Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeszcze jedno znane zdjęcie z Gdańska, tym razem PzKpfw IV we Wrzeszczu lub Oliwie. Dokładna lokalizacja do rozstrzygnięcia.

Jaca, a masz fotki tych Suk z Wita Stwosza, rozwalonych w zasadzce przed wiaduktem?

M.

P.S. Nadużyłem słowa wątek" mając na myśli mój post". A tematu trzymać się warto, bo ciekawy i może wspólnymi siłami urośnie. Chodzi o to, aby kolejni odwiedzający nie czuli się zbici z tropu i sami nie wrzucali 'obcych' fotek.

Napisano
Ten bardzo ładny czołg pojawił się w wątku na: http://www.forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=3039
Co do lokalizacji, to niejaki Beaviso napisał, cytuję: Nie znam się na gdańskiej architekturze, ale ukazany na fotce (jeśli jest ona z Gdańska) czołg PzKpfw IV może pochodzić tylko z 7./PR35 (4. PzDiv). Pojedyncze wozy tej jednostki były zaangażowane w obronę Wrzeszcza od strony Oliwy, a następnie większość z nich porzucono z powodu braku paliwa. Choć akurat ten wygląda na porzucony w pośpiechu, bo nie nosi śladów wysadzenia przez Niemców. Stawiam zatem na skraj Wrzeszcza od Oliwy."
:)

Mogę jeszcze pokazać bardzo fajnego tygrysa pod Kościołem Mariackim, chcecie?
Napisano
Zelig, nie daj się dwa razy prosić, wrzucaj!
(o ile ten kościół jest w Gdańsku, a nie np. w Choszcznie-Arnswalde...)

Pozdrowienia, Zelig
(pamiętasz jak puszczaliśmy samolociki na forum? http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=71116)
M.
Napisano

Witam

Nie chodziło mi o dodawanie fotek KT pytałęm się tylko czy to Ardeny bo na gdański mi to nie wygląda.

Ponawiam Pytanie czy zdjęcia radzieckich czołgów waszteż interesują.

Beute su-100 wkładam teraz w wątek.

Pzdr.
@ndrew

Napisano
Jaca, poszukaj proszę! Ja też słyszałem, że są fotki zrobione z perspektywy Niemców" - od wiaduktu. I że widać na nich rozbitą kolumnę...

M.
Napisano
Witajcie !

Beavisto , czy byłbyś w stanie nanieść informacje odnośnie Przymorza na mapę ?

temat bardzo mnie zainteresował ,
z racji zamieszkiwania na Przymorzu.

Pozdrawiam

Kuba
Napisano
masz rację ,

ale niestety nie mam możliwości nałożenia dwóch map,

nowej na starą i dodatkowo teoretycznych szlaków przemieszczania się jednostek ,

a mam nieodparte wrażenie że jest takie miejsce na
zaspie gdzie można by urządzić poszukiwania ,

tylko czy to miejsce się pokrywa z danymi ?

a na przymorzu , za zieloną drogą , jest stacja ujęć wody
(widać z drogi , duży ogrodzony teren)
w latach 60-tych , ekshumowano stamtąd rosyjskiego żołnierza.
(to tak w ramach ciekawostek z przymorza:)))))

zaraz wejdę na PFE , i napiszę o co mi dokładnie chodzi.
Napisano

Artykuł:Historia pewnego tygrysa" z miesięcznika 30 Dni", nr.5/2000, ilustrowany zdjęciami KT z Długich Ogrodów.

Wysyłam w 4 częściach.

cz.I