u miłe inaczej, to przegraną argumentować Wojewódzkim i Majewskim, to chyba lekka przesada. Ale co tam- byle do przodu.Pozdrawiam z oka cyklonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 Tak zupełnie na marginesie. Jak sądzicie? Czy to nie ciekawy przypadek dla specjalistów badających wszelkie fobie i obsesje przebadać casus Gazety Wyborczej"? Bo gdzie by nie zaglądnąć, to w wątkach rącących" polityką nic tylko ta gazeta jest przez kolegów ze skrajnej prawicy odmieniana przez wszystkie przypadki! Pytam się, czy to jedyna gazeta w Polsce, że macie taką manię pisać tylko o niej? Dlaczego nikt inny nie powołuje się np. na Nasz Dziennik" tylko Wy w kółko jedno i to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 Kol. Balans, proszę nie wprowadzać w błąd innych użytkowników. Fobia nie dotyczy tylko GW. Zaraza obejmuje również wszystkich pracowników i współpracowników tegoż wydawnictwa + cały koncern AGORA ( tylko co zrobić z gazetami dla pań lub dla dzieci )i wszelkie inne hybrydy o niepokojącym ( na pewno obcym/wrogim ) kapitale. BTW- bardziej ciekawe jest, czy kupują dvd dołączone do gazet lub oglądają w komercyjnych stacjach tv skróty meczów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 1 Marzec 2008 Autor Share Napisano 1 Marzec 2008 Balans czyli wg Ciebie cała prawicowa strona naszego społeczeństwa, a jest tego trochę, powinna się zbadać u psychiatry? Takimi tekstami o fobiach i obsesjach ludzi myślących inaczej niż Ty obrażasz naprawdę wiele osób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 Martian zauważ, że wyraźnie pisałem o skrajnej prawicy", a nie o prawicy jako takiej!Sam zresztą już tak gdzieś od końca lat 50-tych [czyli od czasu gdy zaczynałem stopniowo rozumieć rzeczywistość] do gdzieś tak 93/94 roku byłem takim skrajnym prawicowcem, który był od dziecka" wychowany w przeświadczeniu [z takiej pochodziłem rodziny], że dobry czerwony to najlepiej martwy czerwony". Później przyszło rozczarowanie, a nic tak nie działa na człowieka jak głęboki zawód...A co do fobii i obsesji, to poczytaj sobie trochę wątków na forum i sam wyciągnij wnioski...I jeszcze jedno, nie jestem fanem Gazety Wyborczej", ani też nie jestem fanem jej Redaktora Naczelnego, ale racz zauważyć, że gdyby nie On to SLD by rządziła do dzisiaj, ba nawet pewnie jeszcze długo dalej. Bo niestety tylko SLD jako jedyna opcja polityczna posiada zarówno doświadczenie w rządzeniu, jak i jakie takie kadry! To właśnie Michnik ich wykończył [być może niechcący] tzw. Aferą Rywina". Zresztą sam siebie też niejako przy okazji wykończył, bo jego zachowanie w tej całej sprawie było dość dwuznaczne i od tamtego czasu przestał być już uważany w niektórych kręgach za autorytet moralny". Demonizowanie więc obecnie zarówno wpływu a masy" tej gazety, jak wpływu opiniotwórczego" jej redaktora to typowa skrajnie narodowo prawicowa fobia, której niestety pełno na forum. Pozdrawiambalans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 balansie czy byłeś monarchistą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 Nie, nigdy nie byłem monarchistą [osobiście uważam tą ideę za przeżytek]. Tak więc masz rację, w tym znaczeniu nie byłem ultra prawicowcem, a wręcz przeciwnie. Dodam od siebie tytułem sprostowania, że w poprzednim wątku trochę z tą moją prawicowością" przesadziłem, bo wychowałem się w rodzinie o tradycjach piłsudczykowskich a nie endeckich, więc jak by się tak dobrze zastanowić, to w dosłownym rozumieniu - prawicowcem nie byłem. I jeszcze jedno sprostowanie, tak naprawdę w dorosłe życie zaczynałem wchodzić pod koniec lat 60-tych, więc od tego czasu należałoby mówić o moich świadomych wyborach czy postawach.Pozdrawiambalans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musamman2 Napisano 2 Marzec 2008 Share Napisano 2 Marzec 2008 Balans, ciekawe, co rozumiesz przez skrajną prawicę". Mam nadzieję, że nie chodzi ci o nazistów i faszystów- są to bowiem ideologie lewicowe! Wbrew temu, co twierdzi wyborcza i wbrew temu, czego tu i ówdzie uczą na studiach. Studenci politologii pamiętają zapewne osławiony podręcznik do współczesnych doktryn politycznych (nadal używany!), w których nazizm i faszyzm zaliczono do prawicy ha ha. Zaś o zawłaszczaniu" sobie Piłsudskiego przez współczesną polską lewicę nie chce mi się pisać, bo i tak nie zostanę zrozumiany przez elektorat PO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 2 Marzec 2008 Share Napisano 2 Marzec 2008 parzcież Marszałek socjalistą był swego czasu :Dmusamman2 ty politologie studiujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musamman2 Napisano 2 Marzec 2008 Share Napisano 2 Marzec 2008 A nie mówiłem, że nie zostanę zrozumiany? :))))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 2 Marzec 2008 Share Napisano 2 Marzec 2008 Tak w największym skrócie - kogo uważam za skrajną prawicę.Ano tych, którzy głoszą jedynie słuszne poglądy, a jednocześnie zabraniają innym mieć odmienne zdanie! I jeszcze tych, którzy w każdej dyskusji na tematy polityczne zamiast argumentami, które by ewentualnie przekonały do tych idei oponentów - używają haseł, a w stosunku do oponentów używają inwektyw [ y czytelniku wyborczej" - to najłagodniejsze z nich]. Ogólnie, bardzo upraszczając temat, to tych którzy mają obsesję na punkcie Gazety Wyborczej. Z jedną wszakże uwagą - ta gazeta nie reprezentuje zarówno mojego światopoglądu jak i moich preferencji politycznych, po prostu traktuję ją jako jedną z wielu na rynku prasowym.A co do nazizmu i faszyzmu - a to wcale nie jest taka prosta sprawa! Bo np. nazizm sam siebie przedstawiał jako jedną z odmian socjalizmu, ale poparcie otrzymał od prawicy i Kościoła. O odmianie prawicowo-klerykalnego faszyzmu w Hiszpanii już nie wspominając... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.